DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1169
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

blockbuster pisze: 7 kwietnia 2021, o 13:33 Na stronie RRTV w wykazie wniosków o udzielenie licencji pojawił się wniosek datowany na 1 kwietnia na nadawanie naziemne dla kanału "Prima ?". Pytanie czy taka ma być nazwa kanału, czy nie wiedzą jeszcze jak ten kanał ma się nazywać, czy może zważywszy na datę jest to jakiś żart? ;)

https://www.rrtv.cz/cz/static/prehledy/ ... straci.htm

VITEK2442 pisze: 7 kwietnia 2021, o 16:12 Nazwa nie jest ostateczna, móże być i będe zmieniona.
Wygląda na to, że ostateczna nazwa tego kanału to Prima STAR
https://www.rrtv.cz/cz/files/press/TZ_08_21.pdf

Ciekawe, czy kanał ruszy szybciej niż te dwa kanały Prima "+1" i w którym MUX-e się znajdzie?

VITEK2442
Posty: 80
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Miejscowość: Hawierzów
Odbiornik: Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 »

Prima Stars ruszy wcześniej niż Prima Krimi i Max +1. Stacja będe nadawala na mux 22.

am haarec
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2020, o 11:20
Miejscowość: Piekary Śląskie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora,Ornontowice,Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: am haarec »

Radiožurnál Sport od poniedziałku 17 maja (promo) również w mux.21 (DvB-T2),Start 21 maja br. :D

udj
Posty: 23
Rejestracja: 29 grudnia 2020, o 13:19
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: SONY KD-49XH8505
Instalacja antenowa: Antena Sencor SDA630 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: udj »

Czy ktoś może wie, dlaczego jest brak sygnału na MUX-22 ?
Bytom, brak sygnału ?

Acik50
Posty: 18
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 20:57
Miejscowość: Wieruszów woj.łódzkie
Odbiornik: Easy Home TDT compact HD DUAL
Instalacja antenowa: no name, 8-mio szczeblowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nie wiem, Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Acik50 »

Wieruszów woj. łódzkie, u mnie też na ekranie "brak sygnału" od rana.

ainsztain
Posty: 107
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ainsztain »

W Żorach nadal bez problemu odbieram wszystkie 4 czeskie multipleksy.

Pozdrawiam.

Krispl
Posty: 77
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 23:07

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Krispl »

U mnie w Sosnowcu drastyczny spadek jakości sygnału. Aż się nie chce wierzyć że 5 kW nadajnik w Rabce na kanale 28 sieje tak daleko zakłóceniami. Odbiór jest ale często przerywany. Poziom sygnału bez zmian.

radiodarek
Posty: 40
Rejestracja: 2 stycznia 2016, o 17:43
Odbiornik: tesco radio dab+ DR1403R-CE

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: radiodarek »

Mam pytanie do przedstawicieli Emitela. Czy to normalne, aby sygnał tv czeskiej sięgał daleko w głąb Polski nawet na odległość 100km? Czy czesi zgodnie z przepisami wytłumiają sygnał w kierunku Polski? Bardzo proszę o odpowiedź, bo obecna sytuacja jest kuriozalna. Pozdrawiam.

am haarec
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2020, o 11:20
Miejscowość: Piekary Śląskie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora,Ornontowice,Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: am haarec »

"...sytuacja jest kuriozalna" ?
Raczej normalna.To działa również w drugą stronę.Podobno w pn dzielnicach Pragi można odebrać polską tv (za czeskimi forami).Na płd Moraw i Czech można odebrać austriackie tv,a w pn-zach Czechach niemieckie tv.
Ja odbieram bezproblemowo 4 mux-y czeskie z nad. Lysa Hora.
U nas można było odbierać tv z Czechosłowacji(Ostrawa- k.R-1) w 50-tych latach zanim ruszył nadajnik w Katowicach (k. R-8)
Dzięki temu poznałem j.czeski . :D :D :D

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1169
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

Odwracając pytanie, można się spytać czy normalną jest sytuacja, że np. Kalisz/Mikstat wcina się z sygnałem na terytorium Czech powodując kolizję na k26 i k31?
To sprawa urzędów (w szczególności UKE), które odpowiadają za wzajemne koordynacje a nie Emitela, który jest tylko nadawcą. Stosowne koordynacje międzynarodowe pomiędzy Polską a Czechami zostały ustalone parę lat temu i według nich prowadzona jest emisja. Uwzględniono tam między innymi tłumienia.

https://bip.uke.gov.pl/gfx/bip/userfile ... _pl-cz.pdf

am haarec
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2020, o 11:20
Miejscowość: Piekary Śląskie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora,Ornontowice,Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: am haarec »

14 czerwca br. w mux.22 rusza nowa tv Pima Star .Więcej tu:
https://www.parabola.cz/clanky/7097/pri ... 14-cervna/

kibic62
Posty: 7
Rejestracja: 23 maja 2021, o 12:02
Miejscowość: Jerzmanowice
Odbiornik: Samsung UE50RU7102KXXH
Instalacja antenowa: Sencor SDA632 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Ostrawa Hostalkovice mux 22 kanał 28

Post autor: kibic62 »

Od połowy maja brak sygnału dvbt 2 na kanale 28,sygnał nadawany z Ostrawy Hostalkovice.mux 22 Odbiornik Okolice olkusza.Sygnał na kanałach 26.31 45 bez zarzutu.Rzeczywiście dwie pomyłki mux 22 a antena sencor sda 632
Ostatnio zmieniony 26 maja 2021, o 14:14 przez kibic62, łącznie zmieniany 1 raz.

udj
Posty: 23
Rejestracja: 29 grudnia 2020, o 13:19
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: SONY KD-49XH8505
Instalacja antenowa: Antena Sencor SDA630 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: udj »

@ am haarec, czy w Piekarach odbierasz mux22 ? Jeśli tak to skąd, bo ja w Bytomiu mam brak sygnału ?, a wydawało mi się, że odbieram z Łysej Góry ?

udj
Posty: 23
Rejestracja: 29 grudnia 2020, o 13:19
Miejscowość: Bytom
Odbiornik: SONY KD-49XH8505
Instalacja antenowa: Antena Sencor SDA630 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Ostrawa Hostalkovice mux 12 kanał 28

Post autor: udj »

@ kibic62, również u mnie w Bytomiu brak sygnału na kanale 28, ale to jest mux22, dlaczego piszesz, że to mux12 ?
Oprócz tego widziałem, że masz antenę sencor sda-630 i jestem ciekawy jak u Ciebie działa, bo mam taką samą.
Skąd pomysł na taką antenę u Ciebie, ona jest mało popularna i myślałem, że tylko ja taką mam ?

kibic62
Posty: 7
Rejestracja: 23 maja 2021, o 12:02
Miejscowość: Jerzmanowice
Odbiornik: Samsung UE50RU7102KXXH
Instalacja antenowa: Sencor SDA632 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Ostrawa Hostalkovice mux 12 kanał 28

Post autor: kibic62 »

udj pisze: 26 maja 2021, o 12:43 @ kibic62, również u mnie w Bytomiu brak sygnału na kanale 28, ale to jest mux22, dlaczego piszesz, że to mux12 ?
Oprócz tego widziałem, że masz antenę sencor sda-630 i jestem ciekawy jak u Ciebie działa, bo mam taką samą.
Skąd pomysł na taką antenę u Ciebie, ona jest mało popularna i myślałem, że tylko ja taką mam ?
Rzeczywiście dwie pomyłki mux 22,antena sencor sda 632 a co wiadomo w temacie ?

modulator
Posty: 72
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Octagon SF8008 combo
WIWA H.265 MAXX
SDRplay RSP1
Instalacja antenowa: UHF 30-el (CZ)
Dipol 28 combo (Chorągwica)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy/Skrzyczne, Pradziad

Re: Ostrawa Hostalkovice mux 22 kanał 28

Post autor: modulator »

viewtopic.php?p=243147#p243147
i prędzej Lysá hora niż Ostrawa.

am haarec
Posty: 32
Rejestracja: 22 stycznia 2020, o 11:20
Miejscowość: Piekary Śląskie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora,Ornontowice,Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: am haarec »

Dokładnie to mieszkam na Oś.Wieczorka w Piekarach ŚL.Odbieram bezproblemowo 4 mux-y z nad. Lysa Hora .Miałem chwilowo problem z mux.24 (najsłabszy),ale po korekcie anteny odbiór się poprawił.Antena pasywna,ustawiona na balkonie na 2 piętrze. :)

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1169
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

W MUX-22 pojawiła się już plansza promocyjna kanału Prima STAR.
Obrazek

kibic62
Posty: 7
Rejestracja: 23 maja 2021, o 12:02
Miejscowość: Jerzmanowice
Odbiornik: Samsung UE50RU7102KXXH
Instalacja antenowa: Sencor SDA632 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: kibic62 »

blockbuster pisze: 1 czerwca 2021, o 10:32 W MUX-22 pojawiła się już plansza promocyjna kanału Prima STAR.
Obrazek
Tylko jak odbierać mux 22 skoro tłumią z nadajnika Rabka Luboń Wielki mux 5 kanał 28 może odbierasz nie Lysa Hora.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1169
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

Odbieram z Lysej Hory a Rabka/Luboń Wielki nie zakłóca u mnie odbioru bo to inny kierunek niż mam ustawioną anten, dodatkowo do tego nadajnika mam ponad 150km, więc to 500W z jaką nadaje testowy MUX-5 do mnie po prostu nie dolatuje.

Odpowiedz