DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
wiwany
Posty: 56
Rejestracja: 21 grudnia 2008, o 22:04

Re: Odp: DVB-T CZECHY

Post autor: wiwany » 17 lipca 2012, o 23:07

DVBManiak pisze:Taka nazwa jest z Pradziada. Z Trutnova jest CT1. Z tego co wiem chodzi o jakieś podziały regionalne.
województwo środkowo-morawskie. stredomorawsky kraj. obecnie chyba oficjalnie "ołomuniecki kraj"

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: misiek2000wp » 18 lipca 2012, o 08:27

Wydaje mi się, że ten oddział regionalny to Severni Morava. Istnieje jeszcze Jizni Morava z nadajnika m.in. w Brnie.

drt
Posty: 31
Rejestracja: 14 stycznia 2012, o 07:08
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Telmor Digit Optima IQ
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża / Černá Hora / Śnieżne Kotły

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: drt » 18 lipca 2012, o 15:11

CT1HD i CT4HD sa w MPEG-4
Odbieram z Trutnova i mam problemy z CT4HD, obraz i dzwiek zacina sie po 2 sekundach i dalej nic, CT1HD smiga normalnie. Tez tak macie ? Zestaw jak po lewej

Awatar użytkownika
goldfinger
Posty: 201
Rejestracja: 22 marca 2009, o 14:13
Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: goldfinger » 18 lipca 2012, o 15:54

Też zauwazyłem przycięcie dźwięku i obrazu. Tzn. przez pierwsze 2s jest obraz bez dzwięku, później jest zacięcie obrazu na ok. 1s i dalej już śmiga ok, przy czym wczoraj zauważyłem że obraz sie spóźniał za dźwiękiem delikatnie.
Odbieram mux3 na k.48.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: belzebiusz » 18 lipca 2012, o 16:08


106
Posty: 24
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 12:19
Odbiornik: ARRIVA COMBO HD, ARRIVA T760i. PHILIPS 42PFL6008K/12
Instalacja antenowa: 2x DIPOL 19/21-60R na dachu+wzmacniacze LNA 177 i LNA 188, separator AZS-03R
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina/CernaHora/Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: 106 » 19 lipca 2012, o 11:59

Nie wiem czy post zamieścić tutaj, czy w dziale antenowym; w razie czego proszę o przerzucenie.
Od jakiegoś czasu walczę z odbiorem czeskich MUX-ów z Pradziada. Mieszkam w zachodniej okolicy Wrocławia. Zauważyłem pogarszający się odbiór Mux1 na 36 kanale zaraz po włączeniu nadajnik posiadał super parametry ok. 80% sygnał i 60% odbiór. Po kilku tygodniach spadł do poziomu 50 sygnał i 30 jakość. Po włączeniu Mux2 (53 kanał) i MUX3 (51 kanał) odbiór do dzisiaj stabilny ok 50 sygnał, 30 – 40 jakość. Tymczasem z MUX1 mam problem otóż jak już pisałem we wcześniejszych postach Jakość spadła do ZERA natomiast sygnał nadal ok. 50%. Instalację do tej pory miałem typowo pod analog ze zwrotnicami na Pradziada, Ślężę i TV-4 we Wrocławiu.
Postanowiłem to zmienić. Antenę 16 elementową (ATZ-16B/21-60) z symetryzatorem skierowałem na Cerną Horę oddaloną o 94 km i podłączyłem do wzmacniacza TERRA HS 014A. Efekt mizerny. Odebrałem kiepskie parametry MUX1 natomiast MUX 2 i 3 w ogóle nie znalazłem. Ponownie skierowałem antenę na Pradziada, który jest dalej, bo 126 km. Pomimo innego azymutu na takim ustawieniu odbieram oprócz Pradziada Ślężę ok 100/90 i Żórawinę kanał 33 pokrywającą się niemal z Pradziadem w azymucie o parametrach 70/60. Czyli wszystko było by zadowalające oprócz tego MUX-1 z Pradziada. Już nie wiem co zrobić z tym fantem. Być może antena ma za słaby zysk na kanale 36 na jakim nadaje ten MUX??? Próbowałem kombinować przy złączkach we wtyczkach aby poprawić kontakt. Bez efektu. Myślę o wymianie anteny na TriDigit może to coś zmieni. Nie wiem czy pomogło by wstawienie dodatkowo zamiast symetryzatora wzmacniacza 15dB do anteny; ale jest już wzmacniacz Terra?? Może tak być – nie wiem ale zauważyłem , że wyposażony jest w przełącznik zasilający w kablu antenowym wynikałoby, że tak można pytanie czy nie uzyskam przesteru na polskich Mux-ach???
Wszystkie uwagi mile oczekiwane!

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T CZECHY

Post autor: kb997 » 19 lipca 2012, o 12:52

Winowajcą jest pan Solorz ze swoim muxem4 nadawanym z Wałbrzycha również na kanale 36, co prawda w polaryzacji V ale mimo to będzie Ci zakłócał. Być może jakaś bardzo kierunkowa antena wyeliminowałaby ten problem lub dwie anteny w synfazie bez przesunięć aby przypadkiem nie popsuć sobie polskich muxów.
P.s. Spróbuj synfazy, bez wzmacniaczy.
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2012, o 13:11 przez kb997, łącznie zmieniany 1 raz.

106
Posty: 24
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 12:19
Odbiornik: ARRIVA COMBO HD, ARRIVA T760i. PHILIPS 42PFL6008K/12
Instalacja antenowa: 2x DIPOL 19/21-60R na dachu+wzmacniacze LNA 177 i LNA 188, separator AZS-03R
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina/CernaHora/Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: 106 » 19 lipca 2012, o 13:08

Antena na dachu domu jedn. na wysokości 11m nad gruntem. Mam miejsce na drugą antenę na ten sam kierunek. Jakieś szczegóły bym prosił jak to zmontować. Aktualnie tkwi jeszcze na maszcie druga nieużywana już antena 16 elementowa z symetryzatorem po tv4 z Wrocławia. Aha jak w to wpiąć jeszcze antenę FM? Mam jeszcze zwrotnicę, ale nie wiem czy montować ją przed czy za wzmacniaczem.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: seba133 » 19 lipca 2012, o 13:14

Mam jakieś problemy z odbiorem MUX 1 k.36. Mux 2 i 3 działa sprawnie. Może ma ktoś podobny problem?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T CZECHY

Post autor: kb997 » 19 lipca 2012, o 13:23

@seba
Powyżej opisałem skąd problem,
@seba, @106
poniżej jak go rozwiązać
http://adamkar.republika.pl/syn/index1.htm
Tak jak górny przykład tyle, że anteny obok siebie i kable od symetryzatorów do splitera równej długości. Wtedy uzyskujemy wąską wiązkę przednią i zysk około 2,5dB. Jeżeli zastosuje się drugi przypadek z tej strony to dodatkowo kasuje się sygnał zakłócający z tym, że ostatnio ktoś mnie zrugał, że w dvb-t to nie skutkuje, ale spróbować można.

106
Posty: 24
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 12:19
Odbiornik: ARRIVA COMBO HD, ARRIVA T760i. PHILIPS 42PFL6008K/12
Instalacja antenowa: 2x DIPOL 19/21-60R na dachu+wzmacniacze LNA 177 i LNA 188, separator AZS-03R
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina/CernaHora/Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: 106 » 19 lipca 2012, o 13:36


106
Posty: 24
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 12:19
Odbiornik: ARRIVA COMBO HD, ARRIVA T760i. PHILIPS 42PFL6008K/12
Instalacja antenowa: 2x DIPOL 19/21-60R na dachu+wzmacniacze LNA 177 i LNA 188, separator AZS-03R
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina/CernaHora/Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: 106 » 19 lipca 2012, o 13:45

@kb997
a jaki odstęp między antenami? w przypadku dolnego obrazka też jaki odstęp. Jaki proponujesz spliter?

Spliter - czyli sumator??

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T CZECHY

Post autor: kb997 » 19 lipca 2012, o 15:25

Odstęp około 25cm, spliter czyli sumator indukcyjny od 3zł za sztukę. W przypadku drugim Odstęp między bomami też 25 cm cofnięcie o 12,5cm i kabel do cofnietej anteny krótszy o 12,5cm x współczynnik kabla czyli około 10cm

VITEK2442
Posty: 65
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Odbiornik: GoSat GS 150 HD PVR
Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne.Kriźawa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 » 19 lipca 2012, o 18:02

goldfinger pisze:Też zauwazyłem przycięcie dźwięku i obrazu. Tzn. przez pierwsze 2s jest obraz bez dzwięku, później jest zacięcie obrazu na ok. 1s i dalej już śmiga ok, przy czym wczoraj zauważyłem że obraz sie spóźniał za dźwiękiem delikatnie.
Odbieram mux3 na k.48.
Dzień dobry,Takźe odbieram mux3 k48 s HD programy.Wczóraj Ceske radiokunikacje wspólnie s CTU i CT dla HD programów zmienili PIDy a jest potrzeba kanal przelaczyć a bede to juź w porzadku.Teź tak zrobilem a mam ok.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: seba133 » 19 lipca 2012, o 18:10

Na którym kanale jest MUX 1 z Ostrawy?

VITEK2442
Posty: 65
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Odbiornik: GoSat GS 150 HD PVR
Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne.Kriźawa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 » 19 lipca 2012, o 19:40

seba133 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
K54

szolthe
Posty: 21
Rejestracja: 4 stycznia 2011, o 21:09
Odbiornik: TV Sharp, Dekoder TV cyfrowej Signal 527
Instalacja antenowa: ATX 107 pionowo,Ant.Maximum UHF4 Grid,Yaga k.21-69(19 elem.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Namestovo, Opava,Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: szolthe » 19 lipca 2012, o 20:07

VITEK2442 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Z Frydka Mistka MUX1 też jest na 54 kanale

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: misiek2000wp » 20 lipca 2012, o 15:56

W Czechach już testują DVB-T2 z kanałami Barrandov HD, Prima Family HD, CT4 HD, CT1 HD do Igrzysk, CT2 HD po Igrzyskach. Dodatkowo kanał Ocko w SD.http://satkurier.pl/news/76884/czechy-z ... vb-t2.html

106
Posty: 24
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 12:19
Odbiornik: ARRIVA COMBO HD, ARRIVA T760i. PHILIPS 42PFL6008K/12
Instalacja antenowa: 2x DIPOL 19/21-60R na dachu+wzmacniacze LNA 177 i LNA 188, separator AZS-03R
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina/CernaHora/Pradziad

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: 106 » 26 lipca 2012, o 15:21

Odstęp około 25cm, spliter czyli sumator indukcyjny od 3zł za sztukę. W przypadku drugim Odstęp między bomami też 25 cm cofnięcie o 12,5cm i kabel do cofnietej anteny krótszy o 12,5cm x współczynnik kabla czyli około 10cm
Dokonałem zmian. Zakupiłem spliter/rozdzielacz i podłączyłem do niego dwie posiadane anteny ATZ-16B/21-60. Co prawda umieściłem je na razie jedna nad drugą bez przesunięcia. Wyjście ze splitera do wzmacniacza Terra 22dB. No i anteny jedynie na Pradziada skierowane. Odbiór ze Ślęży około 100/100, z Żórawiny 60/70 odbieram również Kłodzko - Czarna Góra. No i teraz najważniejsze. Odbiór z Pradziada MUX1 sygnał 50-60/jakość 0-11, ale już pojawił się obraz i nie zrywa. MUX-2 bez problemu 60/50 natomiast Mux-3 brak odbioru 50/0 czasem skoczy do 50/30 i pojawi się obraz a czasem pomimo tych wartości brak obrazu, aha czasem na CT4HD brak głosu a mój tuner nie da się regulować żeby to poprawić. Dzisiaj przekręciłem jedną antenę na Cerną Horę/Trutnov i odbieram jedynie MUX-1 około 50/15-20, ale już z Pradziada tylko MuX-2. Jeszcze popróbuje z ustawieniem anten obok siebie ale muszę zdobyć uchwyt.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T CZECHY

Post autor: kb997 » 26 lipca 2012, o 20:57

Ok. A jak z długością kabli. Dałeś jednakowe, czy różnej długości? Jeżeli różnej to nie będzie to dobrze pracować. Jeśli są różne to anteny muszą być przesunięte względem siebie. Gdy będą jedna nad drugą to wiązka przednią będzie płaska ale prawie tak samo szeroka, jeśli obok siebie to będzie wąska ale wysoka. W twoim przypadku gdy z dołu nie masz zakłóceń a z boków tak to lepiej anteny obok siebie. Powodzenia

Odpowiedz