DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 »

edit/

A ty rozumiesz ze to jest troche inaczej napisane i dotyczy tych wątkow i nie wszyscy jak ty czytają wszystkie wątki i uczestniczą we wszystkich wątkach. Jak ktoś odbiera stacje telewizyjne z różnych lokalizacji Katowice, Wisła, Kraków, Czechy, Slowacja to uczestniczy w różnych wątkach, a nie wszyskich te wątki interesują. Więc wg ciebie gdzie mam podawać informacje o odbiorze dla innych w ramach wymiany informacji tylko na jednym wybranym wątku? Skoro ktoś jak ja odbiera sygnał z wielu lokalizacji i muksy się dubluja. (No Kraków i Słowacje to odbieram jedynie z mobilka lub jak jestem nie w domu, odbiór na komputerze lub tablecie) :D

Jeśli chodzi o twoje poprzednie pytanie @tomekogg czy kanal 37 i 54 (Czechy) nie dałoaby się puścić dookólnie, to odpowiadam że nie, ponieważ jest to strefa przygraniczna i na kierunku Polski sygnal ma być tłumiony (widać to na charakterystykach). Podobnie Skrzyczne jest tłumione na Czechy czy Słowacje. Niestety tak jest, ale możesz sobie wszystkie programy czeskie i słowackie odbierać droga satelitarna karta platna. Cześć programów tych z DVB-T jest free ale i tak trzeba mieć karte i dekoder.

Co do kanału 48 to ja tez mam nadzieję, że jak Krakow zwolni Mux3 na kanale 48 to Czesi wykorzystaja ten swój kanal i moze cos odbierzemy za 1-2 lata.
Nadajnik w Ostravie Mux3 może mieć nawet 100kW (tlumiony w kierunku Polskim), ale w Ostravie jest raczej nisko, więc do mnie nie doleci. Dla mnie jedynie jest dobra Lysa Hora bo tu anteny sie prawie widza też nadaje na kanale 37 i 54 jak Ostrava synchronicznie, wiec Lysa Hora może będzie nadawać kiedyś na kanale 48 tez synchronicznie ten Mux3 taką mam nadzieje ale nie widziałem nigdzie tych planów.
Ostatnio zmieniony 2 listopada 2012, o 02:11 przez hol2, łącznie zmieniany 1 raz.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg »

Sorki, rzeczywiście moje słownictwo zasługuje na pełne potępienie. Przepraszam.

Natomiast, jakbyś czytał uważnie wątek o Czechach, to byś wiedział, że Ostrava miała pozwolenie na rozpowszechnianie wszystkich trzech muxów dookólnie z mocą 100 kW (!)
Trudno w to uwierzyć ale tak jest.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1113
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

hol2 pisze:Dla mnie jedynie jest dobra Lysa Hora bo tu anteny sie prawie widza tez nadaje na kanale 37 i 54 jak Ostrava synchronicznie, wiec Lysa Hora moze bedzie nadawac kiedys na kanale 48 tez synchronicznie ten Mux3 taka mam nadzieje ale nie widzialem nigdzie tych planów.
Niestety ze względu chociażby na parametry emisji MUX3 (GI wynoszący 1/8 a nie 1/4 jak w MUX1 i MUX2) nie będzie SFN Hostalkovice-Lysa Hora.

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

Załamanie pogody i opady deszczu ze śniegiem dobrze wpływają na odbiór.
Pogorszenie sygnałów analogowych tak korzystnie wpływa na parametry odbioru cyfrowego, że aż z utęsknieniem oczekuje wyłączenia nadawania analogowego.
Ale to dopiero ma nastąpić 23 lipca 2013, może ktoś pójdzie po rozum do głowy i po sukcesywnym wyłączaniu analogu będzie zmieniał parametry nadawania cyfrowego i usuną te niekorzystne położenie kanałów analogowych przy cyfrowych nadawanych na takich samych polaryzacjach.
Bardzo dobry jest odbiór kanałów Czeskich i to tych nadawanych w MFN i SFN.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: seba133 »

Faktycznie MUX 1 i 2 odbierają bardzo dobrze.

rolo30
Posty: 20
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 17:50
Odbiornik: ferguson ARIVA hd combo
Instalacja antenowa: antena siatkowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: rolo30 »

witam.dzis po raz pierwszy odbieram MUX 4 z Ostravy.ale to chyba TROPO bo wczesniej nic nie bylo na kanale 63

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb »

Zmiany w Sit'4 (MUX4) w Czechach:

Dne 24.10.2012 došlo v Brně k přeladění na definitivní kanál 46. Kanál 64 pro Brno byl vypnut.

Definitivní kanál 46 nyní slouží pro celou SFN Jihomoravského kraje

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: seba133 »

Mi też coś łapie na 63 i 30 kanale tylko, nie może zapisać.

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 457
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: a.d. »

rolo30 pisze:witam.dzis po raz pierwszy odbieram MUX 4 z Ostravy.ale to chyba TROPO bo wczesniej nic nie bylo na kanale 63
  • Prawdopodobnie dzisiaj zostal wlaczony nowy nadajnik Mux-4 K63 Opava-Hlubočec, Hůrka 529 m, (maszt+O2)

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: seba133 »

Wiadomo jaki ERP?

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 457
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: a.d. »

  • Emisja z nadajnika Opava-Hlubočec K63 jest prowadzona z moca 40 kW ERP

bbartek
Posty: 1
Rejestracja: 27 października 2012, o 21:29

DVB-T-Czechy Pradziad kanał 51 a DVB-H legnica

Post autor: bbartek »

Czy ktos z Emitela pomyślał, że rozpoczynając emisję DVB-H na kanale 51 w Legnicy dośc skutecznie zakłócił mozliwość odbioru z Pradziada MUX 3 ?? Bo wydaje mi sie że nie.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: seba133 »

To chyba mróz tak działa. MUX 1 k.33 z Ústí nad Labem Buková hora 80% jakość 90% siła.
Na kanale 63 cisza.

an10ka-dx
Posty: 278
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: an10ka-dx »

a.d. pisze:
rolo30 pisze:witam.dzis po raz pierwszy odbieram MUX 4 z Ostravy.ale to chyba TROPO bo wczesniej nic nie bylo na kanale 63
  • Prawdopodobnie dzisiaj zostal wlaczony nowy nadajnik Mux-4 K63 Opava-Hlubočec, Hůrka 529 m, (maszt+O2)
Również potwierdzam bardzo dobry odbiór MUX 4 z Ostravy. (Kędzierzyn-Koźle)

rolo30
Posty: 20
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 17:50
Odbiornik: ferguson ARIVA hd combo
Instalacja antenowa: antena siatkowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: rolo30 »

an10ka-dx pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
http://www.digizone.cz/clanky/multiplex ... -ostravou/

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T-Czechy Pradziad kanał 51 a DVB-H legnica

Post autor: axelmateuss »

bbartek pisze:Czy ktos z Emitela pomyślał, że rozpoczynając emisję DVB-H na kanale 51 w Legnicy dośc skutecznie zakłócił mozliwość odbioru z Pradziada MUX 3 ?? Bo wydaje mi sie że nie.
Po pierwsze: To nie DVB-H, a DVB-T.
Po drugie: To nie Emitel, a Cyfrowy Polsat, więc do niego z żalami.
Po trzecie: W Polsce priorytetem jest odbiór z Polski, a nie z Czech.
Po czwarte: Nie zakładaj nowego tematu, jeśli już istnieje taki, w którym mógłbyś napisać swój post.

edit/ Posty przeniesione do właściwego wątku.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: seba133 »

Można dodać też że te dwa nadajniki różnią się polaryzacją.

blondaska78
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2012, o 00:05
Odbiornik: Telewizor Sony Bravia
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blondaska78 »

Mam pytanko,czy ktoś z okolic Andrychowa odbiera czeskie multipleksy?

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Maciey »

Zależy o jakie konkretnie okolice chodzi. U rodziców w Nidku bez zbytniego rozczulania się udało mi się złapać trzy emisje - kanał 36, 37,54.
U siebie natomiast nie mam ani grama sygnału, a winnych rejonach Kęt ludzie odbierają.
Najlepiej sprawdź na mapie http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html czy jesteś w zasięgu.

blondaska78
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2012, o 00:05
Odbiornik: Telewizor Sony Bravia
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blondaska78 »

Dzięki za odpowiedź.Centrum Andrychowa i niestety tylko sporadycznie odbieram 36 kanał i widzę z map do których link podałeś że właśnie z Jesenika powinien być najlepszy odbiór,niestety ani 51 ani 53 kanał nie wyszukuje, 36 odbiera tylko nocą.Jeszcze raz dzięki za pomoc.Szkoda że nie ma tu kogoś z samego Andrychowa co by się podzielił swoimi obserwacjami.

Odpowiedz