DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
janek1
Posty: 3
Rejestracja: 21 maja 2013, o 16:07
Odbiornik: Samsung UE40ES6100 i FERGUSON Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena Kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz/Mikstat

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: janek1 » 29 maja 2013, o 14:10

Już wiem w czym tkwi problem. Komórka potrafi odebrać radio z RTCN Konin / Żółwieniec bez żadnych wzmacniaczy (70 km ) Moc nadajnika 30 kw bez trzeszczenia w domu. A ta antena nie potrafi telewizji z tego nadajnika. (moc nadajnika 100 kw. ). I jeszcze komórka odbiera radio z RTCN Poznań/ Śrem (105 km).

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Wojewoda82 » 29 maja 2013, o 18:26

Tylko że radio jest nadawane na kanałach około 100 MHz natomiast TV nawet ponad 800 MHz. Niższy kanał niesie dużo dalej.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T CZECHY

Post autor: kb997 » 29 maja 2013, o 18:39

Oj Wojewoda, masz rację, radio niesie baaardzo daleko. Słowackie radio odbieram w takich miejscach gdzie polskie dvbt nie dociera nie mówiąc o słowackim. Radio raczej wyznacznikiem być nie może.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: marcin6660 » 2 czerwca 2013, o 06:40

Czy wiadomo już kiedy ruszy z Ostravy emisja na kanale 38 RS7

lumca_2
Posty: 214
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 2 czerwca 2013, o 07:44

V nejbližších dnech.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: marcin6660 » 2 czerwca 2013, o 08:35

Jak dla mnie znacznie lepsza jest lokalizacja Lanova niż Hostalkovice. Na kanale 45 sygnał mam prawie cały czas a z Hostalkovic na kanale 48 rzadko pomimo że Lanova ma 10 kW a Hostalkovice 100 kW..

lumca_2
Posty: 214
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 2 czerwca 2013, o 09:18

Ovšem u K45 se používá QAM64, GI 1/8, FEC 3/4, zatímco u K38 s HD kanály budou parametry QAM64, GI 1/16 a FEC 5/6, což bude určitě mít významný vliv na zónu pokrytí a kvalitu signálu ve vzdálenějších lokalitách, oproti K45.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: marcin6660 » 2 czerwca 2013, o 11:43

Czyli na 38 będzie utrudniony odbiór ???

lumca_2
Posty: 214
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 2 czerwca 2013, o 14:51

Nejspíš (právě kvůli použitým parametrům) ano.

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack » 2 czerwca 2013, o 23:09

A kiedy ruszy RS7 z Trutnov Cerna Hora? I czy są jeszcze jakieś plany rozbudowy MUX'u 4? Z tego co kiedyś wyczytałem miał być nadajnik w okolicach Nachodu, ale dvbtmap.eu nie widzę go w tej lokalizacji. Na Trutnov z tego co wiem w przypadku MUX4 nie można liczyć:( A szkoda.

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: mc-fit » 3 czerwca 2013, o 07:21

hallo

Trutnov - Rozhledna jusz dawno ruszyl

widac na http://www.dvbtmap.eu/mapglobal.html;js ... F569CE4A4E
Mux Regionální síť 7, 21k, 474 MHz, H, 19,95 kW

http://forum.emitel.pl/posting.php?mode ... 0&p=166516

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack » 4 czerwca 2013, o 16:23

Hmm.. zawsze patrzę na mapy pokrycia i tam go niestety nie ma:(( Stąd moje zapytanie. Można gdzieś odnaleźć graficznie pokazany zasięg tych nadajników?? Czy trzeba czekać na aktualizację dvbtmap? Swoją drogą nie pokazują też Nachodu i Hvezdy z Broumova..

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: belzebiusz » 4 czerwca 2013, o 17:22


mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: mc-fit » 4 czerwca 2013, o 18:19

Trutnov - Rozhledna
Distance 53.6 km, Azimuth 278.4 ° do nowa ruda

Mux Regionální síť 7, 21k, 474 MHz, H, 19,95 kW

to te 20 kw musi wystarczyc do ciebie

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack » 4 czerwca 2013, o 21:53

No właśnie jest to jedyny MUX którego mi nawet nie wykrywa..Myślałem że może Nachod złapię, ale niestety. 20kW to chyba za mało. A może należałoby antenę przestawić, chociaż te ustawienie które mam teraz jest praktycznie najlepsze dla czeskiego DVBT które łapię z odbicia z gór. Nastawienie na nadajnik paradoksalnie powoduje że tracę odbiór. Takie są te nasze góry. Ale to i tak lepiej niż polska DVBT która jest u mnie bardzo chimeryczna.

Mapa zasięgu z dvbtmap.eu pomogłaby mi przestawić antenę na góry, bo może tylko w jednym miejscu jest odbicie.

Awatar użytkownika
APiK
Posty: 72
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 10:34
Miejscowość: Pardubice
Instalacja antenowa: UHF Color supra 21-69k, VHF 184 MHz + TEROZ č.604 ULTRA LOW NOISE, VKV Dipol 3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły, Czarna Góra + CZ all

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: APiK » 5 czerwca 2013, o 12:44

Anténní systém vysílače MUX RS7 Trutnov - rozhledna je pouze SMĚROVÝ - az. ccz 160 st.
System antenowy nadajnika MUX RS7 Černá Hora-wieżya jest tylko KIERUNKOWY - azymut cca 160 st !!!

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=166770#p166770

wiwany
Posty: 56
Rejestracja: 21 grudnia 2008, o 22:04

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: wiwany » 7 czerwca 2013, o 00:50

Zupełny chyba OT, ale czy ze względów dosyłowych i pojemności mux nie planuje się przeniesienia Primy Love i Primy Zoom z mux-3 do mux-2 ?

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: mc-fit » 7 czerwca 2013, o 07:00

Chemical Attack pisze:No właśnie jest to jedyny MUX którego mi nawet nie wykrywa..Myślałem że może Nachod złapię, ale niestety. 20kW to chyba za mało. A może należałoby antenę przestawić, chociaż te ustawienie które mam teraz jest praktycznie najlepsze dla czeskiego DVBT które łapię z odbicia z gór. Nastawienie na nadajnik paradoksalnie powoduje że tracę odbiór. Takie są te nasze góry. Ale to i tak lepiej niż polska DVBT która jest u mnie bardzo chimeryczna.

Mapa zasięgu z dvbtmap.eu pomogłaby mi przestawić antenę na góry, bo może tylko w jednym miejscu jest odbicie.
hallo


kto nie ryzykuje, nie wygra

Niemieckie przysłowia

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Cyfrowyjanusz » 7 czerwca 2013, o 14:07

wiwany pisze:czy ... nie planuje się przeniesienia Primy Love i Primy Zoom z mux-3 do mux-2 ?
No co ty, żartujesz? 5 kanałów w MPEG2 na MUX2 wystarczy i jakość jest naprawdę przyzwoita (jakość DVD) a rozdzielczość wszystkich kanałów na MUX1 i MUX2 to 720x576 (bitrate od 2 do 4 Mbit) a jakbyś widział co jest na MUX3 (ja odbieram z Ostravy) gdzie jest już 8 kanałów w MPEG2 TV + 1 radiowy to byś zbladł, rozdzielczość niektórych kanałów spadła do 544x576 (bitrate ledwo powyżej 2 Mbit) (obraz mdły jak na youtube parę lat temu, najgorzej wypada telezakupowy Active)

MUX1 i MUX2 jakościowo są naprawdę dobre a na MUX3 napchali ile się da (w tym 2 zapchajdziury TIP TV i Active :roll: )

A propos, Ocko Gold już nadaje (obydwa Ocka niestety także 544x576, audio MP2 128kbps) ale za to dźwięk o niebo lepszy niż na naszych polskich kanałach (pseudo) muzycznych, na esce i polo jest tak equalizer przesterowany że mnie aż mdli, leczniczo muszę sobie zapuszczać czeskie Ocko.

Pozdrawiam.
:)

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: marcin6660 » 9 czerwca 2013, o 10:14

Są jakieś nowe informacje kiedy ruszy emisja na kanale 38 z Ostravy ???

Odpowiedz