DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T Czechy

Post autor: marcin6660 » 19 lipca 2010, o 06:33

Tutaj macie więcej informacji: http://www.digistranky.cz/dvbt/divaci/r ... dvb-t.html
We wrześniu mux-1 z Jesenika 100 kw zobaczymy jak będzie daleko leciał !!!

tolus
Posty: 292
Rejestracja: 2 marca 2009, o 17:33
Odbiornik: 32B350, 40H5500, 40KU6000
Instalacja antenowa: ATX 55 GOLD ALL-ANT / symetryzator - 570 m n.p.m, 29 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: wszystkie w promieniu ok 100km...

Re: DVB-T Czechy

Post autor: tolus » 19 lipca 2010, o 06:56

sprawdz dzy na 40 kanale lapiesz mux1 z Czarnej Góry (Trutnov), jesli tak to od 1-9-2010 zlapiesz takze muxy 2 i 3 ;)

chajtek

Re: DVB-T Czechy

Post autor: chajtek » 21 lipca 2010, o 20:47

Potwierdzam odbior z czeskiego DVB-T w Raciborzu.
Antena - zwykly dipol pokojowy.
TV - Samsung LEB650.

Z Analogowych ciągle odbieramy jeszcze sygnał z Pradziada.
Polski sygnał wyłącznie TVP Info ze stacji retransmisyjnej w Raciborzu.

Swoją drogą nie wiecie jakie są placy co do stacji retransmisyjnych?
Czy będą przekazywać chociaż 1 mux?
Bez tego zostaniemy chyba z wyłącznie z czeskim DVB-T pomiędzy zasięgiem z Opola i Katowic.

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T Czechy

Post autor: lemiel » 25 lipca 2010, o 18:43

Pod Chrzanowem aby dostroić telewizor (Sony KDL32U2000) na ten 54 kanał musiałem obrócić antenę z grubsza w tamtym kierunku, ale jak już parametry telewizor złapał, to przy antenie ustawionej na Kosztowy czyli 90 stopni w prawo odbiór w dalszym ciągu to bajka.
Szkoda że to nie dotyczy Skrzycznego.
Ale to pozwala na bardzo optymistyczne podejście do warunków odbioru sygnału na 51 kanale z Kosztowych, nawet w polaryzacji pionowej, chociaż u mnie nadajniki na Skrzycznem i w Kosztowach widać przez okno.

I niestety, przy pokryciu całego kraju będzie jeszcze więcej małych, prostych, szerokopasmowych anten. Widzę, że w moim wypadku nie ma sensu inwestować w długie ATX czy TriDigit.

Pyrus

Re: DVB-T Czechy

Post autor: Pyrus » 26 lipca 2010, o 18:54

Panie i Panowie potrzebna pomoc.

Dam radę odebrać któryś z muxów czeskich w Wielkopolsce? Sprawa dość pilna, na dzisiaj dysponuje tylko anteną siatkową a od jutra jeszcze Dipolem 94/21-69 Vena.

Na który nadajnik kierować się antenami aby coś odebrać?

Odbiór Poniec, okolice Rawicza, Leszna.

Edit:

Nieaktualne, na siatce odbiera bardzo dobrze z Trutnov k.40.

tolus
Posty: 292
Rejestracja: 2 marca 2009, o 17:33
Odbiornik: 32B350, 40H5500, 40KU6000
Instalacja antenowa: ATX 55 GOLD ALL-ANT / symetryzator - 570 m n.p.m, 29 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: wszystkie w promieniu ok 100km...

Re: DVB-T Czechy

Post autor: tolus » 26 lipca 2010, o 20:40

Trutnow na 40 bez problemu odebralem na urlopie nd jeziorem Głębokie na ATX 55 w lubuskiem, wiec muxy 2 i 3 pewnie od wrzesni tez tam doleca

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: DVB-T Czechy

Post autor: Kafar » 26 lipca 2010, o 21:06

Chyba nawet wiem po co ten czeski DVB-T w Wielkopolsce :D
Słoneczna stacja olała kibiców i nie chce kupić prawa do transmisji meczu Sparty z Lechem. Ratunkiem będzie CT4, tam gdzie dolatuje sygnał z ich MUX-ów. Szkoda, że TVP pochłonięta jest LA, bo by mogli Solorzowi sponiewierać portfel oglądalnością, gdyż nie wierze, że po takiej nauczce Lech nie stanie na wysokości zadania.

ricki
Posty: 44
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 17:51

Re: DVB-T Czechy

Post autor: ricki » 27 lipca 2010, o 09:31

Czy ktoś w Ostrowie Wielkopolskim odbiera jakiś mux z Czech? Chodzi mi o taki w którym jest CT4 sport?

hajle

Re: DVB-T Czechy

Post autor: hajle » 27 lipca 2010, o 10:15

witam. panowie jak ustawić antenę siatkową w kalwarii zebrzydowskiej, żeby złapać ct4? jest to wogóle możliwe? dajcie jakieś informacje, jestem zielony w tym temacie :roll:

Awatar użytkownika
fabio323
Posty: 29
Rejestracja: 1 sierpnia 2010, o 00:42
Odbiornik: ASUS TV USB My Cinema-U3100;LG TV:Onkyo TX-8150
Instalacja antenowa: Televes DAT HD BOSS 790 + Telmor ASR + CA-RTV 6
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ochodzita;Chorągwica;Św.Krzyż;Lysá hora

Re: DVB-T Czechy

Post autor: fabio323 » 1 sierpnia 2010, o 00:55

Witam w Ostrowie wlkp. Trutnov kanał 40k powinno być ja mieszkam w Kępnie i bez problemu śmiga antena siatkowa z tym ze na 20m maszcie ;) Lysa Hora 54k tez jest dostępna ale nie zawsze zależy od pogody słaby sygnał pozdrawiam.

krishnamishna
Posty: 35
Rejestracja: 29 maja 2010, o 12:28

Re: DVB-T Czechy

Post autor: krishnamishna » 1 sierpnia 2010, o 17:18

Trutnov kanał 40k mam widoczne pogorszenie w paramaetrach - 20% na sile sygnału od tygodnia też to odczuliście ???

wispiotr
Posty: 31
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Golden Media Spark-TRIPLEX,TV SAMSUNG UE40H6400
Instalacja antenowa: AX1000+LTE COMBO UHF-VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęża,żórawina,wrocław

Re: DVB-T Czechy

Post autor: wispiotr » 1 sierpnia 2010, o 21:08

krishnamishna pisze:Trutnov kanał 40k mam widoczne pogorszenie w paramaetrach - 20% na sile sygnału od tygodnia też to odczuliście ???
ja we Wrocku też zauważyłem

krishnamishna
Posty: 35
Rejestracja: 29 maja 2010, o 12:28

Re: DVB-T Czechy

Post autor: krishnamishna » 1 sierpnia 2010, o 21:50

zobaczymy juz niedługo bo 31.08 poleciz Trutnova kolejny mux moze trwaja jakies prace

DVB-T

Re: DVB-T Czechy

Post autor: DVB-T » 1 sierpnia 2010, o 23:10

u mnie poziom sygnału cały czas taki sam (na dwóch różnych telewizorach podłączonych do innych anten). Może masz jakieś lokalne zakłócenia albo coś z Twoją anteną

krishnamishna
Posty: 35
Rejestracja: 29 maja 2010, o 12:28

Re: DVB-T Czechy

Post autor: krishnamishna » 1 sierpnia 2010, o 23:13

DVB-T pisze:u mnie poziom sygnału cały czas taki sam (na dwóch różnych telewizorach podłączonych do innych anten). Może masz jakieś lokalne zakłócenia albo coś z Twoją anteną
podaj lokalizację i jak możesz screena

DVB-T

Re: DVB-T Czechy

Post autor: DVB-T » 1 sierpnia 2010, o 23:56

Strzelin, 95 km od nadajnika.
TV SONY KDL20S4000 z anteną siatkową na dachu - poziom sygnału max w 3 stopniowej skali. Odbiór idealny w każdych warunkach atmosferycznych i o każdej porze.
TV Samsung LE37B651 z anteną ATX 55 i wzmacniaczem LNA 101 skierowana na Ślężę, Trutnov odbieram trochę bokiem, poziom sygnału około 70% i poziom błędów waha się od 0 do 2, w skali 0-10. Odbiór również bezproblemowy.
W ostatnich dniach ani tygodniach nie zauważyłem zmian w poziomie sygnału
pozdrawiam

krishnamishna
Posty: 35
Rejestracja: 29 maja 2010, o 12:28

Re: DVB-T Czechy

Post autor: krishnamishna » 11 sierpnia 2010, o 10:46

Czyżby jakieś prace przed włączeniem kolejnych muxów na Trutnovie. Też macie problemy z odbiorem??

apk
Posty: 679
Rejestracja: 5 sierpnia 2009, o 23:59

Re: DVB-T Czechy

Post autor: apk » 31 sierpnia 2010, o 22:40

Dziś włączyli 2 i 3 Mux Czeski Trutnov Černá Hora na 61 , 60 kanale i potwierdzam odbiór 1 , 2 , 3 multipleksu w Legnicy . :)
Planowana wymiana anteny Jeseník a 30.9.2010 będzie uruchomiony I multipleks na 36 kanale z mocą 100 kW .
http://img525.imageshack.us/i/dsc0142t.jpg/

majonez
Posty: 29
Rejestracja: 18 kwietnia 2009, o 11:25

Re: DVB-T Czechy

Post autor: majonez » 1 września 2010, o 08:10

Potwierdzam odbiór multipleksów na kanałach 60,61 oraz naturalnie 40 z Trutnov Černá Hora we Wrocławiu na Maślicach. Poddasze - 4 piętro, antena w pomieszczeniu. Antena szerokopasmowa z przedwzmacniaczem jednostopniowym. Nowe sygnały są tylko nieco słabsze, ale to wynika pewnie z większego tłumienia ściany na tym paśmie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Andrzej_RATM
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2010, o 14:17

Re: DVB-T Czechy

Post autor: Andrzej_RATM » 4 września 2010, o 14:32

Potwierdzam odbiór wszystkich 3 czeskich mux`ów w miejscowości Psary/Szymanów na północ od Wrocławia. Zauważyłem jednak, że nieznacznie analogowa tv nova na 53 kanale z sygnałem spadła.

Odpowiedz