DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: #BEAVER# » 16 lutego 2014, o 21:40

Przedwczoraj podmieniłem sobie "na chwilę" tuner z Wiwy HD-100 na Ferdka T650i.
Przy instalacji antenowej nic nie grzebałem.
Oto zaskakujące rezultaty wyszukiwania ręcznego:
k.48: Prima Love, Ocko, Prima Zoom, Slagr Tv, Active, Ocko Gold, CT:D, CT art.
k.38: CT 1 HD, CT 2 HD, CT sport HD, Retro Music Tv.
Na k.45 też coś "drgało", ale nic nie znalazło.
Zaznaczam, że antena jest na strychu i nie jest wystawiona na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2014, o 20:59 przez #BEAVER#, łącznie zmieniany 1 raz.

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: marcin6660 » 17 lutego 2014, o 06:41

Koledzy jakie CT4. Logo kanału jest CT sport.

TheArt
Posty: 96
Rejestracja: 27 października 2011, o 02:13
Odbiornik: Telewizor z DVB-T
Instalacja antenowa: antena domowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: TheArt » 17 lutego 2014, o 10:46

Tomciosz pisze:Który kanał, jeżeli można wiedzieć? Zobaczę u siebie.
U mnie z 54.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: piotrek93 » 17 lutego 2014, o 19:54

#BEAVER# pisze:Przedwczoraj podmieniłem sobie "na chwilę" tuner z Wiwy HD-100 na Ferdka T650i.
Przy instalacji antenowej nic nie grzebałem.
Oto zaskakujące rezultaty wyszukiwania ręcznego:
k.38: Prima Love, Ocko, Prima Zoom, Slagr Tv, Active, Ocko Gold, CT:D, CT art.
k.48: CT 1 HD, CT 2 HD, CT sport HD, Retro Music Tv.
Na k.45 też coś "drgało", ale nic nie znalazło.
Zaznaczam, że antena jest na strychu i nie jest wystawiona na zewnątrz.
Niemożliwe ten mux nadaje na 38 a nie na k.48: CT 1 HD, CT 2 HD, CT sport HD, Retro Music Tv.

ainsztain
Posty: 106
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ainsztain » 17 lutego 2014, o 20:37

piotrek93 pisze:
#BEAVER# pisze:Przedwczoraj podmieniłem sobie "na chwilę" tuner z Wiwy HD-100 na Ferdka T650i.
Przy instalacji antenowej nic nie grzebałem.
Oto zaskakujące rezultaty wyszukiwania ręcznego:
k.38: Prima Love, Ocko, Prima Zoom, Slagr Tv, Active, Ocko Gold, CT:D, CT art.
k.48: CT 1 HD, CT 2 HD, CT sport HD, Retro Music Tv.
Na k.45 też coś "drgało", ale nic nie znalazło.
Zaznaczam, że antena jest na strychu i nie jest wystawiona na zewnątrz.
Niemożliwe ten mux nadaje na 38 a nie na k.48: CT 1 HD, CT 2 HD, CT sport HD, Retro Music Tv.
Myślę, że to nomen omen "czeski" błąd.

Prima love.... kanał 48 (mux 3 Ostrawa)
CT1 HD.... kanał 38 (Regionalni Sit 7 Ostrawa)

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: #BEAVER# » 17 lutego 2014, o 20:57

Przepraszam za pomyłkę ;)
Niechcący zamieniłem kolejność kanałów.
Mux 3, (Ostrava, Hošťálkovice), k.48: Prima Love, Ocko, Prima Zoom, Slagr Tv, Active, Ocko Gold, CT:D, CT art.
Mux Regionální síť 7, (Ostrava, Slezská Ostrava, Lanová ul.), k.38: CT 1 HD, CT 2 HD, CT sport HD, Retro Music Tv.

MUX 1000
Posty: 151
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: MUX 1000 » 18 lutego 2014, o 17:41

Czy odbiór masz stały czy tylko od czasu do czasu ?

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: #BEAVER# » 18 lutego 2014, o 18:14

W ciągu dnia sygnał niestety znika...
Jak będę miał trochę czasu, to spróbuję się "pobawić" anteną kierunkową, może uda się ustabilizować odbiór.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1067
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 18 lutego 2014, o 19:08

Koledzy mam pytanie gdzie najdalej na północ od nadajnika udało wam się odebrać MUX-4 z obiektu Opava-Hlubočec?

PS. Przy okazji wrzucam aktualne obrazki przedstawiające odbiór MUX1 i MUX2 z Lysej Hory w mojej lokalizacji.
Może to zachęci osoby z Radomska i okolic do prób uzyskania stabilnego odbioru czeskich kanałów :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: TLW/SZA » 19 lutego 2014, o 18:14

Cały czas masz takie parametry odbioru czy tylko podczas dobrego tropo :?:
U mnie w Szczekocinach ledwo z biedą łapie CZ MUX-1 na kanale 54 i tylko w czasie lepszej propagacji troposferycznej.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1067
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 19 lutego 2014, o 23:26

TLW/SZA pisze:Cały czas masz takie parametry odbioru czy tylko podczas dobrego tropo :?:
Mam cały czas czyli w moim przypadku od początku 2011r
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=378
Mam dobry profil terenu no i sygnał z LH w moim kierunku jest mało tłumiony (sygnał ma ok. 20kW). Co ciekawe profil terenu od Pradziada do mnie wygląda nawet lepiej niż ten z LH ale akurat tu jest spore tłumienie (ok 10dB) i wtedy z tych 100kW robi się 10kW a to widać za mało bo sygnał do mnie jakoś dolecieć nie może ;)

PS. Ponawiam pytanie które zadałem w poprzednim poście

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: TLW/SZA » 5 marca 2014, o 17:09

Testy Ultra HD 4K w DVB-T2 w Czechach :D

http://satkurier.pl/news/97524/testy-ul ... chach.html

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 135
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Opole
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Apr. 7, 2020
Ver. 3.717
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: neo69 » 16 marca 2014, o 14:21

Pozwalam sobie zdublować pytanie "opolskie" w tym wątku. Może ktoś mi odpowie...
Pytanie do ludzi z Opola, zwłaszcza tych mieszkających w wieżowcach na osiedlu ZWM, w Śródmieściu i na Zaodrzu, z wolną przestrzenią w kierunku czeskich nadajników: co udaje się Wam odebrać poza czeskimi MUXami 1, 2, 3, ew. MUX 4 i MUX Regionální síť 2?
Wdzięczny będę za informacje dodatkowe (np. które piętro/wysokość n.p.t., rodzaj anteny, nr kanału, czy odbiór jest stabilny czy okresowy itp.).

W "dawnych czasach", gdy miałem 6 lat, a w telewizji były tylko 2 programy TVP, na dipolu pętlowym,powieszonym na 3 piętrze w Opolu-Szczepanowicach dawało się odebrać 2 czechosłowackie kanały telewizyjne. Dipol mocowany za pomoca klamerek do bielizny i podłączony kablem symetrycznym do telewizora ;-)

Maniek91Juve
Posty: 18
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 17:15

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Maniek91Juve » 30 marca 2014, o 12:27

Dzisiaj udało się uzyskac dobry sygnał z nadajnika

SIT 1 (Černa Hora - Trutnov)
40k, 626 MHz, H, 100 kW

Widocznie było dobre tropo na kanale 40. Jestem ciekaw czy po zmiania na LNA 177 będe miec stabilniejszy sygnał na tym kanale.

edit/ Pisownia PL!

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 944
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Domel28 » 30 marca 2014, o 12:57

A jaki wzmacniacz masz teraz?

Maniek91Juve
Posty: 18
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 17:15

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Maniek91Juve » 30 marca 2014, o 14:16

Kod: Zaznacz cały

http://www.satnet.pl/-produkty/pid,1077/Wzmacniacz-antenowy-A30-Ryniak
Dlatego planuje zmiane na wlasnie LNA 177

edit/ Pisownia PL!

lumca_2
Posty: 224
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 5 kwietnia 2014, o 08:13

Nowy nadajnik pro Regionální síť 8, to Nový Jičín - Veselský kopec K52, 1kW ERP (nadawano tutaj v analogu ČT1 na K34 - 100kW ERP).

http://www.ctu.cz/ctu-online/vyhledavac ... _druhvys=0
Ostatnio zmieniony 5 kwietnia 2014, o 18:30 przez lumca_2, łącznie zmieniany 1 raz.

maziizam
Posty: 27
Rejestracja: 12 stycznia 2013, o 21:08
Odbiornik: Toshiba 55wl968
Instalacja antenowa: opticum 1000 ze wzmacniaczem oraz telmor p25
Nadajnik - obiekt nadawczy: W. Sk, K. Kos, R. chw, Ż. Kriz, Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: maziizam » 5 kwietnia 2014, o 15:22

Jaka moc i jakie kanały bo to co widzę sit regionalny 7 ma więcej jak na razie.
A tak w nawiasie K52 V ma mux 2 słowacki wiec będzie problem oba zesumować na jeden przewód antenowy.

lumca_2
Posty: 224
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 5 kwietnia 2014, o 18:34

ERP u nadajnika Nový Jičín - Veselský kopec K52 je 1kW. A jest to SFN s nadajnikem Olomouc - Radíkov K52 s ERP 5kW (juz nadaje testowo).

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 11 kwietnia 2014, o 18:16

http://satkurier.pl/news/99287/esk-tele ... -w-hd.html
No i brawo Czesi idą w HD. A Polacy tworzą dziesiątki śmieciowych kanałów zamiast 4-5 treściwych to 12 powtórek w kiepskim SD.

Odpowiedz