DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: Domel28 » 13 lutego 2016, o 20:59

Twoje pretensje są nieuzasadnione bo czeska tv nie jest przeznaczona do odbioru na terytorium Polski, a że coś odbiera to taki bonus. Czeski MUX pewnie nie zakłóca Ci tego MUX-a regionalnego więc wszystko ok.

lezynski1
Posty: 52
Rejestracja: 19 stycznia 2010, o 14:58

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: lezynski1 » 13 lutego 2016, o 23:05

No ja nie chcę się kłócić. Ale na jakiej podstawie twierdzisz, że ktoś mieszkając w jakimś kraju ma prawo tylko do odbierania sygnałów z nadajników umieszczonych tylko w tym kraju???To jakieś takie zaściankowe myślenie i nacechowane ksenofobią. A właśnie, że przeprowadza się takie sąsiedzkie konsultacje pomiędzy sąsiednimi państwami jeśli się uruchamia nowe kanały/nowe częstotliwości. Tak było przez cały proces cyfryzacji telewizji w Polsce. Już gdzieś o tym czytałem. Jak to czytam, co napisałeś, to jakbym czytał głos jakiegoś urzędasa z czasów głębokiej komuny.

lezynski1
Posty: 52
Rejestracja: 19 stycznia 2010, o 14:58

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: lezynski1 » 13 lutego 2016, o 23:05

No ja nie chcę się kłócić. Ale na jakiej podstawie twierdzisz, że ktoś mieszkając w jakimś kraju ma prawo tylko do odbierania sygnałów z nadajników umieszczonych tylko w tym kraju???To jakieś takie zaściankowe myślenie i nacechowane ksenofobią. A właśnie, że przeprowadza się takie sąsiedzkie konsultacje pomiędzy sąsiednimi państwami jeśli się uruchamia nowe kanały/nowe częstotliwości. Tak było przez cały proces cyfryzacji telewizji w Polsce. Już gdzieś o tym czytałem. Jak to czytam, co napisałeś, to jakbym czytał głos jakiegoś urzędasa z czasów głębokiej komuny.

lezynski1
Posty: 52
Rejestracja: 19 stycznia 2010, o 14:58

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: lezynski1 » 13 lutego 2016, o 23:12

Domel28 i takie rzeczy pisze ktoś, kto oprócz odbierania sygnału z polskich nadajników zapewne też cos odbiera, albo co najmniej może, z Ukrainy i ze Słowacji???

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: Domel28 » 13 lutego 2016, o 23:25

Nie chodziło mi o to, że ktoś nie ma prawa odbierać zagranicznych kanałów tylko o to, że nie zostały przewidziane do odbioru na danym obszarze. To wszystko. Wiadomo, że przeprowadza się konsultacje żeby nadajnik z sąsiednich krajów się nie zakłócały. W wielu przypadkach są emisje kierunkowe i wytłumienia przecież sygnał nie zna granic , ale u czechów k.43 nie jest zakłócony przez ten MUX lokalny i na odwrót. Czy nie tak?? Więc wszystko jest jak należy. To, że odbieram coś z Ukrainy czy Słowacji to właśnie ten bonus, i też jestem w podobnej sytuacji bo MUX2 k.40 z SK zakłóca mi MUX4 z Kielc na tym samym kanale. Tak to zostało ustalone i skoordynowane i nic się na to nie poradzi.
P.S na własnym podwórku mam taki przypadek że nawet polskie MUX-y się zakłócają. MUX 3 z Lublina k.23 zakłóca MUX 2 z Tarnowa na tym samym kanale ale w miejscach podlegających pod każdy z tych nadajników wszystko jest ok.. Podobnie jest w Twojej lokalizacji.

lezynski1
Posty: 52
Rejestracja: 19 stycznia 2010, o 14:58

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: lezynski1 » 14 lutego 2016, o 10:32

Nadal nie jestem przekonany. I nie chodzi tu o osobiste animozje. W moim przypadku, a także domniemam z prawie 100% pewnością, ze także w przypadku wszystkich innych mieszkańców tzw. Zagłębia Miedziowego możliwość odbierania z Liberca( góry Jested) I czeskiego MUXu jest teraz całkowicie wyłaczona(należy tu zaakcentować, że I MUX z Liberca na tym 43 kanale wysyła od poczatku czyli chyba od roku 2007, a ta telewizja regionalna zaledwie od września 2015 r.). Nie ma innej mozliwosci odbierania I MUXu z innych czeskich nadajników, także nie istnieje mozliwośc odbierania z satelity( tak jak np. programów niemieckich). I MUX czeskiej telewizji jest ważny, bo tam jest pierwszy i drugi program czeskiej telewizji publicznej, dalej CT sport( odpowiednik polskiego TVP Sport, i ten program jest za darmo, nie tak jak u nas kodowany) a ponadto CT24( odpowiednik naszego TVP Info( ten akurat tez mozna za darmo oglądać na internecie). Mi język czeski nie jest potrzebny dla pośmiania się z tego języka, ale dla celów jak najbardziej poważnych(profesjonalnych), zatem sytuacja dla mnie nie jest śmieszna. CT1 i CT2 miałem od końca lat 80, najpierw analogowo,a od chyba 2007r. cyfrowo i dopiero teraz od jesieni ubiegłego roku wpierdoliła się( nie przepraszam za wulgaryzm) ta lokalna Telewizja regionalna. Jest to istotnie duża strata.

lezynski1
Posty: 52
Rejestracja: 19 stycznia 2010, o 14:58

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: lezynski1 » 14 lutego 2016, o 10:35

Pytanie jest m. in. takie, czy istnieje jakaś techniczna możliwość oglądania czeskiej telewizji pomimo iż na kanale 43 nadaje ta cholerna Telewizja regionalna. Techniczna możliwość np. założenie drugiej anteny itp. I ja oczekuję konstruktywnych odpowiedzi a nie tak czy inaczej cynicznych reakcji.

codizwierzak
Posty: 16
Rejestracja: 14 lutego 2016, o 09:18
Odbiornik: Dvb-t:T-HD 1000
Dab+:Tesco DR1403B-CE
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ASP-8 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża,Lubin/Przemysłowa

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: codizwierzak » 14 lutego 2016, o 10:48

Witam, mieszkam w Lubinie ul. Bieszczadzka i odbieram również mux l-7. Szukałem innych nadajników czeskiej telewizji(właśnie z powodu tych zakłóceń) i znalezłem nadajnik Trutnov Černa Hora(pomimo Karkonoszy i Sudet gdzieś czytałem że ktoś odebrał tv czeską w naszym regionie) . Niestety na mojej antenie z powodu uszkodzenia kabla nie mogłem odebrać nic, ale jestem w trakcie jej naprawiania. Może się uda coś odebrać :D. Kanał 40 moc 100kw pol. H.
Powodzenia lezynski7:-)

poxipol
Posty: 1783
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: poxipol » 14 lutego 2016, o 11:31

W temacie Czechy,były wzmianki o problemie negatywnego wpływu regionalnych nadajników.
Jeżeli chcesz koniecznie oglądać czeskie MUX-y,rozwiązań jest kilka.
Żeby ograniczyć regionalny multipleks,konieczne jest zawężenie wiązki,poprzez kilka anten połączonych synfazowo.
Jaki efekt ?
Z innego nadajnika można spróbować.
Czesi niedługo przechodzą na T-2 ma być równoległa emisja,a potem zwolnienie pasma 700 MHz.
Można z sata Skaylink opłata ok 10zł miesięcznie
Mam sąsiada z żoną Czeszką,programy czeskie ogląda za pomocą streamera podłączonego do internetu,a antenka zamontowana w Czechach.

Jarosław Masłowski
Posty: 122
Rejestracja: 7 października 2015, o 13:45
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON - Jelenia Góra , Rząsiny

Re: Odbiór czeskiego MUX1 z czeskiego nadajnika w Libercu w Zagłębiu Miedziowym

Post autor: Jarosław Masłowski » 29 lutego 2016, o 22:27

Panowie trzeba brać też lokalizacje położenia , bo jak tu jest mowa o zagłębiu to antena wg mnie powinna widzieć sygnał . Co do nie których lokalizacji w naszym województwie to ja z pokojowej nie złapię , bo:
1. Nisko jest antena pokojowa na wysokości ok 7 m.n.p.t.
2. zasłania Kamienna Góra (wzgórze w Lubaniu)
więc jak i tam w okręgu miedziowym na kierunkowej odbierało to jest "bonus" nie sądzę , ale jak nie ma lokalnego MUX na tym samym kanale co w/w MUX czeski .

Awatar użytkownika
lukaszuk1995
Posty: 77
Rejestracja: 2 maja 2013, o 13:13
Odbiornik: TV TCL TCL H32B3803, TV Blaupunkt BLA-32
Instalacja antenowa: DPM Solid HN15ECO (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Dobór anteny do odbioru DVBT- z Czech

Post autor: lukaszuk1995 » 6 kwietnia 2016, o 09:16

Cześć, zapragnąłem wrócić do pomysłu odbioru Czeskiego DVB-T, głównie ze względu na transmisje sportowe ;)
Dawniej, gdy miałem antenę po drugiej stronie budynku, łapałem K54 i K36, prawdopodobnie z nadajnika Frydek-Mistek, Lysa Hora. Przejdźmy więc do rzeczy. Chciałbym uzyskać maksymalnie stabilny odbiór, jednak zasadnicze problemy są dwa:
- antenę mogę mieć na pierwszym piętrze, bo ADM nie zezwala na montaż na dachu,
- lokalizacja nie jest zbyt dobra, jak sami zobaczycie :P
Dystanse do nadajników "w mojej okolicy":
http://i.imgur.com/qSViaP3.png
Profil terenu do nadajnika Frydek-Mistek:
http://i.imgur.com/jQCbqOS.png
Profil terenu do nadajnika Jesenik:
http://i.imgur.com/sUbdiHz.png
Profil terenu do nadajnika Ostrava:
http://i.imgur.com/6ruO4Ka.png
Na mapie to wygląda mniej-więcej tak:
http://i.imgur.com/BHmufbS.jpg

Mam już antenę po drugiej stronie bloku, skierowaną na Kosztowy, na symetryzatorze nie idze nic złapać z Czeskich, a nie chciałbym jej zarzynać wzmacniaczem stąd pytanie do Was na jakiej antenie byłby możliwy odbiór w tej lokalizacji (dokładnie tutaj 50°19'26.5"N 19°07'01.8"E). Widoczność, według Google: https://i.imgur.com/vnbrZ5P.jpg

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Dobór anteny do odbioru DVBT- z Czech

Post autor: AdamP » 6 kwietnia 2016, o 11:52

lukaszuk1995 pisze: Mam już antenę po drugiej stronie bloku, skierowaną na Kosztowy, na symetryzatorze nie idze nic złapać z Czeskich
To normalne - Kosztowy, Lysa Hora czy Ostrawa to mocno rozbieżne azymuty a Pradziad to już prawie kąt prosty w stosunku do Kosztowy. W blokowisku nie da się niczego przewidzieć. Musiałbyś robić próby z posiadaną anteną pod warunkiem, że widoczności na LH, Ostrawę czy Pradziada nie zasłaniają inne bloki. Teoretycznie jedna pasywna antena ustawiona gdzieś pomiędzy Skrzyczne a Lysą Horę powinna załatwić sprawę naszych i czeskich mux'ów.

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 138
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: Dobór anteny do odbioru DVBT- z Czech

Post autor: maryś » 7 kwietnia 2016, o 15:49

Łukasz,
Lokalizacja na 1 piętrze w Twoim układzie jest za niska.
Blok naprzeciw zasłania Ci praktycznie kierunek na Jesenik i Ostravę.
Jedynie Frydek Mistek jest prawie wolny, niemniej w niedalekiej odległości jest następny blok.
Pomiędzy anteną a nadajnikiem powinna być wolna fizycznie przestrzeń.
To zapewnia lokalizacja anteny na dachu (czego nie możesz zrobić).
Pozostaje ewentualnie jakiś sygnał z odbicia, ale to trzeba zrobić metodą prób i błędów.
Ponieważ Jesenik jest wysoko położony 1500 mnpm to ustawiłbym kanał 36 MUX1 100 kW
i próbował.
W ostateczności pozostaje odbiór satelitarny, Astra 28,5'E, ale to jest związane z kosztami.
Można oglądać wtedy hokej NHL, KHL, Tipsport Exraligę CZ i SK, SHL, rugby, piłkę nożną, NBA.

Awatar użytkownika
Neptun
Posty: 4
Rejestracja: 12 października 2011, o 12:45
Odbiornik: ADB 100 T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 6000/6t.
Balkon na południe
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy, Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Neptun » 14 kwietnia 2016, o 16:19

Mam problem z odbiorem K54 W Olkuszu. :(
Ściągałem antenę na czas malowania balkonu i po ponownym zamontowaniu nie mogę trafić na sygnał bez skoków. :oops: Wczoraj z przerwami, dziś przed południem trochę pochodziło i klapa. :(
Wcześniej (przed malowaniem),czeskie łapało w miarę dobrze. :|
Czy coś się zmieniło w nadawaniu :?: Czy moja "siatka' już do wymiany ;)
Zasilacz nowy,kabel antenowy nowy....
Antena = Obrazek

jest ze wzmocnieniem =
Obrazek

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ibartolo » 14 kwietnia 2016, o 20:41

na chwilę obecną u siebie w Kluczach mam dobry odbiór na k.54 moc jakość 100/100 to samo k.37 ,a ten wzmacniacz nie jest czasem za mocny ?

Awatar użytkownika
elektryczny
Posty: 24
Rejestracja: 20 grudnia 2015, o 01:17
Odbiornik: wiwa HD95
Instalacja antenowa: siatka-SWA 1313
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła/Ornontowice/Ostrava/Opava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: elektryczny » 16 kwietnia 2016, o 15:52

Tez mam siatkę z wzmacniaczem SWA 1313 ,i odbieram dobrze Czechy:
- Jakość - Siła -
MUX1 k54 100% / 93%
MUX2 k37 100% / 100%
MUX4 k45 80% / 72%

Tylko MUX3 k48 mi nie odbiera :( ,tylko czasami w nocy lub jak słabo pada ,w niedalekim czasie wrzucę jakąś kolejną antenę (siatkę lub kierunkową) i zobaczymy czy coś to da.
Poza tym odbieram wszystkie Polskie mux-y wraz z lokalnym ,z Ornontowic z tej jednej anteny :)

A czy któryś z was odbiera MUX lokalny k50 z Czech ,w okolicach Katowic?

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 138
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: maryś » 18 kwietnia 2016, o 16:51

Spróbuj z Jesenika, MUX3 k51
Na kanale 50 nadaje Kraków Chorągwica MUX3 100 kW.

Awatar użytkownika
elektryczny
Posty: 24
Rejestracja: 20 grudnia 2015, o 01:17
Odbiornik: wiwa HD95
Instalacja antenowa: siatka-SWA 1313
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła/Ornontowice/Ostrava/Opava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: elektryczny » 20 kwietnia 2016, o 22:04

maryś pisze:Spróbuj z Jesenika, MUX3 k51
Na kanale 50 nadaje Kraków Chorągwica MUX3 100 kW.
Ok. spróbuję z Jeseník, Praděd :)
A jak u ciebie z odbiorem: Žilina, Krížava? ,całą dobę masz stabilny odbiór? i z jakim poziomem i jakie mux-y odbierasz?
ponieważ też myślę nad skierowaniem tam (kolejnej) anteny :)

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 138
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: maryś » 21 kwietnia 2016, o 06:36

Wszystko w wątku o Słowacji - strona 51.
Odbieram wszystkie słowackie mux'y całodobowo.

Awatar użytkownika
elektryczny
Posty: 24
Rejestracja: 20 grudnia 2015, o 01:17
Odbiornik: wiwa HD95
Instalacja antenowa: siatka-SWA 1313
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Wisła/Ornontowice/Ostrava/Opava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: elektryczny » 21 kwietnia 2016, o 14:15

Ok. poczytam :)
Dzięki za odpowiedź.

Odpowiedz