DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
poxipol
Posty: 1842
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: poxipol » 4 czerwca 2016, o 13:51

Artur912 pisze:Myśle że najlepiej kupiś kierunkową z lna-177 , nie powinno być problemu z odbiorem i po za tematem u mnie też nie działa strona internetowa dvbtmap.eu , ale za to działa aplikacja
Wszystkie anteny są antenami kierunkowymi.
Różnią się jedynie parametrami.
Nawet pojedynczy bat z dookólną charakterystyką promieniowania jeżeli nie jest umieszczony w jednorodnym polu,wykazuje jakąś kierunkowość.

salceson
Posty: 11
Rejestracja: 12 maja 2012, o 23:30

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: salceson » 4 czerwca 2016, o 13:53

A np. taka antena będzie dobra: Tri Digit 44/21-69 wzmacniacz LNA177 do47dB?

poxipol
Posty: 1842
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: poxipol » 4 czerwca 2016, o 14:09

Osobiście nie polecam.Nie najlepsze parametry.zysk podany w dBi,czyli trzeba ująć -2,1 dB.
U mnie odbiór z Czech na tej antence nie daje rady,gdzie na prostej Yagi jest już możliwy.

salceson
Posty: 11
Rejestracja: 12 maja 2012, o 23:30

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: salceson » 4 czerwca 2016, o 15:42

poxipol pisze:Osobiście nie polecam.Nie najlepsze parametry.zysk podany w dBi,czyli trzeba ująć -2,1 dB.
U mnie odbiór z Czech na tej antence nie daje rady,gdzie na prostej Yagi jest już możliwy.
A mogę prosić o zaproponowanie jakiejś? Takiej co będzie dobra do warunków jakie posiadam. Z antenami nigdy nie miałem styczności oprócz zwykłej "choinki", którą kupiłem za dziecka 15 lat temu :)

poxipol
Posty: 1842
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: poxipol » 4 czerwca 2016, o 16:48

Znając natężenie pola w miejscu odbioru można łatwiej dobrać antenę i ustalić jej minimalną wysokość,
dvbtmap,eu można traktować bardziej jako zabawę,gdyż nie uwzględnia wielu istotnych czynników,a obliczenia na piechotę są dość kłopotliwe.

Należy również uwzględnić wpływ lokalnych nadajników i innych po drodze.
Mając na uwadze miejsce montażu anteny wybrał bym ATX-55 +LNA-188-w razie czego łatwiej jest zmniejszyć wzmocnienie.
Jeżeli na dachu,to można dłuższą ATX-91

Coś na ten temat pisałem w poprzednim poście.

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 29#p213429

salceson
Posty: 11
Rejestracja: 12 maja 2012, o 23:30

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: salceson » 4 czerwca 2016, o 20:13

poxipol pisze:Znając natężenie pola w miejscu odbioru można łatwiej dobrać antenę i ustalić jej minimalną wysokość,
dvbtmap,eu można traktować bardziej jako zabawę,gdyż nie uwzględnia wielu istotnych czynników,a obliczenia na piechotę są dość kłopotliwe.

Należy również uwzględnić wpływ lokalnych nadajników i innych po drodze.
Mając na uwadze miejsce montażu anteny wybrał bym ATX-55 +LNA-188-w razie czego łatwiej jest zmniejszyć wzmocnienie.
Jeżeli na dachu,to można dłuższą ATX-91

Coś na ten temat pisałem w poprzednim poście.

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 29#p213429
A taki wzmacniacz (LNA-188) to można samemu domontować do anteny czy już ATX-55 ma od razu taki wbudowany?

poxipol
Posty: 1842
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: poxipol » 4 czerwca 2016, o 21:15

Ostatnio kupowałem ATX firmry Satstal w Hollexie i sprzedawca pytał się czy dołożyć symetryzator czy wzmacniacz.
Oprócz wzmacniacza należy się zaopatrzyć w regulowany zasilacz z separatorem.
http://www.hollex.pl/anteny-tv-naziemne ... zy-antenow



http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante ... _B4010.htm

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 145
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: maryś » 5 czerwca 2016, o 08:57

salceson
Sprawdź jeszcze nadajnik z Pradziada/Jesenik.
Obiekt położony znacznie wyżej niż Hostalkovice.
Oddalony o ok. 120 km od Tarnowskich Gór.
Zapewne drugie piętro jest lepszą lokalizacją niż parter,
ale zawsze wymaga to prób.

kibicsports
Posty: 2
Rejestracja: 13 czerwca 2016, o 13:45

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: kibicsports » 13 czerwca 2016, o 13:49

Witam, jak odebrać czeską telewizję w okolicach Żywca? Jestem laikiem więc z góry dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 145
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: maryś » 13 czerwca 2016, o 20:46

Zapraszam na http://www.dvbtmap.eu
Mapy > Mapa najbliższych nadajników
Zaznacz swoją pozycję (dwa razy lewoklik) i rozszerz promień do 100 km
a potem:
Mapy > Odległość i profil terenu i wybrać w prawej górnej ramce nadajniki
Podpowiem, że interesować Cię będzie:
nadajniki czeskie
Ostrava Hostalkovice CZ pol. H ok. 70 km
Frydek Mistek Lysa Hora CZ pol. H ok. 56 km
nadajniki słowackie
Zylina Krizava SK pol. V ok. 70 km
Namestovo Magurka SK pol. V ok. 40 km

pol. H - polaryzacja horyzontalna - antena poziomo czyli "--"
pol. V - polaryzacja vertical - antena pionowo (obrócona o 90') czyli "|"

tranzystor
Posty: 247
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tranzystor » 13 czerwca 2016, o 23:19

kibicsports pisze:Witam, jak odebrać czeską telewizję w okolicach Żywca?
Mieć szczęście, bo mając szczęście to nawet za Węgierską Górką idzie odebrać czasem strzępki czeskiego MUX2 ale to od święta. :roll:

kibicsports
Posty: 2
Rejestracja: 13 czerwca 2016, o 13:45

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: kibicsports » 14 czerwca 2016, o 15:53

Czyli jest wogóle sens robienia z tym? ;)

Bilbo
Posty: 7
Rejestracja: 14 czerwca 2016, o 19:44

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Bilbo » 14 czerwca 2016, o 19:47

Witam, mieszkam niedaleko Krakowa, i odbieram wszystkie kanały z czeskiego mux2. Jednak gdy próbuje wyszukać coś z czeskiego mux1, nic nie znajduje. Czy będzie konieczne przestawienie anteny czy może problem jest u mnie z wyszukiwaniem ? Jestem laikiem w tych sprawach, więc prosiłbym o konkretne rady co i jak :)

poxipol
Posty: 1842
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: poxipol » 14 czerwca 2016, o 22:08

Niedaleko Krakowa to za mało powiedziane.
Czeski MUX zapewne odbierasz na k 37 Łysa Hora
Brakujący K 54 jest mocno zakłócany przez Skrzyczne K 55.
Charakterystyka promieniowania nadajnika,jest wycięta w kierunku Krakowa.
Ostrawa jest za nisko.
Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest stosowanie anteny o możliwie jak najwęższym kącie promieniowania.
Stosowanie coraz mocniejszych wzmacniaczy jeszcze bardziej pogarsza odbiór.
W moim przypadku dobry rezultat osiągnięto już przy synfazowym połączeniu dwóch ATX w układzie współpłaszczyznowym,w odległości ok.dwóch długości fali.

Gdyby polaryzacja była jak w SK,pewnie by nie było takich problemów.

Bilbo
Posty: 7
Rejestracja: 14 czerwca 2016, o 19:44

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Bilbo » 15 czerwca 2016, o 09:07

poxipol pisze:Niedaleko Krakowa to za mało powiedziane.
dokładnie to Jerzmanowice
poxipol pisze: Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest stosowanie anteny o możliwie jak najwęższym kącie promieniowania.
a mógłbyś mi podać przykład takiej anteny dzięki której byłby możliwy odbiór na k 54 ?

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: 90tomash » 15 czerwca 2016, o 09:52

jestem z pod Milicza (Pracze), 60 km na zachód od wrocławia,
łapie czasami kanał 36 z CT SPORT ( POTRZEBUJE NA EURO), np. w tej chwili już niestety nie działa -
korzystam z dekodera WIWA HD 95, antena zwyłka siatka, w niej wzmacniacz czyli popularna płytka, ale nie mam od dawna zasilacza bo się spalil kiedyś i od tej pory zasilam antene z dekodera (ma taka opcje), ale daje prad 5 V.
takie pytanie, czy jak kupie zasilacz, jest szansa na poprawe jakości sygnału?

antene mam na wysokości 4-5 m

Artur912
Posty: 63
Rejestracja: 23 kwietnia 2016, o 13:19
Odbiornik: Cabletech
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na zewnątrz z lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Jesenik Ostawa Opawa Klimkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Artur912 » 15 czerwca 2016, o 21:02

Lepiej nie i szczerze to na pewno wzmacniacz lna-177 polepszyłby odbiór . Zawsze możesz kupić logarytmiczną ze wzmacniaczem LG2 .

Artur912
Posty: 63
Rejestracja: 23 kwietnia 2016, o 13:19
Odbiornik: Cabletech
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na zewnątrz z lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Jesenik Ostawa Opawa Klimkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Artur912 » 15 czerwca 2016, o 21:04

Teraz moje pytanie . Czy odbiera ktoś czeski RS4 z Pragi ?

poxipol
Posty: 1842
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: poxipol » 15 czerwca 2016, o 21:55

Bilbo pisze:
poxipol pisze:Niedaleko Krakowa to za mało powiedziane.
dokładnie to Jerzmanowice
poxipol pisze: Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest stosowanie anteny o możliwie jak najwęższym kącie promieniowania.
a mógłbyś mi podać przykład takiej anteny dzięki której byłby możliwy odbiór na k 54 ?
Kierując się z Krakowa w stronę Śląska,odbiór się poprawia.
Taką niedrogą,o dobrych parametrach anteną jest np ATX-91 K 21-60 w cenie 59 zł.
Można ją nabyć w Hollexie.

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: 90tomash » 16 czerwca 2016, o 11:26

Artur912 pisze:Lepiej nie i szczerze to na pewno wzmacniacz lna-177 polepszyłby odbiór . Zawsze możesz kupić logarytmiczną ze wzmacniaczem LG2 .
ten wzmacniacz "robi" taka różnicę ?
on działa z zasilaczem, czy jak ?

Odpowiedz