DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
dvbtowiec
Posty: 489
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: dvbtowiec » 23 października 2017, o 09:37

To nie temat na ten wątek, ale jestem spokojny o telewizję naziemną w Polsce.
Każdy sprzęt ma swoją określoną żywotność. Prędzej, czy później będzie trzeba go wymienić.
Internet nie zastąpi telewizji.

Czechy wprowadzają HEVC i nie boją się o upadek telewizji.
Systemowi dajesz się rolować za każdym razem, kiedy kupujesz nowy komputer, komórkę, bo Twoje kilkuletnie już ledwo zipią, w związku ze wzrostem wymagań nowych rozwiązań technologicznych ;)
Przyzwyczaiłeś się TV jest na lata- te czasy już minęły.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: TLW/SZA » 2 listopada 2017, o 19:03

Dawno tutaj nie zaglądałem, ale udało się zalogować ;)
A tak wygląda pasek mocy i jakości sygnału Czeskiego DVB-T-T2 z Lysej Hory u mnie w Moskorzewie, niezmiennie w instalacji antena siatkowa.
Niestety tunerek technisata też nie przetwarza kodeków i jest tylko głos na czarnym tle, ale sygnał dolatuje :) .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sygnał prezentuje się o wiele lepiej niż Czeski MUX-1 w normalnym DVB -T.
Obrazek

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: igorlan » 3 listopada 2017, o 09:41

Ktoś próbował odebrać w Krakowie? Ciekaw jestem czy sygnał faktycznie wygląda lepiej w porównaniu do LH MUX1 k54

dvbtowiec
Posty: 489
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: dvbtowiec » 3 listopada 2017, o 11:50

Przez wakacje próbowaliśmy złapać, ale żadnych efektów.
Skacze jedynie moc sygnału z 10% do 70% na wspomnianych częstotliwościach.
Dach wieżowca, żadnych przeszkód terenowych, przy dobrej pogodzie widać góry ale nie widać sygnału ;)

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 228
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Acid » 3 listopada 2017, o 12:27

Emisja ruszyła w zeszłym miesiącu ;)

dvbtowiec
Posty: 489
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: dvbtowiec » 3 listopada 2017, o 18:59

Nie przypuszczam aby emisja T2 na terenie Krakowa miała lepszy zasięg niż T.
Zwiększenie kompresji = pogorszenie odbioru.

Antenę mam ustawioną i kanał 28 ani drgnie, a pozostałe 2 skaczą mocą.
Ostatnio zmieniony 3 listopada 2017, o 21:49 przez dvbtowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 3 listopada 2017, o 20:58

TLW/SZA pisze: Sygnał prezentuje się o wiele lepiej niż Czeski MUX-1 w normalnym DVB -T.
U mnie siła sygnału z LH, zarówno "starej" emisji na k37 i k54 jak i dvb-t2 na k28, kształtuje się dosyć podobnie w granicach 75-77 dBuV. Ale to trochę inny azymut, no i może dochodzić do tego inny zysk anteny w konkretnym zakresie.

Banister
Posty: 63
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:41
Odbiornik: Philips 40"
Instalacja antenowa: Dipol z ATX91 + SWA9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: dookolna + Raszyn

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Banister » 4 listopada 2017, o 17:00

Witam !!
ale teletext na DVB-T2 powinien chodzić :)

tolus
Posty: 292
Rejestracja: 2 marca 2009, o 17:33
Odbiornik: 32B350, 40H5500, 40KU6000
Instalacja antenowa: ATX 55 GOLD ALL-ANT / symetryzator - 570 m n.p.m, 29 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: wszystkie w promieniu ok 100km...

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tolus » 4 listopada 2017, o 22:08

Witajcie.

Od kilku dni nie mam na 60 kanale śladu sygnału z Cernej Hory / Trutnov, pozostałe muxy z 21,38,40 kanału śmigają idealnie czyli 99/100, i dla kanału 21 - 35/100 ... kanal 60 ZERO sygnału

Podobnie się ma z kanałem 28 / DVB-T2, tydzien temu był z siła na około 80%, w tej chwili śladu sygnału ...

Ktoś ma podobnie...?

derek
Posty: 10
Rejestracja: 24 grudnia 2010, o 11:55

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: derek » 4 listopada 2017, o 22:49

U mnie w okolicy Wrocławia również brak kanałów 60,28 z Trutnowa. Pozostałe odbierają z siłą i jakością jak kanały ze Śnieżnych Kotłów.

tolus
Posty: 292
Rejestracja: 2 marca 2009, o 17:33
Odbiornik: 32B350, 40H5500, 40KU6000
Instalacja antenowa: ATX 55 GOLD ALL-ANT / symetryzator - 570 m n.p.m, 29 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: wszystkie w promieniu ok 100km...

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tolus » 4 listopada 2017, o 22:52

czyli albo cos im zdechło albo zmienilli propagacje sygnału ... poczekam pare dni i napisze do nich.

derek
Posty: 10
Rejestracja: 24 grudnia 2010, o 11:55

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: derek » 4 listopada 2017, o 23:15

Miejmy nadzieje, że to nie ich nowa, kierunkowa charakterystyka anten dla dvb-t2. Jeśli tak będzie to utracę możliwość odbioru czeskich programów. Pradziad odbiera u mnie tylko wieczorami i nie każdego dnia. Gdybyś Tolus coś więcej wiedział to proszę napisz.

derek
Posty: 10
Rejestracja: 24 grudnia 2010, o 11:55

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: derek » 5 listopada 2017, o 17:00

Kanał 60 z Trutnowa znowu odbiera. Natomiast brak sygnału z kanału 28 (nie ma u mnie nawet śladu, że coś jest tam emitowane), gdzie nadawany jest multiplex 12 w standardzie dvb-t2 Hevec. Czy może ktoś wie, czy są to docelowe parametry emisji tego przejściowego multiplexu?

tolus
Posty: 292
Rejestracja: 2 marca 2009, o 17:33
Odbiornik: 32B350, 40H5500, 40KU6000
Instalacja antenowa: ATX 55 GOLD ALL-ANT / symetryzator - 570 m n.p.m, 29 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: wszystkie w promieniu ok 100km...

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tolus » 5 listopada 2017, o 20:44

dzisiaj wszystko wróciło prawie do normy .... Jest i 28 i 60 kanał ... ale 28 ma siłę około 45-50% a 60 kanał ma 65-70%, czyli słabiej, dużo słabiej jak tydzień temu ...

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 455
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: a.d. » 11 listopada 2017, o 09:27

  • CTU wydal pozwolenia dla Mux-3 w starym systemie DVB-T:
Obrazek
  • pozwolenia wydane na pozostale nadajniki Mux-3
Obrazek

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 11 listopada 2017, o 12:17

A to niespodzianka. K48 z LH pod emisję w DVB-T skoordynowano "wieki temu", ale ze względu na odmienne parametry emisji MUX-3 do tej pory nie było SFN (Ostrava-LH).
A teraz, kiedy praktycznie można powiedzieć, że emisja w DVB-T powoli zbliża się do końca, nagle przypomniano sobie o MUX-3? Chyba, że to jakieś posunięcie "strategiczne" na przyszłość?

PS. Nie wiem, czy czasami CTU coś nie pokręciła w swoim wykazie pozwoleń, bo widnieje też tam również np. pozwolenie dla LH na MUX-4 na k31.

https://www.ctu.cz/vyhledavaci-databaze ... bmit=Filtr

kef
Posty: 27
Rejestracja: 25 października 2015, o 10:06
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Lysa Hora, Hostalkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: kef » 11 listopada 2017, o 16:39

Muszę przyznać że również jestem tą decyzją zaskoczony. Od dawna było wiadomo, że MUX3 ma dużo większą pojemność niż MUX1 i MUX2 i z tego powodu nie jest możliwe nadawanie w SFN Ostrava - Lysa Hora gdyż odległość między tymi nadajnikami jest za duża dla obecnych parametrów tego muxu. Może to też świadczyć o tym że jakieś zmiany się szykują w MUX3 - np. zmniejszenie liczby programów i zmiana parametrów muxu, a część oferty programowej będzie można odbierać tylko w DVB-T2, np. by zachęcić do przejścia na nowy system, kto wie.
Tak czy siak to dobra wiadomość, bo zasięg na k. 48 wzrośnie.

VITEK2442
Posty: 65
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Odbiornik: GoSat GS 150 HD PVR
Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne.Kriźawa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 » 12 listopada 2017, o 17:09

blockbuster pisze:A to niespodzianka. K48 z LH pod emisję w DVB-T skoordynowano "wieki temu", ale ze względu na odmienne parametry emisji MUX-3 do tej pory nie było SFN (Ostrava-LH).
A teraz, kiedy praktycznie można powiedzieć, że emisja w DVB-T powoli zbliża się do końca, nagle przypomniano sobie o MUX-3? Chyba, że to jakieś posunięcie "strategiczne" na przyszłość?

PS. Nie wiem, czy czasami CTU coś nie pokręciła w swoim wykazie pozwoleń, bo widnieje też tam również np. pozwolenie dla LH na MUX-4 na k31.

https://www.ctu.cz/vyhledavaci-databaze ... bmit=Filtr
Co dotyczy K 31 z LH to będe jakaś pomylka. CTU wydalo pozwolenie K31 dla Ostrawy nadajnik Lanova (MUX 4 i 7).
Popatrzym w poniedzialek po aktualizacji databazy czy sie w niej coś zmieni.
Mimo temat :od tego piatku niemoge odnależć strony UKE. Czy macie ten sam problem?

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Tomciosz » 12 listopada 2017, o 17:55

Polskiego UKE czy czeskiego odpowiednika? Bo nasz krajowy działa ok. Ale na stronie było napisane, że od 10 do 12 mogą być niedostępne.

Kod: Zaznacz cały

Od 10 do 12 listopada będą nieczynne strony internetowe UKE oraz portal PUE. 
 

Nie będzie też funkcjonowało połączenie telefoniczne z Centrum Informacji Konsumenckiej oraz nie będą działać systemy telefoniczne w Delegaturach: Szczecin, Olsztyn, Bydgoszcz, Rzeszów, Białystok, Lublin, Łódź, Zielona Góra, Opole, Kielce oraz Kraków.

Przepraszamy za niedogodności.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 12 listopada 2017, o 21:03

VITEK2442 pisze: Co dotyczy K 31 z LH to będe jakaś pomylka.
To pozwolenie CTU dla LH na k31 wygląda rzeczywiście zastanawiająco.
Według współrzędnych geograficznych podanych w pozwoleniu, to nie jest pozwolenie dla obiektu
České Radiokomunikace tylko wypada gdzieś tak jak zaznaczono na tym foto.

Obrazek


To, że pozwolenie dotyczy innego obiektu akurat nie jest dziwne, bo przecież Radim Pařízek
raczej nie zdecydowałby się na emisję z obiektu ČRa :lol:
Ale czy na LH znajdują się obecnie jakieś inne systemy antenowe (poza tym ČRa i tym od Dab)?

Odpowiedz