DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: ČT 1 - Frýdek-Místek (Lysá hora) - kanał 37 - teraz cyfr

Post autor: brzeg » 2 maja 2011, o 18:36

mmm777 pisze:Tak to wygląda: http://mmm777.kilu.de/temp/DVB-T.jpg , niedaleko od Będzina, w dolince(!).

Antena trochę odkręcona od Kosztów,
* TVP - bardzo słabo,
* Czesi - dobrze, z rzadka się przycina.
A odbierasz ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 oraz radia, czy tylko komercyjne ?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1060
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 2 maja 2011, o 20:30

Niestety MUX3 z Hostalkovic jest u mnie nieosiągalny. :| Po przestawieniu anteny ze Skrzycznego idealnie na Hostalkovice nadal brak sygnału na k51. Przyczyny mogą być co najmniej dwie. Maszt nadajnika Hostalkovice umiejscowiony jest dosyć nisko bo tylko 287m n.p.m i przy odległości 150km sygnał po prostu do mnie nie dolatuje, a druga to silny sygnał analogowy na k52 z Wręczycy (800kW) który "zabija" wszystko na sąsiednich kanałach.
Ważne, że MUX1 i MUX2 z LH śmigają aż miło, a brak Primy Love to raczej mały powód do zmartwienia ;)

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: ČT 1 - Frýdek-Místek (Lysá hora) - kanał 37 - teraz cyfr

Post autor: mmm777 » 2 maja 2011, o 22:22

Odbierm to, co widać na obrazku.

Awatar użytkownika
brzeg
Posty: 306
Rejestracja: 25 grudnia 2010, o 19:36
Odbiornik: SamsungUE46B7000,LE37C650, T27C370,WiwaHD-90,P7131,LV5Tdlx
Instalacja antenowa: Siatka
Logarytma
Dipol 16/21-69
Wzm. IVO ZR01+LNA-177
Anteny zawieszone na 5,5m.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Katowice,Czechy

Re: ČT 1 - Frýdek-Místek (Lysá hora) - kanał 37 - teraz cyfr

Post autor: brzeg » 2 maja 2011, o 22:55

:lol: A to dziwne przecież czeski mux1 nadaje z tego samego nadajnika o tej samej mocy, jeśli chwytasz mux2 to miałbyś chwytać też mux1. (k54)

Awatar użytkownika
fabio323
Posty: 29
Rejestracja: 1 sierpnia 2010, o 00:42
Odbiornik: ASUS TV USB My Cinema-U3100;LG TV:Onkyo TX-8150
Instalacja antenowa: Televes DAT HD BOSS 790 + Telmor ASR + CA-RTV 6
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ochodzita;Chorągwica;Św.Krzyż;Lysá hora

Re: ČT 1 - Frýdek-Místek (Lysá hora) - kanał 37 - teraz cyfr

Post autor: fabio323 » 3 maja 2011, o 00:16

A może temu http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html według mapki wynika że jest tłumiony sygnał w kierunku wschodnim ja mieszkam w okolicach Milówki odbierałem MUX1 k54 do nie dawna teraz nie mam nic MUX2 k37 chodzi bez problemu .

remek30

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: remek30 » 3 maja 2011, o 00:43

Czy ktoś może wie kiedy będzie włączony mux3 z Lysej Hory (Frydek-Mistek) i z jaką mocą będzie nadawał?

lumca_2
Posty: 219
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 3 maja 2011, o 07:19

Mux3 z Lysé Hory se zatím neplánuje! Pokud by se v budoucnu odtud začal vysílat, s největší pravděpodobností by se použil K48 se stejným ERP, jako K37+54 - 25kW ERP a vytvořil by SFN z Ostravou.

monter1981
Posty: 241
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: monter1981 » 3 maja 2011, o 11:27

li921 pisze:Ja w Sosnowcu odbieram mux1 (k54), mux2 (k37). Ale brak u mnie mux3 (k51). Dziwne, bo moce i częstotliwości podobne. Chyba, że jakaś chwilowa przerwa!?

Mux2 polski poziom/jakość: 80%/78%
mux1: 78%/82%
mux2: 79%/89%
mux3:-/-
Również odbieram czeskie MUX-1 i MUX-2 (jakość 90). Mieszkam na 10 piętrze w bloku (dzielnica Pogoń), antenę mam skierowaną na Skrzyczne. Co do MUX-3 to po odpowiednim ustawieniu anteny również jest osiągalny, ale z wyraźnie gorszą jakością sygnału (pikseloza)

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 381
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Martinez1989 » 3 maja 2011, o 19:30

Witam, czy ja mam szansę na odbiór DVB-T z Czech?? Moja lokalizacja to Chotel Czerwony woj. świętokrzyskie.
Praded podobno sieje daleko, może on?? Czy jakiś inny nadajnik?? Jaki sprzęt się nada?? Co radzicie??

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 775
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX23
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: igorlan » 3 maja 2011, o 20:55

Martinez1989 pisze:Witam, czy ja mam szansę na odbiór DVB-T z Czech?? Moja lokalizacja to Chotel Czerwony woj. świętokrzyskie.
Praded podobno sieje daleko, może on?? Czy jakiś inny nadajnik?? Jaki sprzęt się nada?? Co radzicie??

Pozdrawiam.
Witaj, raczej będzie ciężko. Do Pradeda masz grubo ponad 200 km i wg. mapki z tego serwisu http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html zasięg tego nadajnika aż tak daleko nie sięga. Myślę, że tylko podczas tropo, choć zawsze spróbować obrócić antenę można. Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz :)

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 381
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Martinez1989 » 4 maja 2011, o 10:15

igorlan pisze:
Martinez1989 pisze:Witam, czy ja mam szansę na odbiór DVB-T z Czech?? Moja lokalizacja to Chotel Czerwony woj. świętokrzyskie.
Praded podobno sieje daleko, może on?? Czy jakiś inny nadajnik?? Jaki sprzęt się nada?? Co radzicie??

Pozdrawiam.
Witaj, raczej będzie ciężko. Do Pradeda masz grubo ponad 200 km i wg. mapki z tego serwisu http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html zasięg tego nadajnika aż tak daleko nie sięga. Myślę, że tylko podczas tropo, choć zawsze spróbować obrócić antenę można. Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz :)

Ok, trzeba będzie spróbować:) Tylko już czekam na antenę ATX-107.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Zolmar » 4 maja 2011, o 13:42

Na dziś w Zawierciu (poza centrum) na karcie Leadteka WinFast PalmTop DTV200 H odbieram:
TVP 1, TVP 2, TVP 3 Info, TVP Kultura, TVP Historia - TP Emitel 802 MHz
Polsat, TVN, TV 4, TV Puls, TV Puls 2, TVN Siedem - TP Emitel 610 MHz
CTV 1, CTV 2, CTV 24, CTV 4 - Ceske televize 594 MHz oraz na 738 MHz
Nova, Nova CINEMA, Prima, Prima COOL, Barrandov TV - Ceske Radiokomunikace 602 MHz

Plus czeskie radia: Radiozurnal, Praha, Vitava, Radio Wave, D-Dur, Leonardo, Radio Cesko - Ceske televize 594 MHz oraz na 738 MHz

Wszystko odbierane ze starej "zwykłej" anteny szerokopasmowej (siatkowej), z której jednocześnie oglądam analogową TV na "normalnym" telewizorze po rozdzieleniu sygnału na telewizor i na kartę telewizyjną.

Co ciekawe bez względu na pogodę, porę dnia stacje czeskie (sygnał "śmieciowy", bo nie nadawany celowo do nas a odbierany niejako przypadkiem) odbieram bez zakłóceń. :lol: :lol:

Natomiast sygnał testowy(?) stacji polskich sieje pikselami, gubi obraz, czasem sygnał ginie na kilka godzin :D :D :D :D :D :D

Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Nardis » 4 maja 2011, o 15:33

Zolmar pisze:
Wszystko odbierane ze starej "zwykłej" anteny szerokopasmowej (siatkowej), z której jednocześnie oglądam analogową TV na "normalnym" telewizorze po rozdzieleniu sygnału na telewizor i na kartę telewizyjną.

Co ciekawe bez względu na pogodę, porę dnia stacje czeskie (sygnał "śmieciowy", bo nie nadawany celowo do nas a odbierany niejako przypadkiem) odbieram bez zakłóceń. :lol: :lol:
Witaj,

Do Zawiercia rzeczywiście dochodzą sygnały z Czech, a ciekawe czy ze Słowacji też coś tam odbierasz (26k, 59k, 61k, 68k - w polaryzacji V) ?

pozdrawiam,
Nardis

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Zolmar » 4 maja 2011, o 15:38

Nardis pisze: Do Zawiercia rzeczywiście dochodzą sygnały z Czech, a ciekawe czy ze Słowacji też coś tam odbierasz (26k, 59k, 61k, 68k - w polaryzacji V) ?

pozdrawiam,
Nardis
Program pokazuje mi częstotliwości (po kanałach to: 37, 36, 38, 62) ale z opisu nadawcy wynika, że ze Słowacji nie odbieram nic. Tylko Czechy i Polska. Być może przez polaryzację? A jaka antena by była potrzebna do w polaryzacji V?

li921
Posty: 23
Rejestracja: 22 września 2009, o 00:34

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: li921 » 4 maja 2011, o 15:59

Potrzeba anteny obróconej o 90^ w lewo lub w prawo wzdłuż jej osi:
http://www.dvbt.sk/?IDe=79655

afticn
Posty: 100
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 21:02
Odbiornik: Panasonic TX-P42C10Y
Instalacja antenowa: Televes DAT HD
Antena logarytmiczna 2-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Ostrava,Kosztow

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: afticn » 4 maja 2011, o 16:22

Własnie zrobiłem eksperymet 1.5 metra kabla antenowego i mux 2 kanał 37 z czech:
Jakość sygnału 100%
Siła sygnału 100%

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 4 maja 2011, o 18:37

afticn pisze:Własnie zrobiłem eksperymet 1.5 metra kabla antenowego i mux 2 kanał 37 z czech:
Jakość sygnału 100%
Siła sygnału 100%
Wow to nieźle 100& siła sygnału z Czech i jakość też 100% :D. Idealne parametry odbioru. Zazdroszczę :P

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Zolmar » 4 maja 2011, o 18:38

li921 pisze:Potrzeba anteny obróconej o 90^ w lewo lub w prawo wzdłuż jej osi:
http://www.dvbt.sk/?IDe=79655
A Słowacy nie mogą nadawać jak cała reszta, w poziomie? :D
Rosjanie muszą mieć szersze tory, Anglicy ruch lewostronny ... dziwny jest ten świat

No to mam dylemat! Wybór - kilkanaście stacji odbieranych (polskich i czeskich) na kilka (?) słowackich być może odbieranych. :P
Jak pogodzić odbiór stacji nadawanych poziomo ze słowackimi? 2 anteny? A jeśli tak to czy jest przejściówka z 2 wejściami na jedno wyjście do kabla antenowego?

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 5 maja 2011, o 16:04


Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Zolmar » 5 maja 2011, o 16:49

DVBManiak pisze:Stosuje się zwrotnice antenowe. http://www.dipol.com.pl/oferta-tv-tv-sa ... y,4436.htm
Taaaak. No to kroi się 4 antena na maszcie. Sąsiedzi pomyślą, że jestem szpiegiem!

Odpowiedz