DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
darko_n
Posty: 30
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 19:11
Odbiornik: Samsung UE32F5300,
LG DM2352,
WIWA HD90 jako nagrywarka
Instalacja antenowa: 2 zestawy "siatek" ze wzmacniaczami
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: darko_n » 6 maja 2011, o 23:08

marcin6660 pisze:U mnie w Zawierciu ani śladu Mux-3 na kanale 51. Reszta OK.
wygląda to tak:
MUX1 k.54 i MUX2 k.37
Frydek Mistek/Lysá hora (25kW) - wysokość 1324 m n.p.m.!
Ostrava/Hošťálkovice (100kW) - wysokość 287 m n.p.m.

MUX3 k.51
Ostrava/Hošťálkovice (100kW) - wysokość 287 m n.p.m.

Zawsze warto sprawdzić profil terenu na http://www.dvbtmap.eu/ - u mnie do Frydka miodzo! :) do Ostravy kiszka tzn. góry! :(
Zatem nie dziwię się, że u mnie MUX3 na k.51 brak (pomimo silnego nadajnika), podobnie może być u Ciebie.

____
pzdr

PS
Aczkolwiek odbieram nadal, zaszumione, analogowe CT1 na k.31 z Ostravy ;)
Ostatnio zmieniony 8 maja 2011, o 17:52 przez darko_n, łącznie zmieniany 1 raz.

djlosiu
Posty: 77
Rejestracja: 24 marca 2011, o 06:24
Odbiornik: samsung LED UE32H5500
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit z symetryzatorem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: djlosiu » 7 maja 2011, o 07:07

Ja w Olkuszu MUX3 na kanale 51 odbieram bez problemu.Jest tam Prima Love i radio Proglas.Antena siatkowa ze wzmacniaczem na bloku i na maszcie wysokim 5 m (około 25m nad ziemią).

Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Nardis » 7 maja 2011, o 10:01

djlosiu pisze:Ja w Olkuszu MUX3 na kanale 51 odbieram bez problemu.Jest tam Prima Love i radio Proglas.Antena siatkowa ze wzmacniaczem na bloku i na maszcie wysokim 5 m (około 25m nad ziemią).
djosiu a w którym miejscu ty mieszkasz? Czy przypadkiem nie tam wysoko na Osiedlu Młodych albo na Słowikach? Normalnie 3/4 Olkusza nie ma odbioru z Ostrawy Muxa 3, bo Olkusz leży w tak jakby w kraterze wulkanu i jest przysłonięty ze wszystkich stron górami. Trochę od strony zachodniej jest płasko i to daje możliwości odbioru dalekich TV.

pozdrawiam,
Nardis

Davidson

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Davidson » 7 maja 2011, o 10:21

ja chciałbym złapać multipleks z Białorusi choć to za daleko (180km)

Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Nardis » 7 maja 2011, o 10:45

Davidson pisze:ja chciałbym złapać multipleks z Białorusi choć to za daleko (180km)
Wysoka antena ATX na 12-15m lub więcej o zysku 22dbd i RTPS Grodno złapiesz. Popatrz jaką zrobił antenę Lankosher (w dziale anten).

pozdrawiam
Nardis

Ravcio
Posty: 26
Rejestracja: 17 grudnia 2010, o 22:52
Odbiornik: AX 4KBOX HD51
Instalacja antenowa: ASP-8W (PL)
Dipol 44/21-69 Tri Digit (CZ)
Dipol 19/21-69 (SK)
Wzm. WWK-1062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornantowice, Ostrava, Zilina

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Ravcio » 7 maja 2011, o 14:12

Trzebinia (zachodnia Małopolska) poprawny dbiór:

MUX 1
Ostrava/Hostalkovice i/lub Frydek-Mistek/Lysa Hora - CH54
Jesenik/Praded CH36

MUX 2
Ostrava/Hostalkovice i/lub Frydek-Mistek/Lysa Hora - CH37

MUX 3
Ostrava/Hostalkovice - CH51

MUX 2B
Trinec/Javorovy - CH57

Antena siatkowa + wzmacniacz - kierunek RTCN Katowice/Kosztowy

Dystans:
Ostrava/Hostalkovice - 96km
Frydek-Mistek/Lysa Hora - 100km
Jesenik/Praded - 160km
Trinec/Javorovy - 85km

Lokalna wyskość:
334 mnpm + 15m

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 8 maja 2011, o 17:58

Nardis pisze:
Davidson pisze:ja chciałbym złapać multipleks z Białorusi choć to za daleko (180km)
Wysoka antena ATX na 12-15m lub więcej o zysku 22dbd i RTPS Grodno złapiesz. Popatrz jaką zrobił antenę Lankosher (w dziale anten).

pozdrawiam
Nardis
A dokładniej igorlan, który podpisał się jako Lankosher :D

Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Nardis » 8 maja 2011, o 19:19

DVBManiak pisze:A dokładniej igorlan, który podpisał się jako Lankosher :D
Albo Igor rozkoszujący się sieciami Lan i DVB-t :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: @GUTEK@ » 8 maja 2011, o 21:44

Mam takie pytanko,
co to za nadajnik - http://gutek.przygarnij.e-net24.pl/100_0133.JPG
Widoczny w Cieszynie z Wzgórza Zamkowego, patrząc na stronę czeską.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 956
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 8 maja 2011, o 21:51

@GUTEK@ pisze:Mam takie pytanko,
co to za nadajnik - http://gutek.przygarnij.e-net24.pl/100_0133.JPG
Widoczny w Cieszynie z Wzgórza Zamkowego, patrząc na stronę czeską.
Obstawiam, że to Třinec, Javorový vrch
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ysilac.JPG

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Drekan » 8 maja 2011, o 22:20

@GUTEK@ pisze:Mam takie pytanko,
co to za nadajnik - http://gutek.przygarnij.e-net24.pl/100_0133.JPG
Widoczny w Cieszynie z Wzgórza Zamkowego, patrząc na stronę czeską.
Tak to Třinec, Javorový. Do niedawna nadawał okrojony 2 czeski multipleks DVB-T, zawierający tylko kanał Barrandov TV, ale wraz z przejściem nadawania na docelowy kanał i moce, został wyłączony.

Trochę dalej na zachód, na innej górce widać też nadajnik Lysa Hora. 8-)

Zittauer
Posty: 34
Rejestracja: 19 października 2010, o 19:31

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Zittauer » 9 maja 2011, o 07:57

W środę-czwartek obracałem trochę anteną i Barrandov na 57K z Tryńca jeszcze "chodził".
Gdzieś wyczytałem, że mają go wyłączyć pod koniec maja.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: @GUTEK@ » 9 maja 2011, o 11:35

Drekan pisze:
@GUTEK@ pisze:Mam takie pytanko,
co to za nadajnik - http://gutek.przygarnij.e-net24.pl/100_0133.JPG
Widoczny w Cieszynie z Wzgórza Zamkowego, patrząc na stronę czeską.
Tak to Třinec, Javorový. Do niedawna nadawał okrojony 2 czeski multipleks DVB-T, zawierający tylko kanał Barrandov TV, ale wraz z przejściem nadawania na docelowy kanał i moce, został wyłączony.

Trochę dalej na zachód, na innej górce widać też nadajnik Lysa Hora. 8-)
Dzięki za odpowiedzi.
Fotka kiepska, ale robiona rano jak tylko zaczęło się rozpogadzać, potem już nie byłem na Wzgórzu Zamkowym.
Rzeczywiście jest to Třinec, Lysa Hora chyba też widzę.

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 9 maja 2011, o 15:43

Potwierdzam widać, ale bardzo słabo trzeba się mocno wpatrzeć :)

Awatar użytkownika
darko_n
Posty: 30
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 19:11
Odbiornik: Samsung UE32F5300,
LG DM2352,
WIWA HD90 jako nagrywarka
Instalacja antenowa: 2 zestawy "siatek" ze wzmacniaczami
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: darko_n » 9 maja 2011, o 19:44

Zittauer pisze:W środę-czwartek obracałem trochę anteną i Barrandov na 57K z Tryńca jeszcze "chodził".
Gdzieś wyczytałem, że mają go wyłączyć pod koniec maja.
Barrandov nadal "leci" na k.57 - u mnie poziom syg. ~53%
(nadajnik miał chyba "zamilknąć" 30/04/2011)

____
pzdr

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Drekan » 9 maja 2011, o 21:08

darko_n pisze:
Zittauer pisze:W środę-czwartek obracałem trochę anteną i Barrandov na 57K z Tryńca jeszcze "chodził".
Gdzieś wyczytałem, że mają go wyłączyć pod koniec maja.
Barrandov nadal "leci" na k.57 - u mnie poziom syg. ~53%
(nadajnik miał chyba "zamilknąć" 30/04/2011)

____
pzdr
Dziwne, że jeszcze nadają, skoro uruchomiono już docelowe nadajniki 2 multipleksu. :shock:

Z posiadanych przeze mnie informacji, nadajnik powinien był zamilknąć, już z początkiem maja. Ale być może dalsza emisja, wynika to z całego tego zamieszania, wokół zwolnienia kanału 37 przez ĆT1. Albo trwają jakieś negocjację, nad włączeniem docelowej emisji cyfrowej z tego nadajnika, jako docelowe doświetlenie sygnałem DVB-T okolic Jabłunkowa. :?:

apk
Posty: 679
Rejestracja: 5 sierpnia 2009, o 23:59

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: apk » 13 maja 2011, o 22:29


rafic

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: rafic » 15 maja 2011, o 13:45

kto nadaje na kanale 36

lemiel
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ariva T60, Wiwa HD80 mini
Instalacja antenowa: Yagi Dipol 21-69, siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, Żar

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lemiel » 15 maja 2011, o 13:52

Zauważyłem ostatnio coś dziwnego, a mianowicie mój telewizor Sony 32U2000 zawiesza się na kanałach CT. Tydzień temu zawieszał się na CT1 a wczoraj na CT2. Zarówno na 36 jak i na 54 kanale. Dzieje się to po/w czasie zmiany wielkości ekranu z 16/9 na 4/3.
Jako, że telewizor dość stary, to nie ma MPEG4 i raczej nie będzie współpracował z Neotionem, natomiast to zawieszanie jest dość niefajne. I pytanie, czy telewizor jest do kitu (i tak nie kupię więcej Sony) czy to coś niefajnego w czeskim strumieniu może się pojawia, bo sygnał jest silny i nie on jest problemem zwłaszcza jak inne kanały wyświetlane są prawidłowo. A ten problematyczny kanał jest prawidłowo odbierany w czasie strojenia/przypisywania pozycji na liście programów.

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 15 maja 2011, o 13:55

To raczej coś z tunerem. Podobnie było z proporcjami w moim, po przełączaniu pojawiał się czarny ekran. Naprawiono to nowym softem. Z twoim tunerem może być podobnie.

Odpowiedz