DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 20 listopada 2011, o 07:17

Chyba zmienię zdanie o wzmakach SWA po tych wyczynach @mathome. :)

adrian91

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: adrian91 » 23 listopada 2011, o 11:30

Witam,
Pomoże mi ktoś bo nie wiem co i jak z tym DVB-T.
Otóż interesuje mnie odbiór Czeskich i słowacki kanałów (konkretnie bym móc odbierać jakieś sportowe relacje) Chciałbym zakupić jakiś sprzęt, w granicach rozsądku, no i antenę oczywiście, tylko niewiem jaka była by jajlepsza. Mieszkam w okolicach Skały (małopolska).
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack » 23 listopada 2011, o 13:30

Przede wszystkim wejdź na stronkę dvbtmap.eu. i sprawdź w jakim rejonie zasięgu leży Twoja miejscowość.. no i jak wygląda ukształtowanie terenu.
Odległość do nadajnika w Ostrawie jest dosyć znaczna ze Skały więc pewnie potrzebna będzie antena kierunkowa (Yagi). Podobnie do nadajnika Słowackiego jest kawałek. Przypuszczam również że potrzebna będzie antena ze wzmacniaczem.. i to solidnym np. LNA 177..

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 » 23 listopada 2011, o 19:47

adrian91 pisze:Witam,
Pomoże mi ktoś bo nie wiem co i jak z tym DVB-T.
Otóż interesuje mnie odbiór Czeskich i słowacki kanałów (konkretnie bym móc odbierać jakieś sportowe relacje) Chciałbym zakupić jakiś sprzęt, w granicach rozsądku, no i antenę oczywiście, tylko niewiem jaka była by jajlepsza. Mieszkam w okolicach Skały (małopolska).
Pozdrawiam.
Tak jak Ci kolego podpowiadal zeby wejsc na http://www.dvbtmap.eu sprawdzic uksztaltowanie terenu, czy anteny nadawcza i odbiorcza sie widza najlepij byloby bo to znaczna odleglosc. Jednak to nie wystarczy jeszcze bo Czechy maja czesc anten kierunkowych pomimo tego ze sa niektore wysoko w gorach np. Lysa Hora sygnal nie wszedzie idzie.

Zasieg np mux2 czeskiego kan 37 Lysa Hora kolo Frydek Mistek co odbieram kolo Krzeszowic (mam pole zółte na mapie kolo domu
mozesz zobaczyc na http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=5320
Podobnie mux1 czeski kanal 54 z Lysej Hory http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=3380 Jednak sama Skala kolo Ojcowa nie ma tam ani zółtego pola ani zielonego a jedynie biale czyli calkowity brak zasiegu, predzej jest pole zolte w okolicach Smardzowice, Saspów i Przeginia, oraz Olkusz. Tak ze nie wiem gdzie dokladnie jestes.

Sa tez nadajniki w samej Ostravie ale duzo nizej i one zwykle dalej nie sa za dobrze odbieralne, mozesz sobie sprawdzoc Ostrawa Hostakowice.

Podobnie nadajnik z Pradziada(Jesenik) co jest duzo dalej na zachod ale wysoko i ma duza moc nadaje bardziej dookolnie i mozna go odbierac w okolicach Olkusz czy ja czasami tez pod Krzeszowicami, nie ma zasiegu jednak takze w samej Skale kanal 36 mux1 i 53 mux2
Skala tez ma biale pole, ale np w Olkuszu moznaby odbierac... zobacz
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=3380

Tak ze Skala nie ma za dobrego polozenia do odbioru DVB-T nawet polskich muxow. Wiem bo robilem takie analizy dla znajomych w Nowej Wsi moze 4km kolo Skaly to sie okazalo sie ze maja jedynie pole zolte (czyli slaby odbiór) dla mux2 kanal 23 az z Tarnowa i to im idzie, anteny sie widza, pole zolte na mapie, podobnie Swiety Krzyz kolo Kielc, tez anteny sie widza, czes tez moze miec Choragwice Krakow kanal 64 (ale anteny przysloniete wzgorzami obok lub dalszymi) tez pole zolte sklaby odbior i tez czasami sie zacina. Dla Czech, a nawet Katowic zawsze jakies wzgorza przeszkadaly przynajmniej dla Nowej Wsi i biale pole zawsze.

Pomimo tego ze mieszkam o prawie 150 metrow nizej niz w Skale, czy Nowej Wsi to jednak mam lepsze widocznosci na nadajniki z czego sobie nawet nie zdawalem sprawy w przeszlosci. U mnie anteny nadawcza i odbiorcza sie widza, ponadto mam zielone lub zolte pole (Katowice-Kostowy, Czechy-Lysa Hora, Skrzyczne...) Natomiast z krakowa odlegl;ego o 35km nie odbieram nic ani mux2 kan 64 ani mux1 kan48, przeszkadzaja dwa pagorki i mam biala plame kolo domu na mapie.

Tak, ze to musisz sobie sprawdzic, jak nie masz zoltego pola to raczej masz zglowy odbieranie muxow czeskich czy polskich nawet. Jest mozliwosc jedynie satelitarnie za zakupieniem czeskiej karty raz i ogladanie przez wiele miesiecy (zobacz na tym forum Czechy wczesniej opisywali to).

Anteny: na zoltym polu gdybys mial kolo domu jak ja to potrzeba dobrej anteny: polecam ATX91 http://www.antellux.pl/ Krakow Wadowicka, lub ATX107 http://www.hollex.pl/ Krakow ul Anieli Krzywoń firmy Inel (taka dluga ze 2-3m) z z elementami typu X, za 75-90zl do zakupienia. Ewentualnie na mur TriDigi firmy Dipol z Krakowa http://www.dipol.com.pl/ Wzmacniacz LNA177 za ok 15zl lub Ryniak A35 lub A40 (Ja uzywam Ryniaka)za ok 30-35zl. Nie zaluj tez pieniedzy na dobry stabilizowany zasilacz, bo to tze podstawa dobrego odbioru na dlugie lata, takie niestabilizowane zasilacze do anten za 5-7 czy nawet 10zl sa niewiele warte, moga znieksztalcac odbior, ponadto zwykle szybko sie psuja, przegrzewaja i pala, do DVB-T i drogiego wzmacniacza trzeba kupic dobry stabilizowany i wydajny pradowa zasilacz. Precyzyjnie wykieruj na nadajniki czeskie i proboj odbioru. Jak cos odbierzesz i bedzie OK to dobrze. Jak odbierzesz slabo (np ponizej 50% jakosci)i obraz bedzie sie zacinal a programy skakaly to jest szansa poprawic odbior przez ustawienie anteny wyzej, ewentualnie zastosowanie dwoch anten polaczonych symfazowo )masz opis w watkach sprzet antenowy jak pojaczyc dwie anteny). Dalej w domu mozesz uzyc jeszcze selektywnego wzmacniacza kanalowego (na sześć torów) firmy Telmor regulowane wzmocnienie i strojenie kazdego wybranego knalu za ok 450-550zl, na wyjsciu z tumikiem dokreconym 20dB, bo to sprzet dajacy mozliwosc takze rozsylu sygnalu w malej zbiorczej instalacji antenowej.

To tyle pozdrawiam, mnie sie fajnie czeskie multipleksy odbiera mux1)CT1, CT2, CT4-sportowy, CT24-wiadomosci oraz 6 pr radia), mux2 (nova, nova cinaema, prima, prima cool, barandow) najwiecej ogladam programow przyrodniczych, sportowych, wycieczkowych jak sa, takze filmy nova cinema, prima a jest ich troche (zachodnie), sporo ogladam tez wiadomosci po czesku - czasmi w programach dla regionow na CT24 sa takze po polsku i czesku. Bajeczki tez ogladam np. na barandowie jest ich duzo nawet smerfy. Ponadto idzie to w mpg2 co daje mozliwosc ze sygnal jest slabszy niz polski a pomimo tego sie nie zacina. Jest mnniej skompresowany w czekim muxie to tylko 4-5programow a w polskim do 8 programow, ale wymaga to lepszego sygnalu tez. Podobnie jak w przyszlosci ewentuanie dla Full HD tez trzeba miec lepszy sygnal czy ewentualnie DVB-T2 co Czesi juz eksperymentuja z nadawaniem.

Jesli chodzi o muxy slowackie to raczej nie ma szans (np z Namiestowa, czy Cadcy) ida slaba i sa nisko jak narazie a czesc jeszcze w polaryzacji pionowj anten. Jedynie na satelicie specjalna zakupiona karta lub dekoder z karta daje ponoc mozliwosc ogladania czeski i slowackich pakietow jednoczesnie. Bez dodatkowej oplaty oglada sie w zasadzie wszystko to co idzie w muxach naziemnych (podobnie jak w TVN-na karte czy Polsacie), jak sie placi co miesiac ta sa podobne platne programy jak cyfrze+ TVN czy Cyfrowym Polsacie, po czesku, czy w wersji oryginalnej jezykowej podobnie jak w Polsce. Oplata jednorazaowa niby na wiele lat czy jak pisza na zawsze? dla czeskich i slowackich pakietow to ok 300-400 zl za sama karte, bez dekodera i systemu dekodowania maja wpwadzic niebawem IRDETO, byl Cryptoworks bodaj. Zapewnia to wg danych odbior wszystkich nieplatnych niby ale kodowanych programow - w praktyce wszystkie programy z czeskich i slowackich muxow. Wiec mialbys wszystko idealnie w SD czy nawet HD.

adrian91

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: adrian91 » 24 listopada 2011, o 11:25

Wielkie dzięki za szerokie przedstawienie sprawy, naprawę przydało się. Z tych mapek no i z twoich wypowiedzi wynika, że sygnału to raczej nie złapie, chyba, ze przy dobrej pogodzie i dobrym sprzęcie (tzn.antena, wzmacniacz). Mieszkam w samym centrum Skały ale powiem ci, ze jeszcze kilka lat temu (może z 5) odbierałem, na zwykłej siatkowej antenie programy takie jak: Markiza czy STV. teraz w ogóle nie mama naziemnej (tylko Satelitarna). Kanały te były bardzo zaśnieżone i nie zawsze. A pod samym lasem gdzie stoi szkoła to łapało w kolorze czeską Jedynkę i dwójkę przy lekkim mrowieniu obrazu. :P
Czyli reasumując niema jak sprawdzić tego sygnału na 100% tylko trzeba się przekonać.

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack » 24 listopada 2011, o 22:33

Jeśli odbierałeś analog to raczej będziesz łapał cyfrę.. u mnie analog ledwo zipał czeski. Cyfrę mam rewelacyjną..

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 » 25 listopada 2011, o 23:54

Jak byl analog to jest szansa na cyfre naziemna, ale nie zawsze, mapki nie sa moze tak bardzo dokladne, (czasami ma ktos punktowo dobre polozenie, ze sygnal przenika lub wysoki dom lub maszt wiec moze odbierac pomimo tego ze na mapce ma biale pole bo wszystko usredniono), ale przydaloby sie troche żółtego pola jednak, jak u mnie, bo tez jestem troche na granicy żóltego pola i bialego pola, ale dzieki dobrym antena 12-15m nad ziemia jednak odbieram Czechy.

Mozesz na mapce http://www.dvbtmap.eu zrobic tez eksperyment ze masz dom lub maszt np 10m, 15m, 30m, 40m itd Widzialnaosc anten sie poprawia co mozna zobaczyc na mapkacj terenu, jednak nie ma opcji zeby jeszcze pokazywali zasieg w kolorze zoltym czy zielonym po podniesieniu anteny, ale jasne jest ze jak w twojej okolicy gdzies dalej czy z boku jest pole żółte to jak znacznie podniesiesz antene to dolaczysz do tego obszaru z zasiegiem po prostu, pole zółte czy zielone jak tylko nadaja w tym kierunku.

Ja np musialbym podniesc antene na 40m zeby anteny odbiorcza i nadawcza sie widzialy z Choragwica (Wieliczka) w kolo Krakowa, odlegla o 35km, bo mam zero sygnalu. No ale te 40m wg mapki jest nierealne dla mnie, wiec odbieram Katowice, Skrzyczne i Czechy antena 12m nad ziemia.

Mozesz zrobic eksperyment, jak Ci pozwola, wziasc jakas dobra antene i wzmacniacz ze sklepu i umowic sie ze jak nie bedzie odbierala to oddasz i wroca Ci kase, ja tak w przeszlosci robilem, takze dla znajomych, oddac sie dalo do 1-3dni kase wrocili.

Ja mialem analog czeski kan 37 i kanal 4 od lat siedemdziesiatych praktycznie codziennie, nawet na malej antenie Yagi ze wzmacniaczem, zwykle dosyć sniezacy, jedynke, dwójkę. Teraz mam na tym samym kanale 37 mux2 z Czech, oraz jeszcze na kanale 54 mux1 z Czech. Chodzi to codziennie, bardzo rzadko sie zacina chociaz sygnal nie jest za silny, jakos obrazu idealna jak na SD, nie ma porownania z tym sniegiem z przed lat i zamiast 2 programow mam 9 programow plus czeskie radio.

Odbieralem tez kiedys bardzo dawno w latach 80-tych Czehy analogowo na kanale 4, ale trzeba bylo miec antene troche jak na UKF, z kierunku na Pradziada, szlo to tez tyle ze jak wlaczyli UKF zachodni w Polsce to kanal 4 wg krajow socjalistycznych byl do wylaczenia. Pradziad tez sie u mnie przebijal na kanale 36 ale to troche inny kierunek niz na Lysa Hora kolo Frydek Mistek i Ostravy.

Moga byc jakies tez odbiory TROPO ale okazjonalnie, a to mnie specjalnie nie interesuje, (kiedys odbieralem TV rosyjska, szwecka nawet ale tak przez 30-120minut).
Jakby ktos bardzo chcial stabilnie ogladac TV czeska i slowacka w Skale to pozostaje raczej satelita, ale ktos tam wyjatkowo moze miec jakies punktowe dobre polozenie dla naziemnej telewizji cyfrowej czeskiej czy slowackiej tez..
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2011, o 23:59 przez hol2, łącznie zmieniany 1 raz.

Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Nardis » 26 listopada 2011, o 00:58

hol2 pisze:Jak byl analog to jest szansa na cyfre naziemna, ale nie zawsze, mapki nie sa moze tak bardzo dokladne ...

U mnie np. był analog ledwo widoczny na ekranie z Pradedu a teraz jest bardzo dobry odbiór pomimo że na mapie jest biała plama a 70km na zachód kończy się żółty obszar odbioru. Dużo zależy od wysokości zawieszenia anteny i od samej anteny. Przykładowo w Krakowie monowaliśmy z IgorLanem antenę ATX-MaXXX bo na jego ATX-107 nie było odbioru z LH na 54k(biała plama) a na nowej antenie odbiór jest dostateczny a czasami bardzo dobry.

W Skale powinien być odbiór SK ze Słowacji i CZ z Pradedu na dobrej antenie ATX bo widać że ukształtowanie terenu daje taką możliwość. Tym bardziej jest to możliwe, jeżeli były odbierane analogi.

pozdrawiam,

ikcyzor
Posty: 63
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

DVB-T CZECHY

Post autor: ikcyzor » 27 listopada 2011, o 09:37

Wrocław Wojszyce pokoik na piętrze czyli jakieś 6 metrów nad ziemią antena pokojowa stoi na telewizorze i na kanale 40 oraz 61 odbiera Czechy A na drukarskiej 10 piętro ta sama antena to tylko z 36 -tego kanału

adrian91

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: adrian91 » 28 listopada 2011, o 11:21

Nie chyba nie będę eksperymentował.
Zakupię kartę, widziałem takie na aukcjach (chyba legalne ;) ) za 100 złotych podłącze do tunera i anteny sat. Tylko bym musiał antenę przekierować na Astrę 23,5 a mam cyfrowy Polsat.

mmm777
Posty: 39
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: mmm777 » 30 listopada 2011, o 09:35

Wczoraj Czesi wyłączyli dwa ostatnie nadajniki analogowe.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVB-T/S » 30 listopada 2011, o 10:24

A pewnie. Dziś włączyłem k50 i co widzę - analogowa NOVA jest jak była.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 835
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Maciejek » 30 listopada 2011, o 11:19

mmm777 pisze:Wczoraj Czesi wyłączyli dwa ostatnie nadajniki analogowe.
Dotyczy to wyłącznie CT.
Nadajniki komercyjne będą pracować chyba do 06.2012 (te które pracują)

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 4 grudnia 2011, o 16:28

Właśnie sobie oglądam w Splash Lite tenisa na CT4 SD i bitrate doszedł do 7.341 Mbps. My mamy takie HD. Czesi zostali przy MPEG-2 i poszli w jakość nie ilość i to mi się najbardziej podoba. U nas jest na odwrót.

ss80

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ss80 » 4 grudnia 2011, o 16:39

DVBManiak pisze:CT4 SD i bitrate doszedł do 7.341 Mbps. My mamy takie HD. Czesi zostali przy MPEG-2
Śliczne, tak powinna wyglądać cyfrowa rewolucja :)

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVB-T/S » 4 grudnia 2011, o 17:07

Jak w jakość. Przecież SD ma rozdzielczość typowego DVD i te 7Mbps nie jest jakąś rewelacją jak na MPEG2. To nie jest jakoś dużo. Szerokość pasma jest taka sama tylko żeby uzyskać taką samą jakość obrazu przy MPEG2 i MPEG4 trzeba podwoić bitrate - na rzecz MPEG2.

Pooglądaj coś na POLSAT SPORT i zobacz bitrate - będzie dochodziło do 3-4Mbps.

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 » 4 grudnia 2011, o 23:57

W mpg2 tez moga nadawac HD jednak przydaloby sie tylko 3 programy, a nie jak teraz Czesi maja 5 programow w mux, lub 4 programy TV i kilka radiowych. Tak jak maja teraz to moga jakis jeden program wyciagnac na ponad 7 Mbps, ale miejsca na podciagniecia nastepnych w tym pakiecie nie wystarczy.

Dzieki temu jednak ze przesylaja mniej informacji w jednym mux niz w Polsce, maja sygnal lepszej jakosci pomimo tego ze moze byc bardzo slaby. Ich obraz sie nie zacina nawet przy bitowej stopie bledow ok 4,4tys/1MB podczas gdy polskie muxy zacinaja sie przy bitowej stopie bledów ok. 3-3,3 tys. /1MB przynajmniej jak u mnie na Technisatcie.

System mpg4 ma inny system zaawansowego bardziej kodowania, co daje mozliwosc przesylania lepszej jakosci obrazu przy np. 7 Mbps w porownaniu z mpg2 co tez moze nadawac z predkoscia 7 Mbps. Jednak tak jak pisze zauwazylem ze bardziej zaawansowany sygnal kodowania mpg4 moze byc trudniejszy do odebrania na antenach, tak aby sygnal był dobrej jakosci. Musi byc mniej błedów zeby to wogóle chodziło i nie zacinalo sie.

Gdyby Czesi uruchomili DVB-T2 z Ostravy kiedys z podobna moca jak teraz DVB-T nadaja to obawiam sie ze bedzie trudniej to odebrac w instalacjach antenowych w Polsce, nawet gdyby miec odbiorniki z DVB-T2. Bardziej skompresowany sygnal wymaga bowiem lepszej jakosci odbioru zeby to chodzilo i nie zacinalo sie. Czesi juz nadaja probnie DVB-T2 w wielu rejonach wiec moze to wprowadza w calym kraju.

Nalezy miec jednak nadzieje, ze systemy dekodowania sygnalu w przyszlosci, beda mogly odtwarzac obraz nawet przy duzej ilosci błedów, tak aby sie obraz nie zacinal, ale szedl np. chwilowo z duzo gorsza jakascia, co daloby mozliwosc stabilnego odbioru slabych sygnalów przy gorszej jakosci obrazu. Zacinanie obrazu, ze albo idzie albo nie - jest bardzo skarajne i trzeba to wyelminowac. Odbiorniki powinny miec mozliwosc wiekszego poprawiania błedów, usredniana obrazu i jednak odtwarzania go chocby z gorsza jakoscia. Zalezy to jednak nie tylko od systemu nadawania, kompresji sygnalu, czy mpg2 czy mpg4 ale takze od odbiorników syganalu cyfrowego, ktore moglyby z zaszumionego z bledami sygnalu zakodowanego jednak odtworzyc obraz chocby gorszej jakosci.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVB-T/S » 5 grudnia 2011, o 08:48

Marzenie ściętej głowy. Przecież tylko chodzi o kasę. Jak Ci źle odbiera to wymień antenę, instalację itd.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Peter_CA » 5 grudnia 2011, o 09:56

hol2 pisze:Czesi juz nadaja probnie DVB-T2 w wielu rejonach wiec moze to wprowadza w calym kraju.
Praga to "wiele rejonów? 8-)

Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Nardis » 5 grudnia 2011, o 10:32

hol2 pisze: Dzieki temu jednak ze przesylaja mniej informacji w jednym mux niz w Polsce, maja sygnal lepszej jakosci pomimo tego ze moze byc bardzo slaby. Ich obraz sie nie zacina nawet przy bitowej stopie bledow ok 4,4tys/1MB podczas gdy polskie muxy zacinaja sie przy bitowej stopie bledów ok. 3-3,3 tys. /1MB przynajmniej jak u mnie na Technisatcie.
To racaja, ale zauważ też, że Czesi nadają z mocą taką samą w MPEG2 jak my w MPEG4 (25,100kW) oraz z wyższych obiektów nadawczych. To dodatkowo daje im przewagę.

hol2 pisze: ...Gdyby Czesi uruchomili DVB-T2 z Ostravy kiedys z podobna moca jak teraz DVB-T nadaja to obawiam sie ze bedzie trudniej to odebrac w instalacjach antenowych w Polsce, nawet gdyby miec odbiorniki z DVB-T2. Bardziej skompresowany sygnal wymaga bowiem lepszej jakosci odbioru zeby to chodzilo i nie zacinalo sie. Czesi juz nadaja probnie DVB-T2 w wielu rejonach wiec moze to wprowadza w calym kraju.

Z pewnością moce nadawania w DVB-t2 będą większe niż teraz Czesi nadają.
hol2 pisze: Nalezy miec jednak nadzieje, ze systemy dekodowania sygnalu w przyszlosci, beda mogly odtwarzac obraz nawet przy duzej ilosci błedów, tak aby sie obraz nie zacinal, ale szedl np. chwilowo z duzo gorsza jakascia, co daloby mozliwosc stabilnego odbioru slabych sygnalów przy gorszej jakosci obrazu. Zacinanie obrazu, ze albo idzie albo nie - jest bardzo skarajne i trzeba to wyelminowac. Odbiorniki powinny miec mozliwosc wiekszego poprawiania błedów, usredniana obrazu i jednak odtwarzania go chocby z gorsza jakoscia. Zalezy to jednak nie tylko od systemu nadawania, kompresji sygnalu, czy mpg2 czy mpg4 ale takze od odbiorników syganalu cyfrowego, ktore moglyby z zaszumionego z bledami sygnalu zakodowanego jednak odtworzyc obraz chocby gorszej jakosci.

Tak raczej nie będzie tak elastyczne, jak piszesz na początku, bo jeżeli będzie dało się upchać jeszcze jakieś bity w strumieniu MUXa, to zostanie to zrobione po to żeby jeszcze przesłać dodatkowy kanał, ale na pewno ulegnie poprawie jakość transmisji sygnału. Takie systemy już są opracowane (np. system kompresji fraktalowej) które dają możliwość dowolnego upakowania danych z dowolną wybraną kompresją. Problem tylko leży w sprzęcie tj. w szybkości kompresji i dekompresji. Potrzebne są wieloprocesorowe i wielordzeniowe systemy, które w tunerach i telewizorach pojawią się dopiero za 5-10 lat. Wydaje mi się jednak, że niebawem nastąpi inny przełom jakościowy w przesyłaniu sygnałów i informacji - radiokomunikacja i telewizja kwantowa, która zapewni nieograniczoną liczbę transmitowanych kanałów i to bez anten zewnętrznych.


pozdrawiam,

Odpowiedz