DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Nardis
Posty: 150
Rejestracja: 17 lutego 2011, o 01:30
Odbiornik: Hyundai DVB4H 632 PVR
Instalacja antenowa: ATX DIPOL VENA o długości 4m +
wzmacniacz SWA9701 + 130m kabla TRISET
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Chorągw,Gubałówka,Wręczyca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Nardis » 28 lutego 2012, o 01:51

goldfinger pisze:
Nardis pisze: w tym roku nowy operator ponoć zwiększy moc do 2kW.
Skąd masz taką informację ze będzie 2kW? Możesz zarzucić jakiś link?


A poza tym jesteś pewien że odbierasz szczątki MUX4 z CZ? Jego się nawet nie da poprawnie w niektórych rejonach Ostravy odebrać, a co dopiero w takiej odległości.
Ja mam do nadajnika w lini prostej około 20km (Ty około 100) i po sygnale nie mam ani śladu - kierunek na Ostrave mam niezakłocony niczym, a patrząc na kierunek w jakim się znjadujesz to jesteśmy praktycznie na tej samej linii...

Kilka miesięcy temu na forum Ktoś donosił o tym że planują zwiększyć moc tego Muxa do ok 2kW. Ale to jeszcze nie potwierdzone w 100%.

To pewne, że czasami łapię ten sygnał, ale to wina lepszej propagacji. Jednak dość często
to występuje. Nie mam jednak na stałe. Nie jestem też w tym odosobniony, są ludzie (np. w Bieruniu) co na stałe odbierają MUX4 z CZ.

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 28 lutego 2012, o 12:45

Od jutra w MUX3 z Ostravy pojawi się o obok Primy Love kanał TV Polar
http://www.digizone.cz/aktuality/ostrav ... e-naladit/

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 » 28 lutego 2012, o 18:00

Chcialem sie zapytac: w latach osiemdziesiatych 1980-moze do 1987 odbieralem Telewizje Czeska (czy czechoslowacka jeszcze wtedy) analogowo oczywiscie program 1 (CT1) na kanale 4, na to potrzebna byla antena troche zblizona jak na UKF do radia ale z pretami troce krotszymi i dipolem, szlo to nawet czasami bardzo ladnie. Kierunek byl gdzies na Pld zach ale nie na Lysa Hore bo z Lysej Hory mialem na kanale 37 CT2, co tez szedl dobrze na innej antenie na kanaly 21-41.

:?: Moze ktos wie skad ten Program 1 CT1 na kanale 4 byl nadawany z Czech?
Czy z Ostravy Hostakowice czy jednak z Pradziada? :?:

Bo wydaje mi sie ze jednak z Pradziada (Jesenik) no bo Ostravy Hostakowice to anteny nie widza wogole. Lysa Hore widza odl 110 km i Pradziada tez prawie widza odl 176km

Pozniej jak wlaczyli ten zachodni UKF radio co mamy teraz to on kolidowal z kanalem 4, wiec CT1 na kanale 4 zniknal i mialem odbior CT1 analog na kanale 37 z innego kierunku Lysa Hora co teraz idzie mux1 kanal 54 oraz mux2 kanal 37.

Z Pradziada kanal 36 mux1 kiedys slabo odbieralem (po przekreceniu anteny podobnie jak kiedys anteny na ten kanal 4), ale Lysa Hora idzie duzo lepiej jak u mnie mux1 kanal 54 i mux2 kanal 37.

Wiec czy ktos wie z jakiej lokalizacji CT1 analogowy na kanale 4 w latach osiemdziesiatych czy siedemdziesiatych szedl z Pradziada, Ostravy czy cos jeszcze innego? :D

Pytam sie tak bo jak kiedys szlo stabilnie analogowo ze sniegiem na kanale 4 wiele lat to moze i teraz bym cos odebral na tym kierunku gdybym zrobil jakies ateny polaczone symfazowe? Czy moze Czesi beda nadawac cos na kanalach nizszych 1-12 co maja lepsza propagacje to moze znowu cos bym odebral z tego kierunku w przyszlosci :?:
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2012, o 19:04 przez hol2, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 455
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: a.d. » 28 lutego 2012, o 18:14

  • Tak wie: to byl Praded


Názov Stanovište Kanál Výkon nom. Dátum uvedenia

Polarizácia (kW) do prevádzky



Praha Cukrák 1 H 30 26.11.1961

Praha město Petřín 7 H 2,5 01.05.1953

České Budějovice Kleť 2 H 10 01.05.1959

Plzeň Krašov 10 H 10 09.05.1960

Jáchymov Klínovec 7 H 0,3 21.12.1957

Cheb Zelená hora 8 V 0,1 03.01.1970

Cheb Zelená hora 26 H 5 29.12.1976

Domažlice Vraní vrch 12 H 0,2 04.09.1977

Sušice Svatobor 9 H 0,1 23.12.1970

Klatovy Barák 6 H 0,3 15.05.1973

Ústí nad Labem Buková hora 12 V/H 10 11.06.1960

Liberec Ještěd 8 V 2,5 01.05.1959

Hradec Králové Krásné 6 H 10 01.05.1959

Trutnov Černá hora 11 V 0,2 17.03.1961

Ostrava Hošťálkovice 1 H 10 31.12.1955

Jeseník Praděd 4 H 2 26.03.1980

Valašské Meziříčí Radhošť 6 V 0,1 05.02.1968

Brno Kojál 9 H 20 01.01.1959

Jihlava Javořice 11 V 2,5 12.01.1961

Gottwaldov Tlustá hora 41 H 2 26.10.1977

Uherský Brod Velká Javořina 21 H 0,8 13.04.1979

Bratislava Kamzík 2 H 10 03.11.1956

Nové Mesto nad Váhom Veľká Javorina 12 V 0,3 1961

Trenčín Nad oborou 10 V 0,6 06.09.1976

Štúrovo Modrý vrch 9 V 0,1 31.05.1971

Banská Bystrica Suchá hora 7 H 10 28.10.1960

Poprad Kráľova hoľa 5 V 10 10.1961

Žilina Krížava 11 V 5 23.01.1970

Námestovo Magurka 4 H 0,6 01.09.1975

Ružomberok Úložisko 9 H 0,6 18.05.1976

Košice Dubník 6 V 10 24.02.1961

Bardejov Magura 4 H 1

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 » 28 lutego 2012, o 18:18

a.d.

Dziekuje za informacje :D

Tak na kierunku zach to byl Pradziad w latach osiemdziesiatych kanal 4 co szlo stabilnie wiele lat ze sniegiem (w czasie dobrej propagacji bez sniegu) CT1 Czechy Ostrava analogowo, ale jak przekrecilem ta sama antene prawie calkiem na poludnie to z tego co pamietam wpadal ale tylko czasami obraz z duzym sniegiem i bez glosu TV Bratyslava, to moze bylo Namiestovo Magurka bo tez na kanale 4 nadawala wg tego wykazu. Tak ze mnie to troche dziwilo ze na tym samym kanale 4, na jednym kierunku bardziej na zachod byla TV Czechy Ostrava, a na drugim kierunku na poludnie byla czasami TV Bratyslava. Z tym ze to Namiestowo Magurka jest dla mnie nie widoczna zupelnie wg http://www.dvbtmap.eu wiec musialem odbierac z Namiestowa fale bardzo ugieta i odbita... :) i tego sie nie dalo stabilnie odbierac ze Slowacji.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg » 29 lutego 2012, o 18:02

My tu gadamy o odbiorze z Czech, ale ja zauważyłem że nikt nie pisze o odbiorze z innych nadajników niż Ostrava, Pradziad czy Lysa Hora. A co z mieszkańcami południowo-zachodniej Polski? Może ktos odbiera z Liberca na przykład?
Napiszcie o tym z jakich jeszcze nadajników odbieracie ;)

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 29 lutego 2012, o 18:26

tomekogg pisze:ale ja zauważyłem że nikt nie pisze o odbiorze z innych nadajników niż Ostrava, Pradziad czy Lysa Hora.
Gdybyś przejrzał ten wątek chociaż kilka stron do tyłu to znalazł byś info o odbiorze z Czarnej Góry, Liberca a nawet z Brna/Kojal.

hol2
Posty: 189
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 17:15
Odbiornik: Ariva T760i DVB-T/T2 z h.265. Sencor SRD 6600 DAB+
Instalacja antenowa: ATX107i91 Inela,TriDigit Dipola,wzmA35dB Ryniak, ant DAB+/VHF Yaga, ant UKF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kraków, Skrzyczne LysaHora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: hol2 » 29 lutego 2012, o 19:12

No sa opisy odnosnie innych stacji czeskich tez (na Dolnym Słasku odbiory), zgadza sie. :D

Poniewaz nie ma watku na Austrie, bo i taki pewnie niepotrzebny, no ale chcialem zauzwazyc ze wielu ma anteny nakierowane na Skrzyczne, Czechy Lysa Hore, Pradziada, Ostrave jak i ja i dalej jest to tez dla wielu kierunek na Austrie.

Okazuje sie ze wg http://www.dvbtmap.eu do Wiednia jest ok 280-320 km gdzies dalej np Linz ok 370-420 km daleko ale anteny moga sie widziec wg http://www.dvbtmap.eu bo Austria ma czesc anten na wysokosci 2000-2500m w gorach! :o

Ja mialem odbior z Austri analogowy przez wiele dni :D na kanalach cos 21-30 w latach osiemdziesiatych (przy okazji odbioru z Czech) to byl odbior siejacy bardzo, standard foni mieli inny wtedy CCIR (my za komuny inny OIRT) wiec szedl sam obraz ORF Stacion ORF FS2. Nie byl to odbior sporadyczny na pare godzin ale codziennie noca w okresie dobrej propagacji i braku zaklocen. Sporadyczne odbiory znam, co szly 1-2 godziny to mialem silne np na kanale 1 z Rosju, takze na innych kanalach ze Szwecji, Danii szlo to silnie analogowa i znikalo na zawsze po paru godzinach.

Ten kanal Austryjacki ORF FS2 (drugi program Austri wtedy analogowo) szedl mi jednak siejaco wiele dni. Myslalem ze to Wieden, ale teraz patrzac na nadajniki w Austrii, juz na cyfrowe wieze, to zakladajac ze sa to te same wieze co kiedys analogowe, to z Wiednia raczej nie odbieralem nic, gory zaslaniaja totalnie. Pozniej na satelicie tez ten program odebralem z Austrii jak byl niekodowany czasami.

Jednak okazuje sie ze czesc nadajnikow w Austrii jest bardzo wysoko w górach 2000-2500m wiec znacznie wyzej niz Lysa Hora ok 1320m (okolice Linza, Insbruka i inne) Przy odl z Linza ok 400km wysokosci ok 2500m i mocy ok 63-100kW wiele nadaknikow nie uwzgl krzywizny ziemi sie widzi z antenami w Polsce wiec odbior z Austrii czasami byl mozliwy przynajmniej ten analogowy. Cyfrowego jak narazie nie odebralem nigdy (chociaz anteny sie widza) ale i mam filtry na to tylko co odbieram na stale, wiec nie mam prawa odbierac nic innego, musialbym filtry przestroic lub wylaczyć. :lol:

Moze ktos cos odebral jakis austryjacki program DVB-T przy okazji odbioru Czech?
Anteny jak pisze moga sie widzec tyle ze daleko i krzywizna Ziemi, ok 270-420km :?:

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 959
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 29 lutego 2012, o 19:24

@hol2 tutaj masz trochę relacji o odbiorze z Austrii z innego forum

http://free4web.pl/3/2,144089,395875,80 ... hread.html

Awatar użytkownika
goldfinger
Posty: 201
Rejestracja: 22 marca 2009, o 14:13
Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: goldfinger » 29 lutego 2012, o 19:44

Mnie jakiś czas temu podczas tropo telewizor sam zaprogramował 4 programy pochodzące z Austrii na k.21 (na tm samym nadają Kosztowy TVP2). Pamiętam że było tam 3sat, NTV i chyba ARD. Jaki był odbiór tego niestety nie wiem, z jakiego nadajnika był sygnał tego też nie pamietam ;) , z resztą przy takim odbiorze to raczej nie ma to większego znaczenia.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Peter_CA » 29 lutego 2012, o 20:05

hol2 pisze:Myslalem ze to Wieden, ale teraz patrzac na nadajniki w Austrii, juz na cyfrowe wieze, to zakladajac ze sa to te same wieze co kiedys analogowe, to z Wiednia raczej nie odbieralem nic, gory zaslaniaja totalnie.
Nie tylko te same wieże, często nawet te same kanały, co analog.

nobert

DVB-t Lysa Hora dla laika

Post autor: nobert » 1 marca 2012, o 05:38

witam,mam 65lat i jestem kompletnym laikiem odnośnie wiedzy na temat naziemnej telewizji cyfrowej. Mieszkam na stałe w Rokytnice nad Jizerou ,a konkretnie w Horny Domky. Jestem Polakiem i bardzo chcę mieć naziemną polską telewizję cyfrową . Jeżeli chodzi o Lysą Horę to mam ją w odległości 5km od mojej chatki.Posiadam telewizor Panasonic 32",wczesniej miałem antenę Cyfra+ (musiałem przerwać abonament ze względów ekonomicznych).
Proszę o wyjaśnienie mi w punktach ,co mam zrobić ,aby odbierać polską tv.Proszę pisać w miarę jasnym językiem,te nowości nie są już dla mnie łatwo przyswajalne :))))
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi :)
Nobert

teleMAN
Posty: 46
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 20:29
Odbiornik: Funai-Toschiba-Samsung- Skymaster
Instalacja antenowa: Ant19/21-69SA IV-V
ant4/5-12SA I-III
antFM-1RUZ PMBzwrot2xUHF/VHF/FM
ant sat
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra/ Bardejov

Re: DVB-t Lysa Hora dla laika

Post autor: teleMAN » 1 marca 2012, o 05:49

Najpierw proszę opisać konkretnie :typ odbiornika telewizyjnego ,później będziemy dalej
podpowiadać co zrobić.

reptile
Posty: 22
Rejestracja: 23 stycznia 2012, o 00:08
Odbiornik: LG M2362D
Siła: 41%
Jakość 100%
Instalacja antenowa: Antena samoróbka Log-per + wzm. "127dBuV",
38m kabla.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Wrocław, Śnieżne Kotły/J.G.

Re: DVB-t Lysa Hora dla laika

Post autor: reptile » 1 marca 2012, o 07:50

Czy da się tam odebrać analogowe TVP? Widzę, że jest to blisko Śnieżnych Kotłów i jeśli coś miałoby być odbierane to tylko z tego nadajnika.
W tej chwili Śnieżne Kotły nie nadają jeszcze tv cyfrowej i są na szarym końcu harmonogramów włączania. Najwcześniej uruchomią MUX 2, 31 maja 2012. Na dzień dzisiejszy prawdopodobnie nie dociera do Pana żaden sygnał polskiej tv cyfrowej.

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-t Lysa Hora dla laika

Post autor: Chemical Attack » 1 marca 2012, o 08:28

Pytanie czy telewizor posiada tuner MPEG 4.. Poza tym ze faktycznie zapewne żaden sygnał z Polski jeszcze w te okolice nie dociera, to Czesi nadają przecież w MPEG 2..
Tak na marginesie to niepotrzebnie założono nowy temat.. przecież jest już temat o Czechach.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-t Lysa Hora dla laika

Post autor: kb997 » 1 marca 2012, o 08:38

@nobert
Najbliżej do Kłodzka ale profil terenu niekorzystny i nadajniki słabej mocy.

nobert

Re: DVB-t Lysa Hora dla laika

Post autor: nobert » 1 marca 2012, o 08:42

teleMAN pisze:Najpierw proszę opisać konkretnie :typ odbiornika telewizyjnego ,później będziemy dalej
podpowiadać co zrobić.
posiadam telewizor Sony KV 29CL11 K Trinitron
Chemical Attack pisze:Pytanie czy telewizor posiada tuner MPEG 4.. Poza tym ze faktycznie zapewne żaden sygnał z Polski jeszcze w te okolice nie dociera, to Czesi nadają przecież w MPEG 2..
Tak na marginesie to niepotrzebnie założono nowy temat.. przecież jest już temat o Czechach.
przepraszam bardzo ,że założyłem nowy wątek, ale się tu gubię, to już nie na moje lata

acha, i gwoli wiadomości- Rokytnice nad Jizerou są oddalone od Szklarskiej Poręby o jakieś 20km

djlosiu
Posty: 77
Rejestracja: 24 marca 2011, o 06:24
Odbiornik: samsung LED UE32H5500
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit z symetryzatorem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-t Lysa Hora dla laika

Post autor: djlosiu » 1 marca 2012, o 11:47

nobert pisze:
teleMAN pisze:Najpierw proszę opisać konkretnie :typ odbiornika telewizyjnego ,później będziemy dalej
podpowiadać co zrobić.
posiadam telewizor Sony KV 29CL11 K Trinitron
Chemical Attack pisze:Pytanie czy telewizor posiada tuner MPEG 4.. Poza tym ze faktycznie zapewne żaden sygnał z Polski jeszcze w te okolice nie dociera, to Czesi nadają przecież w MPEG 2..
Tak na marginesie to niepotrzebnie założono nowy temat.. przecież jest już temat o Czechach.
przepraszam bardzo ,że założyłem nowy wątek, ale się tu gubię, to już nie na moje lata

acha, i gwoli wiadomości- Rokytnice nad Jizerou są oddalone od Szklarskiej Poręby o jakieś 20km
z tego co widzę ten telewizor nie ma wbudowanego tunera mpeg 4 trzeba będzie zakupić takowy tuner żeby odbierać naziemną telewizje cyfrową.

Awatar użytkownika
APiK
Posty: 71
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 10:34
Instalacja antenowa: 2xTAP20, 3xColor supra + Hirschmann CMU 119
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły,Czarna Góra+CZ1-4,RS7

Re: DVB-t Lysa Hora dla laika

Post autor: APiK » 1 marca 2012, o 17:55

nobert pisze:Jeżeli chodzi o Lysą Horę to mam ją w odległości 5km od mojej chatki.P
Nobert
Není Lysá hora jako Lysá hora.

http://mapy.cz/s/3cm2 - vrch v západních Krkonoších 1343 m.n.m.

http://mapy.cz/s/3cm7 - hora v moravskoslezských Beskydech 1323 m.n.m. - vysílač DVB-T/rozhlas

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack » 2 marca 2012, o 10:54

Mam takie pytanie, bo nie mogę się doszukać.. czy są jakieś plany rozwoju MUX B Plus TV??

Odpowiedz