Strona 77 z 136

Re: DVB-T CZECHY

: 19 stycznia 2013, o 14:51
autor: ibartolo
od kilku dni mam bardzo słaby lub brak sygnału na k54 być może przez pogodę a jak u was z odbiorem ?

Re: DVB-T CZECHY

: 19 stycznia 2013, o 15:27
autor: #BEAVER#
Mogę potwierdzić częściowy lub całkowity zanik sygnału na k.54.
Kanał 37 100/100.
Zima daje o sobie znać... ;)

Re: DVB-T CZECHY

: 19 stycznia 2013, o 15:35
autor: blockbuster
U mnie oba MUXy z LH chodzą bez zmian.
Na tę chwilę: MUX1 97/100, MUX2 98/100

Re: DVB-T CZECHY

: 19 stycznia 2013, o 15:52
autor: tomekogg
buster, o czym ty mówisz, gdzie ty mieszkasz, a gdzie my...
Ale to dziwne, bo w niższej temperaturze sygnał leci dalej. Chyba że oblodziło anteny na Lysej Horze.

Re: DVB-T CZECHY

: 19 stycznia 2013, o 16:01
autor: blockbuster
Ale azymut (kierunek) mamy podobny, więc jeżeli u mnie nie ma spadków sygnału to tym bardziej nie powinno ich być u Was bliżej nadajnika.

Re: DVB-T CZECHY

: 19 stycznia 2013, o 16:13
autor: Maciejek
Również od kilku dni mam zdecydowanie słabszy sygnał na k54 sit1, kanał 37 i sit 2 bez zmian - silny i stabilny.
Jakieś prace na obiekcie? Podejrzane tłumienie czy może coś zakłóca?

Re: DVB-T CZECHY

: 20 stycznia 2013, o 22:53
autor: tomekogg
Blockbuster, a czemu ty odbierasz Lysą Hore? Wg dvbtmap.eu Pradziad sieje lepiej u ciebie.

Re: DVB-T CZECHY

: 21 stycznia 2013, o 20:38
autor: Maxx@
Witajcie
Czy odbiera ktoś z Was Opava Hlubocec MUX-4 K63 ? bo od wczoraj jest zero sygnału .

Re: DVB-T CZECHY

: 21 stycznia 2013, o 22:38
autor: a.d.

Re: DVB-T CZECHY

: 21 stycznia 2013, o 23:14
autor: blockbuster
tomekogg pisze:Blockbuster, a czemu ty odbierasz Lysą Hore? Wg dvbtmap.eu Pradziad sieje lepiej u ciebie.
Wg dvbtmap.eu rzeczywiście powinienem być z zasięgu Pradziada oraz poza zasięgiem LH. Jednak w praktyce to wygląda całkiem inaczej ;)
Już kiedyś o tym pisałem w innym wątku
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=586

Oprócz tego co tam napisałem dochodzi kolejna przeszkoda w postaci tego, że na k36 będzie nadawać cyfrowo NTL Radomsko więc o MUX1 z Pradziada można będzie zapomnieć.
No i jeszcze na plus LH można zaliczyć to, że mając ustawioną antenę na ten nadajnik odbieram przy takim ustawieniu także Skrzyczne, Kosztowy, Błeszno i Wręczycę. :)

Re: DVB-T CZECHY

: 22 stycznia 2013, o 08:58
autor: Martinez1989
blockbuster pisze: Oprócz tego co tam napisałem dochodzi kolejna przeszkoda w postaci tego, że na k36 będzie nadawać cyfrowo NTL Radomsko więc o MUX1 z Pradziada można będzie zapomnieć.
Nie zapomnij, że po ASO MUX-2 z Świętego Krzyża będzie nadawał na k.37. Może Ci zakłócać LH.

Re: DVB-T CZECHY

: 23 stycznia 2013, o 15:00
autor: Peter_CA
Maxx@ pisze:Witajcie
Czy odbiera ktoś z Was Opava Hlubocec MUX-4 K63 ? bo od wczoraj jest zero sygnału .
Według tego wpisu w kilku ostatnich dniach zdarzałi się przerwy w dostawie prądu do nadajnika z powodu zerwania linii wysokiego napięcia (oblodzone przewody i drzewa) w kilku miejscach (łącznie z połamanym słupem).

Re: DVB-T CZECHY

: 23 stycznia 2013, o 16:55
autor: Maciejek
ibartolo pisze:od kilku dni mam bardzo słaby lub brak sygnału na k54 być może przez pogodę a jak u was z odbiorem ?
U mnie sygnał Sit1 na k.54 z LH wrócił "do normy". Jakość MAX.

Re: DVB-T CZECHY

: 25 stycznia 2013, o 15:58
autor: rastel82
ntcdvb pisze:Prima ZOOM – Sit’3 MUX CDG
Jest już komunikat na planszy kanału:

START programu 1 luty 2013 od 20.00
Zapowiada się ciekawie. Jest już puszczany zwiastun.

Re: DVB-T CZECHY

: 25 stycznia 2013, o 21:11
autor: Krispl
Niestety u mnie skończył się dobry odbiór czeskiego MUX 1 (Sosnowiec, śląskie). Najlepiej było wtedy kiedy jeszcze nie nadawał polski MUX 3 na kanale 55 i wtedy miałem normalny odbiór obu MUX-ów czeskich z Lysej Hory. Kanał 55 ze Skrzycznego nadający od niedawna z mocą 100 kW przebija mi teraz na kanał 54 i mam nietypowe zakłócenia - szatkowanie obrazem z pikselozą. Czeski MUX 2 na kanale 37 odbieram idealnie i bez jakichkolwiek zakłóceń. Mam niezłą antenę bo ATX91 i przy odległości od nadajnika ok. 90 km odbiór MUX-a 1 powinien być prawidłowy tak jak to jest na czeskim MUX-ie 2. Bardzo chętnie dowiedziałbym się co tak naprawdę "sieje" po 54 kanale telewizyjnym i jaka jest przyczyna, że jest taka różnica w jakości odbioru miedy oboma czeskimi MUX-ami z Lysej Hory. Czy to możliwe by polski nadajnik przykrywał czeski ? Kanały są bezpośrednio przy sobie 54-55 i wykorzystywane jest do transmisji pełne pasmo 8 MHz. Filtry w telewizorach nie są idealne. Czy to nie błąd, że najaniki sąsiednich krajów działają na tak bliskich częstotliwościach ?

Kuriozalne jest to, że poziom sygnału na MUX-ie 2 jest 26 % z jakością 100 % a na MUX-ie 1 jest 40 % (!) a jakość 1 % (brak odbioru, telewizor LG).

Skoro oba nadajniki czeskie mają po 25 kW, częstotliwości nadawania są bliskie 600 i 735 MHz oraz mają praktycznie tę samą chakterystykę promieniowania to co o tym myśleć ? Może nakładają się na to jeszcze dodatkowo jakieś zakłócenia przemysłowe.

Re: DVB-T CZECHY

: 26 stycznia 2013, o 10:59
autor: ploomba
U mnie też brak odbioru sit'1 na kanale 54. W temacie o nadajniku Skrzyczne" dywagowałem, ze ma to związek z uruchomieniem przekazu polskiego mux-1 na kanale 55. Utrata odbioru czeskiego sit'1 zbiegła się jakoś z tym faktem. Do dzisiaj zero poprawy. Brak czeskiego multipleksu na kanale 54. Czeski sit'2 odbieram na 37 bez zmian (praktycznie cały dzień OK). Czeski sit'1 na 54 miałem słabszy (czasami popołudniami szatkowało) - teraz cały dzień zero odbioru. Czeski sit'4 na kanale 63 też miałem słabszy (stabilny obraz rano popołudniami czasami brak) - ten multipleks odbieram bez zmian. Dziwne jest to, że sąsiadował z nim wcześniej polski mux-1 ze Skrzycznego na kanale 62 i było OK (nic nie zakłócało). Przeniesienie polskiego mux-1 na kanał 55 jakoś zbiegło się z utratą odbioru czeskiego sit'1 z kanału 54.

p.s. czasami udaje się mi odebrać szczątki sygnału czeskiego sit'1 z Pradziada na kanale 36 (szatkuje i nie da się oglądać - zawsze tak miałem)

p.s.2
a teraz ciekawostka.
Czeski sit'1 działa mi na tunerze Wiwa HD-80 :lol: Na TV Samsung'a LE 32C450 skanując częstotliwość sit'1 (54) nie znajduje mi nawet żadnych kanałów (zero odbioru). Co jest dziwne, Wiwa miała zawsze słabszą głowicę od Samsunga - na Samsungu miałem kiedyś np popołudniami stabilny odbiór czeskiego sit'1 z k.54 a na Wiwie potrafiło przycinać.
Teraz na Samsungu nie mam k.54 i nie da się wczytać listy kanałów a na Wiwie działa.
Ta sama instalacja antenowa (ten sam wtyk).

Re: DVB-T CZECHY

: 27 stycznia 2013, o 16:30
autor: ntcdvb
SAT-COM pisze:W Czechach szykuje się zmiana MUX2 CZ z K61->K38 z Trutnova.
Nowa częstotliwość dla MUX4 CZ na Kanale 29 oraz testy DVB-T2 na Kanale 50.
Kolego SAT-COM a znasz datę?
Interesuje mnie szczególnie zmiana Sit’4 z k.25 na k.29 ??
Czy dopiero po 22 IV 2013 r. kiedy nastąpią zmiany na Ślęży, Czarnej Górze ?

Re: DVB-T CZECHY

: 28 stycznia 2013, o 09:51
autor: SAT-COM
Nie znam żadnych dat. Mam nadzieje że się coś zmieni przed uruchomieniem MUX3 PL.
K25 z Jablońca będzie nam zakłócał Kulin oraz Wałbrzych.
Bazuje na tym linku: http://www.ukwtv.de/download/FERNSEHSEN ... 122012.zip
oraz na tym co wyczytam na czeskich stronach.

Re: DVB-T CZECHY

: 28 stycznia 2013, o 12:13
autor: igorlan
U mnie SIT1 z LH został całkowicie przytłumiony przez arcy-silny sąsiedni sygnał ze Skrzycznego. Dodatkowo równie mocny analogowy Polsat z k53 dowala z drugiej strony, więc mogę zapomnieć o SIT1 z Lysej Hory.

Re: DVB-T CZECHY

: 28 stycznia 2013, o 12:14
autor: tomekogg
Może zatem Pradziad? Tylko znając życie, to jesteś w zasięgu Rabki i może Świętego Krzyża.