Strona 78 z 136

Re: DVB-T CZECHY

: 28 stycznia 2013, o 21:40
autor: igorlan
tomekogg pisze:Może zatem Pradziad? Tylko znając życie, to jesteś w zasięgu Rabki i może Świętego Krzyża.
Nie ma szans, ten kierunek mam przysłonięty wzgórzem.

Re: DVB-T CZECHY

: 28 stycznia 2013, o 21:51
autor: ploomba
Czyli przypuszczenia o zakłócaniu kanału 54 przez mux-1 na 55-ym są prawdziwe. Ja tak samo jestem (byłem) teoretycznie na "białej plamie" zasięgu sit'1 (54 kanał) - jednak odbierałem z małymi problemami. Teraz nie da się przeskanować nawet kanału (mój Samsung nie wczytuje programów na tym kanale) - co jest dziwne. Bo jak pisałem Wiwa HD-80 zaprogramowana wcześniej odbiera sit'1 z 54 kanału (z problemami). TV Samsung nie widzi na tym kanale nic. Dziwne jest też to że na kanale 36 jest sit'1 z Pradziada i ten kanał Samsung mi "wczytuje" (zapisuje listę) bez problemu (choć nie da się nic zupełnie oglądać z tej częstotliwości).

Re: DVB-T CZECHY

: 28 stycznia 2013, o 22:56
autor: an10ka-dx
ploomba pisze:U mnie też brak odbioru sit'1 na kanale 54. W temacie o nadajniku Skrzyczne" dywagowałem, ze ma to związek z uruchomieniem przekazu polskiego mux-1 na kanale 55. Utrata odbioru czeskiego sit'1 zbiegła się jakoś z tym faktem. Do dzisiaj zero poprawy. Brak czeskiego multipleksu na kanale 54. Czeski sit'2 odbieram na 37 bez zmian (praktycznie cały dzień OK). Czeski sit'1 na 54 miałem słabszy (czasami popołudniami szatkowało) - teraz cały dzień zero odbioru. Czeski sit'4 na kanale 63 też miałem słabszy (stabilny obraz rano popołudniami czasami brak) - ten multipleks odbieram bez zmian. Dziwne jest to, że sąsiadował z nim wcześniej polski mux-1 ze Skrzycznego na kanale 62 i było OK (nic nie zakłócało). Przeniesienie polskiego mux-1 na kanał 55 jakoś zbiegło się z utratą odbioru czeskiego sit'1 z kanału 54.

p.s. czasami udaje się mi odebrać szczątki sygnału czeskiego sit'1 z Pradziada na kanale 36 (szatkuje i nie da się oglądać - zawsze tak miałem)

p.s.2
a teraz ciekawostka.
Czeski sit'1 działa mi na tunerze Wiwa HD-80 :lol: Na TV Samsung'a LE 32C450 skanując częstotliwość sit'1 (54) nie znajduje mi nawet żadnych kanałów (zero odbioru). Co jest dziwne, Wiwa miała zawsze słabszą głowicę od Samsunga - na Samsungu miałem kiedyś np popołudniami stabilny odbiór czeskiego sit'1 z k.54 a na Wiwie potrafiło przycinać.
Teraz na Samsungu nie mam k.54 i nie da się wczytać listy kanałów a na Wiwie działa.
Ta sama instalacja antenowa (ten sam wtyk).
Tą samą sytuację zauważyłem jak dvb-t zaczynał nadawać.
SIT 1 k.36, SIT 2 k.37 i MUX 2 k.38
Na TV Samsung gdy przeszukiwało się kanały to znajdywał k.36 i k.38. O k.37 można było zapomnieć. Jak podłączyłem GI 9080 ty wszystkie kanały 36,37,38 wyszukiwał i odbierał. To samo jak podłączyłem od kolegi WIWA. Kiedyś myślałe, że Samsung ma gorszą separację między kanałami(choć pewnie jest to błędne stwierdzenie) i dlatego tak się dzieje. Lub druga opcja: WIWA i GI 9080 mają mniej czułą głowice i dolatuje do nich słabszy sygnał.
Teraz na szczęście w Kędzierzynie-Koźlu i okolicach mamy Pradziada :)

Re: DVB-T CZECHY

: 28 stycznia 2013, o 23:38
autor: tomekogg
Najlepiej to weźcie obczajcie działanie kanału 54 czeskiego podczas konserwacji na Skrzycznem. Albo nawet w Katowicach.
Skrzyczne ma dopiero pod koniec lutego, ale Kosztowy już na dniach, bo 08 lutego. Bedzie w nocy i tylko 2 godziny będzie trwać. Następna na Kosztowach 19.02 od 1 do 6 rano.

Re: DVB-T CZECHY

: 29 stycznia 2013, o 22:14
autor: tomekogg
Blockbuster, mam prośbę do ciebie.
Jesteś w stanie określić jaka jest moc muxów czeskich nadawanych w moim kierunku po wytłumieniu?
Interesują mnie kanały 37, 54 (LH, Ostrava) oraz 36 i 53 (Praded).

Re: DVB-T CZECHY

: 29 stycznia 2013, o 23:26
autor: blockbuster
Według wykresów tłumień z dvbtmap.eu wygląda to mniej więcej tak:

LH - tłumienie 3dB, moc 12,5kW
Hostalkovice - tłumienie 7dB, moc 20kW
Pradziad - tłumienie 10dB, moc 10kW

Re: DVB-T CZECHY

: 30 stycznia 2013, o 17:54
autor: marks74
Coś jest na rzeczy. Na instalacji gdzie mam sam symetryzator kanał 54 od nowego roku brak lub czasami da się oglądać. Na antenie ze wzmacniaczem sygnał praktycznie bez zmian ;)

Re: DVB-T CZECHY

: 30 stycznia 2013, o 23:51
autor: ibartolo
po kilku dniach nieobecności wrócił u mnie sygnał na k54 na chwilę obecną sygnał i jakość dobra da się oglądać .

Re: DVB-T CZECHY

: 31 stycznia 2013, o 14:14
autor: #BEAVER#
Mogę potwierdzić również u siebie ustabilizowanie sygnału z k.54.
Oby tak zostało... ;)

Re: DVB-T CZECHY

: 31 stycznia 2013, o 20:57
autor: Krispl
Rzeczywiście poprawił się bardzo odbiór na kanale 54. Teraz sam nie wiem co sądzić o tym. Podejrzewam może jakieś oblodzenie anten nadawczych na Lysej Horze bo pogoda się poprawiła, temeperatura jest na plusie a odbiór od razu się poprawił. Stabilnie działa MUX 1 z 54 kanału. Nie ma jakichś wielkich rewelacji bo sygnał na TV Samsung plazmowym kształtuje się tak:

MUX 1 - poziom 28 błędy 4,5 lub 6 (odbiór stabilny bez zakłóceń),
MUX 2 - poziom 65 błędy 0 (!)

ale nie jest źle. Dalej ciekawostką jest dlaczego jest taka duża różnica w poziomie sygnału obu czeskich MUX-ów

Re: DVB-T CZECHY

: 1 lutego 2013, o 09:37
autor: ploomba
U mnie bez zmian. Brak odbioru sit'1 na kanale 54 (na Samsungu). Na Wiwie HD-80 odbiera ale "ścina".
Bez problemu za to łapię sit'4 na kanale 63. Czasami są tylko problemy popołudniami z tym multipleksem. Do tej pory odbierałem najlepiej sit'2, potem sit'1, a najsłabszy miałem sit'4. Teraz sit'1 u mnie "jest martwy".

Re: DVB-T CZECHY

: 1 lutego 2013, o 19:59
autor: ntcdvb
I zgodnie z zapowiedziami wystartował kanał Prima ZOOM.

Re: DVB-T Wrocław

: 1 lutego 2013, o 21:45
autor: jarbar3
Witam
Czy ktoś ma ostatnio z odbiorem MUX3(k60) z Czech? U mnie albo się rwie albo w ogóle znika(przestaje być wykrywalny. Mieszkam na Gądowie na 10 piętrze z ładnym widokiem na Ślężę. Nasze MUX-y 1,2,3 i czeskie 1,2 śmigają aż miło tylko ten jeden się jakoś zapodział. Jak już się pokaże to po chwilce znika. Czy mux2 k58 ze Ślęży mogą zakłócić mux3 k60 z Czech.
Odbieram sygnał na własnoręcznie zrobionym biquadzie o boku dł. 9,2 cm grubości 4mm.

!!!!

Ponieważ sprawa została rozwiązana a na pewno przyda się takim domowym konstruktorom jak ja postanowiłem opisać swoje spostrzeżenia. Grubość drutu zwiększyłem z 2,5mm do 4mm. Cóż sprawa jednak była połowicznie rozwiązana bo czeski MUX2 zaczął się przycinać i czasami zanikać. Postanowiłem sprawdzić jeszcze czy kabel antenowy nie stanowi problemu. Kupiłem kabel podwójnie ekranowany niskotłumienny z rdzeniem 1,15 mm . Połączyłem antenę z nowym kablem no i....trafiłem. Mam wszystkie MUX-y i te PL i Cz.
pozdr
Jarek :lol:

Re: DVB-T CZECHY

: 1 lutego 2013, o 22:47
autor: SAT-COM
jarbar3 pisze:Witam
Czy ktoś ma ostatnio z odbiorem MUX3(k60) z Czech? U mnie albo się rwie albo w ogóle znika(przestaje być wykrywalny.
Jarek
Stopniał śnieg, zelżał mróz do tego włączono "Primę Zoom" przez co zwiększyła się przepustowość multipleksu.
Dlatego do stabilnego odbioru możesz potrzebować silniejszego sygnału.

Re: DVB-T CZECHY

: 1 lutego 2013, o 23:51
autor: Krispl
Dzisiaj jeszcze lepszy sygnał z czeskiego MUX-a 1:

MUX 1 poziom: 30 błędy: 1 lub 2
MUX 2 poziom: 68 błędy: 0

Lody puszczają w górach ... :)

Re: DVB-T CZECHY

: 4 lutego 2013, o 21:53
autor: tomekogg
Na Barrandovie podczas oglądania programu widnieje znaczek AD obok informacji o rozdzielczości i formacie obrazu. Czyżby testowali audiodeskrypcję? Włączyłem tę funkcję w moim TV, ale różnic nie zauważyłem.

Re: DVB-T CZECHY

: 4 lutego 2013, o 22:04
autor: ntcdvb
Nadajnik: Liberec / Ještěd
MPEG2, SD, 576i, 16:9, txt, bez napisów dialogowych, 2 ścieżki dźwiękowe.

Re: DVB-T CZECHY

: 4 lutego 2013, o 22:56
autor: drt
Z nadajnika Cerna Hora w MUX3 zniknął kanał Genus Plus a Petka ma czarny obraz.. O co chodzi ?

Re: DVB-T CZECHY

: 4 lutego 2013, o 23:06
autor: blockbuster
drt pisze:Petka ma czarny obraz.. O co chodzi ?
Petka zakończyła nadawanie.

http://www.digizone.cz/clanky/petka-pre ... a-kvapila/
tomekogg pisze:Na Barrandovie podczas oglądania programu widnieje znaczek AD obok informacji o rozdzielczości i formacie obrazu. Czyżby testowali audiodeskrypcję? Włączyłem tę funkcję w moim TV, ale różnic nie zauważyłem.
Oprócz Barrandova drugą ścieżkę audio oznaczoną jako audiodeskrypcja ma też CT1 i CT2 ale nie zauważyłem by coś na tych drugich ścieżkach leciało.

Re: DVB-T CZECHY

: 5 lutego 2013, o 12:41
autor: Chemical Attack
Czy Czesi nadają tekst na swoich kanałach?? Nie mogę włączyć chyba tej funkcji na moim TV:( Chyba, że nie dodają tekstu, wtedy wiem dlaczego nie mogę go włączyć..
Oglądam właśnie Prima ZOOM.. jedyny popularnonaukowy kanał dostępny naziemnie u mnie i zauważyłem, że pojawiło się wskazania nitowej stopy błędów na poziomie od 1,15E-05 do 9E-04. Wcześniej cały czas było na wszystkich czeskich kanałach 0,00. Coś się pogorszyło z sygnałem:/ Albo pogoda psoci..