DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
lumca_2
Posty: 211
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 11 kwietnia 2020, o 12:48

Tak, 25kW.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 761
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: igorlan » 11 kwietnia 2020, o 12:52

Szkoda, może by wystarczyło gdyby zmienili lekko charakterystykę promieniowania/tłumienia na zachód ale to tylko wishfull thinking

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
magnezz81
Posty: 78
Rejestracja: 20 lipca 2017, o 23:36
Miejscowość: Zabrze
Odbiornik: Sony KD-55XE9005 4K
Ferguson Ariva 252 Combo
Instalacja antenowa: Zabrze-Rokitnica 282+18 m npm
Emme Esse 1 VHF, 3 UHF
Johansson Profiler 6600A
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornontowice, Ostrava, Zilina

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: magnezz81 » 21 kwietnia 2020, o 23:02

igorlan pisze:
11 kwietnia 2020, o 12:52
Szkoda, może by wystarczyło gdyby zmienili lekko charakterystykę promieniowania/tłumienia na zachód ale to tylko wishfull thinking

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Z dostępnych materiałów koordynacyjnych wynika, że strona słowacka zgodziła się na wartości tłumień dla Frydka na poziomie 9 dB w sektorach 100-230.
Zaznaczono jednak w przypadku kanału 26, że
jeżeli w wyniku rozpoczęcia działania tego nadajnika o podanych parametrach technicznych na terytorium Republiki Słowackiej wystąpi ingerencja w przydział „NIE” wyraźnie spowodowana przez ten nadajnik (potwierdzona i zgłoszona przez administrację SVK), administracja CZE zapewni środki w celu wyeliminowania tej interferencji. W przypadku, gdy administracja CZE nie będzie w stanie wyeliminować zakłóceń w inny sposób, zapewni zmianę parametrów technicznych tego nadajnika, do wartości wymaganej przez administrację SVK w ramach procesu koordynacji i jest wymieniona w tabeli poniżej tej uwagi.
W tym przypadku strona słowacka wskazała tłumienie 14 dB w sektorach 90-170 i 9dB w sektorach 180-230.
Niestety na stronie słowackiego regulatora brak informacji o koordynacji z Polską - jest Rep. Czeska, Austria i Węgry.
Myślę, że strona polska też zaproponuje mocne tłumienia w stronę naszego kraju m.in. ze względu na kanał 26 w Kaliszu.

Charles
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2020, o 20:25
Miejscowość: Sławków(woj. śląskie)
Odbiornik: Ferguson Ariva T760i
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT ACTIVA (biała)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Charles » 17 maja 2020, o 18:57

Dzień dobry,

Posiadam instalację antenową jak w stopce, od kilku miesięcy zanikł odbiór Muxów czeskich z Ostravy Holasovice w DVB-T2.

Mux z Kanałami Nova, Prima, Prima Cool, Nova Cinema. (w DVB-T).

W zeszłym roku przejściowo łapałem też CT 1, CT2, CT-D, CT-Sport.

Czy problemem jest ograniczenie mocy nadajnika, a może trzeba wymienić antenę choćby na taką:

Antena Televes DAT HD BOSS 790 Mix

mariusz m.
Posty: 22
Rejestracja: 22 czerwca 2019, o 22:46
Miejscowość: Zielona Góra

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: mariusz m. » 17 maja 2020, o 21:09

Witam.Tak jak wyżej u mnie też zanikł odbiór czeskich programów kanał 26,31,52 z nadajnika Liberec Jested.Mieszkam w Zielonej Górze.Do tej pory odbiór był bezproblemowy.Od kilku miesięcy odbiór zanikł,jest naprawdę okazjonalnie na chwilę i to niezależnie od pogody,warunków atmosferycznych czy pory dnia i nocy.Odbierałem te programy na antenie Televes Dat Boss i dekoderze Cryptobox 752 HD.Muxy niemieckie z Lobau Schafberg kanał 34,36,39 odbieram bez jakichkolwiek problemów 100/100.Dużo osób tutaj pisze że mają problemy z odbiorem czeskich programów,gdzie jeszcze do niedawna odbiór ten był bezproblemowy.Nawet w Żaganiu czy Żarach gdzie jest już blisko do Liberca a i tam są kłopoty z odbiorem.Zmniejszenie mocy nadajników?W czasach telewizji analogowej odbiór był bezproblemowy ale to już historia... :)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 830
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: TLW/SZA » 18 maja 2020, o 09:37

@Charles wymień antenę na inną, bo na tej pierdziawce co masz to w Sławkowie możesz łapać tylko Kosztowy, szkoda kasy na takie eksperymenty, kawałek drutu zalany plastikiem.
Ja mam Telmor ASR classic starego typu tą szerszą i odbieram Czeskie muxy w okolicy Szczekocin bezproblemowo, czasem zanika sygnał na k26, ale 28 śmiga dobrze, tak jak i na k54, bo k37 z wiadomego względu nie odbiera bo na tym samym kanale idzie mux2 ze Świętego Krzyża.
Zainwestuj w lepszą antenę, ale z tym televesem bym się wstrzymał, nie jest ten produkt warty takiej sumy.

Charles
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2020, o 20:25
Miejscowość: Sławków(woj. śląskie)
Odbiornik: Ferguson Ariva T760i
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT ACTIVA (biała)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Charles » 18 maja 2020, o 17:44

@ TLW/SZA

A co sądzicie o tej konstrukcji:

Antena Televes DAT HD BOSS TForce LR

Z tego co zrozumiałem nie pociągnie polskiego MUX8 nie ma pasma VHF?

Jednakże Czesi nadają swoje DVB-T w pasmie horyzontalnym

Pytam, choć w 90% jestem zdecydowany na Telkom Telmor ASR IQ

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 830
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: TLW/SZA » 19 maja 2020, o 10:02

Pewnie że ten televes nie ogarnie mux8 w polaryzacji V, nawet nie ogarnie w polaryzacji H na jakiej leci z RTCN Kosztowy, szkoda kasy, a cena jakaś masakra od 320 do nawet 409 zł, kogoś straszy.
Zainwestuj w Polską markę Telmor, antena ASR jest konkretna i będziesz zadowolony, w polaryzacji H mux8 odbierze spokojnie i przy okazji ucieszysz oko czeskimi kanałami w DVB-T2.
Ja oprócz telmor asr classic kierunek Kosztowy , mam do drugiego telewizora podłączoną najzwyklejszą antenę siatkową. która ogarnia wszystkie muxy ze Świętego Krzyża nawet mux8 który idzie w polaryzacji V k8, a do tego odbiera też mux8 z Włoszczowy/Dobromierza na k9 (pol. H).
Ale decyzja należy do Ciebie, lepiej na spokojnie wszystko przemyśleć jak niepotrzebnie wydać kasę.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
magnezz81
Posty: 78
Rejestracja: 20 lipca 2017, o 23:36
Miejscowość: Zabrze
Odbiornik: Sony KD-55XE9005 4K
Ferguson Ariva 252 Combo
Instalacja antenowa: Zabrze-Rokitnica 282+18 m npm
Emme Esse 1 VHF, 3 UHF
Johansson Profiler 6600A
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornontowice, Ostrava, Zilina

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: magnezz81 » 19 maja 2020, o 14:28

#Charles - a tak z ciekawości kiedy Ci znikły czeskie kanały? Od uruchomienia PN na E40? Bo Lysą Horę i Kosztowy masz praktycznie w jednym kierunku. Co do E54 podejrzewam za mocny sygnał z E55, ale co do E37 to sporo zapasu do E40 jest by miało coś tu zakłócać.

Odnośnie anteny Televes DAT HD BOSS TForce LR - wg mnie za mocna przy tej odległości jaką masz do Kosztów. Koledzy Ci akurat tu dobrze doradzają. Jest też słaba na wiatry, kilka osób u mnie w okolicy ustawiło sobie te antenę na Ostravę. Po mocniejszych wichurach gdzie moja Emme Esse ustawiona wysoko na Słowację się nie przesunęła nawet o kilka stopni azytmutu Televes przesunął się o 180 stopni :)

ainsztain
Posty: 85
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ainsztain » 20 maja 2020, o 09:20

U mnie w Żorach wszystkie czeskie multipleksy zarówno DVBT jak i DVBT2 działają bez zmian.

Miłego dnia wszystkim.

Charles
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2020, o 20:25
Miejscowość: Sławków(woj. śląskie)
Odbiornik: Ferguson Ariva T760i
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT ACTIVA (biała)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Charles » 20 maja 2020, o 15:36

@magnezz81 Co oznacza PN na E40, jestem laikiem jeśli chodzi o te kwestie, a jesli masz namyśli Polsat News, to zdaje mi się, że nieco wcześniej.

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 145
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: maryś » 21 maja 2020, o 02:33

Witam,
PN - Polsat News HD
E40 - na kanale 40
Jeśli chodzi o anteny to ja używam klasycznych UDA-YAGI za 40-50 zł

Odpowiedz