DVB-T BIAŁORUŚ

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: distefano » 20 czerwca 2014, o 17:03

Białoruski nadawany z Brześcia. Tam TV analogowa wyłączana jest etapami do 15 maja 2015 r.

tgvb
Posty: 13
Rejestracja: 20 czerwca 2014, o 11:19

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: tgvb » 20 czerwca 2014, o 18:07

Chodzi mi o ten lokalny kanał nadawany bodaj z Kobrynia http://bugtv.by/ Odbieram go przy samym przejściu granicznym pomiędzy Polską a Białorusią w dobrej jakości (tak ok 60-70%). Prawdopodobnie wyłączą go wraz z pozostałym analogiem 10 lipca tego roku.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: maniek357 » 23 czerwca 2014, o 10:42

W takim razie przepraszam. Nie wiedziałem, że na Białorusi są kanały lokalne nadawane naziemnie.

tgvb
Posty: 13
Rejestracja: 20 czerwca 2014, o 11:19

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: tgvb » 23 czerwca 2014, o 13:24

Ale to już chyba niedługo, skoro analog jest wyłączany (od 1 czerwca br. nie odbieram już Belarus2, NTV, ONT1 i STV). Zostały mi tylko (prawdopodobnie, bo muszę to sprawdzić) RTR, Belarus1 i właśnie wymieniony powyżej kanał BUG-TV. Byłoby miło, gdyby BUG też był w którymś z białoruskich MUXów. Nie jest to zbyt dobry kanał, ale lepiej mieć więcej niż stracić.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: maniek357 » 24 czerwca 2014, o 15:38

tgvb pisze:Byłoby miło, gdyby BUG też był w którymś z białoruskich MUXów.
Do bezpłatnego MUX-a białoruskiego ten kanał nie trafi z racji tego, że nadaje tylko lokalnie. Jedyne wyjście to stworzenie lokalnego MUX-a (podobnie jak u nas) i umieszczenie tam tego kanału.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: ks41 » 25 czerwca 2014, o 23:27

Tropo brak, a u mnie odbiór 90% siły sygnału i 100% jakości. Coś pięknego :D

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: Domel28 » 26 czerwca 2014, o 07:18

A gdzie jest napisane że nie ma tropo? Mapy tego nie pokazują? Heh, u mnie najlepszy sygnał jest właśnie przy takiej pogodzie ( pochmurno, wilgotno, deszcz), a przy ładnej pogodzie i upale jest dno, duża niestabilność lub brak sygnału. Wtedy na mapach są piękne kolorki.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: ks41 » 26 czerwca 2014, o 13:26

Wczoraj wieczorem, ładne błękitne niebo 90% siły, dzisiaj pochmurno i deszczowo - siła wynosi 60%. Jakość bez zmian.

thompson
Posty: 65
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 20:28
Odbiornik: Wiwa HD-90,
Wand TV USB,
jakaś taniocha z marketu
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + SWA-1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice, PKiN

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: thompson » 29 lipca 2014, o 20:57

z soboty na niedzielę prognozują całkiem możliwe tropo,
zobaczymy czy coś odbierze mi na innej antenie - zmieniłem z siatki z APS 0103 na dipola 16 z SWA-1

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: Kamilx » 3 sierpnia 2014, o 10:50

Od 25 lipca nadawany jest płatny MUX-3 z nadajników w Rakitnicy i Kuplinie na kanale 47. Zasięg odpowiednio: 41 km i 36 km.
http://www.brtpc.by/news/678/

thompson
Posty: 65
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 20:28
Odbiornik: Wiwa HD-90,
Wand TV USB,
jakaś taniocha z marketu
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + SWA-1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice, PKiN

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: thompson » 4 sierpnia 2014, o 18:20

Tylko na tej stronie jest napisane, że nadają w DVB-T2.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: belzebiusz » 4 sierpnia 2014, o 20:11

Tak, podobnie jak już nadawany blisko naszej granicy płatny MUX-2: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=181208#p181208
Tylko bezpłatny MUX-1 nadaje w DVB-T.

tgvb
Posty: 13
Rejestracja: 20 czerwca 2014, o 11:19

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: tgvb » 20 sierpnia 2014, o 19:40

Chyba trzeba będzie zaopatrzyć się w dekoder DVB-T2. W ogóle można już taki kupić w przyzwoitej cenie?

Co do tropo: u mnie najlepsze zawsze było przy deszczowej pogodzie (najlepiej po deszczu gdy nie ma już za wiele ciężkich chmur) i latem wcześnie rano. Niestety od niedawna są jakieś problemy z anteną (antena siatkowa ze wzmacniaczem), bo jakby z jakiegoś powodu zamakała. Objawia się to tym w analogu, że podczas przeszukiwania pasma pojawiają się różne dziwne sygnały (jakieś czarne tła, duplikacje ściąganych kanałów tyle że bardzo rozmazane ( np. Belarus1 na codziesiątym kolejnym paśmie itp.) które zdecydowanie nie są związane z odbieraniem sygnałów tropo.

Kiedy wyłączają analog w Rakitnicy?

thompson
Posty: 65
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 20:28
Odbiornik: Wiwa HD-90,
Wand TV USB,
jakaś taniocha z marketu
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + SWA-1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice, PKiN

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: thompson » 20 sierpnia 2014, o 21:54

Na znanym portalu aukcyjnym tunery DVB-T2 są po 100zł.
Z Białoruskiego analogu nadaje jeszcze BY 1 w paśmie VHF, kiedy wyłączają - nie wiem :)

tgvb
Posty: 13
Rejestracja: 20 czerwca 2014, o 11:19

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: tgvb » 20 sierpnia 2014, o 21:57

A, znalazłem też tropo drugiego lokalnego kanału, siostrzanego kanału Bug-TV z Kobrynia, który w logo ma cyfrę 7 (lub coś podobnego, nie wiem bo ledwo coś widać). Pewnie też nie bedzie na żadnym MUXie

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: Domel28 » 20 sierpnia 2014, o 22:06

Ja mam przeważnie lepszy odbiór dalekich stacji ( co prawda nie Białoruskich) przy deszczowej pogodzie, gdy jest dużo nisko wiszących chmur lub jest gęsta mgła.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: belzebiusz » 21 sierpnia 2014, o 00:47

tgvb pisze:Chyba trzeba będzie zaopatrzyć się w dekoder DVB-T2. W ogóle można już taki kupić w przyzwoitej cenie?
thompson pisze:Na znanym portalu aukcyjnym tunery DVB-T2 są po 100zł.
Z Białoruskiego analogu nadaje jeszcze BY 1 w paśmie VHF, kiedy wyłączają - nie wiem :)
Ale MUXy w DVB-T2 są kodowane i płatne. :P

---
tgvb pisze:Kiedy wyłączają analog w Rakitnicy?
Na Rakitnicy wyłączono już wszystkie analogowe emisje w UHF, nadaje jedynie analogowy Belarus 1 na kanale 7 (VHF), ale nigdzie na stronie http://www.brtpc.by/ nie widzę informacji o dacie wyłączenia analogów w paśmie VHF.

---

Rośnie DVB-T2 na Białorusi
http://satkurier.pl/news/104649/rosnie- ... orusi.html
Zasięg płatnej sieci naziemnej telewizji cyfrowej w standardzie DVB-T2 na Białorusi uległ poprawie. Liczba nadajników nadających usługi w tym standardzie wynosi obecnie 39. Według spółki Mediasat, płatne usługi naziemnej telewizji cyfrowej w kraju są dostarczane przez operatora Beltelecom, a planowane przez niego inwestycje w cyfryzację w latach 2013-2015 wyniosą 289 mld rubli białoruskich (ok. 8,8 mld zł).


Zasięg płatnej naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T2 na Białorusi powinien osiągnąć 80% terytorium kraju do końca 2015 roku.

Według Ministerstwa Komunikacji, liczba abonentów komercyjnych usług naziemnej telewizji cyfrowej na Białorusi pod koniec drugiego kwartału 2014 roku wyniosła ponad 28.000, w porównaniu z 3.000 rok wcześniej.

Beltelecom jest aktywnym graczem w branży telewizyjnej na Białorusi, oferując także usługę IPTV pod marką Zala.

wiertolot
Posty: 72
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Odbiornik: WIWA HD-50;
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z symetryzatorem 1-69;
Nadajnik - obiekt nadawczy: Siedlce/Łosice/Chotycze oraz Makarki

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: wiertolot » 23 sierpnia 2014, o 12:21

Witam, mieszkam 6 km od granicy z Białorusią dokładnie podam miejscowość Adamowo-Zastawa i mam problem z odbiorem DVB-T z Białorusi. Tam gdzie mieszkam są tereny mocno zalesione i trochę pagórkowate. Chciałem odbierać z nadajnika Brest/ Rakitnica na kanale 51 do którego mam w linii prostej 63 km. Zastosowałem antenę siatkową z wzmacniaczem SWA-15 i oczywiście zasilaczem, na dachu domu parterowego na kominie gdzieś 4-6 metry nad gruntem kręciłem ją tydzień i nic zero sygnału.
W związku z tym mam pytania, czy jest z mojej lokalizacji możliwy odbiór DVB-T z Rakitnicy ?????
Czy z tego komina mogę coś złapać stamtąd????
Jaką antenę zastosować z jakim wzmacniaczem ??????
Bo na tej siatce z tym wzmacniaczem nic zero sygnału.
Proszę o odpowiedzi pomoc.Dziękuję z góry.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: Tomciosz » 23 sierpnia 2014, o 13:26

Jeżeli nie jest to odcinek lasu długi na 10km. To powinna zdać egzamin kierunkowa antena typu Yagi z wzmacniaczem. Np LNA177. Podkreślam powinna, bo to zależy od wielu czynników, takie internetowe doradzanie to jak wróżenie. Najprościej sprawdzić empirycznie. Zaś z drugiej strony, jak siatka nawet nie złapie "kąska" sygnału, to niekoniecznie i antena kierunkowa złapie. Tak jak pisałem, trzeba próbować.

Jacki
Posty: 2
Rejestracja: 9 września 2014, o 12:38

Re: DVB-T BIAŁORUŚ

Post autor: Jacki » 9 września 2014, o 12:51

Około dwa tyg. temu pojawił się problem i nie jestem w stanie go zdiagnozować.
Antenę skierowaną mam skierowaną na Grodno. Antena oryginalnie była zamontowana w Sokółce. Do anteny podpięty tuner USB http://www.cabletech.pl/pl/10365-tuner- ... -cabletech wpiąty do raspberyPi. Oprogramowanie mumudvb 1.7.1. Wszystko działało pięknie przy dobrej pogodzie, mniej więcej ale dwa tyg. temu przestało. mumudvb nie wyszukiwało żadnych kanałów. Antenę wraz z osprzętem przenieśliśmy do Kuźnicy. Sytuacja taka sama, mumudvb nie odnajduje żadnych kanałów. Wymieniliśmy całe raspberyPi i tuner na taki, który do tej pory odbierał jeden z polskich MUXów. Zamiana nic nie dała, a raspberyPi, który nie wykrywał Białoruskiego sygnału bez problemu odbiera polski MUX. Zatem nie jest to wina sprzętu ani oprogramowania (zresztą dzisiaj skompilowałem mumudvb w wersji 2.0 co również nie zmieniło sytuacji). Tuner wypięty z raspbery i podłączony do laptopa z windowsem i oryginalnym softem wykrywa sygnał z Grodna. Co mogło się stać? Dodam tylko, że wczoraj wykrył kanały i pojawiło się w logach coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Sep  8 11:54:01 raspdvb-br MUMUDVB[2464]: Info:  Main:  Channel "Belarus 1 (TRK_Grodno)" is now partially unscrambled (6% of scrambled packets). Card 0
Sep  8 11:54:01 raspdvb-br MUMUDVB[2464]: Info:  Main:  Channel "Belarus 2 (TRK_Grodno)" is now partially unscrambled (6% of scrambled packets). Card 0
Sep  8 11:54:01 raspdvb-br MUMUDVB[2464]: Info:  Main:  Channel "ONT" is now partially unscrambled (8% of scrambled packets). Card 0
Sep  8 11:54:01 raspdvb-br MUMUDVB[2464]: Info:  Main:  Channel "STV" is now partially unscrambled (8% of scrambled packets). Card 0
Sep  8 11:54:01 raspdvb-br MUMUDVB[2464]: Info:  Main:  Channel "NTV (TRK_Grodno)" is now partially unscrambled (9% of scrambled packets). Card 0
Sep  8 11:54:01 raspdvb-br MUMUDVB[2464]: Info:  Main:  Channel "RTR Belarus" is now partially unscrambled (9% of scrambled packets). Card 0
Sep  8 11:54:01 raspdvb-br MUMUDVB[2464]: Info:  Main:  Channel "MIR" is now partially unscrambled (8% of scrambled packets). Card 0
Sep  8 11:54:01 raspdvb-br MUMUDVB[2464]: Info:  Main:  Channel "Belarus 3" is now partially unscrambled (7% of scrambled packets). Card 0
Cóż takiego mogło się wydarzyć?

Odpowiedz