Ale ten cały cyrk wokół Mux1 jeszcze bardziej się rozkręca !

Zgadzam się z Tobą.Drekan pisze:Najgorsze w tym, że mogą mieć racjęvigoo pisze:No to pewnie mamy z głowy szybki start MUX 1...
I z czym do ludzi... Gdyby ta spółka miała być operatorem, to na pokrycie całego kraju MUX1 czekalibysmy następne 3 lata...i TVP pomimo zapisu umożliwiającego aneks do umowy na 3 multipleks, będzie zmuszona rozpisać osobny przetarg na 1 multipleks. Przepisy przepisami, więc pewnych rzeczy państwowa spółka nie może przeskoczyć.
![]()
Swoją drogą spółka INFO-TV-FM, poniosła porażkę z wdrażaniem DVB-H i pilnie potrzebuje zminimalizować straty. Wprawdzie ich sieć małej mocy nadajników budowanych pod DVB-H, nie nadaje się do budowy ogólnokrajowej sieci 1 multipleksu, więc konieczne będzie wykorzystanie to tego celu obiektów Emitela. Czy finansowo wyjdzie to taniej, niż oferta Emitela?![]()
Małe obiekty nadawcze INFO-TV-FM, bardziej pasują do budowania sieci regionalnych multipleksów, pod najmniejszych graczy, których nie stać na ogólnokrajowe pokrycie swoim sygnałem w ramach NTC. Swoją drogą uważam, że taki multipleks dający możliwość stopniowego rozszerzania swego zasięgu powinien być przewidziany przez UKE, aby pozwolić zaistnieć rozpoczynającym nadawcom.Taki 4 czeski multipleks, gdzie będą trafiały stacje TV, które przerośnie ciężar finansowania nadawania w którymś z ogólnokrajowych multipleksów.
W obecnej sytuacji jedynym rozsądnym rozwiązaniem, jest wskazanie Emitela jako operatora 1 multipleksu przez UKE.Na Słowacji wybrano odgórnie jednego operatora technicznego firmę Towercom dla wszystkich słowackich multipleksów DVB-T. Wszyscy nadawcy, zarówno państwowy jak i prywatni, musieli zaakceptować taki wybór regulatora rynku RTV. Rozsądnym uzasadnieniem takiej decyzji UKE, jest konieczność dotrzymania międzynarodowych zobowiązań dotyczących wyłączenia nadawania analogowego.
A może właśnie o to chodzi. POLSAT ma sporo, ale w wielu miejscach ciężko się odbiera. TVN to głównie nadajniki niskiej mocy (Sławoborze to wyjątek - na dodatek jedyny na wsi, a nie przy wielkim mieście).Bartosz Czach pisze:TVP ma praktycznie stuprocentowe pokrycie w analogu. Zatem szybka cyfryzacja sygnału publicznej nie musi być wcale taka oczywista.
A co mają powiedzieć odbiorcy z jedengo z bardziej rozpoznawalnych obiektów Emitela czyli "Chorągwicy" pod Krakowem dzięki której odbieram TVP1,TVP2,TVP Info Kraków i Polsat ?Puma pisze:Trzeciewiec nadal nic nie ma i czarodziejsko z dawnego drugiego etapu znalazł się w czwartym... niech chociaż MUX I będzie to pierwszy etap
A tak poważnie to harmonogram i tak powinien głównie Emitel układać względem swoich możliwości (nawet nie zakładam że będzie to inna firma).
Pobudka.
Jedynym naprawdę rozsądnym rozwiązaniem jest jak najszybsze uruchomienie nadajników MUX-1 właśnie tam gdzie funkcjonuje już MUX-2 ( zwłaszcza Lubuskie ) , co pozwoli na szybkie wyłączenie analogu i dalszy rozwój cyfryzacji kraju .krokodyl pisze:Mam nadzieję że pierwszymi miejscami gdzie będzie uruchomiony MUX1 będą rejony Giżycko i Jelenia Góra które nawet w planach na MUX2 i 3 nie są w ogóle uwzględniane.
Fakt, to się wam należy, bo inaczej zostalibyście wgl bez tv naziemnej albo trzeba by było próbować coś ze Ślęży łapać, bo sieje daleko. Jednak mam też nadzieję, że Wrocław nie zostanie pominięty tak jak to było z MUX-2 i 3 i w końcu to większe miasto niż Poznań i do tego od razu pokrycie ze Ślęży MUX-1 byłoby bardzo dobre. Warszawa, Wrocław, Poznań i Kraków powinny być w 1 etapie i Łódź także jednak nie można zapominać właśnie o JG i okolicach. Najlepiej żeby tych etapów nie było za dużo i MUX-1 został wdrożony w max 3 etapach. Jednak nie wiem jak będzie.krokodyl pisze:Mam nadzieję że pierwszymi miejscami gdzie będzie uruchomiony MUX1 będą rejony Giżycko i Jelenia Góra które nawet w planach na MUX2 i 3 nie są w ogóle uwzględniane.