Na pocieszenie mam to, że w Podlaskim mux1 zacznie działać prawdopodobnie około 7-8 lat od jego uruchomienia w warszawie. Doliczmy jeszcze z 5 lat zanim zostaną wybrane programy do niego i zanim w ogóle wystartuje w warszawie.
Reasumując, minie okolo 15-20 lat zanim w ogóle to zobaczę więc nerwów nie ma
Sądzę że umowę wstępnie mogli podpisać aby przy instalacji anten 2 multipleksu mogli montować też do 1 multipleksu przynajmniej w niektórych lokalizacjach jak w Czechach montowano dużo wcześniej i mam nadzieje że znów nie będą obniżać mocy nadajnika przez kolejny miesiąc dla uruchomienia 1 multipleksu.
Trochę poczekamy, bo o ile dobrze mi się wydaje, to pod umową muszą podpisy chlapnąć wszyscy obecni w MUX1 (mimo, że to TVP wybiera operatora). A przez ostatnie zawirowania tak na dobrą sprawę nie wiadomo kto ma to podpisać.
Witam tu przytaczam informacje prasowa dosc ciekawa.
Emitel uruchamia MUX1
Zakończyły się trwające od sześciu tygodni negocjacje między TVP i Emitelem – wynika z informacji „Rzeczpospolitej”. Firmy porozumiały się i Emitel będzie rozprowadzał w kraju nowy pakiet kanałów naziemnej telewizji cyfrowej, w ramach którego nadawane będą TVP1, TVP2 i TV Info, Eska TV, ATM Rozrywka TV, UTV i Polo TV. Do zamknięcia tego wydania „Rz" od żadnej z zaangażowanych w rozmowy firm nie udało się nam jednak uzyskać komentarza w tej sprawie. To ważne wydarzenie dla startu naziemnej TV cyfrowej w Polsce, bo daje szansę na pokrycie zasięgiem usługi całego kraju na piłkarskie Euro 2012. Proces wyboru emitenta przebiegał z przeszkodami. TVP chciała wybrać operatora bez przeprowadzania przetargu, z tzw. wolnej ręki, żeby przyspieszyć proces.
Z Emitelem ma już umowę, w ramach której nadawane już są naziemnie niektóre cyfrowe kanały TVP. Publiczna TV zaprosiła więc Emitel do rozmów o rozszerzeniu umowy. Jednak konkurent Emitelu, Info-TV-FM, zakwestionował legalność takiego trybu i odwołał się do Urzędu Zamówień Publicznych i Krajowej Izby Odwoławczej. Bez powodzenia.
rp.pl pisze:Z naszych informacji wynika, że technicznie nadawanie ma ruszyć pod koniec tego roku, a oprócz wspomnianych stacji na czas Euro 2012 jeden z kanałów TVP będzie tam nadawany w wysokiej rozdzielczości (HD).
Jestem ciekawy, jak to zrobią. Multipleks będzie prawie pełny i TVP chyba nie zaryzykuje wyłączenia programu w SD.
Jeśli nawet będzie chęć ze strony TVP aby nadawać HD w NTC, to wydaje mi się, że możliwe to będzie tylko w MUX 3, a nie w MUX 1. Przecież to jakie kanały TVP znajdą się w MUX 1 określa chyba nawet ustawa.
Ostatnio zmieniony 18 lipca 2011, o 12:08 przez arik92, łącznie zmieniany 2 razy.
Tez się zastanawiam, gdzie to HD zmieszczą w MUX1. Nie wierzę, że wyłączą swoje trzy kanały i wpakują jeden HD. Prędzej uwierzę w MUX 3.
Wiadomo jak to jest z tymi artykułami o DVB-T. Większość nie ma pojęcia o czym pisze i zazwyczaj coś zostaje przekręcone...
TVP zawsze trąbiło, że ich celem jest przekazać Euro w HD w NTC, słyszałem to wiele wiele razy. IO w Pekinie i RPA 2010 było HD w NTC. Tyle, że zasięg był bardzo ograniczony, chyba ze Śremu na k.23 20 kW leciało RPA, a Pekin nie pamiętam. Teraz czas na większy zasięg, w końcu to będzie wielkie święto sportowe i trzeba to wszystkim pokazać.
Pekin 2008 szedł w TVP HD nawet w Lubuskiem, kiedy w skład MUX1 wchodziły same kanały TVP. Co ciekawe, trzy lata później w woj. lubuskim nie ma ani jednego kanału TVP nadawanego cyfrowo. Ot taka forma cyfryzacji kraju