TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 149
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Postautor: Jingiel » 15 stycznia 2012, o 08:23

Oglądając dziś M jak musztarda :) podczas piosenki na końcowych napisach wyraźnie słychać działania kompresora/limitera. Jest to cholernie irytujące. Zresztą na reklamach chyba też to jest. Ciekawe, czy to wychodzi z TVP, czy tez nadajnik ma takie opcje wbudowane.

Awatar użytkownika
goldfinger
Posty: 201
Rejestracja: 22 marca 2009, o 14:13
Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava

Re: Dźwięk na TVP2

Postautor: goldfinger » 15 stycznia 2012, o 11:58

U mnie na TVP2 ten problem wystęuje praktycznie cały czas od kiedy nadawany jest MUX1 (Skrzyczne), ale tylko przy ustawnieu na TV dźwięku w trybie DD. Na "zwykłem stereo" tego zjawiska nie ma.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 149
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: Dźwięk na TVP2

Postautor: Jingiel » 16 stycznia 2012, o 05:58

Zgadza się. Objaw tylko na DD.

GanjaFighter
Posty: 2
Rejestracja: 7 grudnia 2011, o 08:59
Odbiornik: Philips 32PFL5606
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów

Re: Dźwięk na TVP2

Postautor: GanjaFighter » 20 stycznia 2012, o 07:45

Też mogę to potwierdzić.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Dźwięk na tvp 1 i tvp 2

Postautor: alabama1 » 22 lutego 2012, o 13:49

Moje pytanie- dolby digital jest tylko na tych kanałach? Przełączam kanały na moim telewizorze i tylko na tych kanałach wyświetla mi się dd. Myślę, że dobry wątek zakładam i nie trzeba będzie go nigdzie przenosić.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Dźwięk na tvp 1 i tvp 2

Postautor: kuku1234 » 22 lutego 2012, o 14:08

Wszystkie z TVNu i wszystkie z TVP (poza Info). Tak swoja droga nie dalo by sie poprzestawiac wszedzie na DD automatycznie tak jak na Kulturze ?. Ja tam wprawdzie roznicy nie widze, ale skoro to lepsza jakosc to czemu nie ;).

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Dźwięk na tvp 1 i tvp 2

Postautor: alabama1 » 22 lutego 2012, o 14:14

To dlaczego mój telewizor na tvn nic nie pokazuje? Może tvn puszcza tylko jakieś filmy lub audycje na żywo w dd?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 945
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Dźwięk na tvp 1 i tvp 2

Postautor: blockbuster » 22 lutego 2012, o 14:31

kuku1234 pisze:Wszystkie z TVNu i wszystkie z TVP (poza Info). Tak swoja droga nie dalo by sie poprzestawiac wszedzie na DD automatycznie tak jak na Kulturze ?. Ja tam wprawdzie roznicy nie widze, ale skoro to lepsza jakosc to czemu nie ;).


A próbowałeś tego?

viewtopic.php?f=47&t=581&start=32

Na moim LG to działa i mam domyślnie DD.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Dźwięk na kanałach TVP

Postautor: kuku1234 » 22 lutego 2012, o 14:33

Ja ostatnio kupowalem drugi taki sam telewizor i to jest, ale opcja sprzed 2 lat tego nie przewiduje.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Dźwięk na kanałach TVP

Postautor: alabama1 » 22 lutego 2012, o 14:37

Musi być coś innego, jeżeli na tvn nie pokazuje, a na tvp pokazuje. A telewizor od półtora roku się nie psuje, więc czemu miałoby być z nim coś nie tak?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Dźwięk na kanałach TVP

Postautor: alabama1 » 25 lutego 2012, o 22:42

Na kanałach tvnu jest dd, ale trzeba samemu to ustawić, a na kanałach tvp od razu wchodzi.

Kondzik1977
Posty: 77
Rejestracja: 1 lutego 2012, o 20:21
Odbiornik: PHILIPS 32PFT5500/12
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Św.Krzyż

Dżwięk w MUX-1

Postautor: Kondzik1977 » 26 lutego 2012, o 18:51

W jakim formacie dżwięku nadaje TVP w MUX-1.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Dźwięk na kanałach TVP

Postautor: nkp123 » 26 lutego 2012, o 19:05

TVP1 w MUX-1:
MP2, DD (Dolby Digital)

TVP1 w MUX-3:
MP2, DD (Dolby Digital), DD+ (Dolby Digital Plus)

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: Dźwięk na kanałach TVP

Postautor: Pavl6 » 27 lutego 2012, o 16:24

Za kilka miesięcy TVP wprowadzi oryginalną ścieżkę dźwiękową oraz prawdopodobnie też napisy ekranowe. Dlaczego tak późno? Na Facebooku (http://www.facebook.com/permalink.php?s ... ment_reply) piszą, że "ze względów technicznych i proceduralnych".

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Dźwięk na kanałach TVP

Postautor: zesepo » 27 lutego 2012, o 17:24

Ale napisy już są...W teletekście.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk na kanałach TVP

Postautor: belzebiusz » 27 lutego 2012, o 17:50

W TVP1 są też w DVB, ale oryginalna ścieżka dźwiękowa póki co tylko czasami na TVN i TVN7.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: TVP w MUX1

Postautor: TomW » 6 marca 2012, o 18:41

TVP w MUX-1 od czerwca będzie dostepna już w NTC, prawie w całym kraju. Może to odciągnie ludzi od analogu i TV-SAT, jak zobaczą różnicę w odbiorze. Teraz może by i chcieli przejść na NTC, ale brak im tych trzech podstawowych kanałów TVP. Swoja drogą dziwne, że TVP nie zadbała o należyty odbiór w całym kraju, zaraz na początku cyfryzacji. Jak ktoś ma do wyboru w tej chwili: analog lub satelita - wybierze zazwyczaj stary wysłużony odbiornik analogowy (no chyba że kogoś stać).Obecnie TVP na MUX-3 nie jest jeszcze niestety dostępna dla wszystkich.

Awatar użytkownika
goldfinger
Posty: 201
Rejestracja: 22 marca 2009, o 14:13
Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava

Re: TVP w MUX1

Postautor: goldfinger » 6 marca 2012, o 19:16

Odnosząc się do postów z początku tego tematu - ktoś wie dlaczego występuje takie wahanie poziomu dzwięku przy odbiorze w DD na TVP2?

lukasz_xd
Posty: 60
Rejestracja: 6 maja 2011, o 17:25
Odbiornik: Opticum HD T80plus MUX-3/2/1
Jakaś DVB-T z UA
Instalacja antenowa: Wielokierunkowa antena Piaski/Sucha Góra/Nadajnik w UA
Moc 90dBi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin - Piaski < Stały

Re: TVP w MUX1

Postautor: lukasz_xd » 6 marca 2012, o 21:45

@up to MUX1 a nie MUX2 ;)
BTW, jeśli chodzi Ci o 1 a nie o 2 to wygląda na to że w TVP ktoś spartolił streema po światłowodzie - bawią się koderem? Mają zdecydowanie za dużo pieniędzy.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Postautor: biopar » 6 marca 2012, o 22:01

Ja może wyjaśnię to w taki sposób:
Przede wszystkim podstawowa różnica pomiędzy DD a "zwykłym stereo", czyli AC3 to dużo większa rozpiętość dynamiki na korzyść DD. Różnice w głośności są po prostu bardziej słyszalne w DD niż w AC3.
Zasada, którą słyszy kolega zakładający wątek tyczy się nie tylko TVP2, ale również TVNu, czy Polsatu i jest to faktycznie słyszalne głównie na reklamach... W TVP głównym problemem jest to, że zwykłe audycje są nadawane "w miarę" głośno, jednakże realizatorzy raczej nie stosują kompresora/limitera, czy nawet expandera w tej sytuacji. I nie chodzi mi tu o pojedyncze audycje, bo tu producenci swoje robią, tylko o miks całości już w reżyserce nadającej "w eter". Nie ma tu nic do gadania nadajnik. Zauważ, że w analogu jest to samo... Może mniej słyszalne, ale tu również chodzi o dynamikę sygnału... Analog jest dużo bardziej tolerancyjny niż cyfra.
poza tym... temat watku troche malo mówiący :)
Ostatnio zmieniony 6 marca 2012, o 22:17 przez biopar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „MUX-1”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika