TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Bartosz Czach

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartosz Czach »

biopar pisze:Przede wszystkim podstawowa różnica pomiędzy DD a "zwykłym stereo", czyli AC3 to dużo większa rozpiętość dynamiki na korzyść DD. Różnice w głośności są po prostu bardziej słyszalne w DD niż w AC3.
To oczywista oczywistość z racji wymagań.
biopar pisze:Analog jest dużo bardziej tolerancyjny niż analog.
Czyżby? Coś mi tu nie gra...

biopar
Posty: 271
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar »

Bartoszu, Bartoszu... już poprawiłem :)

Awatar użytkownika
goldfinger
Posty: 201
Rejestracja: 22 marca 2009, o 14:13
Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava

Re: TVP w MUX1

Post autor: goldfinger »

biopar pisze:Zasada, którą słyszy kolega zakładający wątek tyczy się nie tylko TVP2, ale również TVNu, czy Polsatu i jest to faktycznie słyszalne głównie na reklamach...
Wydaje mi się że chyba chodziło tylko o TVP2 (bo w sumie to właśnie tam leci serial M jak...) Chodziło mi dokładnie o ten post (być moze coś jest namieszane z wątkami i przez to odniosłem się do niewłaściwego postu):
Jingiel pisze:Oglądając dziś M jak musztarda :) podczas piosenki na końcowych napisach wyraźnie słychać działania kompresora/limitera. Jest to cholernie irytujące. Zresztą na reklamach chyba też to jest. Ciekawe, czy to wychodzi z TVP, czy tez nadajnik ma takie opcje wbudowane.
Napisałem poniżej, podobnie jak kilka innych osób że u mnie też taki problem występuje, i tylko w trybie DD i tylko na TVP2 - co ciekawe na TVP1 jest wszystko ok. Nie ma tu różnicy czy leca reklamy, czy wiadomości czy jakiś serial. Różnice w poziomie natężenia dzwięku są zauważalne, a nawet uciążliwe.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 »

Zauważyliście, że od jakiegoś czasu dosyć często są napisy dodawane do filmów, seriali na jedynce, tak jak teraz? Ale takie napisy są do niczego. Często są opóźnione, nie ma w nich części wypowiedzi, ogólnie to nie to co na tvn i polsacie. Klasę niżej.
A w ogóle, jak chciałem przekazać tvp jakieś uwagi, to się okazało, że trzeba podać imię, nazwisko, numer pocztowy... Ludzie, co oni się boją jakichś negatywnych uwag i jakby co chcą wiedzieć, z kim mają do czynienia? Do polsatu trzeba było tylko emaila.

michalh
Posty: 43
Rejestracja: 5 maja 2010, o 00:54
Odbiornik: Samsung LE37C630
Instalacja antenowa: Pokojowa; DVB-T retransmitowane w lokalnej kablowce
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: TVP w MUX1

Post autor: michalh »

Napisy przygotowywane są głównie z myślą o ludziach niedosłyszących. Ich treść jest dostosowana w taki sposób aby zawrzeć sens, ale też nie dokonywać zbędnego przeładowania pustą informacją - w skrócie, żeby szybciej można było przeczytać i cały ekran nie był wypełniony napisami.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 »

To na tvnie ekran jest przepełniony napisami? Raczej nie, a są tam lepsze napisy.
Może na tvp na razie napisy są głównie przygotowywane z myślą dla niesłyszących, ale w równym stopniu są też dla filmów z oryginalną ścieżką dźwiękową. Ale pewnie na tvp to jeszcze długo takich filmów nie zobaczymy.
Nie jesteś z emitela ani z atmu, ale możesz być równie dobrze z tvp.
Zobacz sobie teraz napisy na wiadomościach. Jest ich bardzo dużo, są na czarnym tle, więc bardzo dużo zasłaniają ekranu. Mogłoby to być przynajmniej na przejrzystym tle.

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: twmichal »

Pewnie to zależy od odbiornika, ale u mnie te napisy na TVP wyświetlają się bez polskich znaków, zamiast liter widać jakieś krzaki.

Teraz na TVP2 jest film "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" Nie wiem jak w MUX-3 ale w MUX-1 mam obraz w windowboksie.

kondziel
Posty: 42
Rejestracja: 26 sierpnia 2011, o 14:33
Odbiornik: Gigabyte U7300; Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatkowa CX-8 B z symetryzatorem, 7 m n.p.t., na barierce balkonu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: kondziel »

Tak, na MUX III też jest w windowboxie. Tuner mi pokazuje, że nadają w 4:3. A napisy są w porządku i na tunerze USB i na Arivie T65. Tuner USB mi bierze ze strony 778 teletekstu.
Ostatnio zmieniony 15 marca 2012, o 22:42 przez kondziel, łącznie zmieniany 2 razy.

Bartosz Czach

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartosz Czach »

twmichal pisze:Pewnie to zależy od odbiornika, ale u mnie te napisy na TVP wyświetlają się bez polskich znaków, zamiast liter widać jakieś krzaki.
U mnie telewizor SONY też pokazuje krzaki zamiast polskich znaków w napisach na kanałach TVP. Co ciekawe, problem nie występuje na TVP Polonia. To wina kodowania znaków.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 »

Brak dźwięku na tvp 1 na ścieżce dolby digital!!
Już wszystko ok. Tylko na klanie nie działała druga ścieżka.

biopar
Posty: 271
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar »

U mnie też są krzaczki, z tym, że mój TV pierwsze 2,3 "screeny" liter pokazuje z "krzaczkami", potem przełącza się automatycznie na język Polski... ciekawostka... Czy możliwe jest, że TVP wmuksowuje napisy teletekstowe jako DVB-T z jakąś stroną kodowania, którą TV sobie sam odczytuje? Na jakiej zasadzie działają napisy w DVB-T. Raczej wątpie, że są to bitmapy, jak w DVD...

Awatar użytkownika
Peter Parker
Posty: 151
Rejestracja: 18 czerwca 2009, o 23:16
Odbiornik: LV5T Deluxe USB
Samsung UE46EH5300 (TV)
Instalacja antenowa: Yagi 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań/Wichów

Re: TVP w MUX1

Post autor: Peter Parker »

Dlaczego jakość TVP Info jest o wiele gorsza w Lubuskiem niż w Warszawie? W dodatku w MUX1 w Lubuskiem jest windowbox, kiedy w MUX1 z Warszawy tego nie ma.
Przykład z teraz:
MUX1 z Warszawy
http://i.minus.com/iETfDaSjwKo7g.jpg

MUX1 z Żagania
http://i.minus.com/ixatLY9SyGKDC.png

Czy istnieje możliwość poprawy jakości?

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: TVP w MUX1

Post autor: zesepo »

Tu chyba raczej nikt Ci nie odpowie...Zapytaj miłościwie nadającą TVP.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: zsk »

Czy TVP faktycznie zostanie wycięte z MUX1 w roku 2014 i zostanie TVP TYLKO Z JEDNYM MUXem o numerze 3?
Według mnie to za mało jak na telewizję PUBLICZNĄ, aby posiadała tylko jeden MUX (to jest tylko 8 kanałów SD, a przy informacji że TVP 1 HD i TVP2 HD, to MUX kurczy się do 6 programów).
Ja uważam że TVP powinna nadawać na NTC wszystkie swoje programy jakie ma i będzie mieć, ponieważ jest telewizją PUBLICZNĄ. Czyli powinno być:
TVP1 HD, TVP2 HD, TVP INFO (wystarczy jeden program TVP INFO!), TVP Historia, TVP Kultura, TVP Sport, TVP Seriale, TVP HD, TVP Polonia (opcja), TVP Dokument (planowane), TVP Natura (planowane), TVP Rozrywka (planowane), TVP Dzieci (planowane).
Jak widać z powyższego Telewizja Publiczna powinna mieć zagwarantowane na NTC minimum dwa MUXy dla siebie.
Ile muxów dla TVP na dzisiaj ustalone zostało w planach cyfryzacji?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma »

TVP ma jeden multiplek i koniec na tym ... zablokować więcej konkurencji to oni by chcieli ;)
Między bajki można włożyć to że dadzą wszystkie swoje kanały za darmo.

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP w MUX1

Post autor: rotalplus »

zsk pisze:Czy TVP faktycznie zostanie wycięte z MUX1 w roku 2014 i zostanie TVP TYLKO Z JEDNYM MUXem o numerze 3?
Według mnie to za mało jak na telewizję PUBLICZNĄ, aby posiadała tylko jeden MUX (to jest tylko 8 kanałów SD, a przy informacji że TVP 1 HD i TVP2 HD, to MUX kurczy się do 6 programów).
Ja uważam że TVP powinna nadawać na NTC wszystkie swoje programy jakie ma i będzie mieć, ponieważ jest telewizją PUBLICZNĄ. Czyli powinno być:
TVP1 HD, TVP2 HD, TVP INFO (wystarczy jeden program TVP INFO!), TVP Historia, TVP Kultura, TVP Sport, TVP Seriale, TVP HD, TVP Polonia (opcja), TVP Dokument (planowane), TVP Natura (planowane), TVP Rozrywka (planowane), TVP Dzieci (planowane).
Jak widać z powyższego Telewizja Publiczna powinna mieć zagwarantowane na NTC minimum dwa MUXy dla siebie.
Ile muxów dla TVP na dzisiaj ustalone zostało w planach cyfryzacji?
Kanałów TVP1 HD, TVP2 HD po Olimpiadzie już nie będzie - to jest za drogie w utrzymanie,a jesli bedzie to co najwyzej 1 w HD;

o kanałach TVP SPORT, TVP HD, TVP SERIALE to narazie zapomnij
Usuwając jeden oddział TVP INFO - zupełnie nieptrzebny i TVP POLONIa (który jest kierowana do POLONII ,a nie do mieszkanćów Polski), dodając TVP DOKUMENT (bez sens utrzymywanie 2 kanałów o tematyce dokumentalnej) i TVP ROZRYWKA , zostaje 1 jedno wolne miejsce, więc raczej problemjest większy z wypełnieniem niz nadmiarem

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 »

Nikt do końca nie wie jak to będzie z kanałami hd, ale nigdzie nie jest powiedziane, że nie będzie, więc nie pisz, że nie będzie, bo możesz się zdziwić...

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 275
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP w MUX1

Post autor: maniek357 »

rotalplus pisze:Kanałów TVP1 HD, TVP2 HD po Olimpiadzie już nie będzie - to jest za drogie w utrzymanie,a jesli bedzie to co najwyzej 1 w HD
To jak w końcu? Najpierw piszesz, że nie będzie nic w HD, a potem, że co najwyżej TVP1 :). Przecież ze strony TVP są oficjalne zapewnienia, że te kanały nie znikną po Olimpiadzie. Inwestują masę kasy w nowy sprzęt emisyjny, i robią to tylko, aby 3 miesiące ponadawać w HD? Bazujmy na sprawdzonych i oficjalnych informacjach, jeżeli takie są. Myślę, że dopóki TVP będzie miała połowę MUX-1 to oba kanały HD będą dostępne naziemnie, pewnie też równolegle będą dostępne z satelity w najniższych pakietach platform cyfrowych.

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 243
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320
Samsung UE43KU6072u.
Instalacja antenowa: Antena UHF Yagi
ANTENA SONUS TV MINI LOG 6-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza

Re: TVP w MUX1

Post autor: Railroad »

Telewizja Polska już kilka razy informowała, że TVP1 i TVP2 pozostaną w HD, a co niektórzy ciągle wymyślają swoje teorie, że jednak znikną, bo przecież wiedzą lepiej. Zjedzcie rosół z jogurtem to może oczyści Wasze myśli.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: TVP w MUX1

Post autor: yougo »

rotalplus pisze:Kanałów TVP1 HD, TVP2 HD po Olimpiadzie już nie będzie - to jest za drogie w utrzymanie,a jesli bedzie to co najwyzej 1 w HD; ...
:lol: Będą (co najmniej) dwa HD (TVP 1 i TVP 2) ... zbyt wiele (TVP) zainwestowała (a nawet przepłaciła) za urządzenia, itp., żeby rezygnować po Olimpiadzie ... TVP będzie propagować emisję HD - chociażby dla zasady. :!:

Odpowiedz