TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 5 maja 2012, o 22:30

Dziwne, w dvbt 4/3.

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TVP w MUX1

Post autor: El Prezesso » 5 maja 2012, o 22:53

Która wersja regionalna TVP INFO będzie nadawana z Gołogory - Szczecin czy Gdańsk.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: TVP w MUX1

Post autor: zazdrosny » 5 maja 2012, o 23:12

alabama1 pisze:Jaki jest właściwy format taxi 3? W analogu 16/9, a w dvbt 4/3.
Zarówno w analogu, jak i DVB-T (mux-1) Taxi 3 było w 4:3. I to cieszy :)
[mux-1 z Mikstata, analog z Zygier]

szelazny

Re: TVP w MUX1

Post autor: szelazny » 6 maja 2012, o 13:02

Witam serdecznie, mam takie pytanie- z tego co wiem to na początku czerwca zostanie uruchomiony kanał TVP1 HD tym samym zastępując w MUX1 TVP1 SD. Mam rozumieć iż posiadając zwykły telewizor kineskopowy i podłączony do niego odbiornik DVB-T stracę możliwość oglądania TVP1?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 6 maja 2012, o 13:04

To zależy. Jeżeli w opisie odbiornika dvbt jest 'hd', to odbierzesz. A jak tego nie ma, nie odbierzesz.

szelazny

Re: TVP w MUX1

Post autor: szelazny » 6 maja 2012, o 13:06

Jest przystosowany(odbiornik) do odbioru obrazu HD jednak jakim cudem to ma działać skoro mam kineskopowy, 21 calowy telewizor?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 6 maja 2012, o 13:09

To znaczy kanał odbierzesz, tylko w jakości sd. Gdyby twój dekoder nie był hd, to byś miał czarny ekran. A dzięki temu, że jest hd, to zrobi downscalling, czy jakoś tak, i tvp 1 hd odbierzesz w jakości sd.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: kupon » 6 maja 2012, o 13:10

szelazny pisze:Witam serdecznie, mam takie pytanie- z tego co wiem to na początku czerwca zostanie uruchomiony kanał TVP1 HD tym samym zastępując w MUX1 TVP1 SD. Mam rozumieć iż posiadając zwykły telewizor kineskopowy i podłączony do niego odbiornik DVB-T stracę możliwość oglądania TVP1?
Spokojnie odbierzesz jeżeli Twój"odbiornik DVB-T" jest zgodny z przyjęta normą.
Edit.O kolega mnie wyprzedził :)

szelazny

Re: TVP w MUX1

Post autor: szelazny » 6 maja 2012, o 13:14

Rozumiem, już się zmartwiłem że będzie konieczność zakupu nowego telewizora.
Nie widzę nigdzie opcji "postaw piwo" lub "podziękuj" więc napiszę po prostu- dziękuję za szybkie i fachowe odpowiedzi alabama1 i kupon

Kamilx
Posty: 837
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kamilx » 6 maja 2012, o 18:06

W telegazecie pojawiły się informacje o HD i TV hybrydowej:
http://telegazeta.tvp.pl/telegazeta.php ... 1&x=26&y=8
s.348

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: TVP w MUX1

Post autor: Benedykt » 7 maja 2012, o 16:46

szelazny pisze:Witam serdecznie, mam takie pytanie- z tego co wiem to na początku czerwca zostanie uruchomiony kanał TVP1 HD tym samym zastępując w MUX1 TVP1 SD. Mam rozumieć iż posiadając zwykły telewizor kineskopowy i podłączony do niego odbiornik DVB-T stracę możliwość oglądania TVP1?
Oprócz wersji HD będzie nadawana wersja SD. Na jednym mux'ie np. TVP1 HD i TVP2 SD, a na drugim TVP2 HD i TVP1 SD.
PS.: Dziś "Ranczo" o 16:05 nadawane jest w DD 5.1

conrado1001
Posty: 29
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 11:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin/Żółwieniec

Re: TVP w MUX1

Post autor: conrado1001 » 7 maja 2012, o 17:12

tuner dvb-t powinien downscalować do normalnego obrazu, po to właśnie chyba jest, żeby kineskopowe telewizory mogły odbierac taki obraz. A co do wypowiedzi Benedykta, wiekszość nie ma dostępu do mux3, więc nie ma tak dobrze, że sa dwie opcje odbioru TVP.

xavi
Posty: 9
Rejestracja: 10 stycznia 2012, o 17:23
Odbiornik: LG LCD 26+ USB HYBRID LV5HD.
Instalacja antenowa: ATX-91+LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Wrocław; Kalisz/Mikstat

Re: TVP w MUX1

Post autor: xavi » 9 maja 2012, o 16:13

Witam. Powiedzcie mi, jak to będzie w przypadku odbioru cyfrowego TVP1 HD poprzez kartę tv w komputerze? Posiadam kartę AVERMEDIA i odbieram obecnie TVP1 SD z nadajników w Mikstacie i ze Ślęży, a nigdzie nie mogę znaleźć czy od 1 czerwca obiorę na niej TVP1 HD?

Awatar użytkownika
Cietrzewiec Rusinowy
Posty: 121
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 14:04
Odbiornik: eldżi plazma
Instalacja antenowa: siatkowa/strych
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Wałcz - Rusinowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: Cietrzewiec Rusinowy » 9 maja 2012, o 16:23

Raczej tak. W przypadku kart telewizyjnych więcej zależy od tego, jakie kodeki masz zainstalowane w systemie.

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 9 maja 2012, o 16:26

I jaki masz komputer, szczególnie procek i karta graficzna.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP w MUX1

Post autor: Matteo87 » 9 maja 2012, o 20:48

Nie wiem czy ta kwestia była już poruszana. Mianowicie, dlaczego w MUX3 na kanałach TVP 1 i 2 dźwięk DD jest oznaczony jako oryginalny a w MUX1 jest oznaczony jako polski? Mój telewizor na kanałach z MUX1 ustawia domyślnie ścieżkę DD a w MUX3 wybiera ścieżkę MPEG.

jajo9
Posty: 52
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:59

Re: TVP w MUX1

Post autor: jajo9 » 9 maja 2012, o 21:34

Tak ktoś z techników TVP wymyślił i tak jest.

xavi
Posty: 9
Rejestracja: 10 stycznia 2012, o 17:23
Odbiornik: LG LCD 26+ USB HYBRID LV5HD.
Instalacja antenowa: ATX-91+LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Wrocław; Kalisz/Mikstat

Re: TVP w MUX1

Post autor: xavi » 10 maja 2012, o 09:18

Dzięki za info. Będziemy próbować od 1 czerwca z TVP1 HD

Awatar użytkownika
nol
Posty: 126
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 23:20
Odbiornik: AverMedia Hybrid Speedy
Instalacja antenowa: wewnętrzna\
Dipol16 + Symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: nol » 11 maja 2012, o 16:20

Pojawiają się błędy (artefakty) obrazu, np. na kilka sekund znika logo stacji.

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: loleklolek » 11 maja 2012, o 22:31

Znaczniki kontroli rodzicielskiej są błędne na wszystkich kanałach TVP w MUX1. Brak ograniczeń wiekowych jest oznaczony, jako dozwolone od lat 8, a ograniczenie od 12 lat, jako dozwolone od lat 7. MUX3 jest ok

Odpowiedz