TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
dan69
Posty: 6
Rejestracja: 10 maja 2012, o 10:01
Odbiornik: Thomson
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia-Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: dan69 » 15 maja 2012, o 15:52

Nie wiem czy ktoś zauważył ale podczas dzisiejszej powtórki "Jaka to melodia?" podczas szybszych ruchów była pikseloza.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 16 maja 2012, o 02:15

Widać pierwsze przygotowania do odpalenia TVP1 HD w MUX-1 i TVP2 HD w MUX-3;
na kanale TVP Info w obu MUXach zostało zmniejszone bitrate do 2,0 Mb/s - bitrate stały (wcześniej było 2,7, a jeszcze wcześniej 3,2).
Takie parametry TVP Info (2,0 Mb/s) były zapowiadane w pliku rozsyłanym do sieci kablowych.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, o 12:17 przez belzebiusz, łącznie zmieniany 1 raz.

rafalax
Posty: 25
Rejestracja: 13 maja 2012, o 10:13
Odbiornik: Panasonic TX-L47E5E.
OPTICUM HD T90 (HD N2)
Instalacja antenowa: Wewnętrzna, pokojowa SONUS-TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wręczyca - odległość 30km

Re: TVP w MUX1

Post autor: rafalax » 16 maja 2012, o 07:01

Też zauważyłem że TVP INFO się pogorszyło, ale że jeszcze mają zmniejszać bite rate to już przesada. Pikseloza wali po oczach.

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TVP w MUX1

Post autor: El Prezesso » 16 maja 2012, o 07:53

Pikselozę to ja zauważyłem na ATM (sygnał ze Sławoborza).
Co do TVP Info - to było do przewidzenia. Trzeba przecież zrobić miejsce dla "HaDe"

biopal7
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2012, o 15:59
Odbiornik: Maximum T-102
Instalacja antenowa: Teleskop w H z symetryzatorem umiejscowiony na parapecie w pokoju.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdansk Chwaszczyno

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopal7 » 16 maja 2012, o 08:57

Czy po starcie kanalow TVP HD nada beda duble TVP INFO ? Ja mam juz trzy TVP INFO ,w Mux 3 dwa - TVP INFO GDANSK I TVP INFO OLSZTYN ,a w Mux 1 TVP INFO GDANSK.Wiec poco tyle dubli? Powinni z Mux 3 wywalic dwa duble i tym samym jakosc innych kanalow TVP by sie poprawila.Albo niech dadza w Mux 3 TVP INFO tez w HD i skasuja chocby TVP POLONIA i dwa TVP INFO w SD .

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TVP w MUX1

Post autor: El Prezesso » 16 maja 2012, o 09:39

Duble powinny być tylko na obiektach "granicznych" obsługujących kilka województw. Poza tym zasięg Mux3 jest mizerny i dostęp do TVP2 "HaDe" będzie bardzo ograniczony.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 16 maja 2012, o 22:21

gdzieś tu wyczytałem na forum, że duble znikną, by zrobić miejsce dla HD, ale zastrzelcie mnie... nie wiem gdzie i na ile to prawda :P
Ja jeszcze chciałem oprócz HD poruszyć dwie kwestie... niestety mój TV nie pokazuje mi jaki multiplex wybrał dla mnie oferując mi kanały TVP 1 i TVP 2 oraz INFO, a problem dotyczy między innymi oznaczeń wiekowych... wydaje mi się, że każda audycja ma oznaczenie w DVB-T "7" podczas gdy, na ekranach zmienia się co audycję :/ Czy to w ogóle ma sens? Babcia lodzia o tym dziś na TVP Info mówiła :P W tej chwili na ekranie TVP2 widzę Gwiezdne Wojny ze znaczkiem "12" a w oznaczeniu DVB "7"
A tak przy okazji... Star Wars do wyboru w DD 2/0 z lektorem lub MPEG 2/0 z lektorem... ech... Na szczęście puszczają rozszerzone wersje :P

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: TVP w MUX1

Post autor: kuku1234 » 16 maja 2012, o 23:36

El Prezesso pisze:Duble powinny być tylko na obiektach "granicznych" obsługujących kilka województw. Poza tym zasięg Mux3 jest mizerny i dostęp do TVP2 "HaDe" będzie bardzo ograniczony.
Niech doswietlaja na granicach na tym samym kanale co obszar, ktory wspomagaja.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TVP w MUX1

Post autor: Wojewoda82 » 16 maja 2012, o 23:39

Co do namierzenia z jakiego muxa jest dany kanał TVP (zakładając ze odbierasz 1 i 3 multipleks) to gdy wejdziesz w strojenie ręczne (oglądając dany program) powinno ci pokazać który kanał i/lub częstotliwość jest używana do jego odbioru. Większość telewizorów ma mniej lub bardziej podobne opcje wiec i u ciebie powinno się tak dać sprawdzić z którego muxa jest dany kanał.

Co do zwalniania miejsca to chyba Polonia jest z mux 3 do odstrzału (może tez dodatkowe TVP info). Gorzej bedzie z mux 1 , bo nie widzę za bardzo miejsca na kanał HD

Co do Star Wars'ów, są nawet napisy, ale przydałaby się też wersja bez dubbingu.

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 45
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: Yaper » 17 maja 2012, o 00:09

Wersja StarWarsów z oryginalną ścieżką dźwiękową była za to w TVP HD (sprawdzane w UPC), niestety zapomnieli w strumieniu dołączyć napisów.

Naprawdę nie wiem czy śmiać się z tego czy płakać nad profesjonalizmem TVP. :D

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 17 maja 2012, o 00:10

Napisy były w telegazecie - strony 777 i 778. Nawet w analogu. ;)

Przemo
Posty: 512
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TVP w MUX1

Post autor: Przemo » 17 maja 2012, o 07:04

Jeśli już jest mowa o TVP Info, to oprócz obrazu znacznie pogorszono również dźwięk, obecnie 128 kbps.

Kamilx
Posty: 826
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kamilx » 17 maja 2012, o 16:48

I są jakieś napisy na TVP1 w telegazecie na str.779 do jakiegoś innego kanału TV.

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: TVP w MUX1

Post autor: Benedykt » 17 maja 2012, o 18:13

Czy to dziś TVP ma robić testy z HD? Oczywiście niewidoczne w NTC :lol: :lol: :lol:
Na TVP Kultura leci film Faustyna. Średnio z wizją 1.4 MHz. Na TVP Polonia dźwięk mpeg zmniejszył się do 160 kB.
PS.: Po co jest DD aux 128 kB na TVP Historia?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 17 maja 2012, o 18:21

Zarówno dźwięk na TVP Historia jak i TVP Polonia ma takie parametry już od dawna.
Aux na TVP Historia to audiodeskrypcja.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP w MUX1

Post autor: maniek357 » 17 maja 2012, o 18:54

Benedykt pisze:Czy to dziś TVP ma robić testy z HD? Oczywiście niewidoczne w NTC :lol: :lol: :lol:
Jeśli już coś wyśmiewasz to proponuję głębiej się nad tym zastanowić. Po pierwsze - data rozpoczęcia testów emisyjnych to 17 kwietnia. Po drugie, nikt nie wspominał, że testy będą w NTC, więc w czym problem ? Nawet na satelicie z tego co wiem jeszcze nie testują. Zapowiadany start kanałów w dvb-t to 1 czerwca i z tej daty rozliczajmy TVP.

dan69
Posty: 6
Rejestracja: 10 maja 2012, o 10:01
Odbiornik: Thomson
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia-Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: dan69 » 17 maja 2012, o 19:59

Wytłumaczy mi ktoś jak to jest, że do głównego wydania "Wiadomości" są dodane napisy?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 17 maja 2012, o 20:07

edit/

dan69
Posty: 6
Rejestracja: 10 maja 2012, o 10:01
Odbiornik: Thomson
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia-Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: dan69 » 17 maja 2012, o 20:11

Nie o to mi chodziło. I się nie unoś. Tylko pytam się, bo nie wiem jak to jest jak główne wydanie jest na żywo. Jestem laikiem i się pytam. Kto pyta nie błądzi.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 17 maja 2012, o 20:32

A ty myślałeś, że prezenterzy TVP zakuli na pamięć całe stronice newsów? Mają obok kamery napisy.

Odpowiedz