TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
mp005
Posty: 11
Rejestracja: 9 lutego 2012, o 16:31
Odbiornik: LG 32LH3000
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + SYMETRYZATOR.
12M - Kabla koncentrycznego
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piła/Rusinowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: mp005 » 31 maja 2012, o 13:00

Teraz, trzeba tylko poczekac aż sygnał będzie nadawany w 1080p ;)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 13:01

Teraz ścieżki na TVP1 HD wyglądają tak:

- PID 103 - polski MPEG, bitrate 160 kbps
- PID 104 - ORG Dolby Digital +, bitrate 256 kbps
- PID 108 - AUX z audio-deskrypcją Dolby Digital +, bitrate 64 kbps

TVP2:
- PID 203 - polski MPEG, bitrate 192 kbps
- PID 208 - AUX z audio-deskrypcją Dolby Digital +, bitrate 0 kbps i cisza na tej ścieżce
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 13:13 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mateusiak22
Posty: 104
Rejestracja: 22 maja 2011, o 10:07
Odbiornik: Obecnie SHD-85 - Niestety
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa?
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Św.Krzyż

Re: TVP w MUX1

Post autor: mateusiak22 » 31 maja 2012, o 13:09


Awatar użytkownika
mp005
Posty: 11
Rejestracja: 9 lutego 2012, o 16:31
Odbiornik: LG 32LH3000
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + SYMETRYZATOR.
12M - Kabla koncentrycznego
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piła/Rusinowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: mp005 » 31 maja 2012, o 13:14

arik92 pisze:Teraz ścieżki na TVP1 HD wyglądają tak:

- PID 103 - polski MPEG, bitrate 160 kbps
- PID 104 - ORG Dolby Digital +, bitrate 256 kbps
- PID 108 - polski z audio-deskrypcją Dolby Digital +, bitrate 64 kbps

TVP2:
- PID 203 - polski MPEG, bitrate 192 kbps
- PID 208 - polski z audio-deskrypcją Dolby Digital +, bitrate 0 kbps i cisza na tej ścieżce
Dobrze by było jakby nazwa DD+ ORG , była również zmieniona na Polski. Ponieważ LG32LH300 nadal sam automatycznie nie przełącza się na dźwięk DD+ , tylko trzeba to robić manualnie.

Pozdrawiam

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 31 maja 2012, o 13:28

Jakość może być...
Nagrałem właśnie fragment audycji BBC. Wrzucam do sieci.

Nagrano na: Not Only TV LV6TMPVR4

Specyfikacja pliku:
Strumień 0
Typ: Obraz
Oryginalny identyfikator: 102
Kodek: H264 - MPEG-4 AVC (part 10) (h264)
Rozdzielczość: 1920x1080
Liczba klatek/s: 50
Decoded format: Planar 4:2:0 YUV

Strumień 1
Typ: Dźwięk
Oryginalny identyfikator: 103
Kodek: MPEG Audio layer 1/2/3 (mpga)
Wybór języka: Polski
Kanały: Stereo
Częstotliwość próbkowania: 48000 Hz
Przepływność: 160 kb/s

Strumień 2
Typ: Dźwięk
Oryginalny identyfikator: 104
Kodek: A/52 B Audio (aka E-AC3) (eac3)
Wybór języka: org

Strumień 5
Typ: Dźwięk
Oryginalny identyfikator: 108
Kodek: A/52 B Audio (aka E-AC3) (eac3)
Wybór języka: Polski
Opis: komentarz dla niewidomych

Przepływność wejściowa 7546 kb/s
Rozmiar demuksowanych danych 7946 KiB
Treść przepływności 7011 kb/s

Zrzut z odtwarzacza VLC media player :)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 13:31 przez odziom91, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TVP w MUX1

Post autor: Wojewoda82 » 31 maja 2012, o 13:28

Co do oznaczeń ścieżek dźwiękowych jest wątek specjalnie na ten temat:

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 1&start=60

Mimo monitów wielu użytkowników, brak reakcji...

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 13:29

@mp005
Podejrzewam, że na ścieżce DD+ ORG nie zmienią oznaczenia na polski, być może na tej ścieżce w przyszłości będą leciały filmy z oryginalną ścieżką dźwiękową i priorytetem będzie aby TV wybierał ścieżkę z lektorem, a ścieżkę oryginalną należy ustawić ręcznie.
Piszesz, że TV ustawia się z automatu na polski, a więc zapewne na TVN i TVN7 jest tak samo, czyli TV z automatu ustawia się na polski MPEG, a nie na DD MUL. Zapewne chcesz aby TV ustawiał się na DD+ lub DD z automatu ze względu na wielokanałowy dźwięk i lepszy bitrate.
Najlepszym wyjściem byłoby gdyby TVP zrezygnowała ze ścieżki MPEG na PID 103 i dać zamiast tego trzecią ścieżkę DD+ 5.1 oznaczoną jako polski, tyle że nikt na to pewnie się teraz nie odważy.
W TV Sony w ustawieniach audio można to tak ustawić:
Obrazek
Wtedy na TVP1 ścieżka z automatu będzie DD+ ORG, a na TVN/TVN7 będzie z automatu DD MUL.
Być może w LG też się da to jakoś ustawić.


EDIT:
@odziom91, strumień 5 już nieaktualny, bo zmienili z polski na AUX ;) .
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 13:42 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 31 maja 2012, o 13:35

W próbce jest tak identyfikowany strumień 5.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 13:37

Hehe :) , widocznie próbka nagrana była jeszcze przed zmianą, a technicy w TVP jak widać ciągle pracują ;)

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 31 maja 2012, o 13:39

Niech mnie ktoś oświeci - z tego wynika, że sygnał idzie w 1080i, nie? :)
1920x1080 w 50 klatkach. ;)

Awatar użytkownika
mp005
Posty: 11
Rejestracja: 9 lutego 2012, o 16:31
Odbiornik: LG 32LH3000
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + SYMETRYZATOR.
12M - Kabla koncentrycznego
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piła/Rusinowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: mp005 » 31 maja 2012, o 13:50

arik92, dzięki za odpowiedź dzisiaj wieczorem sprawdzę

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 31 maja 2012, o 13:55

Filmik wrzucony. Można go zobaczyć tutaj:
http://dvbt.odziom.pl/node/21

Niestety kochane YouTube zdekodowało sygnał tylko do 720p. Ech...


Korekta. Youtube przerobiło na 1080p :)


Edycja:
Ach ten Window Box. :D
Doczekałem się TVP 1 HD z materiałami 4:3. Braaawo! :D
Sądząc po ramówce, samego 16:9 będzie bardzo mało... Przez co będzie to wyglądać jak TV6.
Już co jak co, ale TVP mogłoby się trochę postarać i dać w tle "rozciągnięty za mgłą" obraz. ;) Bardzo dobry efekt daje. ;)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 14:50 przez odziom91, łącznie zmieniany 1 raz.

irekr
Posty: 112
Rejestracja: 17 marca 2009, o 12:03
Odbiornik: Ariva 150, Yamaha T-D500
Instalacja antenowa: LPDA 30 km od PKiN + antena obrotowa R&S HL007A2 80 MHz - 1,3GHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn, RTCN PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: irekr » 31 maja 2012, o 14:32

U mnie jest 1080i, przynajmniej tak pokazuje odbiornik.

Różnica w jakości do SD jest kolosalna, im gorszy materiał tym lepiej widać.
Aktualnie podglądam "Zmienników" i widać że cyfryzacja materiału została źle zrobiona, serial jest do poprawki... Poprzednio szedł materiał przyrodniczy o ośmiornicach i chociaż sam materiał był w SD 16:9 to jakość materiału była nieporównywalna i aż tak dużych różnic między SD i HD nie było widać.



Na SD co najwyżej jest "ciąganie" a na HD widać ziarna na błonie filmowej i brudy optyki...

No i pryszczate modelki w reklamach... Do poprawki kosmetycznej moje Panie... SD to był niezły puder...

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 31 maja 2012, o 14:58

Aktualnie lecą wiadomości, i są w SD i wyglądają okropnie, gorzej od starych zmienników :/ widać bardzo upscaling, a miały w być w HD przecież

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 31 maja 2012, o 15:07

Mało tego HD w HD... No ciemno to widzę. :lol:
Jeszcze tak powinni w "HD" wyemitować np: Gwiezdne wojny, które notorycznie od paru lat emitowane są w 4:3. Wtedy, to już kompromitacja na całego. Aż czekam na jakiś film dziś wieczorem. :D

Cytując Wikipedię:
Obecnie, w fazie testowej, kanał ten jest "kopią" TVP1 SD nadawaną w standardzie 1080i. Po rozpoczęciu emisji, widzowie skarżyli się na dużą ilość programów nadawanych w formacie 4:3, oraz na słabą jakość materiałów w jakości HD. Podczas oglądania niektórych programów można zobaczyć na kanale TVP 1 HD informację "Oglądaj jednocześnie w jakości HD na kanale TVP HD

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 31 maja 2012, o 15:15

Szkoda że około 3Mbit/s w mux-1 marnuje się na puste pakiety. Jeśli ma być na coś wykorzystane to na co, jak nie na HD :o

robsonbyd77
Posty: 114
Rejestracja: 19 stycznia 2012, o 10:12
Odbiornik: Toshiba 46WL863
Instalacja antenowa: Televes DIGINOVA
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: TVP w MUX1

Post autor: robsonbyd77 » 31 maja 2012, o 15:20

Nie zapominajcie że to dopiero TESTOWY sygnał, w tej chwili leci zwykły SD w rozdzielczości HD, po testach powinno to się zmienić i będzie nadawany "prawdziwy" HD. ;)

Awatar użytkownika
mateusiak22
Posty: 104
Rejestracja: 22 maja 2011, o 10:07
Odbiornik: Obecnie SHD-85 - Niestety
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa?
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Św.Krzyż

Re: TVP w MUX1

Post autor: mateusiak22 » 31 maja 2012, o 15:39

Poczekajmy do Ojca Mateusza dziś już w jakości SD nie był tragiczny wg mnie bardzo ładny:
http://tinypic.com/r/357hz5t/6
http://tinypic.com/r/s3hi5u/6
http://tinypic.com/r/4uc1nd/6
http://tinypic.com/r/2ed1kbt/6
http://tinypic.com/r/2wrj7fd/6
http://tinypic.com/r/aemjif/6

Podkreślam nie był tragiczny :D

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2168
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 31 maja 2012, o 15:50

Mam nadzieje że to HD jest (będzie) ostatecznie warte tego miejsca... choć ja bym to miejsce podzielił na pozostałe kanały.

debe
Posty: 344
Rejestracja: 10 maja 2010, o 13:35
Odbiornik: SonyKDL-40EX700
Instalacja antenowa: WIWA AN 220
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wichów/ Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: debe » 31 maja 2012, o 16:15

robsonbyd77 pisze:Nie zapominajcie że to dopiero TESTOWY sygnał, w tej chwili leci zwykły SD w rozdzielczości HD, po testach powinno to się zmienić i będzie nadawany "prawdziwy" HD. ;)
Też mi to tak wygląda, że to testowe HD to jeszcze nie jest HD. Miejmy nadzieje, że tak jak piszesz jutro HD nie będzie już testowe i wtedy HD to będzie już HD.

Odpowiedz