TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 31 maja 2012, o 16:25

W sumie - data startu kanału jest jutro, więc poczekamy, zobaczymy. :)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2168
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 31 maja 2012, o 17:11

Start nastąpił przed chwilą :D

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: TVP w MUX1

Post autor: GREGORY007 » 31 maja 2012, o 17:12

Jest już docelowe logo TVP1 HD.

debe
Posty: 344
Rejestracja: 10 maja 2010, o 13:35
Odbiornik: SonyKDL-40EX700
Instalacja antenowa: WIWA AN 220
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wichów/ Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: debe » 31 maja 2012, o 17:21

No prosze. Bardzo podoba mi się to małe logo. Naprawdę super. To wzór dla innych.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 31 maja 2012, o 18:07

No i oznaczenie wiekowe takie małe jak od dawna na TVP HD. :D

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: twmichal » 31 maja 2012, o 18:18

U mnie problem występuje w programie Total Media. Coś chyba nie tak z kodekami. A wcześniej Polsat HD, czy testowe TVP HD chodziło mi bez żadnych problemów.
Tutaj obraz się tnie a dźwięk nie idzie równo z obrazem, a procesor jest maksymalnie obciążony, co skutkuje bardzo spowolnioną reakcją programu.

Total Media korzysta z własnych kodeków.

Na VLC i Splash Lite działa bez problemów, nie ma też jakiegoś wielkiego obciążenia procesora. Nie ma w ogóle różnicy, czy oglądam SD czy HD.

Tylko że te programy mają niestety wadę.
-w VLC trzeba za każdym razem wpisywać częstotliwość, jest możliwość zaprogramowania tylko jednego MUX-a, nie pokazuje też żadnych parametrów.
-w Splash Lite nie można ustawić własnej kolejności kanałów TV - wszystko ustawia się w takiej kolejności, jak wyszuka (program automatycznie grupuje MUX-y pod względem siły sygnału)

Ciekawe, dlaczego akurat w przypadku TVP1 mam takie problemy. TVP HD również było w 1080i - przynajmniej z Suchej Góry. Bo podobno z niektórych obiektów było w 720i

digital video board
Posty: 34
Rejestracja: 7 października 2011, o 21:29
Odbiornik: Electric Co.
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn + Kozłowiec

Re: TVP w MUX1

Post autor: digital video board » 31 maja 2012, o 18:29

dzis zauwazylem ze na tvp 1 hd na pasku informacji (na ktorym wyswietla nazwa kanalu i nazwa filmu) pojawila sie nowa ikonka - taki ludzik ktory jakby cos mowil. czy ktos wie co to oznacza?

Kamilx
Posty: 848
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kamilx » 31 maja 2012, o 18:30

audiodeskrypcja

manieks

Re: TVP w MUX1

Post autor: manieks » 31 maja 2012, o 18:41

to chyba jakieś kpiny...oglądałem teleexpress i słyszałem o TVP co to nie oni achhh i echhh i ...właczyli przekaz w HD? Jedyna zmiana jaką widzę to zmiana loga a obraz jest jak był do tej pory... czy to jakiś żart? też tak macie? Logo to i może jakby sie uprzeć to można by uznać za HD ale cała reszta? pixeloza

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 31 maja 2012, o 18:50

@manieks, nie wszystko jest nadawane w HD, np galeria, klan były, jakieś reklamy też... reszta to jest upscaling... czekamy na wiadomości, powinny być w HD, bo jak nie to TVP nie będzie liderem nowych technologii i cyfryzacji, jak to powiedział prezes.

BiTCity
Posty: 416
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: TVP w MUX1

Post autor: BiTCity » 31 maja 2012, o 19:07

twmichal pisze:U mnie problem występuje w programie Total Media. Coś chyba nie tak z kodekami. A wcześniej Polsat HD, czy testowe TVP HD chodziło mi bez żadnych problemów.
Tutaj obraz się tnie a dźwięk nie idzie równo z obrazem, a procesor jest maksymalnie obciążony, co skutkuje bardzo spowolnioną reakcją programu.

Total Media korzysta z własnych kodeków.

Na VLC i Splash Lite działa bez problemów, nie ma też jakiegoś wielkiego obciążenia procesora. Nie ma w ogóle różnicy, czy oglądam SD czy HD.
Kolego jaką masz konfigurację kompa bo ja mam starego (5 letniego) Celerona 3.46D 2 GB RAM grafika GeForce 7600GS 256 MB i niestety na wszystkich opisanych przez Ciebie programach tnie mi TVP1 HD. Nagrałem nawet chwilę Jakiej to melodii i sprawdziłem prędkość klatek która wynosiła od 6 do 14 max a więc daleko do ideału. Kombinowałem z kodekami i nowszymi sterami do grafiki ale nic to nie dało czyżby zostaje tylko opcja zainwestowania w nowego kompa czy może jakoś inaczej skonfigurować jeden z wyżej wymienionych programów ?

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: twmichal » 31 maja 2012, o 19:17

Ja mam laptopa Toshiba Satellite.
Procesor Intel Dual Core 2,4Ghz, 512MB grafika, 4MB RAM.

Pytanie - jak posortować kanały w tej liście odtwarzania w VLC. Mogę jedynie dodać oba (lub więcej) MUX-ów ale nie wiem jak posortować kanały. Domyślnie wybiera "środkowy" kanał z danego MUX-u a żeby je przełączać muszę rozwijać menu.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: TVP w MUX1

Post autor: bizon » 31 maja 2012, o 19:31

Co to ma być? za takie HD to ja serdecznie dziękuje w analogu leci program na całym ekranie a w cyfrowym HD tylko na środku ekranu to jakaś kpina z widza czy tylko niedopatrzenie?
Chodzi mi o emisję niektórych programów w 4:3

BiTCity
Posty: 416
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: TVP w MUX1

Post autor: BiTCity » 31 maja 2012, o 19:47

twmichal pisze:Ja mam laptopa Toshiba Satellite.
Procesor Intel Dual Core 2,4Ghz, 512MB grafika, 4MB RAM.

Pytanie - jak posortować kanały w tej liście odtwarzania w VLC. Mogę jedynie dodać oba (lub więcej) MUX-ów ale nie wiem jak posortować kanały. Domyślnie wybiera "środkowy" kanał z danego MUX-u a żeby je przełączać muszę rozwijać menu.
VLC sortuje przynajmniej w MUX2 i MUX3 według LCN w MUX1 dowolnie nie mam pomysłu jako ma algorytm - chyba tego nie da się zmienić chociaż kto wie ja VLC testuje dopiero 3 godziny.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: vigoo » 31 maja 2012, o 19:53

bizon pisze:Co to ma być? za takie HD to ja serdecznie dziękuje w analogu leci program na całym ekranie a w cyfrowym HD tylko na środku ekranu to jakaś kpina z widza czy tylko niedopatrzenie?
Chodzi mi o emisję niektórych programów w 4:3
i tak już zostanie...

Awatar użytkownika
Ravaek
Posty: 50
Rejestracja: 5 lipca 2010, o 20:16
Odbiornik: Karta telewizyjna DVB-T
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w oknie na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: Ravaek » 31 maja 2012, o 20:02

No i mamy darmowe HD.... darmowe logo w HD...

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP w MUX1

Post autor: rotalplus » 31 maja 2012, o 20:50

Zwiększyli chyba bitrate TVP 1 HD
Mam u siebie:
TVP 1 HD 6,3-7,4 Mb/s (najczęściej 6,6-6,8)
TVP 2 SD 1,9-2,5 Mb/s
TVP INFO 1,9-2,5 Mb/s

dane z programu VLC: nadajnik: WARSZAWA/Raszyn lub Pkin
(nie wiem bo to z sieci w akademiku telewizja, ale jest logo TVP 1 HD)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 20:53 przez rotalplus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: twmichal » 31 maja 2012, o 20:51

Nie zauważyłem jednej ważnej sprawy - Total Media nie widzi na kanałach TVP ścieżek dźwiękowych - przed uruchomieniem TVP1 HD były.
VLC widzi trzy ścieżki dźwiękowe: Polski, org i ścieżka dla niewidomych[aux]

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: TVP w MUX1

Post autor: Pavl6 » 31 maja 2012, o 21:34

Ravaek pisze:No i mamy darmowe HD.... darmowe logo w HD...
Nie przesadzaj. W porównaniu z wczoraj, dzisiejsza jakość TVP1 jest o niebo lepsza. Oczywiście, niektórzy by oczekiwali jakości BluRay, ale NTC, to nie BluRay.

brachu
Posty: 235
Rejestracja: 27 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: T-HD 1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów, Wilkanowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: brachu » 31 maja 2012, o 21:37

Tylko, że poprawa jakości nie ma związku z tym, że kanał jest w HD, bo nie jest, ale z tym że podkręcono parametry, gdyby to samo zrobić z wersją SD to efekt byłby taki sam. No ale wtedy nie byłoby takiego szumu medialnego, no a przecież o to chodzi.

Odpowiedz