TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Peter Parker
Posty: 151
Rejestracja: 18 czerwca 2009, o 23:16
Odbiornik: LV5T Deluxe USB
Samsung UE46EH5300 (TV)
Instalacja antenowa: Yagi 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań/Wichów

Re: TVP w MUX1

Post autor: Peter Parker » 31 maja 2012, o 21:39

Ja za takie HD dziękuję. Upscal Ojca Mateusza mimo, że na TVP HD idzie w natywnym HD. Jedynie co, to przez ten TVP1 "HD" tracą na jakości TVP2 i TVP Info...

Porównanie - po lewej TVP1 "HD", po prawej TVP HD od Cyfry.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Bartosz Czach

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartosz Czach » 31 maja 2012, o 21:43

Kompletne zero różnicy.

root
Posty: 24
Rejestracja: 22 maja 2012, o 12:44
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: root » 31 maja 2012, o 21:50

Obydwa zdjęcia robiłeś w tym samym programie?

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 31 maja 2012, o 21:52

Bartosz Czach pisze:Kompletne zero różnicy.
Nie no załamujesz totalnie. Przecież to widać jak byk. Prowokacja jak nic.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 31 maja 2012, o 21:54

Na zrzutach doskonale widać, że TVP1 HD - HD Ready, a TVP HD - Full HD. Ale co by nie mówić HD jest, a że tylko w 720 to już szczegół :)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 21:57

TVP HD w Cyfrze nie jest nadawane w FULL HD(1080p), bo tak nie jest nadawany żaden kanał w telewizji. TVP HD z Cyfry ma taką samą rozdzielczość, jak TVP1 HD z DVB-T czyli 1080i.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 31 maja 2012, o 22:02

Jeśli Full HD to tylko 1080p to ok, ale widać, że na TVP HD materiał leci w 1080i, a na TVP1 HD jest 720 upscalowany do 1080i.

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 31 maja 2012, o 22:06

To jak oni to kręcą, że tu jest 720p a tam 1080i? Co mają dwie wersje tego samego serialu i jedną puszczają na Jedynce i upscalują do 1080i a drugą natywną dają w TVP HD? Bez sensu.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 22:09

Może różnica zależy od źródła/dosyłu, a może od bitrate, ale jest i trzeba wymagać aby w DVB-T jakość była lepsza, a nie zachwycać się, że coś jest tak jak robi to większość w wątku o TVP1 i TVP2 w HD. Mam nadzieję, że takich zrzutów i porównań będzie na forum więcej.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 22:13 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 31 maja 2012, o 22:11

Te fotki po lewej stronie to zwykłe upscalowane SD, na pewno nie jest to 720p bo na 720p jakość obrazu jest praktycznie taka sama jak w 1080i ;)
Ludzie przyzwyczaili się do marnej jakości SD i jak im puścili SD w przyzwoitej, to wydaje się że to HD :D. Tak samo było gdy startowały pierwsze kanały HD na sat, np. Eurosport, tyle że oni przynajmniej piszą kiedy nadają w HD.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 22:14 przez Bartt, łącznie zmieniany 1 raz.

RAV1000
Posty: 17
Rejestracja: 12 lipca 2011, o 20:21
Odbiornik: Plazma LGPQ4200
Instalacja antenowa: Siatka z wzmacniaczem 60, strych pod blaszanym dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów Góra św Marcina, 7 km

Re: TVP w MUX1

Post autor: RAV1000 » 31 maja 2012, o 22:13

A czy to nie jest tak że program w Full HD zajął by pół MUX-a :?:
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 22:15 przez RAV1000, łącznie zmieniany 1 raz.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 31 maja 2012, o 22:14

Kręcą w 1080p30 lub 1080p25 z tego co widzę. Nie wiem dlaczego tak puszczają. Może jak dadzą w 720 z upscalem to nie widać pikselozy. Na screenach ewidentnie widać niższą rozdzielczość, a nie niższą jakość spowodowaną niższym bitrate.

720p to nie to samo co 1080i - przy bardziej statycznych obrazach przewaga będzie po stronie 1080i.

Wiking

Re: TVP w MUX1

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 22:14

Jeżeli ktoś chce zobaczyć różnicę między HD, a SD to niech porówna zdjęcia z radiowozem, a dokładniej mówiąc numer domu, który umieszczony jest rogu budynku widocznym na tym zdjęciu. ;) Jest to dobry przykład zauważony na innym forum. :)

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: TVP w MUX1

Post autor: krystianb » 31 maja 2012, o 22:17

arik92 pisze:TVP HD w Cyfrze nie jest nadawane w FULL HD(1080p), bo tak nie jest nadawany żaden kanał w telewizji. TVP HD z Cyfry ma taką samą rozdzielczość, jak TVP1 HD z DVB-T czyli 1080i.
Bzdura, żadna TV nie nadaje 1080p.
A różnica jest ogromna, tak jak piszą jest to chyba upscaling, bo to raczej chyba nie efekt ograniczonej przepływowości, choć przydało by się porównanie chwilowych bitratów wideo.

Awatar użytkownika
Peter Parker
Posty: 151
Rejestracja: 18 czerwca 2009, o 23:16
Odbiornik: LV5T Deluxe USB
Samsung UE46EH5300 (TV)
Instalacja antenowa: Yagi 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań/Wichów

Re: TVP w MUX1

Post autor: Peter Parker » 31 maja 2012, o 22:22

root pisze:Obydwa zdjęcia robiłeś w tym samym programie?
Tak, VLC Media Player.

Średnie bitrate nagrania 4min, z którego robiłem zapy:
TVP1 "HD": 66443kb/s (MUX1 NTC)
TVP HD: 8107kb/s (CYFRA+)

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: twmichal » 31 maja 2012, o 22:27

T ow takim razie, skoro TVP1 i TVP2 są w HD (TVP2 od jutra) to jaki jest sens istnienia kanału TVP HD?
Kanał - pokazówka/powtórkowy w HD? Kolejny przykład kuriozalnej decyzji w TVP.

Ponawiam pytanie - czemu w Total Media nie mam od dzisiaj możliwości wyboru ścieżek dźwiękowych na kanałach TVP? W VLC są 3 ścieżki, ale obsługa tego programu (do oglądania TV) jest strasznie toporna.

root
Posty: 24
Rejestracja: 22 maja 2012, o 12:44
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: root » 31 maja 2012, o 22:27

To nagrany materiał otworzyłeś w VLC, a za pomocą czego nagrywałeś te kanały?

brachu
Posty: 235
Rejestracja: 27 kwietnia 2011, o 08:50
Odbiornik: T-HD 1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów, Wilkanowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: brachu » 31 maja 2012, o 22:29

twmichal pisze:T ow takim razie, skoro TVP1 i TVP2 są w HD (TVP2 od jutra) to jaki jest sens istnienia kanału TVP HD?
Taki że TVP HD będzie nadawać naprawdę w HD, a TVP1 i TVP2 będą nadawać w czymś co według nich jest "HD", a tak naprawdę będzie zwykłym upscalem

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 22:30

krystianb pisze:
arik92 pisze:TVP HD w Cyfrze nie jest nadawane w FULL HD(1080p), bo tak nie jest nadawany żaden kanał w telewizji. TVP HD z Cyfry ma taką samą rozdzielczość, jak TVP1 HD z DVB-T czyli 1080i.
Bzdura, żadna TV nie nadaje 1080p.
A co ja napisałem tam, gdzie jest pogrubione?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2870
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: TVP w MUX1

Post autor: K63 » 31 maja 2012, o 22:32

Tak sie złożyło, ze akurat dzisiaj, ze względu na stan zdrowia, musiałem zostać w domu i mogłem śledzić włączanie TVP1HD od samego rana. Miałem sporo czasu na porównania pomiędzy TVP1SD z Cyfry i TVP1HD z dvb-t. Po kilku godzinach stwierdziłem, że bez dwóch zdań wersję SD na mojej liście podmieniam na stałe na HD. Im dłużej oglądałem, różnica wydawała się bardziej widoczna. Oczywiście jakość wielu programów pozostawia sporo do życzenia. Dziwię się, że takie sztandarowe programy jak "Teleexpress" i "Jaka to melodia" od dawna nadawane są z tak kiepską jakością. A HD jeszcze bardziej to uwidoczniło.
Mam także porównanie do słowackiej STV1HD. Z racji, że słowacki mux nadaje tylko 3 programy tv i kilkanaście radiowych, programy nadawane w HD najczęściej naprawdę wyglądają bardzo dobrze. Ale ich jest niewiele, bo większość to SD upscalowane do HD. I wierzcie mi - nie chcielibyście oglądać tak marnej jakości przekazu. Mało tego. Przed paroma tygodniami nadawany w HD jeden z meczów Ligi Mistrzów był tak marnej jakości, że wolałem go oglądać w Polsacie SD.
Co do polemiki na temat tego, że na małych ekranach nie widać różnicy pomiędzy SD, a HD - mogę sie poniekąd zgodzić. Im mniejszy ekran, tym większa szczegółowość obrazu. Pamiętam, że przed laty (jeszcze w czasie telewizji analogowej) zawsze zachwycał mnie obraz na 14- calowych telewizorach CRT. A już w szczególności na 14" Sony Trinitron. Jakością obrazu biły na głowę 20", 21", 25", a w szczególności największe wówczas 29". Więc odbierany na 19, 22, a może i na 32" dobry sygnał SD, może nie różnić sie bardzo od HD.

Odpowiedz