TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Dolby D+ na TVP2 w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 09:54

borowice pisze:Zakładam nowy wątek, bo może w ten sposób informacja szybciej dotrze do P.T. Panów z Emitela.
Od wczoraj TVP2 na MUX1 ma dwie ścieżki dźwiekowe: pol i Dolby D+. Ta druga jest "pusta" tj. bez dźwieku a cześc odbiorników traktuje jako domyślną (zob.wątek: Testowe Emisje). W moim przypadku (Panasonic) nie ma mozliwości trwałego zapamiętania wybranej ścieżki dźwiękowej (nie-Dolby), co w oczywisty sposób obniża standard korzystania z usługi. Czy można liczyć na szybką zmiane tego stanu?
U mnie to samo na Samsungu UE32D5000.
Panie Jarku może warto powiadomić TVP o tej usterce? Może nie wiedzą o tym?

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: TVP w MUX1

Post autor: BadBoy475 » 1 czerwca 2012, o 10:27

Obie ścieżki dźwiękowe działają poprawnie. Trzeba ponownie przeskanować zawartość MUX bo z automatu TV nie zawsze poprawnie zaktualizuje ścieżkę DD+.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 10:33

Wczoraj nic nie było na DD+, skanowałem od nowa i nic to nie dało. Dziś sprawdzę po południu.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 10:35

Jeśli chodzi o TVP1 HD to obecnie widać dobrą (przynajmniej) jakość HD oglądając serial "Galeria" ...naprawdę jest dobrze :) Natomiast wręcz rewelacyjnie to wyglądało na TVP2 HD oglądając serial "Na dobre i na złe " ... większy bitrate zdaje się tu robić swoje ;)
Oby więcej takich materiałów źródłowych na TVP1 HD oraz TVP2 HD :D
Pozdrawiam.
Edit.: Jeśli Euro pójdą ze źródła w Nativie to naprawdę bedzie uczta dla oka :D

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 1 czerwca 2012, o 10:44

Pod warunkiem że ktoś lubi oglądać mecze ;)

Jak dotychczas to HD jest takie... nie jest to to na co liczyłem czytając OH/AH na tym forum. Na pewno nie zachęci mnie to do oglądania TVP1... gdyby wraz z wejściem HD zmienili ramówkę na coś lepszego to wtedy może bym się skusił.

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: TVP w MUX1

Post autor: damianaleks » 1 czerwca 2012, o 10:45

mi to logo się nie podoba, powinno być według mnie takie jak na TVP HD, napis HD taka sama wysokość jak tvp1

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 10:49

"Galeria" była w rzeczywistym 1080i bez upscalu. Jest to jedyny materiał, który widziałem na TVP1 HD w rozdzielczości 1080i. Teraz "Klan" już leci w upscalu.

Dodaję screeny. Zwróćcie uwagę na włosy, a na drugim screenie na ostrość napisów. Widać też, że jakość jest słaba przez niski bitrate. Ale jest to, na co czekałem czyli materiał nagrany w 1080i.

Obrazek

Obrazek

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 11:11

Na kompie wygląda to jak wygląda(kwesia sterowników ,oprogramowania itd) , jednak dosył jest przeznaczony na TV i tutaj te mankamenty nie rzucają się tak w oczy (nikt nie ogląda TV z takiego bliska) .
Bitrate jest taki jaki jest i biorąc to pod uwagę spodziewałem się gorszego efektu ;)
Na TVP2 HD jest większa przepływność i tutaj jest naprawdę bdb jak na HD w TV.
Oczywiście liczy się porządny materiał źródłowy. A tego faktycznie jak narazie jak na lekarstwo w TVP 8-)
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 11:18 przez cyber, łącznie zmieniany 2 razy.

borowice
Posty: 38
Rejestracja: 13 maja 2012, o 18:50

Re: TVP w MUX1

Post autor: borowice » 1 czerwca 2012, o 11:19

Do Bad Boy;
przeczytaj wyżej odpowiedź P. J. Bałuki. Jeśli odbierasz DD+ na TVP2 to chyba cud :?:

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: aaron84 » 1 czerwca 2012, o 11:20

No to czas na buczenie.... Buuuuuuuuuuuu!!!
TVP1 HD powinna zmienić nazwę na "TVP6".
Dlaczego? Bo nadaje w okienku!!! :evil:

Dzisiaj włączam rano TVP1 w tej wersji HD, a tam jakaś bajka.... w okienku takim, jak "Włatcy Móch" jeszcze do niedawna były w TV6.....
W wersji SD było poprawnie.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 1 czerwca 2012, o 11:23

shadowman333 pisze:"Galeria" była w rzeczywistym 1080i bez upscalu. Jest to jedyny materiał, który widziałem na TVP1 HD w rozdzielczości 1080i. Teraz "Klan" już leci w upscalu.

Dodaję screeny. Zwróćcie uwagę na włosy, a na drugim screenie na ostrość napisów. Widać też, że jakość jest słaba przez niski bitrate. Ale jest to, na co czekałem czyli materiał nagrany w 1080i.

Obrazek

Obrazek
Dokładnie, też to widziałem i faktycznie był to materiał Hd tyle że z powodu niskiego bitrate-u dużo pracy miały filtry wygładzające w wyniku czego krawędzie np. postaci są ostre ale to co jest między nimi, to jak efekt podobny do działania photoshopa. Niestety jest to typowe działanie mające zapobiegać powstawaniu pikselozy przy niskiej przepływności, od lat stosowane przy transmisjach sat z niskim bitrate również tych w mpeg2 :(

dolwild
Posty: 12
Rejestracja: 8 listopada 2010, o 15:55

Re: TVP w MUX1

Post autor: dolwild » 1 czerwca 2012, o 11:24

Panie Jarku w wątku, który Pan zablokował "szamot" napisał.

"wprowadźcie jakieś znaczniki dla TVP
bo u mnie wyłapuje
albo TVP1HD i TVP2SD
z jednego MUx
albo
TVP1SD i TVP2HD z drugiego
nie mogę ustawić jednocześnie dwóch prpg HD"

Nie odpowiedział Pan na ten dość poważny problem.

Mój TV Philips a sądzę, że także inne TV nie są w stanie zaprogramować jednocześnie TVP1 HD i TVP2 HD. Chyba powodem są te same ID dla kanałów HD i SD. Z tego powodu mogę zaprogramować tylko TVP1 HD i TVP2 SD lub na odwrót TVP1 SD i TVP2 HD.
Proszę o pilną odpowiedź i interwencję.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 1 czerwca 2012, o 11:25

Dźwięk w TVP2 na ścieżce AUX DD++ już jest.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 11:26

Dobra wiadomość arik92, dzięki.

Pewnie zainterweniowałeś w TVP ;)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 1 czerwca 2012, o 11:28

Hehe :D , nie mam takich dojść, ale może to zasługa Emitela :?:
Ważne, że wróciło.

dolwild
Posty: 12
Rejestracja: 8 listopada 2010, o 15:55

Re: TVP w MUX1

Post autor: dolwild » 1 czerwca 2012, o 11:29

Problem z jednoczesnym zaprogramowaniem kanałów TVP1 i 2 HD dotyczł sygnału ze Śremu

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 11:32

arik92 pisze:Hehe :D , nie mam takich dojść, ale może to zasługa Emitela :?:
Ważne, że wróciło.
Mogłem sam iść do TVP, bo mam 10 minut drogi na pieszo na Woroniczą :)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2504
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TVP w MUX1

Post autor: JaroslawMroczkowski » 1 czerwca 2012, o 11:34

dolwild pisze: Mój TV Philips a sądzę, że także inne TV nie są w stanie zaprogramować jednocześnie TVP1 HD i TVP2 HD. Chyba powodem są te same ID dla kanałów HD i SD. Z tego powodu mogę zaprogramować tylko TVP1 HD i TVP2 SD lub na odwrót TVP1 SD i TVP2 HD.
Z opisu wynika, że odbiornik wybiera jeden, albo drugi mux, nie potrafi wybrać lepszych serwisów z różnych muxów.
Serwisy HD i SD mają różne deskryprory service_type. Odbiornik powinien to zinterpretować i tam gdzie dostępne są dwie wersje programu wybrać ten o "lepszym" service type, czyli wersję HD.
Bez wsparcia ze strony producenta trudno będzie coś zrobić nie ryzykując, że innym się pogorszy. Producencie, zapraszamy do współpracy...

... a ewentualna dalsza dyskusja w tym temacie powinna się toczyć w dziale dotyczącym odbiorników.

tmsz2012

Re: TVP w MUX1

Post autor: tmsz2012 » 1 czerwca 2012, o 11:37

dolwild pisze: Mój TV Philips a sądzę, że także inne TV nie są w stanie zaprogramować jednocześnie TVP1 HD i TVP2 HD. Chyba powodem są te same ID dla kanałów HD i SD. Z tego powodu mogę zaprogramować tylko TVP1 HD i TVP2 SD lub na odwrót TVP1 SD i TVP2 HD.
Proszę o pilną odpowiedź i interwencję.
U mnie taka sama sytuacja. Szkoda :/

biopar
Posty: 271
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 1 czerwca 2012, o 11:41

Panie Jarosławie. Phillips już dawno zaprzestał wspierania swoich starszych produktów. Mój TV ma już 2 lata i wg producenta jest stary. Nie ma takiej możliwości, by zrobili update. Pisałem do nich wielokrotnie w różnych sprawach.
A może spróbować na parę godzin zmienić PIDy i SIDy? Przecież nikomu się nie pogorszy, jedynie wszystkie TV w Polsce zauważą 2 kanały więcej

Odpowiedz