TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 1 czerwca 2012, o 11:43

W TV Sony po wybraniu kraju Włochy (wtedy działa LCN) i automatycznym wyszukaniu TV proponuje dla pozycji 001 i 002 wybór, albo wersja HD albo SD. Natomiast gdy pominiemy ten krok to automatycznie na pozycję 001 i 002 lądują serwisy HD, a serwisy SD na pozycję 850,851 tak więc rozróżnia po deskryptorach service_type.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 1 czerwca 2012, o 11:45

Ja myślę że lepiej aby nadawca zmienił sposób nadawania, niż żeby każdy walczył z producentem swojego tv.
A przy okazji ludki zabaczą jaka jest różnica między TVP w HD i SD ;)

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 11:50

panowie a moze warto zastanowic sie na nowym TV w LG niema takich problemow !!! same plusy i jakość tez bedzie troszke lepsza ,nie chcialem nikogo urazic pozdro

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TVP w MUX1

Post autor: El Prezesso » 1 czerwca 2012, o 12:13

Cóż,mój LG (ten z podpisu) ma jednak problem - uparcie wybiera scieżkę MPEG przy TVP1 HD i TVP2 a to dlatego, że one są opisane jako "polski".
Nawet jak mu ręcznie zmienię na DD+ "org" i w menu dot. ustawień dźwięku zmienię opcję "dźwięk DTV" z "auto" na "DD+" to i tak po przełączeniu na inny kanał i powrocie do TVP1 z uporem maniaka wybiera MPEG.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 1 czerwca 2012, o 12:27

Panowie z problemami Phillipsa - skanowanie kanałów wg kraju Niemcy rozwiązało problem. Kanały HD na początku, potem SD i potem już jak leci. Nie wg czego, ale jakiś tam sensowny porządek jest. Phillips niestety nadal uparcie twierdzy, że lepszy jest kraj Finlandia (czat z Panami przed chwilą to potwierdził)

A no i Phillips upiera się, że nie ma sygnałów od użytkowników Phillipsa w sprawie DVB-T w Polsce, więc proszę wszystkich o zasypywanie ich mailami w tej sprawie.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 12:43

El Prezesso pisze:Cóż,mój LG (ten z podpisu) ma jednak problem - uparcie wybiera scieżkę MPEG przy TVP1 HD i TVP2 a to dlatego, że one są opisane jako "polski".
Nawet jak mu ręcznie zmienię na DD+ "org" i w menu dot. ustawień dźwięku zmienię opcję "dźwięk DTV" z "auto" na "DD+" to i tak po przełączeniu na inny kanał i powrocie do TVP1 z uporem maniaka wybiera MPEG.
El Prezesso
no musze przyznac ci racje moj tak samo reaguje zaraz cos bede szukal jak znajde dam znac

rancor
Posty: 50
Rejestracja: 10 maja 2012, o 18:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: rancor » 1 czerwca 2012, o 12:48

dolwild pisze:Mój TV Philips a sądzę, że także inne TV nie są w stanie zaprogramować jednocześnie TVP1 HD i TVP2 HD. Chyba powodem są te same ID dla kanałów HD i SD. Z tego powodu mogę zaprogramować tylko TVP1 HD i TVP2 SD lub na odwrót TVP1 SD i TVP2 HD.
Proszę o pilną odpowiedź i interwencję.
Niech Emitel nie zwala na producentów telewizorów. Ja mam rocznego Thomsona i też mam ten sam problem. Czy tak trudno zmienić ID kanałów w multipleksach?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 1 czerwca 2012, o 12:48

Natura w Jedynce- Tajemnice żółwi w pięknym hd. Chyba nie zaprzeczycie.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 12:52

El Prezesso pisze:Cóż,mój LG (ten z podpisu) ma jednak problem - uparcie wybiera scieżkę MPEG przy TVP1 HD i TVP2 a to dlatego, że one są opisane jako "polski".
Nawet jak mu ręcznie zmienię na DD+ "org" i w menu dot. ustawień dźwięku zmienię opcję "dźwięk DTV" z "auto" na "DD+" to i tak po przełączeniu na inny kanał i powrocie do TVP1 z uporem maniaka wybiera MPEG.
trzeba zmienic w opcjach jezyk audio !!! dalem angielski i juz jest lepiej :D :D

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 12:53

Czyli co wszyscy producenci telewizorów (Sony, Thomson, LG itp.) mają stworzyć najnowsze oprogramowanie aby to działało? To jest śmieszne.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 12:56

bogdanzieba pisze:Czyli co wszyscy producenci telewizorów (Sony, Thomson, LG itp.) mają stworzyć najnowsze oprogramowanie aby to działało? To jest śmieszne.
a raczej chore !!! ale jaki kraj taka technologia :lol:

irjanas
Posty: 32
Rejestracja: 12 marca 2012, o 12:55
Odbiornik: TV sharp lc-40lx814e
Instalacja antenowa: Antena DIPOL
16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Łódź EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: irjanas » 1 czerwca 2012, o 12:56

Na to wygląda wg nadawców. W moim Sharpie tez musiałem dac jako jez. audio inny niz polski by było dobrze czyli by automatycznie wskakiwał na DD+.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 13:03

alabama1 pisze:Natura w Jedynce- Tajemnice żółwi w pięknym hd. Chyba nie zaprzeczycie.
Nie zaprzeczam :) Ale zaraz "optymiści" już coś wymyślą ,żeby swoje kompleksy leczyć.
Pozdrawiam.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 13:05

alabama1 pisze:Natura w Jedynce- Tajemnice żółwi w pięknym hd. Chyba nie zaprzeczycie.
Po części zaprzeczymy :) Rozdzielczość nie większa jak 1280x720. Jest HD, ale ta niższa rozdzielczość HD. "Galeria" dzisiaj była w 1920x1080. Tu już była spora różnica.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 13:10

Faktycznie ,polskie seriale wypadały nieco lepiej ;)

gaaazzz
Posty: 9
Rejestracja: 28 lipca 2011, o 01:31

Re: TVP w MUX1

Post autor: gaaazzz » 1 czerwca 2012, o 13:13

Up

Rozumiem że żartujecie... :lol:

Mam podgląd na TVP 1 SD i TVP 1 HD - żółwie lecą na 100% w upscalowanym SD.

Nie wiem na czym oglądacie TV ( może na 15" CRT ) ale przecież na każdym LCD gołym okiem widać kiedy jest SD a kiedy HD...

Dziś galeria leciała w HD - różnica kolosalna.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 1 czerwca 2012, o 13:18

Żółwiki w hd. I nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Tyle szczegółów widać, a wy dalej swoje...

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 13:19

Ja na razie tylko "Galerię" widziałem w 1920x1080 i nic poza tym. Z czasem wszystko się wyjaśni, które materiały będą w 1920x1080, a które "tylko" w 1280x720. Ludzie pisali, że "Na dobre i na złe" też było w 1920x1080, więc na chwilę obecną tylko te dwa seriale lecą w 1080i.

@alabama1 jeśli masz na myśli hd 1280x720 to tak - jest to hd. Tutaj każdy mówiąc "prawdziwe HD" ma na myśli 1920x1080.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 13:21

To piszcie Full HD lub HD Ready :)

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 13:23

Wcześniej tak napisałem to mnie ktoś poprawił, żę full hd to 1080p, a my mamy 1080i, więc nie full hd. :) Każdy to inaczej interpretuje. Ja też wolałbym określenia Full HD i HD Ready.

Odpowiedz