TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 1 czerwca 2012, o 13:23

Nie. Mówię o takim hd, w jakim jedynka nadaje. Mógłby któryś pan Jarek wypowiedzieć się, czy to rzeczywiście nie hd, czy hd.

Czikel
Posty: 3
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 13:16
Odbiornik: LG32LK530
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań- Wichów

Re: TVP w MUX1

Post autor: Czikel » 1 czerwca 2012, o 13:25

El Prezesso

Ja też mam tv LG i miałem z tym problem, że cały czas wybierało mi ścieżkę dźwiękowa MPEG ale dzisiaj sobie z tym poradziłem :D. Zmieniłem kraj na Włochy i wyszukałem ponownie programy i nawet się ustawili się programy kolejno :D . Potem język audio zmieniłem na Włoski i mam automatycznie DD na tvp1. :D Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 13:26

shadowman333 pisze:Ja na razie tylko "Galerię" widziałem w 1920x1080 i nic poza tym. Z czasem wszystko się wyjaśni, które materiały będą w 1920x1080, a które "tylko" w 1280x720. Ludzie pisali, że "Na dobre i na złe" też było w 1920x1080, więc na chwilę obecną tylko te dwa seriale lecą w 1080i.

@alabama1 jeśli masz na myśli hd 1280x720 to tak - jest to hd. Tutaj każdy mówiąc "prawdziwe HD" ma na myśli 1920x1080.
hehe a wczoraj pisali ze galeria napewno nie byla w HD ale jaja :lol: niestety jestem zwyklym zjadaczem :( chleba w porownaniu do was {Niemieckich Inżynierów} :mrgreen:

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP w MUX1

Post autor: sdolas » 1 czerwca 2012, o 13:27

Full czy ready tu nic nie da.
Jak od TVP wyjdzie upscal z SD to i tak będzie miał rozdzielczość Full, a z tego co tu można zaobserwować jedni na tym samym materiale widzą żyletę a inni upscal :roll:
A prawda jest taka że kieszonkowa kamera HD potrafi nagrać materiał lepszej jakości :lol:
I wówczas widać co to jest HD.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 13:30 przez sdolas, łącznie zmieniany 1 raz.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 13:28

edediedi pisze:hehe a wczoraj pisali ze galeria napewno nie byla w HD ale jaja :lol: niestety jestem zwyklym zjadaczem :( chleba w porownaniu do was {Niemieckich Inżynierów} :mrgreen:
Wczoraj nie była, dzisiaj tak :) Cała tajemnica.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 13:33

Żółwiki lecą w rozdzielczości pośredniej (tak to określę) -to widać ... Natomiast dziś np. "Galeria" (TVP1 HD ) oraz "Na dobre i na złe"(TVP2 HD) było w 1080 (źródłowo) -i tu efekt był widzę teraz -sporo lepszy.
A ten drugi serial na TVP2 HD naprawdę wymiatał wszystko co było do tej pory w HD w jedynce i dwójce.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 13:36 przez cyber, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 1 czerwca 2012, o 13:33

Z Waszej dyskusji jasno wynika że HD wynika z subiektywnej oceny każdego kto to ogląda ;)
Jedni sugerują się znaczkiem HD a inni wyliczenia i jedni i drudzy piszą coś innego... HD ma być widoczne dla każdego a nie spekulacje tego co ktoś sądzi że ogląda.
To całe HD to nie jest żadna rewolucja jak Pan Prezes nam wmawia a ewolucja.

ortekkk
Posty: 8
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 13:40

Re: TVP w MUX1

Post autor: ortekkk » 1 czerwca 2012, o 13:45

Panowie szybkie pytanie :) Dałem dzisiaj w tv wyszukiwanie automatyczne kanałów i wskoczyła TVP HD oraz TVP sd co należy zrobić aby to działo tak jak trzeba czyli tvp 2 również był w HD? zmienić kraj czy coś innego (Nie znam się na tym dlatego pytam was profesjonalistów )

Czy trzeba czekać aż góra coś zrobi z tym ;)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 1 czerwca 2012, o 13:47

Tvp2 hd jest tylko w mux 3 a w mux 1 jest wersja sd.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 13:49

MUX-1
TVP 1 HD
TVP 2 SD

MUX-3
TVP 1 SD
TVP 2 HD.

TVP lub Emitel coś musi zrobić z tą numeracją kanałów, problem jest raczej natury globalnej.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 13:50 przez bogdanzieba, łącznie zmieniany 1 raz.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 13:50

@puma -czywiście ,że ewolucja ... jeśli chodzi natomiast o przeciętnego widza to dla sporego grona widzów SD czy HD nadal nie stanowi różnicy nawet gdyby obejrzeli materiał w 1080p .

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 13:51

edediedi pisze:
El Prezesso pisze:Cóż,mój LG (ten z podpisu) ma jednak problem - uparcie wybiera scieżkę MPEG przy TVP1 HD i TVP2 a to dlatego, że one są opisane jako "polski".
Nawet jak mu ręcznie zmienię na DD+ "org" i w menu dot. ustawień dźwięku zmienię opcję "dźwięk DTV" z "auto" na "DD+" to i tak po przełączeniu na inny kanał i powrocie do TVP1 z uporem maniaka wybiera MPEG.
trzeba zmienic w opcjach jezyk audio !!! dalem angielski i juz jest lepiej :D :D
Zrobiłem to samo na moim LG, ale ścieżka nadal MPEG Polski

Czikel
Posty: 3
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 13:16
Odbiornik: LG32LK530
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań- Wichów

Re: TVP w MUX1

Post autor: Czikel » 1 czerwca 2012, o 13:56

rockhound pisze:
edediedi pisze:
El Prezesso pisze:Cóż,mój LG (ten z podpisu) ma jednak problem - uparcie wybiera scieżkę MPEG przy TVP1 HD i TVP2 a to dlatego, że one są opisane jako "polski".
Nawet jak mu ręcznie zmienię na DD+ "org" i w menu dot. ustawień dźwięku zmienię opcję "dźwięk DTV" z "auto" na "DD+" to i tak po przełączeniu na inny kanał i powrocie do TVP1 z uporem maniaka wybiera MPEG.
trzeba zmienic w opcjach jezyk audio !!! dalem angielski i juz jest lepiej :D :D
Zrobiłem to samo na moim LG, ale ścieżka nadal MPEG Polski

Zmień kraj np. na Włoski ( ja mam taki) i daj wyszukanie ponowne programów i później zmień język audio tez na wloski.

ortekkk
Posty: 8
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 13:40

Re: TVP w MUX1

Post autor: ortekkk » 1 czerwca 2012, o 13:57

bogdanzieba pisze:MUX-1
TVP 1 HD
TVP 2 SD

MUX-3
TVP 1 SD
TVP 2 HD.

TVP lub Emitel coś musi zrobić z tą numeracją kanałów, problem jest raczej natury globalnej.
Puma i bogdanzieba dzieki panowie za odpowiedz.Widze tu ze ludzie kombinują z tym mpeg do dotyczy tylko dźwięku czy własnie chodzi o to zęby łapał z 2 mux TVP 1 HD oraz TVP 2 HD ?

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 14:00

rockhound pisze:
edediedi pisze:
El Prezesso pisze:Cóż,mój LG (ten z podpisu) ma jednak problem - uparcie wybiera scieżkę MPEG przy TVP1 HD i TVP2 a to dlatego, że one są opisane jako "polski".
Nawet jak mu ręcznie zmienię na DD+ "org" i w menu dot. ustawień dźwięku zmienię opcję "dźwięk DTV" z "auto" na "DD+" to i tak po przełączeniu na inny kanał i powrocie do TVP1 z uporem maniaka wybiera MPEG.
trzeba zmienic w opcjach jezyk audio !!! dalem angielski i juz jest lepiej :D :D
Zrobiłem to samo na moim LG, ale ścieżka nadal MPEG Polski
umnie zmienilo z automatu wiec nie wiem,u mnie chyba 2 sciezki audio mozna bylo zminic pozdro

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 14:01

ortekkk pisze:
Puma i bogdanzieba dzieki panowie za odpowiedz.Widze tu ze ludzie kombinują z tym mpeg do dotyczy tylko dźwięku czy własnie chodzi o to zęby łapał z 2 mux TVP 1 HD oraz TVP 2 HD ?

Tamten problem dotyczy dźwięku Dolby Digital+, ale jak ci nie odbiera to nie masz problemu z dźwiękiem :lol:
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 14:37 przez bogdanzieba, łącznie zmieniany 2 razy.

ortekkk
Posty: 8
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 13:40

Re: TVP w MUX1

Post autor: ortekkk » 1 czerwca 2012, o 14:05

bogdanzieba pisze:
Puma i bogdanzieba dzieki panowie za odpowiedz.Widze tu ze ludzie kombinują z tym mpeg do dotyczy tylko dźwięku czy własnie chodzi o to zęby łapał z 2 mux TVP 1 HD oraz TVP 2 HD ?[/quote]


Tamten problem dotyczy dźwięku Dolby Digital+, ale jak ci nie odbiera to nie masz problemu z dźwiękiem :lol:[/quote]
Wolałem zapytać haha
czyli pozostaje mi czekać i liczyć ze to zmienią ?

Czikel
Posty: 3
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 13:16
Odbiornik: LG32LK530
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań- Wichów

Re: TVP w MUX1

Post autor: Czikel » 1 czerwca 2012, o 14:15

ortekkk

Czytaj mój post wyżej...

rafalax
Posty: 25
Rejestracja: 13 maja 2012, o 10:13
Odbiornik: Panasonic TX-L47E5E.
OPTICUM HD T90 (HD N2)
Instalacja antenowa: Wewnętrzna, pokojowa SONUS-TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wręczyca - odległość 30km

Re: TVP w MUX1

Post autor: rafalax » 1 czerwca 2012, o 14:25

Naprawdę nie ma co narzekać. Oglądałem dziś trochę "galerie" i jest nieźle, no w porównaniu do SD to znaczna różnica.

Natomiast jednego za cholerę jasną nie mogę pojąć: jest studio, np prognoza pogody a oni ładują obraz SD tylko że przeskalowany. Jak mam to rozumieć? Czy telewizja polska nie posiada kamer HD w studiach telewizyjnych?

Ja rozumiem że obraz ze starych seriali jest w SD i nie mam pretensji, ale obraz studyjny na kanale HD transmitowany jako SD to tylko chyba polski wynalazek, a może się mylę?

Zna może ktoś odpowiedź.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 14:58

wiadomosci o 15.00 ładna jakosc

Odpowiedz