TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 1 czerwca 2012, o 15:05

rafalax pisze:Naprawdę nie ma co narzekać. Oglądałem dziś trochę "galerie" i jest nieźle, no w porównaniu do SD to znaczna różnica.

Natomiast jednego za cholerę jasną nie mogę pojąć: jest studio, np prognoza pogody a oni ładują obraz SD tylko że przeskalowany. Jak mam to rozumieć? Czy telewizja polska nie posiada kamer HD w studiach telewizyjnych?

Ja rozumiem że obraz ze starych seriali jest w SD i nie mam pretensji, ale obraz studyjny na kanale HD transmitowany jako SD to tylko chyba polski wynalazek, a może się mylę?

Zna może ktoś odpowiedź.
Odpowiedź jest taka, że zamiast puszczać HD i z niego robić kanał SD, to jest na odwrót.
Z SD robią HD i jest papka.

W Polsce jest zawsze na odwrót...

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2168
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 1 czerwca 2012, o 15:08

Taa, faktycznie ładnie to wygląda tzn. wiadomości teraz :)
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 15:10 przez Puma, łącznie zmieniany 1 raz.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 1 czerwca 2012, o 15:08

Zgadzam się. Materiały na sto procent w hd.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 15:09

rafalax pisze:Naprawdę nie ma co narzekać. Oglądałem dziś trochę "galerie" i jest nieźle, no w porównaniu do SD to znaczna różnica.

Natomiast jednego za cholerę jasną nie mogę pojąć: jest studio, np prognoza pogody a oni ładują obraz SD tylko że przeskalowany. Jak mam to rozumieć? Czy telewizja polska nie posiada kamer HD w studiach telewizyjnych?

Ja rozumiem że obraz ze starych seriali jest w SD i nie mam pretensji, ale obraz studyjny na kanale HD transmitowany jako SD to tylko chyba polski wynalazek, a może się mylę?

Zna może ktoś odpowiedź.
Ja też tego nie pojmuje,programy studyjne,wiadomości,prognozy pogody,publicystyka wszystko sd, wygląda to tak jakby tvp nie była jeszcze przygotowana.Uruchomiła HD i czeka na euro,bo turniej realizuje UEFA , a oni na pewno są przygotowani.
Ja tylko czekam na dzisiejsze Opole i będe wiedział wszystko,jak będzie sd skalowane do HD, tzn że tvp zrobiła burze w szklance wody i dała plame

eftalo
Posty: 67
Rejestracja: 2 maja 2012, o 18:02
Odbiornik: tuner Cabletech bez HD
Instalacja antenowa: siatka oraz ATX91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnobrzeg,Piaski, Św.Krzyż, Tarnów

Re: TVP w MUX1

Post autor: eftalo » 1 czerwca 2012, o 15:14

Mój tuner obłsługuje HD ale tylko w mpeg-2 a kosztował 90zł, nawet o tym nie wiedziałęm w momencie zakupu-nie czytałem jeszcze forum
Czy ktoś wie ,czy jest planowane przejście na HD innych kanałów i czy to tak już zostanie HD,czy jak będzie tylko w mux-3 też będzie w HD czy w SD?Nie odbieram mux-3,zatem pozostaje odbiór analogowy,dobrze że mam wybór.
Dla jednego programu nie opłaca się zmieniać tunera,szkoda kasy

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 15:18

alabama1 pisze:Zgadzam się. Materiały na sto procent w hd.

Faktycznie niektóre materiały wyglądały na HD,ale pogoda wygląda dziwnie,bo mapa jakby HD,super odwzorowane góry,ale pogodynka jakaś taka niewyraźna :|

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 1 czerwca 2012, o 15:20

Jeżeli tvp ma już wozy transmicyjne w hd, to głupotą by było pokazywanie świeżego materiału hd w sd. Materiały w hd.

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: TVP w MUX1

Post autor: telewizorek » 1 czerwca 2012, o 15:22

cyber pisze:Żółwiki lecą w rozdzielczości pośredniej (tak to określę) -to widać ... Natomiast dziś np. "Galeria" (TVP1 HD ) oraz "Na dobre i na złe"(TVP2 HD) było w 1080 (źródłowo) -i tu efekt był widzę teraz -sporo lepszy.
A ten drugi serial na TVP2 HD naprawdę wymiatał wszystko co było do tej pory w HD w jedynce i dwójce.
Żółwiki wyglądały dość dobrze, obrazek z tego programu.
http://s6.ifotos.pl/img/tvpJPG_rwspsns.JPG
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 15:26 przez telewizorek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 15:24

eftalo pisze:Mój tuner obłsługuje HD ale tylko w mpeg-2 a kosztował 90zł, nawet o tym nie wiedziałęm w momencie zakupu-nie czytałem jeszcze forum
Czy ktoś wie ,czy jest planowane przejście na HD innych kanałów i czy to tak już zostanie HD,czy jak będzie tylko w mux-3 też będzie w HD czy w SD?Nie odbieram mux-3,zatem pozostaje odbiór analogowy,dobrze że mam wybór.
Dla jednego programu nie opłaca się zmieniać tunera,szkoda kasy
w sumie to 2 kanaly TVP 1HD mux 1 i TVP 2HD mux 3 !!! na ta chwile nic nie planują innych kanałow!!! a wszytko zalezy od twojego portfela

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 15:32

A "Melodie" jak grali tak grają, oglądać się tego nie da,horror :x

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1

Post autor: piotrek93 » 1 czerwca 2012, o 15:42

Brak ścieżki dd+ w tvp 2 SD chodzi mi oczywiscie nie o audio dyskryppcje tylko o drugą ścieżke
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... 6OHc#gid=0

pantera666
Posty: 9
Rejestracja: 2 marca 2012, o 15:08

Re: TVP w MUX1

Post autor: pantera666 » 1 czerwca 2012, o 16:03

eftalo pisze:Mój tuner obłsługuje HD ale tylko w mpeg-2 a kosztował 90zł, nawet o tym nie wiedziałęm w momencie zakupu-nie czytałem jeszcze forum
Czy ktoś wie ,czy jest planowane przejście na HD innych kanałów i czy to tak już zostanie HD,czy jak będzie tylko w mux-3 też będzie w HD czy w SD?Nie odbieram mux-3,zatem pozostaje odbiór analogowy,dobrze że mam wybór.
Dla jednego programu nie opłaca się zmieniać tunera,szkoda kasy
Spróbuj może wgrać najnowsze sterowniki ze strony producenta,producent czasami podaje błędna specyfikacje.

Ja mam np tuner z 2005 roku Compro DVB T300 który w specyfikacji ma tylko MPEG 2 i bez problemu odbieram TVP1 HD oraz TVP2 HD,nie wiem jakim cudem to jest możliwe,błąd w specyfikacji ?.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jarosław Bałuka » 1 czerwca 2012, o 16:06

W TVP2 SD MUX1 mają być: ścieżka podstawowa MPEG LII i audiodeskrypcja DD+. I tak jest.

gaaazzz
Posty: 9
Rejestracja: 28 lipca 2011, o 01:31

Re: TVP w MUX1

Post autor: gaaazzz » 1 czerwca 2012, o 16:40

pantera666 pisze:
eftalo pisze:Mój tuner obłsługuje HD ale tylko w mpeg-2 a kosztował 90zł, nawet o tym nie wiedziałęm w momencie zakupu-nie czytałem jeszcze forum
Czy ktoś wie ,czy jest planowane przejście na HD innych kanałów i czy to tak już zostanie HD,czy jak będzie tylko w mux-3 też będzie w HD czy w SD?Nie odbieram mux-3,zatem pozostaje odbiór analogowy,dobrze że mam wybór.
Dla jednego programu nie opłaca się zmieniać tunera,szkoda kasy
Spróbuj może wgrać najnowsze sterowniki ze strony producenta,producent czasami podaje błędna specyfikacje.

Ja mam np tuner z 2005 roku Compro DVB T300 który w specyfikacji ma tylko MPEG 2 i bez problemu odbieram TVP1 HD oraz TVP2 HD,nie wiem jakim cudem to jest możliwe,błąd w specyfikacji ?.
Dekodowanie DVB-T MPEG2 / MPEG 4 w PC nie zależy od tunera tylko od softu którego używasz.

Każdy tuner DVB-T do PC może odbierać stacje kodowane w MPEG4.
Specyfikacja jest nieważna bo i tak wszystko "robi" procesor w PC.

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: TVP w MUX1

Post autor: Benedykt » 1 czerwca 2012, o 16:54

Jarosław Bałuka pisze:W TVP2 SD MUX1 mają być: ścieżka podstawowa MPEG LII i audiodeskrypcja DD+. I tak jest.
DD+ aux - ale przepływność okrojona do 64 kB/s
Za to TVP Kultura straciła DD. Ma tylko mpeg II 192 kB/s. Słabo :(
Są tam nadawane koncerty. Jakość dźwięku powinna być chyba lepsza.
Pojawiły się napisy dvb na TVP1 SD. Całkiem ładne. Na TVP1 HD - brak.

rafalax
Posty: 25
Rejestracja: 13 maja 2012, o 10:13
Odbiornik: Panasonic TX-L47E5E.
OPTICUM HD T90 (HD N2)
Instalacja antenowa: Wewnętrzna, pokojowa SONUS-TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wręczyca - odległość 30km

Re: TVP w MUX1

Post autor: rafalax » 1 czerwca 2012, o 17:21

Jakość Teleexpresu tragiczna, po prostu żenada i masakra, wygląda to na średnio-słaby SD a nie na kanał HD. Prezenterce ślipia się zamazują, jedyne co jest super ostre to znaczek "TVP1 HD" nawet to trochę śmiesznie wygląda. Panowie z TV co wy wyprawiacie, przecież Teleexpres to wasz flagowy program na jedynce. :shock: :shock: :o

Widać kompletny brak przygotowania do nadawania programu w HD, dano znaczek i podniesiono bitrate i co to ma być HD? :lol:

Bo jeśli tak, to skasujcie to dziadostwo a pasmo porozdzielajcie na inne programy, chociażby na poprawę jakości TVP INFO.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 17:24

Dokładnie. Teleexpress to jakiś żart. Jeszcze się tam chwalą, że HD włączyli. Jedynie teraz "Galeria" leci w 1080i. Tak powinny wyglądać wszystkie nowe programy i seriale. Ci, którzy się zachwycali jakością np. "Wiadomości" polecam teraz włączyć TVP1 HD. Tu macie prawdziwe 1080i.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 1 czerwca 2012, o 17:31

Galeria - to na razie jedyny materiał który widziałem w TVP1 w HD, choć jest to bardziej "divx HD" ;)

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 17:41

"Galeria" dzisiaj ŻYLETA!!, jeszcze wczoraj żenada,pierwszy materiał tvp1 HD licząc od startu.

A ci którzy widzą żółwie i ekspresy reporterów w HD niech się nauczą porównywać logo do obrazu,wtedy odróżnia HD od upscalingu.

Przykład? "Klan"... niestety skalowany w góre 8-)
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 17:52 przez rockhound, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 17:48

jeszcze wiadomosci o 15.00 w ladnej jakosci byly duzo ladniejsze jak wczoraj

Odpowiedz