TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
SIGUR82
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 10:09
Odbiornik: TV SAMSUNG UE40D6000
Instalacja antenowa: Dipol A1610
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo k.Szczecin

Re: TVP w MUX1

Post autor: SIGUR82 » 1 czerwca 2012, o 17:55

w zwiasku z uruchomieniem tvp 1 hd i tvp 2 hd w Sklep Play jest od dzis aktualizacja aplikacji na androida DVB-T finder dla tych ktorzy chca doladnie wyszukac wszystkie MUX-y

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 18:00

rockhound pisze:"Galeria" dzisiaj ŻYLETA!!, jeszcze wczoraj żenada,pierwszy materiał tvp1 HD licząc od startu.

A ci którzy widzą żółwie i ekspresy reporterów w HD niech się nauczą porównywać logo do obrazu,wtedy odróżnia HD od upscalingu.

Przykład? "Klan"... niestety skalowany w góre 8-)
Ja to dodatkowo podsumuje screenami, bo pewnie nikt na słowo nie uwierzy.
Pierwsze dwa zrzuty - Galeria, drugie dwa - Klan. Dodam jeszcze, że "Wiadomości" i inne seriale miały taką jakość jak "Klan". Który obraz jest lepszy? :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aby zobaczyć obrazki w pełnym wymiarze proszę kliknąć w "Linki do udostępnienia tego obrazu" i potem przejść w link z pola "Bezpośrednio".
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 18:01 przez shadowman333, łącznie zmieniany 1 raz.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 18:01

edediedi pisze:jeszcze wiadomosci o 15.00 w ladnej jakosci byly duzo ladniejsze jak wczoraj

Materiały wideo ładne, studio i prezenter kaszana na całej linii.

BiTCity
Posty: 424
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: TVP w MUX1

Post autor: BiTCity » 1 czerwca 2012, o 18:03

HD i tak zostanie wyłączone prędzej czy później niech tylko konkurs na 4 miejsca w MUX-1 zostanie rozstrzygnięty i programy TVP przejdą do MUX-3 z pełną mocą nadawania na docelowe kanały - czyli tak jak jest obecnie max 1 program w HD.

Nie wiem czy oglądał ktoś z was TVP1 HD dziś rano przed 6 gdy leciał Telesklep czy jak to się tam nazywa wszystko leciało w 4:3 z dotychczasową jakością SD oczywiście mi to nie przeszkadza a nawet to plus bo jak można puścić materiał zapisany w 4:3 jako 16:9, tylko nowe programy i relacje na żywo powinny być w 16:9 reszta tak jak była nagrana powinna być puszczana.

emini
Posty: 25
Rejestracja: 4 maja 2012, o 11:55
Odbiornik: Samsung LE22B450C4W / Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena pokojowa DPM APOK
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk / Chwaszczyno

Re: TVP w MUX1

Post autor: emini » 1 czerwca 2012, o 18:06

Galeria jakość OK
Klan cienizna

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1

Post autor: piotrek93 » 1 czerwca 2012, o 18:11

Jarosław Bałuka pisze:W TVP2 SD MUX1 mają być: ścieżka podstawowa MPEG LII i audiodeskrypcja DD+. I tak jest.
z tego dokumentu wynika inaczej
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... 6OHc#gid=0
wyraźnie jest napisane 3 ścieżki
I jeszcze jedno czy mógłby Pan napisać do tvp aby logo tvp 2 HD było na tej samej wysokości i szerokości co w tvp 1 HD bo na dużym telewizorze (56cali) jest to irytujące że logo tvp 2 HD umiejscowione jest tak nisko w porównaniu do tvp 1 hd.
I jeszcze jedno nie dałoby się wreszcie zrobić porządku z tymi ścieżkami bo na różnych kanałach mi tv wariuje np na tvp Historia nie wyświetla dd na tvp 1 sd jest niezdefiniowany wersja polska wersja oryginalna. Strasznie to wszystko pomieszane tak że naprawde cięzko się połapać co jest audio dyskrypcją a co dziwiękiem przestrzennym z góry dziękuje

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 18:13

shadowman333 pisze:
rockhound pisze:"Galeria" dzisiaj ŻYLETA!!, jeszcze wczoraj żenada,pierwszy materiał tvp1 HD licząc od startu.

A ci którzy widzą żółwie i ekspresy reporterów w HD niech się nauczą porównywać logo do obrazu,wtedy odróżnia HD od upscalingu.

Przykład? "Klan"... niestety skalowany w góre 8-)
Ja to dodatkowo podsumuje screenami, bo pewnie nikt na słowo nie uwierzy.
Pierwsze dwa zrzuty - Galeria, drugie dwa - Klan. Dodam jeszcze, że "Wiadomości" i inne seriale miały taką jakość jak "Klan". Który obraz jest lepszy? :)

Obrazek



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aby zobaczyć obrazki w pełnym wymiarze proszę kliknąć w "Linki do udostępnienia tego obrazu" i potem przejść w link z pola "Bezpośrednio".
Shadowman333 ... szacun!! Sprawdźcie to,jeśli macie jakieś ale ... okulista :?

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 » 1 czerwca 2012, o 18:18

rockhound pisze:Shadowman333 ... szacun!! Sprawdźcie to,jeśli macie jakieś ale ... okulista :?
Może psychiatra od razu? Wiadomo jest to HD, ale nie popadajmy w jakiś zachwyt. Jakość jest jaka jest, szczególnie zwróć uwagę na policzek, co tam się dzieje... TVP Pokazało, że potrafi nadawać w 1080i, a jakość już pozostawmy każdemu do samodzielnej oceny.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 18:25

piotrek93 pisze:
Jarosław Bałuka pisze:W TVP2 SD MUX1 mają być: ścieżka podstawowa MPEG LII i audiodeskrypcja DD+. I tak jest.
z tego dokumentu wynika inaczej
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... 6OHc#gid=0
wyraźnie jest napisane 3 ścieżki
I jeszcze jedno czy mógłby Pan napisać do tvp aby logo tvp 2 HD było na tej samej wysokości i szerokości co w tvp 1 HD bo na dużym telewizorze (56cali) jest to irytujące że logo tvp 2 HD umiejscowione jest tak nisko w porównaniu do tvp 1 hd.
I jeszcze jedno nie dałoby się wreszcie zrobić porządku z tymi ścieżkami bo na różnych kanałach mi tv wariuje np na tvp Historia nie wyświetla dd na tvp 1 sd jest niezdefiniowany wersja polska wersja oryginalna. Strasznie to wszystko pomieszane tak że naprawde cięzko się połapać co jest audio dyskrypcją a co dziwiękiem przestrzennym z góry dziękuje
Kolego,tutaj jest wątek o tvp1.
Loga na obu programach są na tej samej wysokości, więc sprawdź najpierw czy na obu masz ustawione parametry obrazu Piksel 1:1 a potem zadawaj pytania

Awatar użytkownika
GREGORY007
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 12:07
Odbiornik: SHARP LC-32DH65E
SHARP LC-32LX630E
Instalacja antenowa: König Electronic
KN-DVBT-IN10
Telmor
DIGITactiva
Nadajnik - obiekt nadawczy: SŁAWOBORZE & GOŁOGÓRA

Re: TVP w MUX1

Post autor: GREGORY007 » 1 czerwca 2012, o 18:41

Dziś wieczorem będzie można zobaczyć HD produkowane przez TVP,
poza studiem i to "na żywo" - OPOLE 2012.

kosa666
Posty: 5
Rejestracja: 3 września 2011, o 17:49
Odbiornik: Media-Tech MT4161
Instalacja antenowa: kawałek drutu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: kosa666 » 1 czerwca 2012, o 18:55

TVP powinno wstawiać w logo stacji dodatkowe oznaczenie "HD" tylko dla materiałów nadawanych natywnie w FullHD, bez upscalowania.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 1 czerwca 2012, o 19:00

rockhound pisze:
piotrek93 pisze:
Jarosław Bałuka pisze:W TVP2 SD MUX1 mają być: ścieżka podstawowa MPEG LII i audiodeskrypcja DD+. I tak jest.
z tego dokumentu wynika inaczej
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... 6OHc#gid=0
wyraźnie jest napisane 3 ścieżki
I jeszcze jedno czy mógłby Pan napisać do tvp aby logo tvp 2 HD było na tej samej wysokości i szerokości co w tvp 1 HD bo na dużym telewizorze (56cali) jest to irytujące że logo tvp 2 HD umiejscowione jest tak nisko w porównaniu do tvp 1 hd.
I jeszcze jedno nie dałoby się wreszcie zrobić porządku z tymi ścieżkami bo na różnych kanałach mi tv wariuje np na tvp Historia nie wyświetla dd na tvp 1 sd jest niezdefiniowany wersja polska wersja oryginalna. Strasznie to wszystko pomieszane tak że naprawde cięzko się połapać co jest audio dyskrypcją a co dziwiękiem przestrzennym z góry dziękuje
Kolego,tutaj jest wątek o tvp1.
Loga na obu programach są na tej samej wysokości, więc sprawdź najpierw czy na obu masz ustawione parametry obrazu Piksel 1:1 a potem zadawaj pytania
Ale kolega piotrek93 dobrze pisze, logo na TVP2 HD jest o centymetr niżej niż to na TVP1 HD (sprawdzone na tv 46 cali).
A tak na marginesie to loga powinny być tak jak w kanałach tvp w SD czyli bardziej blade - ukłon w stronę posiadaczy plazm obawiających się o wypalanie swoich paneli ;)

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 19:06

kosa666 pisze:TVP powinno wstawiać w logo stacji dodatkowe oznaczenie "HD" tylko dla materiałów nadawanych natywnie w FullHD, bez upscalowania.

Nie miałoby to sensu, bo już jest wtopione w logo.

Zamiast "HD" świecic bez przerwy na ekranie,powinno się pojawiać przy materiale w prawdziwym HD

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: twmichal » 1 czerwca 2012, o 19:27

piotrek93 pisze:
Jarosław Bałuka pisze:W TVP2 SD MUX1 mają być: ścieżka podstawowa MPEG LII i audiodeskrypcja DD+. I tak jest.
U mnie również są 3 ściezki dźwiękowe, a TVP2 SD także się tnie i dźwięk nie idzie równo z obrazem. Im dłużej się ogląda, tym bardziej się to wszystko rozjeżdża.

Kanały TVP muszę oglądać na innych programach. Total Media nie widzi tych ścieżek dźwiękowych, natomiast VLC i Splash Lite - tak. Ale nie są one tak wygodne w obsłudze jak Total Media.

Panie Jarosławie - czy ten problem pozostanie na stałe(bo jednak ludzie oglądający TV na komputerze są w mniejszości) czy też będzie coś robione w tym kierunku, żeby ten problem zniknął?

Pisałem w tej sprawie maila do TVP już w dniu startu TVP1 HD, nie otrzymałem jeszcze do tej pory odpowiedzi.

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: TVP w MUX1

Post autor: telewizorek » 1 czerwca 2012, o 19:27

Większość zauważyła ze serial galeria ma bardzo dobra jakość obrazu , wynika że zostały wykorzystane bardzo dobre kamery przy produkcji tego serialu.Jeśli materiał zrodłowy ma dobra jakość to na ekranie telewizorów też będzie dobra jakość obrazu , jesli materiał zródłowy jest kiepski to wtedy nie pomoże nawet bardzo wysoki bitrate.
przykłady, dwa niemieckie kanały z wysokim bitrate ale materiał zródłowy kiepski , pasy po bokach ekranu i na pewno nie jest to hd ,zdjęcia zrobione przed chwila z niemieckich kanałów hd.
Obrazek
link do dużego obrazka
http://s6.ifotos.pl/img/kikaJPG_rwshwqe.JPG

Obrazek

link do dużego obrazka
http://s6.ifotos.pl/img/einsfesiv_rwshwqq.JPG

kolejny przykład, koncert AC DC . 1 maja z niemieckiego kanału 3 sat hd , zrodlo to nie blu-ray tylko dvd , taka informacja była na końcu koncertu.Jakość obrazu oczywiście słaba.Czyli na niemieckich kanałach nie wszystkie programy są w bardzo dobrej jakości.
Obrazek

http://s3.ifotos.pl/img/3satJPG_rwshanx.JPG
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 19:48 przez telewizorek, łącznie zmieniany 6 razy.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 1 czerwca 2012, o 19:38

@twmichal
Próbowałeś w AltDvb albo DVBDream :?:
Ja oglądam w kompie tyko na tych dwóch programach ;)

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 275
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP w MUX1

Post autor: maniek357 » 1 czerwca 2012, o 19:52

rockhound pisze:
kosa666 pisze:Zamiast "HD" świecic bez przerwy na ekranie,powinno się pojawiać przy materiale w prawdziwym HD
Chyba nie jest to dobry pomysł. Logo identyfikuje dany kanał jako całość, a nie konkretne audycje. W oficjalnej nazwie kanałów jest "magiczny" skrót HD, więc albo jest on widoczny cały czas, albo wcale.

Ale już np coś takiego jak oznaczanie w programie na stronie TVP.PL i w EPG, które audycje są w HD to mogliby się postarać. Tak robi np Canal+ i od razu jest wiadomo, czy oczekiwać wysokiej rozdzielczości, czy nie.

Co do tej fatalnej jakości studyjnych programów, chyba trzeba dać szanownej Telewizji Polskiej trochę czasu, pewnie po wakacjach kolejne seriale przejdą na HD, może też zmienią część kamer studyjnych. Nie od razu Kraków zbudowano :) TVN HD jak wystartował to też były narzekania, że kanał HD tylko z nazwy, a teraz znaczna część ramówki to już wysoka rozdzielczość.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 19:55

TVN HD ...pamiętam ,pamiętam -ile to było narzekań na forum n-ki jak wystartował ten kanał .
No ale to nie na temat :D
Faktycznie TVP mogłaby dodawać do swojej "rozkładówki" takie info -bardzo dobre rozwiązanie wielu dylematów -choćby na tym forum.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 » 1 czerwca 2012, o 20:05

Co do jakości serwisów informacyjnych, które mają być w HD. Ja mam nieodparte wrażenie, że te to nawet nie są realizowane w technologii cyfrowej (szczególnie Panorama)! - Obserwuję na czerwonych krawędziach loga np. Panoramy charakterystyczne artefakty (pływanie) czerwonej barwy (jakby obraz był kablem Composite przesyłany). Ale może mi się tylko tak wydaje ;)

Sprawdzane oczywiście na przekazie cyfrowym.

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP w MUX1

Post autor: kubica77 » 1 czerwca 2012, o 20:12

ale panowie teraz na tvp 2 Hd..na dobre i na złe jest w 100% w jakości HD spokojnie mozna porownac z tvp HD na satelicie :) wiec jesli dany material jest nagrany w HD to taki będzie a co nie to podciągają obraz jak prawie wszędzie :)

Odpowiedz