TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 1 czerwca 2012, o 20:58

Bo w MUX-3 jest więcej miejsca. A w MUX-1 lepiej by było 720p przy niższym bitrate.

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: TVP w MUX1

Post autor: kiltel » 1 czerwca 2012, o 20:59

twmichal pisze:
Bartt pisze:@twmichal
Próbowałeś w AltDvb albo DVBDream :?:
Ja oglądam w kompie tyko na tych dwóch programach ;)
Niestety, ale mi nie chodzą. AltDVB w ogóle nie chce się instalować, wywala błąd na samym początku.
DVB Dream dawno nie próbowałem, ale pamiętam że nie mogłem w żaden sposób dobrać kodeków do poprawnego działania.

Ale skoro p. Jarosław Bałuka wspomniał o 2 ścieżkach dźwiękowych w MUX-1 to być może w najbliższym czasie problemy znikną.
Ja używam darmowego smartdvb i Tobie tez polecam http://www.smartdvb.net/smartdvb/index.html

Tedde
Posty: 204
Rejestracja: 3 stycznia 2012, o 13:41
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT30E Ferguson Ariva 220 Combo
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT mix,kabel sat. zawieszona na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra,Baranówka

Re: TVP w MUX1

Post autor: Tedde » 1 czerwca 2012, o 21:02

Czyli nie ma co liczyć na normalne HD rozpowszechniane drogą naziemną :( . Ale to było do przewidzenia przy tak niskim bitrate dla tvp1, no cóż dwójka jeszcze jakoś godziwie ma bitrate to mecze w miarę dobrej jakości będą :) w każdym razie lepiej niż w SD

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP w MUX1

Post autor: giaur500 » 1 czerwca 2012, o 21:07

Pikseloza taka że żal patrzeć. Boję się jak będą wyglądać mecze, toż to piłki nie będzie widać bo zginie w pikselach :lol: Tak to jest jak mały bitrate - trochę więcej ruchu i szczegółów i masakra.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 21:07 przez giaur500, łącznie zmieniany 1 raz.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 1 czerwca 2012, o 21:07

DVBManiak pisze:Bo w MUX-3 jest więcej miejsca. A w MUX-1 lepiej by było 720p przy niższym bitrate.
Ale nawet przy większym bitrate dla TVP2 HD 720p będzie lepsze niż 1080i, tym bardziej, że na meczach będzie dużo ruchu.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: TVP w MUX1

Post autor: Szymon_Zy » 1 czerwca 2012, o 21:09

Widzieliście występ Szpaka w Opolu? W SD wyglądał DUUUŻŻŻŻŻOOO LEPIEJ. Dobrze, że wersja SD TVP została. Za mały bitrate na taki koncert, płomienie i dużo ruchu. Chwilami pikseloza jak na 2h filmie w divx 3.11 na płycie 65o MB. TVP mogłoby na czas takich transmisji przyciąć bitrate pozostałym kanałom SD i dać więcej na HD - bo teraz wygląda to jak TVP Sport na Cyfrowym Polsacie (czytaj: nie da się oglądać).

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP w MUX1

Post autor: giaur500 » 1 czerwca 2012, o 21:12

No właśnie po występie szpaka to napisałem. Po prostu żal, żal i jeszcze raz żal. Podobnie, mam wrażenie że cały czas widzę pikselozę na tych podświetlanych kratkach w światłach z tyłu.

Ok, ciekawy jestem jak będzie wyglądał mecz.

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP w MUX1

Post autor: kubica77 » 1 czerwca 2012, o 21:15

na tvp HD na satelicie obraz jest taki sam

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: ploomba » 1 czerwca 2012, o 21:18

Szymon_Zy pisze:TVP mogłoby na czas takich transmisji przyciąć bitrate pozostałym kanałom SD i dać więcej na HD - bo teraz wygląda to jak TVP Sport na Cyfrowym Polsacie (czytaj: nie da się oglądać).
Bitrate na pozostałych kanałach TVP w mux-1 już i tak jest okropnie przycięty. Dwójkę momentami źle się ogląda :p nie mówiąc już o TVP Info (tam to czasami obraz wygląda jak z marnego VHS-a). Ewidentnie 1 kanał HD plus 6 SD w mux-1 to za dużo.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 21:20 przez ploomba, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 1 czerwca 2012, o 21:20

W MUX-1 jest 6 kanałów SD nie 7 i 1 HD.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: ploomba » 1 czerwca 2012, o 21:20

właśnie się poprawiłem :P

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 1 czerwca 2012, o 21:21

To było do przewidzenia, że tak będzie. Pamiętam, że nawet Tomasz Berezowski zastanawiał się jak TVP chce to upchnąć. Jeśli jeden kanał HD zajmuje 3 SD, to tak jakbyśmy teraz mieli w tym MUX 9 kanałów SD.

Awatar użytkownika
PeterMac
Posty: 234
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 13:55
Odbiornik: TV: Sony KDL-46HX850, KDL-46Z4500,
WIWA HD-50 NEW
Instalacja antenowa: Siatka szer.(strych, budynek I piętr.) + symetryzator 21-69 kabel Triset 113PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża / RTON Żórawina

Re: TVP w MUX1

Post autor: PeterMac » 1 czerwca 2012, o 21:30

nie jest tak źle, zawsze bitrate'u bedzie brakowac na takich dynamicznych scenach, światłach, to nie Blu-ray, pozostale kanaly HD na platformach cyfr. tez maja pikseloze w dynamicznych scenach np. płynąca woda, itp.
Ja oceniam jakosc obraz na 8+/10
Oglądane na Sony HX850.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 21:34 przez PeterMac, łącznie zmieniany 2 razy.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 21:31

Może poprostu realizacja nie dopracowana,jakieś błędy na stykach.
Technicy w tvp na pewno zauważyli, że materiał nie wyrabiał przy dynamice i w przyszłości coś tym zrobią.

Nie chciałbym Euro w czymś takim,nie chce nawet o tym myśleć, to byłby koszmar

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP w MUX1

Post autor: pawelll » 1 czerwca 2012, o 21:32

Ludzie. Albo oglądamy inne programy albo ...
Owszem, widać lekkie pogorszenie obrazu przy szybkich ruchach ale określanie tego porażką, straszną pikselozą itp to chyba lekka przesada.

Pisałem już o tym- aby jakość obrazu była OK ważne jest wszystko, począwszy od prawdziwej instalacji antenowej, dobry tuner, prawidłowe połączenie. No i dobry wyświetlacz (TV). Robicie różne wynalazki - anteny "cyfrowe", tunery za 50 PLN albo na USB, monitory komputerowe itp a potem się dziwicie, że macie "pikselozę" (cokolwiek by to miało znaczyć).

Oczywiście ja też uważam że LEPIEJ byłoby z 720p ale i tak jest DOBRZE.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 » 1 czerwca 2012, o 21:35

nkp123 pisze:@UP: Standard DVB-T nie przewiduje rozdzielczości 720i.
Przecież 720i to byłoby kilka pikseli więcej niż SD. Jaki w tym sens. Nigdy nie słyszałem określenie 720i i dobrze bo to byłaby masakra.

misiekf
Posty: 8
Rejestracja: 15 maja 2009, o 12:35

Re: TVP w MUX1

Post autor: misiekf » 1 czerwca 2012, o 21:37

TVP1HD (6mb/p) VS TVNHD (11mb/s)
http://youtu.be/X3jaoUSzUhw

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP w MUX1

Post autor: kubica77 » 1 czerwca 2012, o 21:40

ja nie wiem co Wy macie z ta pikselozą...mam 28 chyba kanalow Hd i tylko eurosport hd jej nie ma..więc...moim zdanie jest dobrze jak na tvp z naziemnej

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 21:42

pawelll pisze:aby jakość obrazu była OK ważne jest wszystko, począwszy od prawdziwej instalacji antenowej, dobry tuner, prawidłowe połączenie. No i dobry wyświetlacz (TV). Robicie różne wynalazki - anteny "cyfrowe", tunery za 50 PLN albo na USB, monitory komputerowe itp a potem się dziwicie, że macie "pikselozę" (cokolwiek by to miało znaczyć).

Oczywiście ja też uważam że LEPIEJ byłoby z 720p ale i tak jest DOBRZE.
To nie analog. Jeśli ktoś ma sygnał 100%/100% i nie ma błędów też może widzieć pikselozę, bo to jest kwestia kompresji przesyłanego obrazu. Dlaczego twierdzisz, że tunery na USB są gorsze? Można np przesłać sygnał do telewizora z karty graficznej przez HDMI.

Z tym 720p też nie wiem czy by było tak dobrze. Jeśli już by tak nadawali to sygnał byłby pewnie w 720p25 lub 720p30. Sama literka "p" nie świadczy, że będzie 50 czy 60 klatek bez przeplotu.

root
Posty: 24
Rejestracja: 22 maja 2012, o 12:44
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: root » 1 czerwca 2012, o 21:47

Jak ktoś ma podłączony tuner przez SCART lub ogląda na komputerze to niech się nie dziwi, że jakość beznadziejna.

Ja mam tuner Ariva 210 Combo podłączony przez HDMI, odbieram z nadajnika w Śremie i jakoś nie mam problemów z odbiorem.

Siła i jakość sygnału = 90%

Odpowiedz