TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
biopal7
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2012, o 15:59
Odbiornik: Maximum T-102
Instalacja antenowa: Teleskop w H z symetryzatorem umiejscowiony na parapecie w pokoju.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdansk Chwaszczyno

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopal7 » 1 czerwca 2012, o 21:48

za to w UPC teraz obraz na TVP1 HD jak żyletka :D

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP w MUX1

Post autor: pawelll » 1 czerwca 2012, o 21:49

misiekf pisze:TVP1HD (6mb/p) VS TVNHD (11mb/s)
http://youtu.be/X3jaoUSzUhw
Oglądam teraz (i wcześniej) Opole i nie zauważyłem ŻADNEGO z pokazanych przykładów "pikselozy". Na czy to było odbierane?

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: TVP w MUX1

Post autor: Szymon_Zy » 1 czerwca 2012, o 21:54

pawelll pisze:Ludzie. Albo oglądamy inne programy albo ...
Owszem, widać lekkie pogorszenie obrazu przy szybkich ruchach ale określanie tego porażką, straszną pikselozą itp to chyba lekka przesada.
Widziałeś Szpaka?!
Pisałem już o tym- aby jakość obrazu była OK ważne jest wszystko, począwszy od prawdziwej instalacji antenowej, dobry tuner, prawidłowe połączenie. No i dobry wyświetlacz (TV). Robicie różne wynalazki - anteny "cyfrowe", tunery za 50 PLN albo na USB, monitory komputerowe itp a potem się dziwicie, że macie "pikselozę" (cokolwiek by to miało znaczyć).

Oczywiście ja też uważam że LEPIEJ byłoby z 720p ale i tak jest DOBRZE.
Co ma instalacja w transmisji cyfrowej? Jeśli nie ma błędów to nic. Tuner w ue40d5500 chyba nie jest najgorszy? O jakich połączeniach mówisz? Dobry wyświetlacz do takiej pikselozy to jest CRT - zatuszuje wszystko. Monitor LCD wyostrzy wyszystkie niedoskonałości nadawanego sygnału (im lepszy tym bardziej będzie widać piksele).
Pamiętam jak 10 lat temu jeden z profesorów na polibudzie, zajmujący się cyfrowym przetwarzaniem sygnałów, ostrzegał nas (wtedy studentów), że odtworzenie sygnału video analogowego w postaci cyfrowej wymaga szerokiego pasma i w zastosowaniach komercyjnych jest bardzo trudne. Zresztą laikom już samo twierdzenie Kotielnikowa-Shannona dot. próbkowania dźwięku, o którym się uczy w liceum na technologii informacyjnej, powinno dać dużo do myślenia.

BTW: Siła i jakość wyznacza SNR. To nie jest jakość obrazu :D LOL

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 274
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi, FESA 309 (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: TVP w MUX1

Post autor: kaem3 » 1 czerwca 2012, o 21:55

Jeżeli chodzi o Opole, to zauważyłem że wzrok bardzo szybko przyzwyczaja się do nowej jakości. Pierwsze kilkanaście minut koncertu to była uczta (szczególnie efektownie wyglądały szerokie plany publiczności z większej odległości, Klaudia i Orzech też super wyglądali na początku jak zapowiadali). Potem szybko nowa jakość się opatrzyła i teraz już w zasadzie efektu... nie ma :(

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP w MUX1

Post autor: giaur500 » 1 czerwca 2012, o 21:55

root pisze:Jak ktoś ma podłączony tuner przez SCART lub ogląda na komputerze to niech się nie dziwi, że jakość beznadziejna.

Ja mam tuner Ariva 210 Combo podłączony przez HDMI, odbieram z nadajnika w Śremie i jakoś nie mam problemów z odbiorem.

Siła i jakość sygnału = 90%
Wyjaśnij czemu jakość na komputerze ma być gorsza? Rozumiem że chciałeś się pochwalić swoim sprzętem, ale to nie związane z tematem nie daje powodu do wprowadzania w błąd czytających. Nie chodzi w tej dyskusji o problemy z odbiorem, tylko o jakość materiału.

anbes
Posty: 8
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 18:38

Re: TVP w MUX1

Post autor: anbes » 1 czerwca 2012, o 22:03

Też nie wiem o czym piszecie z tą koszmarną pikselozą. Odbieram TVP1 HD ze zwykłej anteny i dla porównania TVP HD na cyfrowym polsacie. Różnic nie widzę. Na obu programach obraz super. Moim zdaniem ważne też jest na czym odbiera się przekaz. i jak dany tv radzi sobie z przekazem o mniejszej jakości. Ja na swojego soniaka ex 720 nie mogę narzekać!. Nawet kanały sd są nieźle odbierane.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP w MUX1

Post autor: giaur500 » 1 czerwca 2012, o 22:06

Tv sobie nie "radzi" tylko może zatuszować bo nie wyświetla tyle szczegółów.

root
Posty: 24
Rejestracja: 22 maja 2012, o 12:44
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: root » 1 czerwca 2012, o 22:08

Jak ktoś kupi w markecie tuner za 50zł na USB i zainstaluje aplikację i kodeki dołączone na płytce to nigdy nie uzyska dobrej jakości. Rozdzielczość pewnie jeszcze coś koło 1280x i jeszcze taka osoba usiądzie z 0,5m od monitora to potem się nie da oglądać.

Jak ktoś ma pikselozę/zacinanie obrazu to wina leży po jego stronie.

--
Mógłby ktoś kto narzeka na pikselozę nagrać z 2 minuty i udostępnić w Internecie?
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 22:09 przez root, łącznie zmieniany 1 raz.

Szymon_Zy
Posty: 297
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: TVP w MUX1

Post autor: Szymon_Zy » 1 czerwca 2012, o 22:09

Być może jest to wrażenie subiektywne, wieki temu na moim kompie VirtualDub chodził 24h na dobę stąd może mam inne podejście do jakości. Fakt, faktem, że moja żona przełączyła na SD i uważa, że w porównaniu do Discovery Showcase jakość jest mało powiedzieć, że słaba. Takie HD jak w czasach divx 3.11

TV może mieć postprocessing np. deblocking, ale z pustego na pochyłe drzewo nawet Salomon nie naleje. Obraz powinien być poprawny bez softwarowych sztuczek, bo nie zawsze przynoszą korzyści.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP w MUX1

Post autor: pawelll » 1 czerwca 2012, o 22:09

Szymon_Zy pisze: Widziałeś Szpaka?!
.....

Co ma instalacja w transmisji cyfrowej? Jeśli nie ma błędów to nic.
... Monitor LCD wyostrzy wyszystkie niedoskonałości nadawanego sygnału (im lepszy tym bardziej będzie widać piksele).
Pamiętam jak 10 lat temu jeden z profesorów na polibudzie, zajmujący się cyfrowym przetwarzaniem sygnałów, ostrzegał nas (wtedy studentów), że odtworzenie sygnału video analogowego w postaci cyfrowej wymaga szerokiego pasma i w zastosowaniach komercyjnych jest bardzo trudne. Zresztą laikom już samo twierdzenie Kotielnikowa-Shannona dot. próbkowania dźwięku, o którym się uczy w liceum na technologii informacyjnej, powinno dać dużo do myślenia.
Widziałem. Było OK.

No właśnie o te błędy chodzi...
Monitor LCD (komputerowy) służy do wyswietlania statycznych obrazów komputerowych a nie obrazu TV.
A o twierdzeniu Shannona uczyłem się w czasach gdy było to jeszcze twierdzenie Kotielnikowa - z grubsza 25 lat temu. Od tamtych czasów nic w zasadach transmisji, dekodowania, korekcji błędów się nie zmieniło.

PS. Nie widzę waszej pikselozy może dlatego że oglądam na TV z wyświetlaczem nadającym się do obrazu TV - czyli plazmą :)
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 22:11 przez pawelll, łącznie zmieniany 1 raz.

luckd
Posty: 133
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 13:14
Odbiornik: Golden Media Unibox 9080 Combo Plus, LG 37LV5500
Instalacja antenowa: Dipol Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat + tyłem Kobyla Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: luckd » 1 czerwca 2012, o 22:10

Macie też chwilowe zaniki dźwięku?

irjanas
Posty: 32
Rejestracja: 12 marca 2012, o 12:55
Odbiornik: TV sharp lc-40lx814e
Instalacja antenowa: Antena DIPOL
16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Łódź EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: irjanas » 1 czerwca 2012, o 22:11

Tak, mam zaniki dzwieku ale to wystepuje w dvb-t jak również na satelicie :-(

Awatar użytkownika
Mireczek
Posty: 51
Rejestracja: 7 grudnia 2011, o 21:58
Odbiornik: Samsung UE32C6000, UE40B7000, UE46F8000;
MT 4168;
Instalacja antenowa: Aktualnie: doświadczenia z antenami do DVB-T.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: TVP w MUX1

Post autor: Mireczek » 1 czerwca 2012, o 22:15

Mamy chwilowe zaniki dźwięku.

A tak przy okazji, to wydaje mi się, że druga część Opola jest nadawana z lepszą jakością dźwięku niż pierwsza. Może to tylko moje przywidzenia ale słyszę jakieś pełniejsze pasmo.

mateuszd
Posty: 16
Rejestracja: 8 maja 2012, o 14:45
Odbiornik: Sharp LC-37DH65E
LG 50PA6500
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Tarnów 18km na zachód

Re: TVP w MUX1

Post autor: mateuszd » 1 czerwca 2012, o 22:19

Albo rozgrzała mi się plazma albo w drugiej części jest mniejsza pikseloza.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 22:21

luckd pisze:Macie też chwilowe zaniki dźwięku?
Mamy,rwie się, przynajmniej w DD, nie wiem jak w MPEGu.

Też mam wrażenie jakby mniejszej pikselozy,albo tv sie rozgrzał, albo oko przywykło

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 1 czerwca 2012, o 22:23

Potwierdzam zrywy co jakiś czas.

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP w MUX1

Post autor: kubica77 » 1 czerwca 2012, o 22:25

mniej dynamiczny obraz jest..nie biegaja itd..troszkę mniej zmian swiatła i tego nie widać na tvp hd w polsacie cyfrowym jakosc jest identyczna jak na naziemnej w tvp 1

Jakubek
Posty: 37
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 14:36
Odbiornik: Panasonic TX-P37X20E, NotOnlyTV LV5TDLX
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jakubek » 1 czerwca 2012, o 22:29

Ja zaobserwowałem różnicę pomiędzy DVB-T a kablem od UPC
Z powietrza są artefakty i pikselioza, w kablu brak różnic pomiędzy TVP1HD i TVPHD
Około 6mega z powietrza a 12mega w kablu robi różnicę (ufam że UPC nie zmienia nic w tym co dostaje od TVP)

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 1 czerwca 2012, o 22:30

Z tego co pamiętam to podczas RPA 2010 bitrate TVP HD w UPC sięgał 18 mbit. Tak więc kabel stoi na najwyższym poziomie. Ale tutaj nie ma tyle miejsca.
http://satkurier.pl/news/56096/jakosc-e ... oznej.html

Jakubek
Posty: 37
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 14:36
Odbiornik: Panasonic TX-P37X20E, NotOnlyTV LV5TDLX
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jakubek » 1 czerwca 2012, o 22:38

Ciekawe jak teraz UPC nadaje cała paczkę HD od TVP...
Pytanie do techników Emitela: jaki dosył TVP 1 i 2 HD jest do RTCN/RCN?

Odpowiedz