TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 22:39

root pisze:Jak ktoś kupi w markecie tuner za 50zł na USB i zainstaluje aplikację i kodeki dołączone na płytce to nigdy nie uzyska dobrej jakości. Rozdzielczość pewnie jeszcze coś koło 1280x i jeszcze taka osoba usiądzie z 0,5m od monitora to potem się nie da oglądać.
Bzdury. Tuner służy tylko do odbierania sygnału, resztę robi software. Od kiedy od tunera zależna jest wyświetlana rozdzielczość? Widziałeś obraz z NTC na komputerze z panelem wyświetlającym rozdzielczość 1920x1080?
Szymon_Zy pisze:Monitor LCD (komputerowy) służy do wyswietlania statycznych obrazów komputerowych a nie obrazu TV.
Proszę, podaj mi model tego monitora, na którym stwierdziłeś, że nie nadaje się do oglądania TV.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 1 czerwca 2012, o 22:42

Rzeczywiście jest pikseloza przy szybszych scenach... A jaka jest tego przyczyna, że dźwięk urywa? Ja tam na sprawach technicznych się nie znam, ale czy to nie może być wina zbyt niskiego bitrate?

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 22:43

Naprawde nikogo nie irytuje ten pasywny center w partiach śpiewanych na ścieżce DD 5.1 ??

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP w MUX1

Post autor: pawelll » 1 czerwca 2012, o 22:46

Od czasu wprowadzenia monitorów LCD żaden (w kategorii cenowej dla Kowalskiego) monitor nie nadaje się do TV. Oczywiście nie przekonam kogoś kto wierzy w to że komp (PCet) nadaje się do wszystkiego.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 1 czerwca 2012, o 22:51

Podaj konkretny model monitora i konkretny model TV, które porównywałeś. Nie każdy musi mieć jakiś tani LCD.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: TVP w MUX1

Post autor: bizon » 1 czerwca 2012, o 22:53

teraz jest świetna jakość z opola

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 1 czerwca 2012, o 23:01

No teraz tak. Naprawdę miło się ogląda.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP w MUX1

Post autor: sdolas » 1 czerwca 2012, o 23:01

Nagrałem sobie kilka fragmentów opola.
Stosunkowo statyczne sceny robią na prawdę duże wrażenie :)
Przy dynamice faktycznie obraz jakby był poklatkowy, nie płynny, ale ja osobiście bym tego pikselozą nie nazwał.
Bitrate też jest wyższy od tego co piszecie.

alexy55
Posty: 4
Rejestracja: 11 sierpnia 2011, o 04:57
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Lublin/Piaski

Re: TVP w MUX1

Post autor: alexy55 » 1 czerwca 2012, o 23:03

z Sat jest bitrate nawet 9-12Mbps, wiec lepszy niż w dvb-t

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 23:07

bizon pisze:teraz jest świetna jakość z opola
Bo nie ma dynamicznych scen, ale tak po dłuższym oglądaniu to myśle, że nie jest aż tak źle z tą pixelozą

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1268
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 1 czerwca 2012, o 23:07

Mi w Fergusonie Ariva 202e pokazuje 1625 kB/s.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP w MUX1

Post autor: sdolas » 1 czerwca 2012, o 23:27

Aide nagrałem z TVP2 HD i Opole, wszędzie 8000-8500 kb/s

biopar
Posty: 269
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 2 czerwca 2012, o 00:15

luckd pisze:Macie też chwilowe zaniki dźwięku?
w DD co jakiś czas zanika na chwilę
rockhound pisze:Naprawde nikogo nie irytuje ten pasywny center w partiach śpiewanych na ścieżce DD 5.1 ??
Założę się z Tobą o 2000 PLN, że realizator dźwięku w wozie transmisyjnym nie realizuje dźwięku w 5.1. ma na stałe zapięte mikrofony w publice na głośniki tylne, a zajmuje się tylko przodem. A że w wozie pewno ma tylko stereofonie, to tym się zajmuje. L + R. Na próbach nie ogarnęli tematu, albo nikt o tym nie pomyślał i centralny pozostaje dziurą :)

W tej chwili oglądam KULTowy koncert... ZERO pikselozy w Phillipsie. Nie wiem, jak tam w tv u teściów. Zaczynam mieć wrażenie, co TV i jaki producent zastosuje procek + swoje algorytmy dekodowania taki daje wynik obraz. Zauważyłem tą różnicę podczas testowania UPC u szwagra w Gdańsku. różnica między obrazem z UPC a naziemną była nisamowita na korzyść naziemniej.
Poza tym obraz na pozostałych kanałach z MUX 1 masakra! No TVP2 w SD to masakra jakaś. mydło takie, że oglądać nie idzie. To samo na regionalnej :/
Sprawdzał ktoś Bitrate na pozostałych kanałach? Spadł, czy bez zmian?

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 2 czerwca 2012, o 00:20

Na TVP2 w mux-1 1,5 Mbit/s - masakra :shock: To już na ATM Rozrywka jest lepszy obraz :o. Do tego 3 Mbit/s leży odłogiem (puste pakiety) :evil:
TVP1 HD 6,62 Mbit/s max. i dalej ściana.

Są to przepływności tylko strumieni wideo.

biopar
Posty: 269
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 2 czerwca 2012, o 00:26

wydaje mi się, że TVP mógł obniżyć BR TYLKO swoich kanałów. Nie wyobrażam sobie, że mógłby sobie całe EURO puścić w wysokim BR kosztem innych nadawców. Przecież ESKA, POLO cyz ATM nadają swoje... może na razie w duszy mają jakość obrazu, ale bitrate był równo podzielony dla wszystkich.
W tej chwili wydaje mi się, że br pozostałych kanałów TVP powrócił do normy. Koncert kazika skończył się.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: Tomasz Berezowski » 2 czerwca 2012, o 00:29

W MUX-1 są dwie grupy statystyczne. Połowa przepływności MUX-1 składająca się z TTV, POLO TV, ESKA TV i ATM to jest jedna grupa statystyczna, druga połowa to grupa statystyczna TVP. Wprowadzenie TVP1 HD w MUX-1 nie ma wpływu na przepływność/jakość grupy statystycznej kanałów komercyjnych. Obniża tylko jakość pozostałych kanałów TVP w MUX-1.

biopar
Posty: 269
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 2 czerwca 2012, o 00:34

hehe :/ dobrze biopar kombinuje :) To tym bardziej w trzecim multipleksie sobie mogą kombinować... przecież na razie cały MUX 3 należy do nich... ciekawe jak będzie to wygłądało podczas meczów EURO. Muszę dorwać jakiś program na czerwiec i zobaczyć ile meczy będzie w TVP 2 a ile TVP 1

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt » 2 czerwca 2012, o 00:48

No niestety przy dynamicznych scenach na żywo to pewnie i 15 Mbit/s by nie pomogło. Może TVP dopracuje jeszcze sposób nadawania na tyle aby przed wmuxowaniem sygnału HD do DVB-T wyciąć szczegóły które tylko pogarszają efekty kompresji (kto kompresował filmy wie o co chodzi ;) ). Po prostu nie ma sensu kompresowania takich rzeczy jak szum (ziarnistość) widoczna właśnie w ciemnych (nocnych) scenach jak to było teraz przy transmisji z Opola, bo wyglądają te kropki na obrazie po prostu śmiesznie - tak dziwnie losowo wtopione w przekaz, żyjące własnym życiem ;)

No i dali by już sobie spokój z nagrywaniem materiałów na analogowych kasetach wideo (Betacam) gdyż w HD wygląda to po prostu paskudnie - patrz Teleexpress.
O Panoramie to można by chyba napisać pracę doktorską jak nie powinno się nadawać - przecież tam cały materiał ze studia + layout idzie w pal-u - podpięty chinchem :?: - to jakaś paranoja :evil:. Żeby było śmieszniej sport po Panoramie jest już ok - nie rozumiem, czy oni tego nie widzą :o

freeagent
Posty: 31
Rejestracja: 9 maja 2012, o 09:41
Odbiornik: 1. PHILIPS 32PFL5605H
2. USB ezcap
Instalacja antenowa: Antena "siatkowa" na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: TVP w MUX1

Post autor: freeagent » 2 czerwca 2012, o 00:54

Mam pytanie
Czy materiał SD będzie skalowany do HD w TVP1 HD? Chodzi mi o to że właśnie leci jakiś starszy filmy na TVP 1 HD i jest w okienku. Mój telewizor za żadne skarby świata nie jest wstanie rozciągnąć go na cały ekran, a oglądanie w okienku mija się z celem.

biopar
Posty: 269
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 2 czerwca 2012, o 01:00

Twój TV reaguje jak najbardziej prawidłowo. Obraz jest nadawany w windowboxie, bo film jest w PAL i powiększanie go tylko pogorsza obraz. Powiększasz piksele i swoją drogą wygląda to gorzej, niż jest w tej chwili. Jeżeli chcesz mieć full screen - przełącz na TVP SD i wybierz opcję FORMAT 16:9. Zniknie znaczek, ale film będzie ok.

Odpowiedz