TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
freeagent
Posty: 31
Rejestracja: 9 maja 2012, o 09:41
Odbiornik: 1. PHILIPS 32PFL5605H
2. USB ezcap
Instalacja antenowa: Antena "siatkowa" na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: TVP w MUX1

Post autor: freeagent »

Niestety nie mam możliwości odebrania MUX3 i co za tym idzie TVP1 SD :(

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartt »

@freeagent

Tak nadają, nic z tym nie zrobisz. Jest to 16/9 wsadzone w 4/3 i to wszystko nadawane jeszcze w 16/9. Po prostu w HD nie ma możliwości wyboru innego formatu przez odbiornik (chyba że ma funkcje zoom) choć np. Samsung rozciągnie obraz HD ale tylko w pionie :(. Jedynie na PC można sobie robić z obrazem co się chce ;)

A opisywany przez kolegę biopar sposób faktycznie działa - oczywiście tylko na SD ;)

freeagent
Posty: 31
Rejestracja: 9 maja 2012, o 09:41
Odbiornik: 1. PHILIPS 32PFL5605H
2. USB ezcap
Instalacja antenowa: Antena "siatkowa" na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: TVP w MUX1

Post autor: freeagent »

Trudno, trzeba będzie się przyzwyczaić
Dzięki za pomoc

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 »

rockhound pisze:Naprawde nikogo nie irytuje ten pasywny center w partiach śpiewanych na ścieżce DD 5.1 ??
Ciesz się, że wgl jest center i nie jest całkowicie głuchy. przy transmisjach na żywo ciężko ogarnąć sześć kanałów dźwięku. Na center jest puszczone cichutko kanał L+P :S Ale nie można mieć tego za złe, to jest live...

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: TVP w MUX1

Post autor: kb997 »

TVP musi coś z tym zrobić. Jest dobrze ale można lepiej. Nie wiem jak to jest ale przytoczyłem tu już FilmboxHD z mojej kablówki. Wczoraj szedł film wojenny, przy dynamicznych scenach batalistycznych z bardzo dużą ilością szczegółów, wybuchach, biegnących ludziach w nakrapianych mundurach wszystko wyglądało świetnie i to nie zgadniecie! przy max 6500kBit/s! Da się?! Więc coś tu jest nie tak, albo algorytmy, albo transfer do nadajników, albo sam już nie wiem co!?? (Transformers na TVN HD odpuszczę bo samo video miało chwilami 11980kBit/s. Na koniec włączyłem TVP1 SD z kablówki - dekoder podaje bitrate max4500 a pikseloza jak przy 100 ale to juz wina mojego operatora)

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 »

Panie Tomaszu, a moze istnieje metoda na dynamiczna zmiane rozdzielczosci obrazu? Czyli leci material HD to strumien tez w HD. Zas jak leci material SD (a w szczegolnosci o proporcjach 4:3) to zmieniac rozdzielczosc przekazu na 576i. Jak by sie odbiorniki zachowywaly?

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: Tomasz Berezowski »

Jedyną metodą jest przeładowanie nastaw multiplexera i kodera. Czyli kilka sekund przerwy na wszystkich kanałach w MUXie... Dlatego nie robi się tego.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 »

Aha. Dziekuje za szybka odpowiedz.

Szkoda, ze specyfikacja DVB-T HD nie obejmuje flagi WSS.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound »

kasper93 pisze:
rockhound pisze:Naprawde nikogo nie irytuje ten pasywny center w partiach śpiewanych na ścieżce DD 5.1 ??
Ciesz się, że wgl jest center i nie jest całkowicie głuchy. przy transmisjach na żywo ciężko ogarnąć sześć kanałów dźwięku. Na center jest puszczone cichutko kanał L+P :S Ale nie można mieć tego za złe, to jest live...

Jakoś mnie to nie cieszy, bo wiem, że jest to jak najbardziej do zrobienia,tvn x-faktora potrafi właściwie zrealizować w 5.1 czego nie można powiedzieć o tvp

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma »

Oglądałem wczoraj Opole i wrażenia są niesamowite :)
Pikseloza tylko z początku była ale gdy przełączyli kamerę to było dobrze i aż do końca drugiej części nic nie zauważyłem. Kolory niesamowicie żywe, fajnie się to oglądało a piosenki też były dobre.

Dźwięk co jakiś czas przerywał i było tak na podstawowej i DD+.

To że niby monitor się nie nadaje to bujda, oglądałem przecież na moim monitorze z tunerem ;)

Bogdan G.
Posty: 75
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, o 18:22

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bogdan G. »

Puma pisze: To że niby monitor się nie nadaje to bujda, oglądałem przecież na moim monitorze z tunerem ;)
To że monitor ma wbudowany tuner niczego nie gwarantuje . Tanie monitory używają do sterowania panelem 5-6 bit na składową koloru , transmisja jest 8 bitowa a dobre TV mają panele 10 bitowe .

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound »

Puma pisze:Oglądałem wczoraj Opole i wrażenia są niesamowite :)
Pikseloza tylko z początku była ale gdy przełączyli kamerę to było dobrze i aż do końca drugiej części nic nie zauważyłem. Kolory niesamowicie żywe, fajnie się to oglądało a piosenki też były dobre.

Dźwięk co jakiś czas przerywał i było tak na podstawowej i DD+.

To że niby monitor się nie nadaje to bujda, oglądałem przecież na moim monitorze z tunerem ;)

Przełączyli kamere?? Co masz na myśli?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma »

Był taki moment gdy prowadzący się rozmył w pikselozie, przełączyli na inny plan (pewnie kamera inna) i już było dobrze. To było krótko po rozpoczęciu Opola.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound »

Puma pisze:Był taki moment gdy prowadzący się rozmył w pikselozie, przełączyli na inny plan (pewnie kamera inna) i już było dobrze. To było krótko po rozpoczęciu Opola.

Aha, nie zauważyłem.

Wraz z upływem koncertu pixeloza była jakby mniejsza, albo to dlatego, że dynamicznych scen było mniej

Mcgyver
Posty: 5
Rejestracja: 21 maja 2011, o 06:29

Re: TVP w MUX1

Post autor: Mcgyver »

Mam pytanie do administratora, prosze mi powiedzieć czy kanał TVP1 HD i TVP2 HD zostaną w multiplexach na stałe czy później znowu zostaną zastąpione ich odpowiednikami SD?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma »

Zgodnie z tym co TVP oświadczała to na stałe z tym że nie wiadomo czy zostaną w MUX 1 po 2014r.

giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP w MUX1

Post autor: giaur500 »

pawelll pisze: No właśnie o te błędy chodzi...
Monitor LCD (komputerowy) służy do wyswietlania statycznych obrazów komputerowych a nie obrazu TV.
O czym ty mówisz człowieku - ten monitor nie jest przeznaczony do oglądania filmow? http://www.lg.com/pl/sprzet-komputerowy ... 42P-PN.jsp

Oglądając z daleka na plaźmie mogłeś tego efektu nie zauważyć alby zwyczajnie nie zwróciłeś uwagi, to że twój tv zatuszował ten efekt to nie znaczy że to nie ma. Gdybym u siebie ustawił rozmycie i wygładzanie obrazu zamiast wyostrzenia to pewnie też bym pikselozy nie widział, ale przecież nie o tym mowa. Za to, gdy wyostrzyłem obraz, to w scenach statycznych jasność, ostrość, kontrastowość i ilość szczegółów powala na kolana, ale za to tu gdzie są efekty kompresji - wszystko podwójnie uwypuklone.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 »

Monitor LCD ma matrycę - tak jak telewizor (i to często bardzo podobne matryce). Czyli można na nim oglądać obrazy telewizyjne!
Jedynie matryca w monitorze może miec nieco gorsze parametry obrazu (kąty widzenia, czas reakcji matrycy), jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby oglądać programy TV na monitorze komputerowym - szczególnie jeżeli posiada on złącze HDMI.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TVP w MUX1

Post autor: Maciejek »

Moje zdanie na temat jakości HD w TVP1 (koncert Opole) uważam, że jakość transmisji była ZACNA. :)
Oczywiście nie porównuje tu do transmisji satelitarnych z prawie książkowymi parametrami jak choćby NHK World HD z Astry 28,5E, ale myślę, że TVP zrobiła kawał dobrej roboty tworząc w prawie niemożliwym - możliwe; czyli w zapchanym muxie transmisję HD. Mi się to generalnie podoba i nie narzekam jak typowi Polacy tutaj ;) Chwalmy to co jest czyli w końcu opóźnioną cyfrówkę z transmisjami HD plus wiele kanałów, których naziemnie nigdy nie mogłem odebrać (TVN, PULS, TV4).

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 832
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: ploomba »

biopar pisze:W tej chwili oglądam KULTowy koncert... ZERO pikselozy w Phillipsie. Nie wiem, jak tam w tv u teściów. Zaczynam mieć wrażenie, co TV i jaki producent zastosuje procek + swoje algorytmy dekodowania taki daje wynik obraz.
Zgadza się. Efekt końcowy zależy też od sprzętu na jakim się ogląda. Ja zauważyłem, że tunery STB (NOT LV6T) nie mają tak dobrego procesora obrazu jak mój TV Samsunga. Na STB widać czasami było artefakty i niedoskonałości obrazu, Samsung je kamuflował.
Na dynamicznych scenach (z Opola) dla których bitrate był za mały nie było widać jako tako pikselozy (na Samsungu), ale ewidentnie było widać , że telewizor stosuje jakiś filtr przez co obraz wygląda jakby (ciężko to określić) było to połączenie zdjęcia z obrazem namalowanym farbami olejnymi :P Zapewne większość oglądających takie dynamiczne sceny w tym momencie nie zwraca uwagi na szczegóły obrazu.
Nie zmienia to jednak faktu, że pikseloza występuje w takim momencie (na co lepszym sprzęcie jest zakryta przez filtry stosowane przez telewizor)

p.s.
aha, Artefakty (pikseloza)w MPEG-4 AVC wygląda inaczej niż pikseloza w MPEG-2 (np satelita). Artefakty w MPEG-4 (DVB-T) są jakby drobniejsze. Przynajmniej ja takie odnoszę wrażenie
giaur500 pisze:
pawelll pisze: No właśnie o te błędy chodzi...
Monitor LCD (komputerowy) służy do wyswietlania statycznych obrazów komputerowych a nie obrazu TV.
O czym ty mówisz człowieku - ten monitor nie jest przeznaczony do oglądania filmow? http://www.lg.com/pl/sprzet-komputerowy ... 42P-PN.jsp

Oglądając z daleka na plaźmie mogłeś tego efektu nie zauważyć alby zwyczajnie nie zwróciłeś uwagi, to że twój tv zatuszował ten efekt to nie znaczy że to nie ma. Gdybym u siebie ustawił rozmycie i wygładzanie obrazu zamiast wyostrzenia to pewnie też bym pikselozy nie widział, ale przecież nie o tym mowa. Za to, gdy wyostrzyłem obraz, to w scenach statycznych jasność, ostrość, kontrastowość i ilość szczegółów powala na kolana, ale za to tu gdzie są efekty kompresji - wszystko podwójnie uwypuklone.
Dokładnie. Nie każdy używa monitora za 200-300 zł z najtańszą matrycą TN (chociaż obecne TN-ki są już lepsze niż te przed kilkoma laty). Są np monitory z matrycami PVA (S-PVA) tak jak mój, lub z matrycami IPS (np NEC) które są całkiem OK. Do tego u mnie mam np zastosowaną w monitorze technologię DCDi byFAROUDJA, która likwiduje artefakty nawet w "najgorszych" DivX'ach.
Ostatnio zmieniony 2 czerwca 2012, o 10:40 przez ploomba, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz