TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 2 czerwca 2012, o 10:39

Zgadzam się z przedmówcą, mimo nie dociągnięc dzwiękowych i pixelizacji, która po pewnym czasie stawała sie znośna bardzo przyjemnie się oglądało.

Ciekaw jestem jak zrealizują dzisiejszy mecz Polska-Andora

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: TVP w MUX1

Post autor: zesepo » 2 czerwca 2012, o 10:55

Właśnie, czy będzie on w native HD? :) Mam nadzieję, że tak.

marcszcz
Posty: 8
Rejestracja: 5 maja 2012, o 16:35

Re: TVP w MUX1

Post autor: marcszcz » 2 czerwca 2012, o 11:01

Jak mają za mało miejsca na MUX1, to powinni nadawać tak jak np. publiczna Francuska w 1440x1080i50. W ten sposób dalej mogli by się chwalić FullHD, a i widzowie byli by bardziej zadowolenie z mniejszej "pikselozy".

krokodyl
Posty: 124
Rejestracja: 7 grudnia 2009, o 21:13
Odbiornik: ADB 2850ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: krokodyl » 2 czerwca 2012, o 11:02

niestety nie, mają jednego OB VANA który jest teraz w opolu
więc albo wypożyczą (np od TVN lub Polsatu), co jest bardzo mało prawdopodobne bo TVP nie ma kasy, więc mecz będzie w SD

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 2 czerwca 2012, o 11:05

Obawiam się, że meczyk to będzie upscal z SD :|

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 2 czerwca 2012, o 11:11

A ja myślę, że będzie w oryginalnym hd. Zobaczymy za pięć godzin.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 2 czerwca 2012, o 11:35

krokodyl pisze:niestety nie, mają jednego OB VANA który jest teraz w opolu
więc albo wypożyczą (np od TVN lub Polsatu), co jest bardzo mało prawdopodobne bo TVP nie ma kasy, więc mecz będzie w SD

Nie uwierze, że tvp ma jeden wóz transmisyjny HD

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: vigoo » 2 czerwca 2012, o 11:35

Wracając do Opola.
Sceny statyczne wyglądały naprawdę ładnie. Wystarczyło jednak trochę dynamicznych scen i mieliśmy ładną pikselozę, szczególnie widoczną na czerwonym tle.
No cóż, chyba musimy się przyzwyczaić, że w Polsce wszystko jest "prawie". Mamy prawie autostrady, obraz prawie w HD itp. Szkoda tylko, że "prawie" robi wielka różnicę...

krokodyl
Posty: 124
Rejestracja: 7 grudnia 2009, o 21:13
Odbiornik: ADB 2850ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: krokodyl » 2 czerwca 2012, o 11:40

rockhound pisze: Nie uwierze, że tvp ma jeden wóz transmisyjny HD
To uwierz, TVN ma 3 wozy, TVP ma jeden który umożliwia pełną realizację w HD - teraz jest w Opolu

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 2 czerwca 2012, o 11:41

A według mnie jakość hd na tvp 1 hd będzie stopniowo ewoluowała. Będą kombinować, zmieniać jakieś ustawienia i w końcu mecze euro będą idealne. Będą poprawiać, zmieniać, aż będzie ok.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 275
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP w MUX1

Post autor: maniek357 » 2 czerwca 2012, o 11:57

krokodyl pisze:
rockhound pisze: Nie uwierze, że tvp ma jeden wóz transmisyjny HD
To uwierz, TVN ma 3 wozy, TVP ma jeden który umożliwia pełną realizację w HD - teraz jest w Opolu
To jest dopiero wstyd. Publiczna telewizja w prawie 40-milionowym kraju ma tylko jeden wóz HD. Nie winię tu tylko TVP, bo z pustego i Salomon nie naleje. Natomiast sposób finansowania jak najszybciej powinien być poprawiony, bo inaczej jeszcze długo będziemy oglądać "analogową" Panoramę :lol:

Wczoraj z Opola podobno niektóre wywiady były w SD. Skoro nawet w Opolu brakowało kamer HD to dziś o meczu w super jakości możemy zapomnieć...

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: shadowman333 » 2 czerwca 2012, o 12:05

Najbardziej irytuje fakt, że TVP bardzo chwali się wprowadzeniem HD. "Różnica taka jak między czarno-białym obrazem a kolorowym", "bardzo wyraźny i ostry obraz", a tak naprawdę nie są przygotowani do tego, aby nadawać w HD. W studiach brakuje kamer HD. Niektórzy piszą: "nie od razu Kraków zbudowano", no może i tak, ale po co TVP tak nagłaśnia wprowadzenie HD. Mogli wspomnieć tylko, że zaczynają wdrażać/testować nadawanie w HD i to wszytko. Nie dziwię się, że ludzie są oburzeni.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 2 czerwca 2012, o 12:11

No bo to jest coś. Kanał hd dla każdego. Krok do przodu, tvn i polsat zostają w tyle. Jest czym się chwalić. A według mnie liczba programów hd będzie stopniowo wzrastać.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 2 czerwca 2012, o 12:55

shadowman333 pisze:Najbardziej irytuje fakt, że TVP bardzo chwali się wprowadzeniem HD. "Różnica taka jak między czarno-białym obrazem a kolorowym", "bardzo wyraźny i ostry obraz", a tak naprawdę nie są przygotowani do tego, aby nadawać w HD. W studiach brakuje kamer HD. Niektórzy piszą: "nie od razu Kraków zbudowano", no może i tak, ale po co TVP tak nagłaśnia wprowadzenie HD. Mogli wspomnieć tylko, że zaczynają wdrażać/testować nadawanie w HD i to wszytko. Nie dziwię się, że ludzie są oburzeni.

Nie są wystarczająco wyposażeni.
Nawet jednej głupiej kamery HD żeby chociaż studio wiadomości realizować w HD.

Swoją drogą, "Stawka" w dwójce teraz wygląda imponująco w HD, zaznaczam, że to produkcja z 67 roku.

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: TVP w MUX1

Post autor: Pavl6 » 2 czerwca 2012, o 13:05

rockhound pisze:A "Melodie" jak grali tak grają, oglądać się tego nie da,horror :x
No już nie przesadzaj - to, że "Jtm" nie jest w HD, to nie znaczy od razu, że nie da się tego oglądać. Sam wczoraj oglądałem i dało się oglądać.


--------
Popieram głosy, żeby TVP1 HD było w 720p. Bitrate przecież z powietrza nie wezmą, a tak zauważalna jakość będzie lepsza.

Opole wczoraj w bardzo fajnej jakości, Galeria również. Rzeczywiście, na Opolu zauważyłem jakby pikselowanie na bardziej dynamicznych scenach, ale jakoś mi to strasznie nie przeszkadzało.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 » 2 czerwca 2012, o 13:08

nkp123 pisze:Panie Tomaszu, a moze istnieje metoda na dynamiczna zmiane rozdzielczosci obrazu? Czyli leci material HD to strumien tez w HD. Zas jak leci material SD (a w szczegolnosci o proporcjach 4:3) to zmieniac rozdzielczosc przekazu na 576i. Jak by sie odbiorniki zachowywaly?
nkp123 pisze:Aha. Dziekuje za szybka odpowiedz.

Szkoda, ze specyfikacja DVB-T HD nie obejmuje flagi WSS.
Trochę mylisz fakty, flaga WSS nie ma nic wspólnego z rozdzielczością przesyłanego materiału a tylko każe odbiornikowi zmienić jego proporcję, rozciągając go tak jak mów "powie"...
Rozdzielczość jest zawsze taka sama.

Dlatego też przesyłany obraz przez nadawcę jest taki: https://dl.dropbox.com/u/16282309/LAV/obraz.png
A z uwzględnieniem poprawnych proporcji jest taki: https://dl.dropbox.com/u/16282309/LAV/WSS.png
rockhound pisze:Swoją drogą, "Stawka" w dwójce teraz wygląda imponująco w HD, zaznaczam, że to produkcja z 67 roku.
"Stawka" była cyfrowo rekonstruowana, taśmy były skanowane, a na nich drzemie moc, że się tak wyrażę, więc nie powinna Cię dziwić jakość. To, że w 67' nie słyszano o HD to nie znaczy, że zapis analogowy nie był w dobrej jakości.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 2 czerwca 2012, o 13:23

kasper93 pisze:
nkp123 pisze:Panie Tomaszu, a moze istnieje metoda na dynamiczna zmiane rozdzielczosci obrazu? Czyli leci material HD to strumien tez w HD. Zas jak leci material SD (a w szczegolnosci o proporcjach 4:3) to zmieniac rozdzielczosc przekazu na 576i. Jak by sie odbiorniki zachowywaly?
nkp123 pisze:Aha. Dziekuje za szybka odpowiedz.

Szkoda, ze specyfikacja DVB-T HD nie obejmuje flagi WSS.
Trochę mylisz fakty, flaga WSS nie ma nic wspólnego z rozdzielczością przesyłanego materiału a tylko każe odbiornikowi zmienić jego proporcję, rozciągając go tak jak mów "powie"...
Rozdzielczość jest zawsze taka sama.

Dlatego też przesyłany obraz przez nadawcę jest taki: https://dl.dropbox.com/u/16282309/LAV/obraz.png
A z uwzględnieniem poprawnych proporcji jest taki: https://dl.dropbox.com/u/16282309/LAV/WSS.png
rockhound pisze:Swoją drogą, "Stawka" w dwójce teraz wygląda imponująco w HD, zaznaczam, że to produkcja z 67 roku.
"Stawka" była cyfrowo rekonstruowana, taśmy były skanowane, a na nich drzemie moc, że się tak wyrażę, więc nie powinna Cię dziwić jakość. To, że w 67' nie słyszano o HD to nie znaczy, że zapis analogowy nie był w dobrej jakości.
Wiem o cyfrowej obróbce i wiem, że taśma filmowa,nawet wiekowa ma potencjał,ale nie myślałem, że aż taki :shock:

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 275
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi, FESA 309 (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: TVP w MUX1

Post autor: kaem3 » 2 czerwca 2012, o 13:27

Taśma światłoczuła zawsze jest HD. Ważne co z tą taśmą się zrobi potem.

Szymon_Zy
Posty: 301
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: TVP w MUX1

Post autor: Szymon_Zy » 2 czerwca 2012, o 13:31

vigoo pisze:Wracając do Opola.
Sceny statyczne wyglądały naprawdę ładnie. Wystarczyło jednak trochę dynamicznych scen i mieliśmy ładną pikselozę, szczególnie widoczną na czerwonym tle.
No cóż, chyba musimy się przyzwyczaić, że w Polsce wszystko jest "prawie". Mamy prawie autostrady, obraz prawie w HD itp. Szkoda tylko, że "prawie" robi wielka różnicę...
Tu się zgadzam. Na występie Szpaka (ogień) wyglądało tak jakby key framy były zbyt rzadko. Każda kolejna klatka delta w takiej scenie powoduje dalsze zniekształcenie obrazu.

spello
Posty: 8
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 12:53
Odbiornik: Samsung

Re: TVP w MUX1

Post autor: spello » 2 czerwca 2012, o 13:32

Ścieżka Dolby Digital Plus (TVP 1 HD) nie ma zdefiniowanego języka, przez co mój telewizor przy każdym przełączeniu kanału ustawia się na zwykłe MPEG, które identyfikuje się jako język polski.
Niestety by zmienić ścieżkę muszę wchodzić przez kilka zaawansowanych ustawień w TV, co jest strasznie niewygodne. I tak przy każdym przełączeniu kanału na inny.

Gdyby język tej ścieżki był opisany tak samo jak MPEG, telewizor automatycznie wybrałby lepszy przekaz, czyli DD+.

Bardzo proszę o naprawę tego niedopatrzenia.

Odpowiedz