TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP w MUX1

Post autor: sdolas » 2 czerwca 2012, o 23:17

Właśnie przełączyłem na DD
Od kilku minut płynnie.
Nie wiem czy mam to znaczenie ale dźwięk mam tylko na TV.

EDIT: będzie już kilkadziesiąt minut i płynnie
Ostatnio zmieniony 2 czerwca 2012, o 23:26 przez sdolas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 153
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel » 2 czerwca 2012, o 23:23

sdolas pisze:Właśnie przełączyłem na DD
Od kilku minut płynnie.
Nie wiem czy mam to znaczenie ale dźwięk mam tylko na TV.
Faktycznie przestało ciąć.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 2 czerwca 2012, o 23:28

sdolas pisze:
DVBManiak pisze:Tnie ten dźwięk z Opola dość często i to już drugi dzień. Coś im nie styka jakby.
A nie jest to problem sprzętowy z odbiorem ?
Oglądałem wczoraj, oglądam dziś od początku Opole i jakoś nie odnotowałem żadnego cięcia :roll:
Może dlatego że dźwięk odbieram w MPEG.
Włącz sobie ścieżke DD, to zrozumiesz o czym rozmawiamy

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP w MUX1

Post autor: sdolas » 2 czerwca 2012, o 23:33

No kurka .....
Mam dwie ścieżki DD, na każdej z nich oglądam po kilkanaście minut i zero cięcia :roll:

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 3 czerwca 2012, o 11:05

Liczyłem dzisiaj na Cejrowskiego w HD, a dostałem taką papkę, że aż szkoda gadać

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 3 czerwca 2012, o 11:11

Boso przez świat nie emituje nowych odcinków. Z tego co pamiętam, teraz nagrywa któraś stacja od TVN-u. ;) A stare nie były nagrywane w HD, więc stąd papka.

Mało tego HD w HD, ojjj mało.

Davvid
Posty: 9
Rejestracja: 2 czerwca 2012, o 13:19
Odbiornik: Toshiba 40VL748
Instalacja antenowa: Signal/pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo-Szczecin

Re: TVP w MUX1

Post autor: Davvid » 3 czerwca 2012, o 11:14

Pytanko do oglądających na kompie albo na TV bez overscanu (1:1). Czy np. wczoraj na meczu z Andorą (upscal) obraz zajmował wam całą klatkę 1920x1080 ? U mnie brakowało po kilka pikseli (na pewno na szerokość). A może ma ktoś zrzut strumienia .ts z meczu i mógłby sprawdzić ?

Pozdrawiam.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 3 czerwca 2012, o 11:19

Davvid pisze:edit/ Cytowanie postu pod postem. Czytaj Regulamin forum

Dawid, zgadza się,nie było pełnego ekranu, brakowało z centymetr z każdej strony w pionie

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 275
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP w MUX1

Post autor: maniek357 » 3 czerwca 2012, o 11:25

odziom91 pisze:Boso przez świat nie emituje nowych odcinków. Z tego co pamiętam, teraz nagrywa któraś stacja od TVN-u. ;) A stare nie były nagrywane w HD, więc stąd papka.

Mało tego HD w HD, ojjj mało.
Chwila, chwila :) Boso przez świat leciało na TVP HD, więc było realizowane w HD. Pytanie, czy od początku, czy dopiero od któregoś odcinka / serii. W tej chwili na TVP2 lecą początkowe odcinki z 2007 roku, być może w HD zaczęli realizować później. Może ktoś bardziej obeznany wie dokładniej.

EDIT: Makłowicz w podróży o 11:40 powinien być w HD, stosunkowo nowy program emitowany również w TVP HD.
Ostatnio zmieniony 3 czerwca 2012, o 11:28 przez maniek357, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 » 3 czerwca 2012, o 11:27

Davvid pisze:Pytanko do oglądających na kompie albo na TV bez overscanu (1:1). Czy np. wczoraj na meczu z Andorą (upscal) obraz zajmował wam całą klatkę 1920x1080 ? U mnie brakowało po kilka pikseli (na pewno na szerokość). A może ma ktoś zrzut strumienia .ts z meczu i mógłby sprawdzić ?

Pozdrawiam.
Bo generalnie ten obszar, który jest obcinany przez overscan to jest taki obszar techniczny. Nakładanie obrazu itp. Prawie zawsze będzie czarna ramka w przypadku upscalingu (większa lub mniejsza). W przypadku native HD zwykle jej nie będzie.
Ostatnio zmieniony 3 czerwca 2012, o 11:28 przez nkp123, łącznie zmieniany 1 raz.

kuku1234
Posty: 469
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: TVP w MUX1

Post autor: kuku1234 » 3 czerwca 2012, o 11:28

odziom91 pisze:Z tego co pamiętam, teraz nagrywa któraś stacja od TVN-u. ;)
Style

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 3 czerwca 2012, o 11:33

maniek357 pisze:
odziom91 pisze:Boso przez świat nie emituje nowych odcinków. Z tego co pamiętam, teraz nagrywa któraś stacja od TVN-u. ;) A stare nie były nagrywane w HD, więc stąd papka.

Mało tego HD w HD, ojjj mało.
Chwila, chwila :) Boso przez świat leciało na TVP HD, więc było realizowane w HD. Pytanie, czy od początku, czy dopiero od któregoś odcinka / serii. W tej chwili na TVP2 lecą początkowe odcinki z 2007 roku, być może w HD zaczęli realizować później. Może ktoś bardziej obeznany wie dokładniej.

EDIT: Makłowicz w podróży o 11:40 powinien być w HD, stosunkowo nowy program emitowany również w TVP HD.
Na bank Cejrowski z 2007 nie był kręcony w hd dlatego mamy papke, w tvpHD można było oglądać już te nowsze,które kręcili już w HD

-- połączono
nkp123 pisze: Bo generalnie ten obszar, który jest obcinany przez overscan to jest taki obszar techniczny. Nakładanie obrazu itp. Prawie zawsze będzie czarna ramka w przypadku upscalingu (większa lub mniejsza). W przypadku native HD zwykle jej nie będzie.

Nie do końca się z tobą zgodze,nie pełny screen zdarza się właśnie bardzo rzadko.
Nawet większość reklam jest na cały ekran.

Makłowicz też w SD, bo stare odcinki,sezon powtórek czas zacząć

edit/ Publikacja postu pod swoim postem. Czytaj Regulamin forum

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 831
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: ploomba » 3 czerwca 2012, o 12:23

odziom91 pisze:Boso przez świat nie emituje nowych odcinków. Z tego co pamiętam, teraz nagrywa któraś stacja od TVN-u. ;) A stare nie były nagrywane w HD, więc stąd papka.
Dokładnie, stare odcinki "Boso Przez Świat" były kręcone jakimś "popsutym" sprzętem :P widać , że kamera łapała ostrość tylko na środku. Po bokach brak jest ostrości. Dodatkowo optyka kamery w tych odcinkach była chyba jakaś uszkodzona. Ewidentnie widać "przesunięcie" się barwy niebieskiej i żółtej na postaciach itd. Taki sam obraz jest na płytach DVD. Więc nic tu nie pomoże żadne HD i inne cuda. Po prostu materiał był nagrany w tak kiepskiej jakości. A szkoda.
Uzupełniając jeszcze temat, materiał nie był chyba wtedy nagrywany przez TVP ale przez firmę Wojciecha Cejrowskiego (TVP kupowało od niego program).
Nie wiem jak jest teraz dokładnie na TVN Style (chyba podobnie) - czyli Cejrowski kręci materiał (jego firma) i odsprzedaje go TVN-owi.

p.s.
Korzystając z okazji, że do tematu zagląda Pan Tomasz Berezowski zapytam, czy TVN planuje wydanie nowych odcinków "Boso" na DVD? :P No i kiedy odcinki z "Ziemi Świętej" na głównym TVN-ie. Pisałem w tych sprawach do stacji ale zero odzewu w sprawie wydania DVD oraz emisji na TVN. Jest tylko możliwość nagrania odcinków emitowanych na płytę DVD-R (poprzez jakąś TVN-owską firmę zajmującą się archiwaliami).

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 » 3 czerwca 2012, o 12:56

rockhound pisze:
nkp123 pisze:
Davvid pisze:Pytanko do oglądających na kompie albo na TV bez overscanu (1:1). Czy np. wczoraj na meczu z Andorą (upscal) obraz zajmował wam całą klatkę 1920x1080 ? U mnie brakowało po kilka pikseli (na pewno na szerokość). A może ma ktoś zrzut strumienia .ts z meczu i mógłby sprawdzić ?

Pozdrawiam.
Bo generalnie ten obszar, który jest obcinany przez overscan to jest taki obszar techniczny. Nakładanie obrazu itp. Prawie zawsze będzie czarna ramka w przypadku upscalingu (większa lub mniejsza). W przypadku native HD zwykle jej nie będzie.

Nie do końca się z tobą zgodze,nie pełny screen zdarza się właśnie bardzo rzadko.
Nawet większość reklam jest na cały ekran.

Makłowicz też w SD, bo stare odcinki,sezon powtórek czas zacząć

Hmm, Być może zależy od konkretnego programu TV ;)

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: TVP w MUX1

Post autor: zesepo » 3 czerwca 2012, o 12:57

A orientuje się ktoś jakie dokładniej pozycje i od kiedy były nagrywane w HD? Czy bardziej ma znaczenie to czy puszczą to w upscalu albo HD?

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 3 czerwca 2012, o 13:10

zesepo pisze:edit/ Cytowanie postu pod postem. Czytaj Regulamin forum

Odpowiedź znajdziesz na tvp HD,tam puszczają głównie produkcje tvp w wysokiej rozdzielczości, myśle że są one kręcone od niedawna,jakis 2009 r.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 153
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel » 3 czerwca 2012, o 14:20

Nie ma się czym podniecać. Wiadome, że wszystko nie będzie w HD. Przecież wiadomo, że dopiero nowe produkcje będą realizowane w HD. Na razie biblioteka programów zarejestrowanych w HD jest uboga. Generalnie w TVP HD większość materiałów to pełne HD. Dobrze, że w ogóle TVP1 HD i TVP2 HD ruszyło i właściwie dzięki EURO.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 3 czerwca 2012, o 14:32

Ilość materiałów w HD sukcesywnie będzie się zwiększać, inaczej nie byłoby sensu uruchamiać kanałów wysokiej rozdzielczości.
Myśle,że po wakacjach w nowej ramówce znajdzie się już kilkanaście pozycji w HD zamiast kilku,jak teraz

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 czerwca 2012, o 17:18

Temat wątku: TVP w MUX1

Na dyskusję o tematyce związanej z kompresją obrazu zapraszamy do działu Zagadnienia techniczne

Kamilx
Posty: 849
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kamilx » 4 czerwca 2012, o 17:04

Aktualnie jak jest studio Teleexpressu to w 4:3 letterbox (mam tak ustawione) widać pod/na kawałku paska białe przerywane kreski .

Odpowiedz