TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: vigoo » 4 czerwca 2012, o 18:59

Kamilx
Miałem tak samo na Wiwie przy ustawieniu "Letterbox". Zmiana ustawień proporcji na "auto" pomogła. Białe kreseczki zniknęły.

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 4 czerwca 2012, o 19:55

Ale jak da auto to będzie miał 16:9 anamorficzny, czyli na CRT rozciągnięte w pionie ludziki. Dlatego letterbox jest jedyną dobrą opcją. To jest linia WSS, było to długo na PSN, ale zlikwidowali, może TVP też to poprawi.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: vigoo » 4 czerwca 2012, o 20:15

Ja na swoim CRT, żadnego rozciągnięcia nie zauważyłem...

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 4 czerwca 2012, o 20:17

A jaki masz tuner? Uzupełnij pola to nie będzie łatwiej i szybciej. Ja na Wiwie jak ustawię AUTO to jest pełny ekran, a więc rozciągnięty w pionie obraz na CRT.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 4 czerwca 2012, o 23:02

Jarosław Bałuka pisze:Temat wątku: TVP w MUX1

Na dyskusję o tematyce związanej z kompresją obrazu zapraszamy do działu Zagadnienia techniczne
Zaczynam się gubić Panie Jarku... Jest to forum techniczne, zakazuje się rozmowy o treści nadawanego programu. To po kiego wyrzucać aspekty kompresji obrazu dotyczące w tym temacie TVP i wersji HD do osobnego wątku?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jarosław Bałuka » 4 czerwca 2012, o 23:13

Bo w tym wątku rozmawiamy o wszelakich problemach związanych z kanałami TVP w MUX1, a paplanina komu się wydawało ze jest HD, a komu nie i ile jest HD w danym programie HD nie wnosi niczego konstruktywnego i niepotrzebnie zabija sens istnienia tego wątku. Potem doszukanie się jakiejkolwiek rzeczowej informacji zajmuje mnóstwo czasu straconego na wertowanie n stron wzajemnych licytacji..

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: vigoo » 5 czerwca 2012, o 11:27

DVBManiak pisze:A jaki masz tuner? Uzupełnij pola to nie będzie łatwiej i szybciej. Ja na Wiwie jak ustawię AUTO to jest pełny ekran, a więc rozciągnięty w pionie obraz na CRT.
Wiwa HD-50, TV CRT Panasonic. Gdy ustawię "auto" to praktycznie nic się nie zmienia w stosunku do "Letterbox". Dalej mam czarne poziome paski (oczywiście na materiale 16:9). Tyle tylko, że wtedy już nie widać znacznika WSS na Telexpresie, czy Panoramie.

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 5 czerwca 2012, o 12:05

Aha. Ja jak ustawię auto to na pełny ekran mi daje, czyli już bez pasków, a więc obraz jest rozciągnięty w pionie. Tunery mamy właściwie identyczne, więc to pewnie tv reaguje inaczej.

misiek2000wp
Posty: 109
Rejestracja: 21 marca 2012, o 16:38
Odbiornik: Samsung UE46D6100 i LG 32LF2510
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 z aktywnym rozgałęźnikiem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Ornontowice, Pradziad

Re: TVP w MUX1

Post autor: misiek2000wp » 5 czerwca 2012, o 14:25

Zależy, czy dany telewizor obsługuje WSS. Jeżeli nie obsługuje, przy Auto obraz jest rozciągnięty w pionie, gdy TV obsługuje WSS obraz w trybie Auto jest jak w Letterbox.

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 5 czerwca 2012, o 14:41

No to wygląda na to, że u mnie żaden crt a mam ich 4 tego nie obsługuje. I to dwa z nich to są dosyć nowe tv.

Bartosz Czach

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartosz Czach » 5 czerwca 2012, o 20:02

Nie kojarzę telewizorów CRT radzących sobie z WSS. Chyba, że może panoramiczne.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 5 czerwca 2012, o 20:32

Gang dzikich wieprzy zapowiadali w formacie panoramicznym, a leci w pillarboxie...

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 150
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel » 5 czerwca 2012, o 22:00

Pewnie pracownicy Emitela cha mieć podane na tacy gdzie i jakie problemy techniczne w nadawaniu występują. Natomiast wszelkie inne dyskusje pomiędzy użytkownikami forum są niemile widziane. :) :)

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 5 czerwca 2012, o 23:02

odnośnie rozciągania obrazu w pionie, to nie jest kwestia obsługi/nieobsługi WSS. Mój Phillips obsługuje te bydle, ale tylko w przypadku TVN i TVN7. Na wszystkich innych kanałach rozciąga obraz w trybie AUTO zawsze do wypełnienia ekranu, mało tego - często zapominając o proporcjach. Nie do ogarnięcia. Phillips ma to gdzieś :) Walczyłem z tym :)

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: tajemnicapanstwowa » 6 czerwca 2012, o 01:23

na TVP1 lecą właśnie Szyfry wojny.

O ile na wersji SD są dostępne napisy DVB (kolorowe, ale na szarym tle) to niestety na wersji HD ich nie ma :(

Fajnie by też było jakby w końcu zaczęli na HD nadawać ścieżkę oryginalną tam, gdzie są dostępne napisy (jak nie ma napisów DVB to zawsze jest jeszcze teletext 777).

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 6 czerwca 2012, o 02:34

Koło 2:00 padł obraz i dźwięk na tvp1 i 2, po 5 minutach włączyli, ale na 1 obraz SD, tylko ścieżka dźwiękowa mpeg. Po jakiejś minucie wróciła rozdzielczość, ale znaczki są z wersji SD i obraz to ewidentny upscal... przedtem leciał ładny wyraźny (blizna Cage była fajnie widoczna), aż się zdziwiłem, że leci film w HD.

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: TVP w MUX1

Post autor: damianaleks » 6 czerwca 2012, o 08:47

może nagle im się przypomniało że TVP1 HD jest tylko na wyłączność dla N :D

michalh
Posty: 43
Rejestracja: 5 maja 2010, o 00:54
Odbiornik: Samsung LE37C630
Instalacja antenowa: Pokojowa; DVB-T retransmitowane w lokalnej kablowce
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: TVP w MUX1

Post autor: michalh » 6 czerwca 2012, o 10:09

Bartosz Czach pisze:Nie kojarzę telewizorów CRT radzących sobie z WSS. Chyba, że może panoramiczne.
Są, nawet tanie 14-calowce 4:3 potrafiły sobie z tym poradzić.
Kwestia jest raczej w tym, jak odbiornik DVB informuje telewizor o formacie.

Czy dodając 23-linie do obrazu, czy wysyłając napięcie na pin-8 SCART.
Niektóre TV zdają się nie radzić sobie z WSS przez SCART. Nie widzieć czemu, lepiej im to wychodzi z sygnałem z własnego tunera.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 6 czerwca 2012, o 10:13

momus pisze:Koło 2:00 padł obraz i dźwięk na tvp1 i 2, po 5 minutach włączyli, ale na 1 obraz SD, tylko ścieżka dźwiękowa mpeg. Po jakiejś minucie wróciła rozdzielczość, ale znaczki są z wersji SD i obraz to ewidentny upscal... przedtem leciał ładny wyraźny (blizna Cage była fajnie widoczna), aż się zdziwiłem, że leci film w HD.
Dodatkowo kanał TVP Info w MUX-1 był, ale ZAKODKOWANY. :shock:

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 6 czerwca 2012, o 20:13

Dzisiaj cały dzień brak pełnego epg na tvp info gorzów wielkopolski. Na program teraz jest brak dostępnych informacji, a następny jest info poranek od 5:50.

Odpowiedz