TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Krispl
Posty: 36
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 23:07

Re: TVP w MUX1

Post autor: Krispl » 6 czerwca 2012, o 20:31

Zauważyłem niestety, że TVP 1 HD żle odbiera na telewizorze plazmowym Samsung PS50A756 (rok produkcji 2009). Obraz jest wyraźnie poklatkowy i dźwięk jest opóżniony względem wizji. Zwracam się z prośbą do firmy Emitel o wyjaśnienie tej kwesti ponieważ telewizor spełnia europejskie normy DVBT MPEG4. Kupiony zostal w Polsce w dużej sieci sprzedaży. Wydaje się, że takiego efektu nie ma na programie TVP 2 HD. Czy problem leży po stronie nadawcy czy też softwaru telewizora ? Telwizor ma wgrany ostatni soft z maja 2009 r.

dario9678
Posty: 142
Rejestracja: 12 października 2010, o 16:02
Odbiornik: Samsung UE32D6500
Instalacja antenowa: Tri Digit 44/21-69 LNA-177+DIPOL-4/5-12 symetryzator + zwrotnica ant. ZA-104Ms
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce Święty Krzyż

Re: TVP w MUX1

Post autor: dario9678 » 6 czerwca 2012, o 20:59

alabama1 pisze:Dzisiaj cały dzień brak pełnego epg na tvp info gorzów wielkopolski. Na program teraz jest brak dostępnych informacji, a następny jest info poranek od 5:50.
Dzisiaj na TVP Kielce też brak jest EPG.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP w MUX1

Post autor: maniek357 » 6 czerwca 2012, o 21:05

Prawdopodobnie przeprowadzają jakieś zmiany w EPG. W kilku wersjach lokalnych TVP Info zaczął pojawiać się już program pasma lokalnego, m.in. w Info Kraków, Katowice, Białystok.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: pivo » 6 czerwca 2012, o 22:18

TVP Bydgoszcz z Rachocina już podaje poprawne EPG ze swoim programem lokalnym.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TVP w MUX1

Post autor: Wojewoda82 » 7 czerwca 2012, o 00:39

Ślęża mux 1 Info Wrocław oraz Legnica mux 3 Info Opole też już pełne EPG dla programów lokalnych.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 7 czerwca 2012, o 10:52

A kiedy Emitel naprawi EPG w MUX#1?
Na wszystkich stacjach EPG zmienia się za szybko lub zbyt późno.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: edediedi » 7 czerwca 2012, o 12:55

Chyba dźwięk się sypnął. Na TVP1HD mam dźwięk z audiodeskrypcją na scieżce DD+, nie mylić z DD+ aux

edit/ Pisownia!

sp4rr0v

Re: TVP w MUX1

Post autor: sp4rr0v » 7 czerwca 2012, o 13:50

Witam. Odkąd pojawiło się tvp1 hd mam problem z tym kanałem. Generalnie dźwięk wyprzedza obraz, a na dodatek obraz czasami przymula i robi się slow motion. Ktoś ma pomysł co może być nie tak z moją instalacją telewizyjną??? Mi już brakuje pomysłów, bawiłem się chyba wszystkimi możliwymi ustawieniami obrazu i dźwięku dekodera i nic nie pomaga, a Euro już jutro...

krokodyl
Posty: 124
Rejestracja: 7 grudnia 2009, o 21:13
Odbiornik: ADB 2850ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: krokodyl » 7 czerwca 2012, o 13:55

wg mnie masz walnięty STB, spróbuj podłączyć go do innej anteny, jeśli jest to samo to prosta diagnoza

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: loleklolek » 7 czerwca 2012, o 14:01

Problem z STB. Secam7 w tym wątku też tak miał na tym dekoderze http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=40

EDIT: Tak samo tu mirekc http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=2777
Ostatnio zmieniony 7 czerwca 2012, o 14:44 przez loleklolek, łącznie zmieniany 1 raz.

krokodyl
Posty: 124
Rejestracja: 7 grudnia 2009, o 21:13
Odbiornik: ADB 2850ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: krokodyl » 7 czerwca 2012, o 14:06

więc tak to jest jak się kupuje STB od firm krzaków

feinherb
Posty: 1
Rejestracja: 7 czerwca 2012, o 22:38
Odbiornik: WIWA HD50
TV LED SHARP LC-32LE140
Instalacja antenowa: kierunkowa dvb-t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP w MUX1

Post autor: feinherb » 7 czerwca 2012, o 22:45

Ja od kilku dni mam problem z dźwiękiem w TVP Info Wrocław. We wszystkich programach oprócz reklam (sprawdzane na dwóch telewizorach) jest bardzo kiepskiej jakości dźwięk, jakby czymś zakłócony.

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: TVP w MUX1

Post autor: Benedykt » 8 czerwca 2012, o 00:27

"... bardzo kiepskiej jakości dźwięk, jakby czymś zakłócony"
Zakłócony kompresją - zmniejszono do 128 kB/s z 192 kB/s. 64 kB/s na kanał w kompresji mpeg1 L2 to trochę za mało. W mpeg4 było by lepiej.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 8 czerwca 2012, o 00:43

A mam pytanie, bo udało mi się zrobić wreszcie dźwięk e-ac3 na komputerze, ale to o co pytam pojawia się też na wiwie hd-90. Otóż na 3 ścieżce na tvp1 hd i na drugiej ścieżce tvp2, słychać dźwięk jakby przez puszkę szedł. O ile jeszcze głos jest OK, o tyle reszta dźwięków, jest okropna, dodam że na drugiej ścieżce na tvp1hd dźwięk jest ok (słychać jakieś braki, ale tylko na dobrych głośnikach), ścieżki mpeg też działają.

Zatem czy to prawidłowe że te ostatnie ścieżki dźwiękowe na tvp1 i tvp2 są tak paskudne?? że aż się ich słuchać nie chce, czy może powinienem je w jakiś inny sposób odtworzyć?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 8 czerwca 2012, o 01:25

To jest audiodeskrypcja i dlatego mają one tylko 64 kb/s, co przekłada się na jakość.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TVP w MUX1

Post autor: Przemo » 8 czerwca 2012, o 06:57

Na TVP Info dźwięk jest identyczny z tym, co jest transmitowane z Astry i HB, więc mamy 128 kb/s i metaliczny pogłos, natomiast ścieżki E-AC3 5.1 w kanałach TVP 1 i 2 nie są takie złe, co prawda mogłoby być więcej, ale i tak pasmo przenoszenia jest lepsze, bo do ok 17 kHz, czyli lepiej niż w MPEG, gdzie ucina już przy 14 kHz, natomiast audio deskrypcja, to jakość streamu internetowego.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 » 8 czerwca 2012, o 15:32

Potwierdzę, to co napisano wyżej. Od samego początku są problemy z dźwiękiem DD na TVP1 HD. Możliwe, że niektóre dekodery sobie z tym radzą, nie wiem. Wiem za to, że jest coś mocno nie tak, dźwięk nie jest w synchronizacji, na komputerze próbowałem różnych dekoderów i różnie reagują(niektóre się wywalają...), w każdym razie, nie sądzę, żeby to był błąd po mojej stronie. Po meczach, pogadam z autorem LAVF to może uda mu się to ogarnąć, ale wątpię, żeby to był problem dekodera A/V, jak już to demuxera...

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: TVP w MUX1

Post autor: qweir205 » 8 czerwca 2012, o 15:54

wydaje mi sie źe jakość teleexpresu jest lepsza

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 8 czerwca 2012, o 16:03

Też mi się tak wydaje, ale za to Panorama nadal dno jakościowe.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TVP w MUX1

Post autor: Przemo » 8 czerwca 2012, o 16:15

kasper93 pisze:Potwierdzę, to co napisano wyżej. Od samego początku są problemy z dźwiękiem DD na TVP1 HD. Możliwe, że niektóre dekodery sobie z tym radzą, nie wiem. Wiem za to, że jest coś mocno nie tak, dźwięk nie jest w synchronizacji, na komputerze próbowałem różnych dekoderów i różnie reagują(niektóre się wywalają...), w każdym razie, nie sądzę, żeby to był błąd po mojej stronie. Po meczach, pogadam z autorem LAVF to może uda mu się to ogarnąć, ale wątpię, żeby to był problem dekodera A/V, jak już to demuxera...

Nie zauważyłem problemu. Używam DVB Viewer w połączeniu z kodekami video microsoftu z windows 7 i AC3Filter w najnowszej wersji plus renderowanie EVR w celu przekazania całości obróbki wideo karcie graficznej.

Odpowiedz