TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 » 11 czerwca 2012, o 04:01

belzebiusz pisze:TVP tylko wrzuca komentarz na kanał centralny (w 5.1).
Nie tylko, właśnie z racji tego, że jest wstawiany dźwięk wszystkie kanały są normalizowane. Strasznie mocno niestety. Po golu zaczyna się wrzawa na stadionie, a dźwięk po chwili jest cichszy niż był (i wszystko jest płaskie), oczywiście z wyłączonym kanałem centralnym bo tutaj zagłuszają krzykami komentatorzy. Nie jest to nic dziwnego(musi tak być), ale mogliby trochę bardziej dostosować parametry, żeby ni zacinać tak dużo dźwięku. Bo efekt jest śmieszny, ale racja to jest na żywo, więc jest ok. Znowu odbiegłem od tematu...

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 11 czerwca 2012, o 10:17

pawelll pisze:Cały problem w tym, że nie potrafimy zobaczyć gdzie w torze źródło sygnału- odbiornik (TV, STB, itp) występują problemy. Stąd w dużej mierze bierze się wcześniejsza dyskusja o pikselozie, teraz o zanikach dźwięku. Nikt nie da gwarancji (bo jest za mało doświadczeń) czy np. źródłem problemów nie jest oprogramowanie TV albo STB, albo jeden nieoptymalny parametr po stronie TVP.
Moja intuicja i doświadczenie podpowiada, że problem raczej jest po stronie odbiorczej.

Nie zgadzam się z tym absolutnie, przyczyna zacinania dzwięku w konfiguracji 5.1 leży tylko i wyłącznie po stronie nadawcy. Nie wiem z czego może to wynikać, może ze zbyt dużej kompresji dzwięku, ale na pewno jest to rzecz do poprawki przez tvp.Dotyczy to tylko relacji na żywo, bo np. wczoraj w tvp2HD "Czas Honoru" był w 5.1 i żadnych zacięć nie słyszałem

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 11 czerwca 2012, o 11:57

Drogi Emitelu ;)

Co się dzieje z EPG w TVP Bydgoszcz w MUX#1? :)
W sekcji najbliższych programów wyświetla:
02:00 - 02:00
02:00 - 02:00

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jarosław Bałuka » 11 czerwca 2012, o 12:16

Ano właśnie... jakie dane źródłowe takie wyświetlanie EPG...
Miejmy nadzieję, że uporają się z generatorem danych i zaczniemy otrzymywać poprawne wsady, w przeciwnym przypadku będzie konieczny powrót do EPG bez regionalizacji.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 11 czerwca 2012, o 12:18

:shock: TVP Bydgoszcz daje ciała? :) Jak zawsze...

TVP Poznań działa bez zarzutu. 8-)

Kondzik1977
Posty: 77
Rejestracja: 1 lutego 2012, o 20:21
Odbiornik: PHILIPS 32PFT5500/12
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Św.Krzyż

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kondzik1977 » 11 czerwca 2012, o 13:09

TVP KIELCE EPG bez regionalizacji.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 » 11 czerwca 2012, o 14:10

Już zwracając uwagę na oznaczenia programów. To w informacjach o bieżącym kanale na TVP 1 w extendend event jest opis i kilka dodatkowych pozycji jak na przykład "Rezyser(bez polsich znaków :roll:), Aktor, Rok produkcji" natomiast na TVP 1 HD jest tylko opis. Dokładnie na odwrót jest na TVP 2 i TVP 2 HD. Czyli na jednym MUXie jest na drugim nie ma. Czym to jest spowodowane? Nie powinno być po równo?

Jeżeli chodzi o SI to najlepiej jest na Polsacie i TVN, tam jest wszystko poprawnie wpisane.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 11 czerwca 2012, o 14:25

Kondzik1977 pisze:TVP KIELCE EPG bez regionalizacji.
TVP INFO GORZÓW WIELKOPOLSKI też bez regionalizacji.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 » 11 czerwca 2012, o 16:13

kasper93 pisze:Już zwracając uwagę na oznaczenia programów. To w informacjach o bieżącym kanale na TVP 1 w extendend event jest opis i kilka dodatkowych pozycji jak na przykład "Rezyser(bez polsich znaków :roll:), Aktor, Rok produkcji" natomiast na TVP 1 HD jest tylko opis. Dokładnie na odwrót jest na TVP 2 i TVP 2 HD. Czyli na jednym MUXie jest na drugim nie ma. Czym to jest spowodowane? Nie powinno być po równo?
Zacytuję Pana Jarosława :)
Ano właśnie... jakie dane źródłowe takie wyświetlanie EPG...
Więc to jest problem dostawcy - czyli TVP. Jak przesyłają, tak mamy. ;)
Kondzik1977 pisze:TVP KIELCE EPG bez regionalizacji.
Tak jak Pan Jarosław powiedział możliwe będzie przejście do wersji EPG bez regionizacji.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 » 11 czerwca 2012, o 16:17

Rozumiem, prowokuje tylko jakąś reakcję w tej kwestii. Nie wiem gdzie napisać do TVP, a tutaj może jakoś przez osoby trzecie trafi ;p

tomi89
Posty: 22
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 13:48
Odbiornik: Ardata MyVision Hybrid TV
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Antena kierumkowa+ symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Siedlce/Łosice Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: tomi89 » 11 czerwca 2012, o 16:48

Napisz tutaj w dziale kontakt z widzami: http://www.tvp.pl/o-tvp/kontakt

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1

Post autor: piotrek93 » 11 czerwca 2012, o 18:20

Wielkie Brawa dla TVP 1 HD wyrównali logo mogli by jeszcze przesunąć wynik bardziej w lewo ale to już szczegół

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 » 11 czerwca 2012, o 18:28

Tym już się TVP nie zajmuje ;)

MartineS80
Posty: 8
Rejestracja: 6 grudnia 2011, o 18:39
Odbiornik: Samsung D6500
Nadajnik - obiekt nadawczy: PeKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: MartineS80 » 11 czerwca 2012, o 18:36

Przed chwilą w casie meczu Anglia Francja komentator mówi:
"Jeśli oglądają Państwo TVPHD i mecz razem z nami, oraz jeśli mają Państwao dostęp do internetu i tzw. nowy odbiornik TV. Mogą mieć Państwo dostęp do naszego widoku z kabiny komentatorskiej oraz do wszystkich statystyk meczu"

Mniej więcej tak to brzmiało. O co chodzi ????? Mam Sasmsunga D6500 więc TV w miarę nowy....ale nie wiem o czym oni mówią :)

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: bogdanzieba » 11 czerwca 2012, o 18:48

Hbb TV. Hybrydowa.

MartineS80
Posty: 8
Rejestracja: 6 grudnia 2011, o 18:39
Odbiornik: Samsung D6500
Nadajnik - obiekt nadawczy: PeKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: MartineS80 » 11 czerwca 2012, o 19:12

Dzięki za info!!

Tutaj kilka szczegółow:
http://hbbtv.pl/wiki-hbbtv/

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jarosław Bałuka » 11 czerwca 2012, o 23:39

kasper93 pisze:Już zwracając uwagę na oznaczenia programów. To w informacjach o bieżącym kanale na TVP 1 w extendend event jest opis i kilka dodatkowych pozycji jak na przykład "Rezyser(bez polsich znaków :roll:), Aktor, Rok produkcji" natomiast na TVP 1 HD jest tylko opis. Dokładnie na odwrót jest na TVP 2 i TVP 2 HD. Czyli na jednym MUXie jest na drugim nie ma. Czym to jest spowodowane? Nie powinno być po równo?

Jeżeli chodzi o SI to najlepiej jest na Polsacie i TVN, tam jest wszystko poprawnie wpisane.
Będziemy z TVP nad tym systematycznie pracować aby ujednolicić wyświetlane dane, potrzeba trochę czasu i cierpliwości :)

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 » 12 czerwca 2012, o 04:00

belzebiusz pisze:Było w którymś wątku opisane. Wszystko dotyczące bezpośrednio meczu realizuje UEFA i sprzedaje innym telewizjom.

Ktoś pisał, żeby przesunęli pasek z wynikiem i wywiązała się dyskusja, że UEFA wysyła sygnał i TVP z tym nic nie robi... Jest wręcz odwrotnie. Możliwe jest, że dostają osobno obraz i pasek z wynikiem(ten fioletowy) i mogą nałożyć, lub jak większość podmienić. A, że TVP idzie na łatwiznę to już inna sprawa.

Screeny na potwierdzenie, bo mnie zakrzyczycie, że zmyślam.
http://www.aotplaza.com/Files/Sport/Foo ... aphics.png
http://www.aotplaza.com/Files/Sport/Foo ... aphics.png
http://img853.imageshack.us/img853/5712 ... shothp.jpg
https://dl.dropbox.com/u/16282309/euro.png W Rosji też standardowe logo, za to jakość ładna.
Ogólnie nie warto porównywać jakości, bo nie wiadomo jak i co ten screeny robiło. Jaki renderer obrazu, jaki filtr usuwający przeplot etc.

Po porównaniu paska wyniku Rosji i Polski to stacje dostały tło "oficjalne". Bo jest zupełnie inna czcionka i styl cyfr. Więc to nie jest tak, że UEFA daje i każe puszczać to co dają, stacje mają również różne wejścia i na przykład BBC w ogóle nie ma wejścia w fioletowych barwach. Nie po to się płaci ogromne pieniądze za prawa do transmisji, żeby nie można było paska z wynikiem przesunąć...

Dobra to było mój ostatni post nie w temacie.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 12 czerwca 2012, o 09:36

Pasek z wynikiem do samego rogu nie może iść, bo mógłby przesłaniać loga stacji,które są umieszczane z lewej strony ekranu.
Grafika jest realizowana przez UFEA i raczej niewiele stacji telewizyjnych z prawami do transmisji jakoś inegeruje w zmiane wyglądu. Myśle też, że standardem już jest umieszczanie pasku z wynikiem lekko z boku, w miejscu neutralnym, gdzie raczej każda normalna stacja swojego logo nie umieszcza. A że ktoś ma jakieś swoje widzi mi się co do miejsca, to już jego problem,wynik jest czytelny,nie za duży, nie zasłania dużo ekranu,logo tvp zmniejszone, wygląda nieźle. Jedynka ostatnio wyrównała logo z dwójką i jest ok. ogląda się dobrze
Ostatnio zmieniony 12 czerwca 2012, o 10:17 przez rockhound, łącznie zmieniany 1 raz.

krokodyl
Posty: 124
Rejestracja: 7 grudnia 2009, o 21:13
Odbiornik: ADB 2850ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: krokodyl » 12 czerwca 2012, o 09:39

Pasek z wynikiem każda stacja robi osobno, dlatego są różnice w liczeniu czasu, paski są też różne

Odpowiedz