TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP w MUX1

Post autor: kupon »

Na TVP 1HD na ścieżce audio AUX DD+ 2/0 idzie komentarz dla Polskiego Radia :)
Oczywiście komentarz meczu z ruskimi :D

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: TVP w MUX1

Post autor: grzegorz0plonka »

Tvp info Kraków jest fatalnie jakoscią obraz. Dlaczego zmniejszyli bitrate do 2,0 Mb/s?
Czy kiedy powiększą?

Chcałbym dowiedzieć jaki ma bitrate TVP2, Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka,
Polsat, TVN, TVN7, TV4, TV Puls, TV6 i Polsat Sport News,
TVP Kultura, TVP Polonia, TVP Historia?

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus »

Bitrate tvp info został zmniejszony i na sztywno ustawiony na 2Mbits żeby było więcej miejsca dla kanału HD, co jak co ale w mux1 jest mało miejsca (kanał info na mux3 też ma taki bitrate)

Wątpię by kiedyś mu zwiększyli skoro planują by kanały HD zostały na stałe.

Kanałów eska, ttv, polo i atm nie ruszano, tyle ile miały tyle mają

P.S. po co więcej na kanał gdzie lecą praktycznie statyczne treści??

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1

Post autor: piotrek93 »

grzegorz0plonka pisze:Tvp info Kraków jest fatalnie jakoscią obraz. Dlaczego zmniejszyli bitrate do 2,0 Mb/s?
Czy kiedy powiększą?

Chcałbym dowiedzieć jaki ma bitrate TVP2, Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka,
Polsat, TVN, TVN7, TV4, TV Puls, TV6 i Polsat Sport News,
TVP Kultura, TVP Polonia, TVP Historia?
Kto by nie chciał?
A tak serio to tu masz bitrate kanałów tvp:https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... 6OHc#gid=0
A co do reszty polecam wujka google ;)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: TVP w MUX1

Post autor: grzegorz0plonka »

Bardzo fajnie parametry mux 3. Na 4 Mbit/s powinno zupewnie wystarczający na SD. Ale nadal nie dowiedzałem się o cały mux 2 i Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka?

Kondzik1977
Posty: 77
Rejestracja: 1 lutego 2012, o 20:21
Odbiornik: PHILIPS 32PFT5500/12
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Św.Krzyż

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kondzik1977 »

TVP KIELCE z Świętego Krzyża już podaje poprawne EPG ze swoim programem lokalnym.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

grzegorz0plonka pisze:Bardzo fajnie parametry mux 3. Na 4 Mbit/s powinno zupewnie wystarczający na SD. Ale nadal nie dowiedzałem się o cały mux 2 i Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka?
Cały mux jest dzielony na pół. Połowę przepływności bierze TVP, drugą nadawcy komercyjni.

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP w MUX1

Post autor: rotalplus »

Na jednym z forów piszą że sygnał w analogu jest nawet do 5 sekund szybszy niż w DVB-T.
Przy okazji EURO2012 to może byc trochę irytujące, ze sąsiad krzyczy szybciej GOOL! bo odbiera tv z analogu.

Czy ktoś potwierdza to wielkie opóźnienie i czy da się z tym coś zrobić.
Raczej to nie jest wina UEFA bo ona nie rozsiewa sygnału, a jedynie go przekazuje nadawcom

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound »

Zgadza się, jest kilka sekund opóźnienia i jeśli chodzi o mecze może to stwarzać problem w postaci okrzyków radości sąsiada oglądającego w analogu :)

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz »

Potwierdzam to. Po prostu w DVB-T czas schodzi na "pakowanie" kilku kanałów w jeden multipleks i jeszcze potem "rozpakowywanie" go przez odbiornik. Jedynym wyjściem byłoby opóźnienie analogu.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus »

U mnie w domu na 3 urządzeniach DVB-t też widać różnicę, manta i wiwa (minimalna, prawie niazauważnalna), mój tuner na PC, trochę większa różnica. Opóźnienie wynika z różnic w softach i czasu poświęconego na odebranie i zdekodowanie obrazu.

W analogu nie musisz nic dekodować, więc jest szybciej :)

P.S. teraz w pokoju w akademiku mam TV analogowy i jak patrze na lapku to jest faktycznie jakiś 6s różnicy :) ino że jedynka analogowa leci z Zygier a dvb-t z EC4, więc dochodzi jeszcze fakt innej anteny i nadajników.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz »

Ja odbieram cały analog i wszystkie 3 MUXy z jednego nadajnika i mam 5 sekund różnicy i na komputerze, i na TV.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: TVP w MUX1

Post autor: m@rtops »

to się dołączę do dyskusji - w kolejności
1 - analog
2 - wiwa hd 90
3 - ariva t65
tak to wygląda w moim przypadku ;)

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound »

Za rok analog odejdzie do lamusa, problem zniknie. :P

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: TVP w MUX1

Post autor: m@rtops »

już nawet nie o analog chodzi jak pisałem wcześniej wiwa przetwarza sygnał szybciej od t65
jak leci wspólny kanał na obu tv to ja u siebie mam "echo" dźwięku co na dłuższą metę jest drażniące i trzeba przymykać drzwi w pokojach :x

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak »

No to ja jeszcze wtrące swoje 3 grosze. Analog TVP w porównaniu z DVB-T dociera zdecydowanie szybciej. Jeśli chodzi o np. Polsat to ta różnica wynosi max 3 sek a w TVP 5-7 sek. U mnie najszybciej jest analog, potem Wiwa HD-90 i z 0,5 sek. po nim tuner usb.
Ja również przymykam drzwi. W kuchni mam analog a w salonie DVB-T. Albo staram się zagłuszyć xd. W każdym razie za rok problem się rozwiąże.

guardiola
Posty: 10
Rejestracja: 1 maja 2012, o 12:08

Re: TVP w MUX1

Post autor: guardiola »

Czy tylko mi sie wydaje, czy dziś mecz na TVP1 jest w gorszej jakości niż były poprzednie ?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3105
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP w MUX1

Post autor: qwerty »

U mnie zdarzyły się dwa razy artefakty (mimo, że nie było błędów). Coś nie tak z dosyłem dla tvp...

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 »

Nie.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: kasper93 »

qwerty pisze:U mnie zdarzyły się dwa razy artefakty (mimo, że nie było błędów). Coś nie tak z dosyłem dla tvp...
Na prawdę myślisz, że ten tak zwany "dosył" jest tak słabo realizowany? To nie jest dosył realizowany po DVB-T to jest ponad nami i można wszystko mówić, ale nie zwalajcie ciągle winy na ten "dosył". UEFA nie robi tego pierwszy raz i robi to na cały świat. Jak już są jakieś problemy to tylko po stronie TVP, ale i tak to nie jest temat na to forum, bo z DVB-T to też nie ma nic wspólnego.

"A u mnie dwa razy dźwięk chrząknął, mimo, że nie było błędów... Co robić jak żyć? Muszę to zgłosić na forum Emitela, na pewno to naprawią!" Nie zgłasza się błędów, które się nie powtarzają... To tak jakby zgłaszać błąd w jakimś programie tylko dlatego, bo raz się zaciął i żadnych innych danych nie podać.
guardiola pisze:Czy tylko mi sie wydaje, czy dziś mecz na TVP1 jest w gorszej jakości niż były poprzednie ?
Nie wiem czy Ci się wydaje, natomiast wiem jedno, to nie jest to forum, aby się upewniać czy moja subiektywna ocena jakości pokrywa się z subiektywną oceną jakości innych.

Odpowiedz