TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

guardiola pisze:Czy tylko mi sie wydaje, czy dziś mecz na TVP1 jest w gorszej jakości niż były poprzednie ?

I znowu się zaczyna. "mnie się wydaje". A mnie się wydaje, że może dziś masz gorszy dzień i coś ze wzrokiem.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma »

Pilzner pisze:Czyli jak doczytałem, wszystkiemu winne jest dołożenie kanału TVP1 HD i zacieśnienie ich w MUX 1.
Nie doczytałeś dokładnie lub źle było napisane.
TVP od początku miało połowę MUX I i dołożenie teraz TVP1 HD nie ma wpływu na resztę kanałów (tych nie z TVP).

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 »

Dołożenie programów HD nie powoduje pogorszenia odbioru (poziom błędów, sygnał - oczywiście subiektywna jakość programów może się pogorszyć z racji niższego bitrate), gdyż wszystkie parametry modulacji zostają niezmienne. Twój problem leży albo po stronie pogorszonych warunków odbierania, albo uszkodzeniu uległa instalacja zbiorcza, albo Twój STB/TV nie radzi sobie z dekodowaniem multipleksu (praktycznie niemożliwe).

alex_777
Posty: 114
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: TVP w MUX1

Post autor: alex_777 »

Proponuję Emitelowi i TVP aby zrezygnowali z emisji TVP-1-HD w jakości 1080i, bo to jest droga donikąd. Jakość obrazu TVP-1-HD podczas ME2012 jest słabiutka.
:twisted:

Zamiast tego, niech zwiększa bitrate w TVP-1-2 (wersja SD) do 500-600 kbps. Bo z tego co widzę, Polsat który leci w SD ma bitrate 400 kbps niczym nie różni się od przekazu 1080i TVP-1-HD.
:lol:


I na wszelki wypadek dodam, że nie jestem jakimś szczególnym fanem Cyfrowego ani żadnych innych prywatnych stacji komercyjnych.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2516
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TVP w MUX1

Post autor: JaroslawMroczkowski »

alex_777: ale jesteś pewien tego co piszesz?
TVP-1-2 (wersja SD) zwiększenie do 500-600 kbps ??? :o

alex_777
Posty: 114
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: TVP w MUX1

Post autor: alex_777 »

Nastąpila drobna omyłka pisarska, a Administrator skwapliwie to wypomina ...

:lol: :lol: :lol:

Ale myśle, że Emitel doskonale zrozumial meritum mojego postu - chodzi o rezygnację z 1080i i zwiększenie bitrate w TVP-1-2 o 20% w stosunku do tego, co np. emituje Polsat w MUX-2.

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak »

Pisz do TVP.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: TVP w MUX1

Post autor: kb997 »

@Alex777
Nie przesadzaj z tym porównaniem z Polsatem. Albo masz sprzęt do niczego albo oczekujesz jakości z blue-ray. A Polsat wcale tak idealnie nie nadaje. Owszem, nadawanie SD z bitrate 5000 dałoby niezły efekt ale to i tak w mux1 nie wepchniesz TVP1 i 2 z takim bitrate żeby jeszcze Info zmieścić. Więc czy będzie HD 1080i 6000kbit czy SD to już chyba mniej istotne a przy mało dynamicznych scenach HD lepiej wypada.

giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP w MUX1

Post autor: giaur500 »

Polsat ma dość wysokie bitrate, do 4 Mbps, jak na sd to dużo. Ale to i tak ciągle sd, więc jakość sd.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

alex_777 pisze:Proponuję Emitelowi i TVP aby zrezygnowali z emisji TVP-1-HD w jakości 1080i, bo to jest droga donikąd. Jakość obrazu TVP-1-HD podczas ME2012 jest słabiutka.
:twisted:

Zamiast tego, niech zwiększa bitrate w TVP-1-2 (wersja SD) do 500-600 kbps. Bo z tego co widzę, Polsat który leci w SD ma bitrate 400 kbps niczym nie różni się od przekazu 1080i TVP-1-HD.
:lol:


I na wszelki wypadek dodam, że nie jestem jakimś szczególnym fanem Cyfrowego ani żadnych innych prywatnych stacji komercyjnych.

Proponuję wizytę u okulisty lub zmianę badziewnego sprzętu na coś bardziej zaawansowanego.

giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP w MUX1

Post autor: giaur500 »

rockhound pisze:A jak wygląda bitrate TVN-u? Też mają niezły obraz
TVN nieco niżej, maksimum do 3-3.5. Tylko zwracam uwagę że to wszystko nie są wartości średnie, a maksymalne jakie udało mi się zaobserwować.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber »

Jingiel pisze:
alex_777 pisze:Proponuję Emitelowi i TVP aby zrezygnowali z emisji TVP-1-HD w jakości 1080i, bo to jest droga donikąd. Jakość obrazu TVP-1-HD podczas ME2012 jest słabiutka.
:twisted:

Zamiast tego, niech zwiększa bitrate w TVP-1-2 (wersja SD) do 500-600 kbps. Bo z tego co widzę, Polsat który leci w SD ma bitrate 400 kbps niczym nie różni się od przekazu 1080i TVP-1-HD.
:lol:


I na wszelki wypadek dodam, że nie jestem jakimś szczególnym fanem Cyfrowego ani żadnych innych prywatnych stacji komercyjnych.

Proponuję wizytę u okulisty lub zmianę badziewnego sprzętu na coś bardziej zaawansowanego.
Tak jak piszesz...wielu osobom ,którym wciąż coś się nie podoba w NTC przydałby się w końcu porządny sprzęt do odbioru NTC i do tego prawidłowo skonfigurowany ...ale jak widać wygodniej zawsze krytykować nadawcę lub Emitel.

Wiking

Re: TVP w MUX1

Post autor: Wiking »

Zastanawiam się kto jest odpowiedzialny za zdewastowanie jakości TVP 2? Meczu, który obecnie ma miejsce nie da się oglądać, za to TVP 1 HD wygląda lepiej niż zwykle. Czyżby lepsza jakość na Jedynce kosztem Dwójki?

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP w MUX1

Post autor: nkp123 »

Niee, przecież są to inne multipleksy ;)

Wiking

Re: TVP w MUX1

Post autor: Wiking »

Z tego, co wiem to nadają na tym samym multipleksie. ;) Mam na myśli TVP 1 HD oraz TVP 2 SD z pierwszego multipleksu. Do trzeciego multipleksu nie mam dostępu, aby móc wypowiadać się na temat TVP 2 HD. :)
Do tej pory jak oglądałem mecze na TVP 2 SD to jakość była dobra, a teraz coś strasznego. :evil:

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

Jest też potworna różnica jakości dźwięku DD 5.1 pomiędzy TVP 1 HD, a TVP 2 HD.

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kamilx »

Nie wiem, co się dzieję, ale od soboty na TVP2 SD podczas meczu obraz jest taki niewyraźny nawet na telewizorze CRT :lol: .
Ostatnio zmieniony 18 czerwca 2012, o 16:23 przez Kamilx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 275
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP w MUX1

Post autor: maniek357 »

Mocno "tną" bitrate TVP2 SD, aby TVP1 HD wyglądało w miarę dobrze. Jeszcze tylko dziś i jutro mecze będą rozgrywane równolegle.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus »

Czy ja dobrze widze że mecz na TVP2 jest taki paskudny?? bitrate nie przekracza 2000 kbit. przeważnie jest koło 1500, ale schodzi też niżej. Lepszą jakość ma TVP info :/

Na jedynce ładnie, ale też jakoś szału nie ma, 5500-6000 (owszem zdarza się więcej, ale rzadko), maks 6500 kbit. Czyżby Polska odpadła i jakość spadła też od razu??

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP w MUX1

Post autor: cyber »

He ,he... widzę ,że niektórzy tak przyzwyczaili się do meczów w HD ,że na przekazy SD już patrzeć nie mogą :P
Pozdrawiam.

Odpowiedz