TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 151
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel » 25 czerwca 2012, o 18:29

alex_777 ja nie mam zamiaru niczego przedstawiać, bo to ty masz jakieś problemy z jakością programów. A to co? TV sat w HD nie mogę sobie oglądać na tanim odbiorniku? Nagrać też nie mogę w wersji niezakodowanej. Od kilku lat nagrywam na twardym dysku w HD i oglądam na relatywnie tanim odbiorniku.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1

Post autor: piotrek93 » 26 czerwca 2012, o 20:24

Teraz leci przepraszam za wyrażenie straszny syf na tvparioda HD Sami Swoi w pseudo HD w wersji nie odnowionej cyfrowo nie pokolorowanej o dolby digital 5.1 już nie wspomne. Co najdziwniejsze na początku reklamowali że bedzie w kolorze i odnowione cyfrowo a potem że czarno białe. Ja nie rozumiem dlaczego tvp 1 robi takie dziadostwo

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 26 czerwca 2012, o 20:31

potwierdzam, coś strasznego, zajawki puszczali w kolorze odnowione cyfrowo, chciałem sobie obejrzeć w HD, a to co teraz widze woła o pomste do nieba. Tvp1HD się nie popisała, w takiej sytuacji przerzucam na tvp2HD na "Gorączke"

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 27 czerwca 2012, o 10:05

Ej, co to? Dwójkę skasowali z mux 1? Na kanale czarny ekran... brak epg, wszystkiego.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 27 czerwca 2012, o 10:16


pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP w MUX1

Post autor: pikaczu » 27 czerwca 2012, o 10:26

po co znów zmienili?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 27 czerwca 2012, o 10:27

Zeskanowałem ponownie i działa. Ale to jest źle robione. Bo skąd ludzie niemający internetu i nieznający się na technice będą wiedzieć, co zrobić, by kanał wrócił?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 27 czerwca 2012, o 10:33

Zmienili dlatego że niektóre odbiorniki z dostępem do MUX 1 i 3 mieli problemy z zaprogramowaniem TVP1/TVP2/SD/HD.

Wczoraj była informacja o tym w TV na TVP1 i TVP Info.


Ps. Mieli to zrobić zaraz gdy włączali TVP 1/2 HD.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2012, o 10:35 przez Puma, łącznie zmieniany 1 raz.

ankros41
Posty: 47
Rejestracja: 26 lutego 2011, o 13:41
Odbiornik: Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Siatka z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/Kisielice

Re: TVP w MUX1

Post autor: ankros41 » 27 czerwca 2012, o 10:35

@alabama1- Mówili wczoraj w tv: KcH, Teleexpres, Panorama

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP w MUX1

Post autor: pikaczu » 27 czerwca 2012, o 10:37

u mnie jest hd, po zmianie paramettrów. nie muszę zmieniać.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 27 czerwca 2012, o 11:10

A mój Philips zachował się prawidłowo. Nic nie trzeba było programować od nowa, tylko Dwójka została oznaczona jako nowo dodany kanał.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 27 czerwca 2012, o 11:32

Mój LG też przyjął to bez zająknięcia, nic nie znikło, nic sie nie przesunęło.
Jedynke i dwójke SD mam pominięte i umieszczone na końcu listy, zareagowały one jakbym zrobił aktualizacje i odznaczyły się, więc znowu zrobiłem pomiń

Kamilx
Posty: 830
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kamilx » 27 czerwca 2012, o 16:45

Czy u was na TVP2 prawidłowo wyświetla na pasku dostępu EPG, bo u mnie na pasku dostępu EPG brak, a w EPG program jest?

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: TVP w MUX1

Post autor: qweir205 » 27 czerwca 2012, o 17:32


tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: tajemnicapanstwowa » 27 czerwca 2012, o 21:20

Wydaje mi się czy na TVP1 HD mimo ścieżki EAC3 na meczu POR-ESP dźwięk leciał i tak tylko z frontu?

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound » 27 czerwca 2012, o 22:11

wydaje ci się, komentarz z centralnego idzie

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: tajemnicapanstwowa » 27 czerwca 2012, o 22:34

Heh.
Mi dopiero teraz wskoczyło 5.1 :?

A chciałem sobie obejrzeć mecz bez komentarza. No nic - dobrze, że przynajmniej dogrywka bez niego będzie.

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP w MUX1

Post autor: pikaczu » 28 czerwca 2012, o 09:10

wczoraj miałem na meczu angielskiego komentatora, do wyboru.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TVP w MUX1

Post autor: Wojewoda82 » 28 czerwca 2012, o 09:32

I był o niebo lepszy niż przeżywający co chwilę orgazm Iwański.

Dziś na powtórce na TVP 2 też jest angielski komentarz.

W ogóle lepiej słychać dźwięki z trybun i tego co się dzieje na stadionie niż na polskiej ścieżce.

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP w MUX1

Post autor: pikaczu » 28 czerwca 2012, o 09:38

no, bo było w 1/0

Odpowiedz