TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz »

Wojewoda82 pisze:W ogóle lepiej słychać dźwięki z trybun i tego co się dzieje na stadionie niż na polskiej ścieżce.
Dokładnie. To była ścieżka mono tylko z mikrofonu komentatora UEFY.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

rockhound pisze:Mój LG też przyjął to bez zająknięcia, nic nie znikło, nic sie nie przesunęło.
Jedynke i dwójke SD mam pominięte i umieszczone na końcu listy, zareagowały one jakbym zrobił aktualizacje i odznaczyły się, więc znowu zrobiłem pomiń

A ja mam podobne problemy z TVP3. Tam SID jest pewnie taki sam. Jestem w zasięgu TVP 3 Kielce i TVP3 Rzeszów. Skanuję i jak zaprogramuję Rzeszów i Kielce to mi blokuje dostęp do Rzeszowa. Telewizor Sony. Jest na to sposób, żeby mieć oba lokalne, ale trochę muszę kombinować. Nie lepiej byłoby zmienić po stronie nadawczej?

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 »

@Jingiel, właśnie każda wersja TVP Info ma inny SID, tylko LCN jest taki sam. Czy ten problem dotyczy dwóch wersji TVP Info z tego samego multipleksu (MUX1), ale z różnych nadajników i występuje na tym Sony KDL-U4000 z MPEG2?
Jaki to sposób aby mieć oba lokalne?

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

Tak, dokładnie. KLD-U4000. Normalnie Ten sam mux1. TVP3 Kielce odbierany ze św. Krzyża i TVP Rzeszów z Suchej Góry. Kielce wypierają mi Rzeszów i blokują dostęp. Sposób- Dodałem Rzeszów do ulubionych (tylko ten jeden program-takie serduszko na pilocie i w menu). Jak chcę oglądać TVP Rzeszów wduszam klawisz z zielonym sercem na pilocie (ulubione) wybieram TVP Rzeszów, po czym włączam jakiś inny program i wracam na TVP Rzeszów. Teraz do ponownego załączenia TV mam oba lokalne bez problemów.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 »

W moim Sony jest to zrobione tak aby przy programowaniu automatycznym kanały z tego samego multipleksu, ale z dwóch różnych nadajników nie dublowały się, więc podczas autoprogramowania zapisywane są tylko kanały z tego nadajnika, który ma lepszy sygnał. Być może w U4000 też tak jest. Skąd masz lepszy sygnał? Z Suchej Góry czy ze Św. Krzyża? Jestem ciekaw jak to jest w U4000 przy programowaniu automatycznym. Obstawiam trzy warianty:
1) Wyszukuje najpierw kanały Suchej Góry (K.42) i je zapisuje, potem jak dojedzie do k.62 to nie zapisuję ich wcale, nawet TVP Info Kielce
2) Wyszukuje najpierw kanały Suchej Góry (K.42) i je zapisuje, potem jak dojedzie do k.62 to zapisuję z 62 wszystkie tworząc na liście duble, ale jedno TVP Info nie działa
3) Wyszukuje najpierw kanały Suchej Góry (K.42) i je zapisuje, potem jak dojedzie do k.62 to zapisuję z 62 tylko TVP Info, ale jedno TVP Info nie działa

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

Robiłem tak. Wcale mu nie podawałem skanowania kanału 62, tylko 42. Programuje zawsze ręcznie, a nie automatem. Działało do wyłączenia TV. Po włączeniu zablokowany TVP Rzeszów. A konkretnie-kanału nie znaleziono czy jakoś tak. Oczywiście inne programy z tego muxa bez problemów. Silniejszy pewnie mam sygnał z św. Krzyża, z tym , że odbieram go tyłu. Antena jest skierowana na Suchą Górę. Aha, wstawiałem też filtr pasmowy, żeby wytłumić kanał 62, ale nie pomagało.

-- połączono
arik92 pisze:@Jingiel, właśnie każda wersja TVP Info ma inny SID, tylko LCN jest taki sam. Czy ten problem dotyczy dwóch wersji TVP Info z tego samego multipleksu (MUX1), ale z różnych nadajników i występuje na tym Sony KDL-U4000 z MPEG2?
Jaki to sposób aby mieć oba lokalne?


Jaki masz model Sony? Wypróbuj sposobu z dodaniem do ulubionych. Aha co ciekawe to jak wejdę w menu i wybiorę listę programów to wskakuje TVP Rzeszów z dźwiękiem, ale jest oczywiście nakryty grafiką ekranową (OSD).

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 »

Spróbowałbym jednak programowania z automatu.

Edit:

Ja mam model EX501, ale nie mam takiej sytuacji jak Ty, że odbieram MUX1 z różnych nadajników z różnymi wersjami TVP Info, ale zrobię w jeden dzień instalację tak abym miał odbiór jednocześnie ze Śremu, gdzie jest TVP Poznań i z Jemiołowa gdzie jest TVP Gorzów i zobaczę jak mój Sony się zachowuję.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

Automatu próbowałem. Już chyba wszystkie możliwości przerobiłem. W tej chwili jedynie umieszczenie TVP Rzeszów w ulubionych rozwiązuje problem.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 »

Gdzieś jest błąd w sofcie. Od biedy można spróbować zmienić kraj na Włochy i jeśli wtedy będzie wyszukiwał po LCN to być może nie będzie problemu. Taki problem jest również w tym wątku http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=4537

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 163
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel »

Popróbuję po pracy, ale z tego co pamiętam to jak ustawie inny kraj to jest problem z polską czcionką w telegazecie. Pisałem do Sony z zapytaniem o nowy soft, ale bez odpowiedzi.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2919
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: TVP w MUX1

Post autor: K63 »

Moja Ariva 210 Combo po zmianie SID umozliwia odbiór TVP2, ale bez EPG. Po ponownym przeskanowaniu częstotliwości, TVP2 z dostępnym EPG programuje sie na nowej pozycji. W ten sposób dostępne są dwie wersje TVP2 - z EPG i bez.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP w MUX1

Post autor: rockhound »

Ognisty podmuch w tvp1 hd wyglada super, podobnie jak armagedon przed tygodniem

Awatar użytkownika
nol
Posty: 126
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 23:20
Odbiornik: AverMedia Hybrid Speedy
Instalacja antenowa: wewnętrzna\
Dipol16 + Symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: nol »

W TVP Poznań, tablice od pokazywania pogody mają nie dostosowaną do proporcji 16:9. :) :)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 »

A czemu to Ranczo na Jedynce w okienku?

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP w MUX1

Post autor: odziom91 »

Bo nagrane w 4:3 z pasami u góry? Takie pytania do TVP zanoś.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 »

Już wiele razy pisałem, że nie jestem specem w kwestiach technicznych, więc nie wiem, z jakich powodów występują różne rzeczy. ?

DVBManiak

Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak »

@odziom91 Byś tak grzeczniej koledze odpowiedział jak się pyta w sprawach technicznych. Sporo jest właśnie takich dziwolągów nagranych w ten sposób. I to bardzo często także stare pozycje jak Żandarm. Ale no nic z czasem będzie coraz mniej.

aaron84
Posty: 239
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: aaron84 »

Mi dzisiaj rozsypało listę kanałów, a gdy zrobiłem od nowa wyszukiwanie, to się okazało, że ni ma TVP2 HD. Zniknęło i ni ma.
Ktoś jeszcze tak ma?

DVBManiak

Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak »

Przywróć ustawienia fabryczne.

roki40
Posty: 16
Rejestracja: 16 czerwca 2012, o 15:23

Re: TVP w MUX1

Post autor: roki40 »

Oglada ktoś tvp1 hd ? :) film wróg publiczny na ekranie wielkosci znaczka pocztowego ... czy oni tam na woronicza nie moga ustawic jakos proporcje wyswietlanych programów ? żenada normalnie....

Odpowiedz