TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Leonidas74
Posty: 7
Rejestracja: 1 kwietnia 2012, o 18:43
Odbiornik: C650
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy

Re: TVP w MUX1

Post autor: Leonidas74 » 14 lipca 2012, o 20:40

Tvp1 HD nadaje sztywne 16:9 a film jest w wersji 4:3. Przełącz się na TVP 1SD tam jest 4:3 WSS ;)

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 14 lipca 2012, o 20:46

Jak wam tak przeszkadza to zróbcie zoom i tyle. Ciągle coś wam nie pasuje. Nigdy nic nie będzie idealne.

Bartosz Czach

Re: TVP w MUX1

Post autor: Bartosz Czach » 14 lipca 2012, o 20:48

DVBManiak pisze:Jak wam tak przeszkadza to zróbcie zoom i tyle.
:lol: Jeszcze pogarszać i tak słabą jakość. Dobre! :lol:

DVBManiak

Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 14 lipca 2012, o 21:04

No to oglądaj w okienku albo ciesz się póki jest wersja SD. Mi to zbytnio nie przeszkadza.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 14 lipca 2012, o 21:12

Jakie okienko? Ja mam normalny pillarbox na TVP 1 HD...

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: TVP w MUX1

Post autor: seba133 » 14 lipca 2012, o 21:15

Bartosz Czach pisze: :lol: Jeszcze pogarszać i tak słabą jakość. Dobre! :lol:

Ja tam różnicy na Zoomie nie widzę. Też tego biadolenia nie rozumiem.

DVBManiak

Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 14 lipca 2012, o 21:23

alabama1 pisze:Jakie okienko? Ja mam normalny pillarbox na TVP 1 HD...
Jak masz tv 16:9 to tak. Ale na CRT jest ramka dookoła. Mi to w każdym razie zbytnio nie przeszkadza, bo na CRT jak zrobię zoom to różnicy nie widać. Najgorsze są te kwiatki nagrane w letterboxie, ale zdarzają się rzadko.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: TVP w MUX1

Post autor: seba133 » 14 lipca 2012, o 21:32

DVBManiak pisze:Najgorsze są te kwiatki nagrane w letterboxie, ale zdarzają się rzadko.

Rzadkie, ale wkurzające. Ruszyć mogliby głową, przecież wiedzą że większość ludzi odbierających telewizję cyfrową korzystają z CRT. Niech dają wersję HD i SD.

DVBManiak

Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 14 lipca 2012, o 21:42

Dla CRT letterbox na kanale HD to pół biedy, bo jak zrobimy PanScan to obraz będzie w normalnym letterboxie. Ale na tv 16:9 jest tragiczna jakość przy zoomowaniu, bo tam wszystko widać.
seba133 pisze:Niech dają wersję HD i SD.
Heh, problem w tym, że TVP nie ma prawie filmów w HD. Obecnie trwa wymiana biblioteki i i tak jest lepiej. Przykład - niedawno emitowany Armagedon.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP w MUX1

Post autor: arik92 » 14 lipca 2012, o 22:14

Ja nie rozumiem dlaczego TVP mając nagrany serial w HD, na kanale HD (TVP1 HD) nadaje go w upscalu. Mam tu na myśli serial Glina, którego dwa lata temu wszystkie 25 odcinków obejrzałem w natywnym HD na TVP HD. Mam rozumieć że TVP1 i TVP2 to HD upscalowane, a jak chcę natywne to mam wykupić płatny pakiet w SAT?

DVBManiak

Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 14 lipca 2012, o 23:39

Coś w tym jest. Bardzo możliwe, że właśnie oto chodzi. TVP HD to ich ekskluzywny kanał i jak chcesz mieć prawdziwe HD to płać hehe.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Odp: TVP w MUX1

Post autor: voitek » 15 lipca 2012, o 15:29

Rozumowanie pojechane jak Lato z Radiem hehe. Po prostu Jedynce nie podmieniono wersji na HD, dlatego serial jest w SD. Nie od razu wszystkie filmy i seriale zostaną wymienione na wysoką rozdzielczość, kanały nadają dopiero półtora miesiąca hehe. Poza tym, forum emitela chyba nie za bardzo służy do gadania o jakości programów, bo to już nie zależy od nich, a od TVP, hehe.

Nie narzekajcie tak na to HD w 1 i 2, bo i tak jest go więcej niż w Polsacie "HD", w którym teraz chyba tylko oprawa, logo i oznaczenie wiekowe jest w High Definition, hehe.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 15 lipca 2012, o 15:39

Ok, tylko za dużo 'hehe'...

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: TVP w MUX1

Post autor: seba133 » 15 lipca 2012, o 17:09

No rzeczywiście HD jak z obrazka :lol:

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 15 lipca 2012, o 17:25

Po prostu trzeba czasu. Zbliża się olimpiada i będzie na co patrzeć w HD i to się liczy.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 15 lipca 2012, o 17:43

No tak, tylko że obecnie mamy takie absurdy jak w wiadomościach, gdzie obraz jest np podzielony na studio i teren. Obraz z terenu jest ładny ostry, wyraźna twarz, a obraz ze studia rozmazany i ewidentnie upscalowany (Kraśko widać rutinoscorbinu nie wziął i czuł się niewyraźny).

Pomijam realizowane przez tvp tour de pologne, gdzie część materiałów jest nagrywana zwykłymi kamerami, jednego dnia jak oglądałem, to tylko obraz ze śmigłowca był ładny, reszta upscal, innego dnia znowu widok z kamer z samochodów był ładny, z pobocza już nie (śmigłowca nie było). Tutaj akurat to rozumiem. Mogli nie mieć środków na wymianę całego sprzętu, bo raczej kamera HD nie jest większa od zwykłej (nawet w brytyjskim Top Gear mają małe kamerki HD w samochodach, jakość wiadomo przez optykę gorsza, ale i tak lepsza niż zwykłej po upscalowaniu)

Podobno władowano tyle mln zł w sprzęt. Problem w tym że nie widać tych pieniędzy.

Co do biblioteki... faktycznie też coś jest nie tak, skoro to samo na tvp hd jest ładne, już na tvp1 jest paskudne. Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego.
Owszem z czasem będzie lepiej. któregoś dnia widziałem nawet jakiś stary czarno-biały film z Gajosem, ładnie zgrany w 16:9, wszystko ostre jak powinno. Bilioteka zatem stopniowo jest wymieniana. Jednak odnoszę wrażenie, że przez bodaj te pół roku jak ogłoszono start HD, nic nie zrobiono i w końcu kiedy zbliżał się termin postanowiono przełączyć "pstryczek" i jakoś to będzie.

Jak na razie, TVP sprawdziło się tylko w czasie Opola, które realizowało. Euro, Olimpiada, tutaj dostaje gotowy sygnał. W pozostałych kwestiach jest fatalnie, Wiadomości, flagowy program, a studio porażka, Teleexpres, to samo, Panorama nie wiem nie mam tvp2hd.

P.S. co do "Okienka" na telewizorach CRT, pamiętajcie, że one nie były myślane o 16:9 czy tym bardziej HD. Używacie przestarzałej technologii do odbioru czegoś nowego. Cieszcie się, że działa i coś widać. Zawsze można zrobić zoom na STB. Gorzej mają ci co mają nowe telewizory FullHD i widzą np Ranczo w okienko, bo ktoś zrobił to w 16:9, ale dograł do tego pasy i tę wersje z pasami puszczają.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: TVP w MUX1

Post autor: kb997 » 15 lipca 2012, o 18:01

Klos też ładnie zremasterowany, aż miło popatrzeć. Ale Klos był robiony na taśmie filmowej. Nie ma co narzekać. Faktycznie kamerę HD można kupic za 1000zł i do realizacji np Tout De Pologne z samochodów czy z motocykla wystarczyłaby w zupełności.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: TVP w MUX1

Post autor: seba133 » 15 lipca 2012, o 20:00

DVBManiak pisze:Po prostu trzeba czasu. Zbliża się olimpiada i będzie na co patrzeć w HD i to się liczy.
Euro 2012 w HD też im dobrze wypadło.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 15 lipca 2012, o 20:55

@seba133, Jak wcześniej napisałem, TVP nie realizowało Euro 2012, dostawali jedynie sygnał od UEFA, podobnie będzie z Olimpiadą, też dostaną gotowy sygnał, mając gotowy dobry sygnał, ciężko się źle spisać.

Do tej pory bodaj była tylko jedna impreza organizowana przez TVP, festiwal w Opolu, który wypadł dobrze, reszta już nie jest tak kolorowa (patrz TdP, Wiadomości, telexpres, panorame).

Nie wiem jak ma się sprawa z TVP2 i np kabaretem co był wczoraj, nie mam dostępu do MUX3

DVBManiak

Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 15 lipca 2012, o 21:06

TDP jest ok.

Odpowiedz