TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 31 lipca 2012, o 00:31

Kolego @momus, u nas dźwięk na początku też był z pogłosem dziwacznym, takim jakby najpierw szedł sygnał ze stadionu, przyciszony, a potem z normalną głośnością dźwięk z komentarzem, ale opóźniony. Obraz zgadzał się tylko z tym pierwszym. Na szczęście na czas ciszy komentatorów realizator wyciszał ich mikrofony i dostawaliśmy tylko oryginał. Po jakimś czasie wydawało się, że dostroili synchron.
5.1 było fantastyczne, tyły odzywały się wtedy kiedy powinny. Ciekawostką jest to, że ścieżka oznaczona jako aux leciała w DD 1.0 (!sic) Pierwszy raz coś takiego w tv widziałem :D

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 31 lipca 2012, o 00:55

Możliwe że na 5.1 tak było. Ja słuchałem tylko stereo i tu było OK, od samego początku nie zauważyłem przesunięcia. na 5.1 na materiale BBC też jest od samego początku ok.

Poza tym pogłos pogłosem, ale na wersji eurosport słychać jakby mikrofon był na stadionie, a nie że dostaje się materiał ten który leciał do głośników.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1

Post autor: piotrek93 » 31 lipca 2012, o 10:30

Ciekawe czy wszystkie możliwe transmisje które TVP pobiera z olympic broadcasting services są nadawane w ULTRA HD i systemie dźwięku 22.2 czy tylko wybrane? TVP dokonuje konwersji na własną ręke czy po prostu dostaje 1080p 5.1

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 31 lipca 2012, o 11:15

Z tego co wyczytać można z tego artykułu co podałem wcześniej link, to transmisje realizowane są w 1080i/50 z dźwiękiem 8 kanałowym, czyli 7.1. Z tego wynika, że TVP z obrazem nie robi nic, tylko z dźwiękiem. Co do UHD to są to tylko testy i TVP, ani żaden nadawca nie dostaje sygnału w tej postaci.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 31 lipca 2012, o 11:35

Dokładnie. Transmisje UHDTV nawet nie wychodzą poza Londyn - można je obejrzeć tylko w specjalnych punktach w stolicy Anglii.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: Krosnoludek » 1 sierpnia 2012, o 22:20

Witam
Czy również macie TVP Info w ramce, nadawane w 4:3 programy z Warszawy, a okienko lokalne (Rzeszów) było prawidłowo ?. Zauważyłem to dziś wieczorem.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TVP w MUX1

Post autor: MJJ » 2 sierpnia 2012, o 08:40

Kilka dni temu na TVP1 HD leciały Pingwiny z Madagaskaru w "pięknym" czarnym okienku.

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: TVP w MUX1

Post autor: qweir205 » 2 sierpnia 2012, o 09:38

Z kanałem hd to całkiem inna sprawa.Filmy nagrane w formacie 4:3 muszą być w takim okienku gdyż kanał hd nie posiada flagi WSS .Taki minus nowej technologii.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: Krosnoludek » 3 sierpnia 2012, o 10:39

I nadal TVP Info w czarnym małym okienku, kiedy to wreszcie poprawią?.
Czy w innych rejonach Polski tak samo jest nadawane ?

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 3 sierpnia 2012, o 10:54

Z Wrocławia pełne 16:9.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: Krosnoludek » 3 sierpnia 2012, o 11:00

Właśnie w tej chwili byłem sprawdzić, i już wszystko jest w porządku, idzie pełne 16:9, naprawili TVP Info.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 3 sierpnia 2012, o 11:20

Na Gorzów Wielkopolski na Info jest panoramicznie, a na regionalnie jest 16/9 wciśnięte do 4/3.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: TVP w MUX1

Post autor: belliash » 5 sierpnia 2012, o 20:45

Tez macie teraz (20:54) na TVP1 (biegi) obraz w takie poziome paski?

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 5 sierpnia 2012, o 20:48

Żadnych pasków poziomych nie widzę, jedynie linie na bieżni :)

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: TVP w MUX1

Post autor: TomW » 5 sierpnia 2012, o 20:55

To musi być coś u Ciebie z odbiorem. Ja też mam obraz w porządku.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: TVP w MUX1

Post autor: belliash » 5 sierpnia 2012, o 21:00

Dziwne bo wygladalo to na problem z deinterlancingiem... Tylko na TVP1 HD i teraz podczas reklam juz tego nie ma.

DVBManiak

Re: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 6 sierpnia 2012, o 10:01

Coś u ciebie, jakieś zakłócenia musiały się wkraść.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: Krosnoludek » 6 sierpnia 2012, o 22:55

Krosnoludek pisze:Witam
Czy również macie TVP Info w ramce, nadawane w 4:3 programy z Warszawy, a okienko lokalne (Rzeszów) było prawidłowo ?. Zauważyłem to dziś wieczorem.
Krosnoludek pisze:I nadal TVP Info w czarnym małym okienku, kiedy to wreszcie poprawią?.
I znowu to samo po trzech dniach, czarna ramka dookoła!
Czy w innych rejonach Polski tak samo jest nadawane TVP Info ?

DVBManiak

Re: Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 7 sierpnia 2012, o 00:28

Wcześniej leciał dokument 4:3 w okienku, ale teraz powtórka TVP Info pełne 16:9, nie ma ramki. Za to nadal coś dziwnego się dzieje z EPG na TVP Wrocław. TVP Opole jest ok. Drogi Emitelu proszę o interwencję!

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: Krosnoludek » 7 sierpnia 2012, o 10:35

TVP Info
Nadajnik: Rzeszów Sucha Góra
7 sierpień, godz. 10:36

TVP Info nadal w ramce:
Obrazek

wczoraj o godz. 23:48 było tak:
Obrazek

Edit
Godz 21:00 - już jest w porządku z formatem, pytanie na jak długo ?

Odpowiedz