TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 8 lutego 2014, o 13:21

Tylko szkoda, że nadal jest nadawana nieprzerwana sygnalizacja 5.1, nawet jeśli powinno być 2.0.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: TLW/SZA » 8 lutego 2014, o 13:29

A to dość dziwne bo na moim Philipsie ,podczas obecnego oglądania łyżwiarstwa w TVP1 HD pokazuje dźwięk w formacie 2.0.

Wrócę się jeszcze do wczorajszej ceremonii otwarcia igrzysk,akurat ja też nie mam zastrzeżeń co do transmisji w TVP1 HD i SD,też nie zauważyłem większych rozjechań w obrazie podczas bardziej dynamicznych scen,a chyba na 47 calowym telewizorze raczej takie rzeczy nie umkną uwadze.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 8 lutego 2014, o 13:38

Mogę potwierdzić obecność prawdziwego 5.1 na ścieżce qaa z wszystkich dotychczasowych transmisji z Soczi.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: TLW/SZA » 8 lutego 2014, o 13:54

W QAA pokazuje mi Dolby Digital 3/2

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 8 lutego 2014, o 13:57

To źle Ci pokazuje powinien pokazać 3/2/1

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: TLW/SZA » 8 lutego 2014, o 14:03

Teraz w QAA jest Dolby Digital Plus 3/2.
W AUX pokazuje Dolby Digital Plus 2/0.
Mowa tu o TVP1 HD.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 8 lutego 2014, o 14:53

Jeszcze jakieś wątpliwości? :P

Obrazek

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 8 lutego 2014, o 14:58

Ja mam dwie wątpliwości:
1.Dlaczego AC-3 skoro w naziemnej jest kodek E-AC3?
2.Twój wykres pokazuje że kanał LFE(Subwoofer) nie pracuje tzn nie ma tam sygnału ciekawe zatem czy kolega nie ma racji i jest to sygnał 5.0 a nie 5.1?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 8 lutego 2014, o 15:10

1. Jest E-AC3, widać to na innej podstronie ffdshow - mogę ci wrzucić na dowód (DVBViewer jest trochę w starej wersji i pokazuje błędną identyfikację - nawet nie ma obrazka na E-AC3).
2. Kanał basowy (LFE) gra, ale bardzo cicho i nie widać tego na wykresie - podczas ceremonii otwarcia było sporo basów i kanał LFE aż szalał. ;)

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: naziemna-ntrc » 8 lutego 2014, o 15:20

Zmierzyłem bitrate dla TVP1 HD, dla około 20 minut (panczeny). Średni bitrate wyszedł 5,9 Mb/s, min. 3,1 Mb/s, a max. 10,5 Mb/s. :) Tak, więc licho. :)

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 8 lutego 2014, o 15:35

Jeśli czytają nas technicy TVP 2 HD to już jest całkiem nieźle jeśli chodzi o głośność komentarza tak odrobinkę mógłby być głośniejszy tak 4 decybele

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 8 lutego 2014, o 15:41

Dowód na E-AC3:

Obrazek

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 8 lutego 2014, o 15:50

Ok, tak na marginesie fajny ten program. No teraz głośność komentarza jest idealna bo nie zagłusza fajnych doznań i zarazem jest w pełni zrozumiały oby teraz TVP to utrzymała do końca igrzysk i najlepiej na ligę mistrzów też to zapisać. I jak by się dało to poprawcie też konfiguracje na TVP 1 HD i sprawdźcie bo podczas łyżwiarstwa były częste trzaski i przerywania.
Ostatnio zmieniony 8 lutego 2014, o 20:10 przez piotrek93, łącznie zmieniany 2 razy.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 8 lutego 2014, o 17:37

No i koniec pochwał skoki w stereo niczym z poprzedniej epoki :(.
Dlaczego w Polsce to jest nie do przeskoczenia żeby zrobić coś porządnie od samego początku aż do samego końca?

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 8 lutego 2014, o 19:44

Ciekawi mnie od czego to zależy bo znowu jest ten sam problem z TVP jest Łyżwiarstwo Figurowe i nie słychać muzyki niczego tylko komentator fatalna realizacja. Szczególnie że jest to dyscyplina która raczej nie wymaga szczególnego komentarza

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Madrass » 8 lutego 2014, o 19:49

Na niektórych streamach internetowych z igrzysk także nie słychać dźwięków "z tła" np wspomnianej przez Ciebie muzyki z tańca na lodzie. Więc to nie jest wina TVP, widocznie taki sygnał dostają.

Na przyszłość edytuj posty. Napisałeś 3 na jeden temat. Nie śpimy, łączymy.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 9 lutego 2014, o 09:02

Dobra Madrass będę łączył. Jeśli chodzi o streaming internetowy to zupełnie inna para kaloszy. TVP dostaje sygnał z Olympic Broadcasting Services. Jedyne co muszą z nim zrobić to precyzyjnie "nałożyć" dźwięk komentarza z odpowiednią głośnością co nie jest jakąś mega filozofią na przykład teraz o jakieś 10-12 decybeli za głośno. I nie wiem czemu publiczna telewizja przerwała transmisje i nadała reklamy w trakcie konkurencji zjazdów?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1720
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 19 lutego 2014, o 09:32

A ja mam pytanie w kontekście ostatnich zmian w NTC po 15.02: czy TVP-1 i TVP-2 w MUX-1 są nadawane z podobnymi parametrami jak ich duble w HD na MUX-3, chodzi mi o ta parametry które sprawiają problemy na niektórych odbiornikach.
Teściu ma samsunga C530 i wczoraj kiedy oglądał teleexpress na TVP-1 SD pojawił mu się czarny pasek wzdłuż na środku ekranu który przedzielał ekran na połowę, kiedy przełączył na TVP-1 HD było dobrze.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: Jarosław Bałuka » 19 lutego 2014, o 09:46

Siłą rzeczy TVP1, TVP2 w wersjach SD i HD produkowane są w różnych urządzeniach i z różnymi parametrami ze względu na przyjęty format obrazu.

gamel
Posty: 1
Rejestracja: 24 lutego 2014, o 18:02
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

Post autor: gamel » 24 lutego 2014, o 18:18

Pobieżnie przeglądając wątek nie natrafiłem na problem, z którym ja się spotykam. Nie wiem wobec tego, czy dotyczy tylko mojej konfiguracji nadajnik-odbiornik, czy jest ogólny. Od czasu zmiany w MUX'ach nie jestem w stanie oglądać TVP 1 i 2 w HD. Rodzielcość owszem, prawidłowa, ale ilość klatek/sekundę prawdopodobnie waha się w granicach 10-20. Zwłaszcza w dynamicznych scanach z olimpiady obraz był nie do zaakceptowania. W hokeju podczas ruchu kamery widać było np podwójny obraz bramek, itp. Myślałem, że dotyczy to parametrów tranmisji s Soczi, ale dzisiaj również na obu kanałach następuje klatkowanie. Czy u innych też to występuje? Przez zmianą MUX'ów problemu nie było!

Odpowiedz