Parametry MUX-1

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
kuku1234
Posty: 469
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Parametry MUX-1

Post autor: kuku1234 »

U mnie tym razem wszystko po staremu.

Fru2
Posty: 86
Rejestracja: 20 października 2011, o 18:55
Odbiornik: Tuner w TV LG LD350
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Skrzyczne, Kosztowy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Fru2 »

A u mnie NIE!

Powtórzę to co napisałem częściowo w innym miejscu.

Dziwi mnie, ze brak oficjalnego info na ten temat na tym oficjalnym przecież forum. :evil:
Sami użytkownicy zgłaszają zmiany , mało tego próbują wyśledzić co się zmieniło!
Zwłaszcza dla starszych ludzi takie zmiany to tragedia, ja u siebie trochę poklikam i sobie ułożę, ale moi rodzice, ciotki itp znów mnie wzywają .

I to ma być ta nowa prosta telewizja cyfrowa dla każdego?
Po prostu wstyd!

kuku1234
Posty: 469
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Parametry MUX-1

Post autor: kuku1234 »

U mnie LGik w grudniu reagowal,a teraz nic, to jest ciekawe.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1112
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Parametry MUX-1

Post autor: blockbuster »

blockbuster pisze:W MUX3 dokonano dzisiaj również analogicznej zmiany service type z 0x1 na 0x16.
No i jest już komplet bo po zmianach w MUX1 i MUX3 zmiany nastąpiły w MUX2.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: @GUTEK@ »

Coraz lepiej.

Dzisiaj rozsypała się lista u mnie w TV LG. Kanały posortowały się domyślnie wg LCN.

Do tego wszędzie mam na kanałach TVP z MUX1 przesunięte o godzinę EPG!!

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Krosnoludek »

Faktycznie, w tej chwili leci Familiada, a w EPG jest Bitwa na głosy.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Parametry MUX-1

Post autor: yougo »

@GUTEK@ pisze:Coraz lepiej.

Dzisiaj rozsypała się lista u mnie w TV LG. Kanały posortowały się domyślnie wg LCN.

Do tego wszędzie mam na kanałach TVP z MUX1 przesunięte o godzinę EPG!!



LG'ki takie dziwne już są ... a co do EPG - to trzeba w ustawieniach TV zmienić czas na letni ... z EMITEL'a "leci" czas uniwersalny.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: @GUTEK@ »

No chyba nie tylko LGki bo w tunerze też mam na kanałach TVP przesuniętą godzinę EPG, a przykładowo na TTV z tego samego MUXu jest ok.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Peter_CA »

yougo: Nie, coś jest skopane u TVP. Cały ich program jest przesunięty o godzinę względem rzeczywistości (na przykład BBC w Jedynce 15:00-16:00 zamiast prawidłowego 14:00-15:00). Na pozostałych kanałach (Eska, Polo...) jest dobrze.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Krosnoludek »

Czas jest dobry, sam się przestawił. Na MUX-2 wydaje się, że wszystko jest OK z EPG.
@GUTEK@ pisze:Coraz lepiej.

Dzisiaj rozsypała się lista u mnie w TV LG. Kanały posortowały się domyślnie wg LCN.
U mnie dziś z listą wszystko w porządku, nic się nie przestawiło.
U mnie jeszcze nigdy LG nie posortował kanałów wg. LCN, i dlatego jestem zdziwiony, że Tobie posortowało wg, LCN.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1112
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Parametry MUX-1

Post autor: blockbuster »

yougo pisze:a co do EPG - to trzeba w ustawieniach TV zmienić czas na letni ... z EMITEL'a "leci" czas uniwersalny.
Ale EPG jest przesunięte tylko w MUX1 więc co ma niby dać zmiana czasu w TV ,pomijając fakt, że w moim LG nie zauważyłem by taka opcja jak zmiana czasu z zimowego na letni istniała (telewizor przestawił się sam)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: @GUTEK@ »

Krosnoludek pisze:U mnie jeszcze nigdy LG nie posortował kanałów wg. LCN, i dlatego jestem zdziwiony, że Tobie posortowało wg, LCN.
W sumie to nie sprawdzałem czy to było dokładnie wg LCN, ale PULS2 pojawił się koło TVN7 na liście, a był wywalony na sam koniec. Kanały TV4, TV6, Puls i te nie-TVP z MUX1 co miałem na końcu listy też nie były na swoich miejscach. Więc uznałem że to była kolejność wg LCN, teraz już posortowałem kanały więc nie sprawdze dokładnie kolejności.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Krosnoludek »

Gutek, a czy u Ciebie 21 marca zmieniło kolejność kanałów MUX-1 na tv LG?, może u Ciebie dopiero dziś były te zmiany co u mnie 21 ?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1112
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Parametry MUX-1

Post autor: blockbuster »

Krosnoludek pisze:
@GUTEK@ pisze:Coraz lepiej.

Dzisiaj rozsypała się lista u mnie w TV LG. Kanały posortowały się domyślnie wg LCN.
U mnie dziś z listą wszystko w porządku, nic się nie przestawiło.
U mnie jeszcze nigdy LG nie posortował kanałów wg. LCN, i dlatego jestem zdziwiony, że Tobie posortowało wg, LCN.
Po zmianie service_type telewizory LG po prostu głupieją i sortują kanały w jakiś dziwny sobie znany sposób (ani nie według SID ani LCN) ;) . U mnie dzisiaj zmiana na liście polegała tylko na tym, że PSN z miejsca 10 zamienił się miejscami z Pulsem2 który mam wywalony na koniec listy. Inne kanały nie zostały przemieszczone mimo tego, że mam je ustawione w innej kolejności niż ta wymuszona przez SID.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: @GUTEK@ »

Krosnoludek pisze:Gutek, a czy u Ciebie 21 marca zmieniło kolejność kanałów MUX-1 na tv LG?, może u Ciebie dopiero dziś były te zmiany co u mnie 21 ?
No właśnie nie. Dopiero dzisiaj.
Ale żeby było ciekawiej to 21 sypnęła się lista w tunerze. A dzisiaj nie.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Parametry MUX-1

Post autor: vigoo »

U mnie w tv LG, lista rozsypała się dopiero dzisiaj rano. Także Wiwa rozsypała się dopiero dzisiaj..

Fru2
Posty: 86
Rejestracja: 20 października 2011, o 18:55
Odbiornik: Tuner w TV LG LD350
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Skrzyczne, Kosztowy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Fru2 »

A u mnie lista w 2 x LG rozsypała się juz po raz trzeci :evil:

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 239
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Przecin »

To i ja napiszę jak moje LG się zachowały.
Zmiany w środę w mux1 jak i dziś w mux2 pozmieniały mi na liście tylko w moim dużym LG, a w małym LG nic się nie pozmieniało.
Mały LG pozmieniał mi listę kanałów tylko w grudniu, jak startował mux1.

gregor22
Posty: 1
Rejestracja: 29 marca 2012, o 14:31
Odbiornik: TeleSystem TS6511 i Wiwa90
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa Televes zamontowana na maszcie ponad dachem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole -Chrzelice

Re: Parametry MUX-1

Post autor: gregor22 »

Co się dzieje z tymi Mux-ami? W tamtym tygodniu 3 razy rozwaliło mi listę kanałów a wczoraj znów. Żeby było ciekawiej zauważyłem że dzieje się to we wszystkich tunerach! Co oni tam wyrabiają nie mam pojęcia :?: Najgorzej jest ze starszymi ludźmi bo się denerwują z tego powodui jak im to wytłumaczyć :?: ...nie mam pojęcia. Pozdrawiam.

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: Parametry MUX-1

Post autor: qweir205 »

U mnie bez źadnych zmian.

Odpowiedz