Parametry MUX-1

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Krosnoludek »

gregor22 pisze:Co się dzieje z tymi Mux-ami? W tamtym tygodniu 3 razy rozwaliło mi listę kanałów a wczoraj znów. Żeby było ciekawiej zauważyłem że dzieje się to we wszystkich tunerach! Co oni tam wyrabiają nie mam pojęcia :?: Najgorzej jest ze starszymi ludźmi bo się denerwują z tego powodui jak im to wytłumaczyć :?: ...nie mam pojęcia. Pozdrawiam.
U mnie na tv LG wszystko w porządku. Ostatnie namieszanie w liście nastąpiło 21 marca http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=102766#p102766 i na razie od tego czasu jest spokój.
Widzę że w MUX-2 "Typ Usługi" zostało zmienione na wartość 0x16, a wcześnie zdaje się, że było 0x1.

Harnas76
Posty: 5
Rejestracja: 21 października 2011, o 20:33
Odbiornik: mistral 707 w aucie
Instalacja antenowa: magnes na dachu 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: olsztyn

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Harnas76 »

A oficjele tego forum maja wode w ustach. To niepowazne troche. Nastepne szatkowanie list kanalow juz niedlugo - jak hadeki wstawia. Starsi ludzie to chyba na joge musza sie zapisac.

ps. W samsungu lista kanalow ustalona przeze mnie nawet nie drgnela. "SAMI" radzi sobie z tymi zagraniami.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Parametry MUX-1

Post autor: wsz »

Sam podajesz, że Samsung nie zareagował. Tak samo mam z Sony w rodzinie i Toshibą. więc to problem głównie tanich STB z Chin i niektórych TV. Więc na co mają reagować?

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Matteo87 »

Moje i moich rodziców odbiorniki także nie zareagowały. SONY, SAMSUNG, ADB od TNK HD

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2514
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Parametry MUX-1

Post autor: JaroslawMroczkowski »

O czym tu informować? Odbiorniki zgodne z krajowymi wymaganiami nie zareagują na takie zmiany. Poza tym mamy już dwóch operatorów nadających DVB-T. Co jakiś czas któryś będzie robił minimalne zmiany i korekty.

Brak obsługi LCN, zła identyfikacja serwisów (podwójne wyświetlanie zamiast wybrania lepszego), itp, to objawy problemów, którymi powinien zająć się UOKiK, o ile sprzedawca nie poinformował klienta przed zakupem, że produkt nie zpełnia wymagań i mogą być z nim takie "kwiatki".

Na dalszą dyskusję o zgodności i zachowaniu odbiorników zapraszam do odpowiedniego działu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: @GUTEK@ »

Czyli jeśli mi działa LCN - sortuje poprawnie i numeruje, ale resetuje się ręczne sortowanie i wraca do LCN, gdy zmienią się parametry MUXu/ów to tuner nie spełnia wymagań?


Zróbcie chociaż normalną numerację LCN. Kto wymyślił żeby w połowie listy był PULS2 który nie nadaje. Czy nie można go przynajmniej wywalić na sam koniec do puki nie zaczną nadawać?

looser
Posty: 166
Rejestracja: 28 września 2011, o 17:08
Odbiornik: Canva CN-DVB-T710
Instalacja antenowa: antena kierunkowa/strych, bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin/Żółwieniec

Re: Parametry MUX-1

Post autor: looser »

Nie, bo znowu się zaczną pretensje, że sie lista rozsypała.

Awatar użytkownika
kozi
Posty: 28
Rejestracja: 14 grudnia 2011, o 11:00
Odbiornik: AKAI AK435H
+
Philips
Instalacja antenowa: Siatka
Frydek Mistek(37,54)
Wisła/Skrzyczne(38,62)
Chorągwica(48,64)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Wisła, Frydek Mistek,

Re: Parametry MUX-1

Post autor: kozi »

Nie wiem czy to tylko u mnie ale od kilku tyg. kanały z MUX2(Kraków) są na jakiś kosmicznie wysokich pozycja to jest powyżej 20 sortując LCN oczywiście.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Parametry MUX-1

Post autor: arik92 »

Jak już jesteśmy przy LCN, to w jakich TV czołowych producentów jest ta funkcja i rzeczywiście działa?

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Parametry MUX-1

Post autor: yougo »

arik92 pisze:... w jakich TV czołowych producentów jest ta funkcja i rzeczywiście działa?
w ORION'ie ... :arrow:

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: @GUTEK@ »

looser pisze:Nie, bo znowu się zaczną pretensje, że sie lista rozsypała.
Jak by było rozsądnie posortowane LCN to by ludzie zostawili tak i pretensji by też nie było tyle.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2514
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Parametry MUX-1

Post autor: JaroslawMroczkowski »

@GUTEK@ pisze:Zróbcie chociaż normalną numerację LCN. Kto wymyślił żeby w połowie listy był PULS2 który nie nadaje. Czy nie można go przynajmniej wywalić na sam koniec do puki nie zaczną nadawać?
Żeby nie było dowolności i dyskusji, który program, którego nadawcy ma być wyżej na liście, także te kwestie zsotały w pewien sposób uregulowane. Nie możemy ot tak sobie zmienić klejności programów.
:arrow: http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_pub ... _nrdvb.pdf
:arrow: http://static.cyfryzacja.gov.pl/files/d ... e_w1_0.pdf

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: @GUTEK@ »

OK, nie mówię żeby zmieniać LCN na stałe, ale dopóki PULS2 nie nadaje dlaczego ma być na swoim miejscu w liście?

Tu by wystarczyła jedynie dobra wola Emitela, aby na czas dopóki PULS2 nie rozpocznie nadawania lub przynajmniej jakichś testów ustalić mu numer 100 i automatycznie wywalić na koniec listy.

EDIT: alabama1 poprawione, skoro tak piszesz ;)
Ostatnio zmieniony 5 kwietnia 2012, o 19:46 przez @GUTEK@, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Jarosław Bałuka »

Tego typu decyzje nie leżą w gestii ani woli Emitela.

tm78
Posty: 42
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 11:30
Odbiornik: 49ub820 32ex720
Instalacja antenowa: UHFDipol44/21-69TriDigit LNA177,
Nadajnik - obiekt nadawczy: PRZEMYŚL,

Re: Parametry MUX-1

Post autor: tm78 »

Witam.

Czy prawdą jest to że Państwo rozpoczniecie emisje sygnału MUX-1 testowo do końca kwietnia b.r, a regularne nadawanie od połowy maja.

Pzdr. Tomek

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2175
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Puma »

Test maj a komercja 1 czerwiec.

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: Parametry MUX-1

Post autor: El Prezesso »

@GUTEK@ pisze:OK, nie mówię żeby zmieniać LCN na stałe, ale dopóki PULS2 nie nadaje dlaczego ma być na swoim miejscu w liście?

Tu by wystarczyła jedynie dobra wola Emitela, aby na czas dopóki PULS2 nie rozpocznie nadawania lub przynajmniej jakichś testów ustalić mu numer 100 i automatycznie wywalić na koniec listy.

EDIT: alabama1 poprawione, skoro tak piszesz ;)
Myślę, że każdy tuner czy telewizor ma opcję ręcznej zmiany pozycji kanałów. Także można spokojnie wywalić PULS2 tam gdzie jego miejsce.

DVBManiak

Re: Parametry MUX-1

Post autor: DVBManiak »

Puls2 można sobie pominąć jak wam tak przeszkadza. Robicie problemy jakby innych nie było. Ja mam cały czas włączony LCN i mi kolejność pasuje, nic mi się nie rozwala. Po to to jest żeby było z automatu, a nie bawić się w ręczne ustawianie.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: Parametry MUX-1

Post autor: odziom91 »

Jeśli chodzi o kolejność kanałów, to osobiście uważam, że sortowanie ręczne jest o wiele lepsze od automatu przez LCN. Chociażby dlatego, że gdy są akcje z przetasowaniem LCN to i tak nic nie zmienia się na liście. Gorzej gdy, jednak zmienią się parametry odbioru. ;)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Jarosław Bałuka »

Temat wątku: Parametry MUX-1

Odpowiedz