Parametry MUX-1

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Kamilx
Posty: 848
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Kamilx » 2 maja 2012, o 17:21

Jak dzisiaj dodałem MUX-1. To zaprogramowały i się kanały TVP tak:
1.TVP1 (MUX-3)
1.TVP1 (MUX-1)
2.TVP2 (MUX-3)
2.TVP2 (MUX-1)
3.TVP INFO/BIALYSTOK (MUX-3)
3.TVP INFO/BIALYSTOK (MUX-1) :lol: .

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Parametry MUX-1

Post autor: qwerty » 2 maja 2012, o 17:22

U mnie tak samo na Samsungu i Signalu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Parametry MUX-1

Post autor: @GUTEK@ » 2 maja 2012, o 17:45

U mnie w Wiwie na sofcie z działającym LCN kanały TVP1,2,3 z MUX1 (mocniejszy sygnał, jeśli to ma znaczenie) układa na początku, a klony z MUX3 lądują z numeracją od 800.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Parametry MUX-1

Post autor: yougo » 2 maja 2012, o 17:47

qwerty pisze:Mam pytanie do ekspertów. Czy jeżeli ktoś jest w zasięgu multipleksu 1 i 3 to kanały TVP powinny się zdublować, czy tv powinien wybrać "lepszy" sygnał (tak jak ma to miejsce przy zasięgu 2 x multipleks 2)?
U mnie nie "złapało" kanałów TVP z MUX'a 1 ... może właśnie dlatego, że mam bardzo mocny sygnał z MUX'a 3.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Parametry MUX-1

Post autor: zesepo » 2 maja 2012, o 17:48

U mnie na Opticumie też jak u @Kamilx

Kamilx
Posty: 848
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Kamilx » 2 maja 2012, o 17:53

A u was też to samo z EPG dla TVP INFO: jest tylko program co trwa i następny??
Ostatnio zmieniony 2 maja 2012, o 17:55 przez Kamilx, łącznie zmieniany 1 raz.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Parametry MUX-1

Post autor: alabama1 » 2 maja 2012, o 17:54

Ja od dawna mam mux 1, ale za to będę daleko za wami, jeśli chodzi o mux 3. Jeszcze sporo poczekam.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Wojewoda82 » 2 maja 2012, o 18:32

qwerty pisze:Mam pytanie do ekspertów. Czy jeżeli ktoś jest w zasięgu multipleksu 1 i 3 to kanały TVP powinny się zdublować, czy tv powinien wybrać "lepszy" sygnał (tak jak ma to miejsce przy zasięgu 2 x multipleks 2)?
Zależy jaki model tunera lub telewizora. U mnie na LG dubluje u dziadków na Thomson'ie nie.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1850
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Parametry MUX-1

Post autor: ObywatelDVB-T » 2 maja 2012, o 20:06

Mam pytanie hipotetyczne do znawców tematu, zaznaczam że nie chodzi o mnie bo ja odbieram 100/100 wszystkie 3 MUX-y z Wręczycy i z Błeszna.
Kolega ma taką lokalizację że jedynie może odebrać ze Świętego Krzyża do którego ma 106 km. i tak MUX-2 k.36 siła sygnału między 80 a 100%, jak spadnie do około 60% nie da się oglądać - szatkuje, zdarza się rzadko. Natomiast MUX-1 k.62 siła sygnału 50 - 60% i idzie w miarę stabilnie. I tu moje pytanie ponieważ MUX-1 obecnie jest niepełny tzn. ma tylko 7 kanałów to czy po włączeniu od 1 czerwca TVP-1 HD będzie szatkował przy 60% dopowiem że obydwa MUX-y ze Świętego Krzyża są nadawane z mocą 50kw.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Parametry MUX-1

Post autor: nkp123 » 2 maja 2012, o 20:25

Parametry emisji (FEC, konstelacja) zostaną takie same - czyli odbiór będzie taki sam, jaki jest teraz (bez TVP1 HD).

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Parametry MUX-1

Post autor: alabama1 » 9 maja 2012, o 21:05

Czy coś się dzieje z sygnałem mux 1? Co jakiś czas są przycinki obrazu, a cały czas, pomimo tego, że siła jest na sto procent, jakość jest raz około 70 procent, raz prawie cała, a raz około 60 procent i wtedy są te krótkie przycinki. Częściej jest pełny pasek jakości, ale co jakiś czas spada do około 60 procent i następują przycinki. Dziwne, bo na niemieckich muxach wystarczy około 30 procent siły, wtedy jest trochę więcej procent jakości i nie ma żadnych przycinek
Teraz już dłuższą chwilę jest ok, ale co mogło być przyczyna?
O znów było.
Teraz już nie występuje. Ale co może być przyczyną, że pomimo silnego sygnału jakość może spaść chwilowo do sześćdziesięciu procent i zacinać się obraz?

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Parametry MUX-1

Post autor: nkp123 » 9 maja 2012, o 22:08

Jeżeli masz pełne 100% siły sygnału, to masz przesterowany wzmacniacz - wymień go na symetryzator i usuń zasilacz (zastąp go zwykłą wtyczką antenową).

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Parametry MUX-1

Post autor: alabama1 » 9 maja 2012, o 22:11

Ależ mam antenę taką jak w opisie.:-) nie mam nawet możliwości podłączenia wzmacniacza.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Parametry MUX-1

Post autor: nkp123 » 9 maja 2012, o 22:13

Aaa no racja. No to rada - wymień antenę na zewnętrzną, albo zmień położenie obecnej, albo jak chcesz mieć lepszą wewnętrzną, to proponuję skonstruowanie biquada - po więcej zapraszam do działu "anteny i systemy antenowe" ;) .

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Parametry MUX-1

Post autor: alabama1 » 9 maja 2012, o 22:19

Już tego nie ma. Ale w dziale o antenach nie będę się udzielał, bo jestem kompletnie zielony w tych sprawach, a mieszkam dosyć blisko od nadajników, więc nawet problemu z przyszłym mux 3 nie powinno być. Mux 1 odbieram na kanale 45, a mux 2 na 46, a oprócz tego jeszcze jest sygnał mux 2 na 41. Do Żagania mam około 30 km, a do Zielonej Góry około 60 km. Tak mniej więcej.

Lishoo
Posty: 61
Rejestracja: 14 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: ADB 2850st
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem SWA-9 BX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Nic poza Rabka - Luboń Wielki

Re: Parametry MUX-1

Post autor: Lishoo » 10 maja 2012, o 11:17

Ja tylko przypomnę że siła może skakać przez zakłócenia spowodowane przez np. telefony komórkowe, nadajniki sieci tel. kom. , mikrofalówkę, wifi, silniki elektryczne :) jak będzie się częściej tak działo - szczególnie w dzien to proponuje zmienić antenę :)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Parametry MUX-1

Post autor: alabama1 » 10 maja 2012, o 15:04

Ja siłę mam cały czas sto procent, jak i jakość, tylko wczoraj jakość przez jakiś czas nieco spadała.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3097
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Parametry MUX-1

Post autor: qwerty » 16 czerwca 2012, o 11:36

Niech emitel w multipleksie 1 poprawi informacje o postępie aktualnie nadawanego kanału. U mnie na tv pasek pojawia się po ok 20 sekundach ( w innych multipleksach jest od razu).

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Parametry MUX-1

Post autor: alabama1 » 16 czerwca 2012, o 12:40

Jeżeli przez dwa miesiące emitel nie naprawił tego błędu, to przez kolejny miesiąc też tego nie zrobi. A emitel i tak twierdzi, że wszystko jest ok (wczorajsza, albo przedwczorajsza wypowiedź pana Bałuki).
A i tak teraz program w epg o trzy minuty za późno przeskakuje.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: Parametry MUX-1

Post autor: odziom91 » 16 czerwca 2012, o 15:07

No właśnie NIE jest OK...
Żeby tylko były 3 minuty... Zdarzają się opóźnienia lub zbyt szybkie zmiany nawet 5-10 minutowe!
Raz miałem sytuację, że w ogóle nie przeskoczyło...

No i czas pojawienia się EPG jest czasami tak długi, że albo pokazuje się tylko jedna pozycja albo nie wyświetla się wcale. Dopiero ponowienie próby przez przycisk "Info" załatwia sprawę.

To na 100% nie jest wina tunera. ;)

Odpowiedz